Skattjaktsäventyr i Turkiet

Skattjaktsäventyr i Turkiet

Skattjaktsäventyr i Turkiet

Vi utforskar Kappadokiens sagolika landskap och söker lösningen på ett urgammalt mysterium. Efter äventyret i bergen avrundar vi resan med ett dopp i Medelhavet.

Anatolien, det område som nuvarande Turkiet breder ut sig över, har en fascinerande mångtusenårig historia. Här har folk som hettiter, perser, greker, romare, seljuker mfl. levt och härskat. Till och med vikingarna har spelat en roll i området. De var livvakter i staden Konstantinopel (som de kallade Miklagård) under det Bysantinska väldet. Staden heter idag, som bekant, Istanbul och utgör ett brohuvud mellan Asien och Europa. Turkiet är ett land som också är hemvist för många sägner och olösta mysterier och under resan kommer ni att bli del av ett större sådant. Dessutom fokuseras resan på olika friluftsaktiviteter som flätas in på ett naturligt sätt längs färden. 

Att vandra och sedan få övernatta i hjärtat av detta sagolika landskap är en upplevelse i sig.

Inledningsvis åker vi till landskapet Kappadokien, ett av världens märkligaste områden med otroliga bergsformationer och underjordiska städer. Regionen har också en särställning i den tidiga kristendomens historia. Att vandra och sedan få övernatta i hjärtat av detta sagolika landskap är en upplevelse i sig. Vi vandrar även i nationalparken Ala Daglar. Ala Daglar-massiven utgör Taurus-bergens centrala delar och här finns mycket fina miljöer för vandring och riktigt högalpin terräng. Här finns även några av Turkiets absolut bästa platser för klippklättring. Under de dagar vi är i nationalparken övernattar vi i tält.

Vi avslutar resan med en vistelse i och omkring Olympus, som ligger vid Medelhavet. Här vandrar vi i skymningen upp på berget Olympus (det finns olika berg med samma namn), till den mytomspunna platsen Chimera vars eviga lågor brinner ur berget. Vi avrundar resan med att bada i Medelhavets turkosa vatten och med att koppla av på stranden.

Barnen kommer att få en mängd utmanande uppgifter att hantera längs vägen och förhoppningsvis leder det fram till mysteriets lösning.

Resan kommer att ledas av Pathfinder Travels guide Adrian Nordenborg i samarbete med en lokal guide. Vi flyger charter direkt ned till Antalya, där vi sedan åker vidare med vår minibuss som vi har under hela veckan.

Innan avresa kommer ni även att få en specialskriven berättelse. Barnen kommer att få en mängd utmanande uppgifter att hantera längs vägen och förhoppningsvis leder det fram till mysteriets lösning. 

Vi ni ha referenser till familjer som gjort denna resa så hör av er till oss!

 


Resan dag för dag

Dag 1. Stockholm– Antalya – Selime

Vid ankomst till Antalyas flygplats möts vi av vår lokale färdledare Kerem. Vi fortsätter med vår buss förbi bomullsfälten och färdas i nordostlig riktning via Konya mot Kappadokien. Vi anländer till Selime vid Ihlara-dalen efter cirka 8 timmars körning och äter middag längs vägen. Här inkvarterar vi oss på ett trevligt pensionat och får en välbehövlig vila.

Dag 2. Ihlara dalen – Ala Daglarbergen

Efter frukost ger vi oss ut på en vandring i Ihlara-dalen, som ligger i västra Kappadokien. Vi går i en ravin som skapats av floden Melendiz. Här finns många kyrkor, kloster och bostäder som har karvats in i klippväggarna, vissa av dem mer än 1000 år gamla. Byggnaderna är sammanlänkande av lönngångar och tunnlar som förr användes som flyktvägar och skydd. Vi utforskar en del av dessa gångar, ett spännande sätt att få en inblick i hur folk levde här i gångna tider. Lunch äter vi längs med floden i Belisirma. På eftermiddagen fortsätter vi vår färd (cirka 3 timmar) till Ala Daglarbergen som är en del av Taurusbergen. Här reser vi vårt tältläger.

Dag 3. Ala Daglarbergen

Idag har vi en härlig vandringsdag framför oss. Vid frukost gör vi även vår picknick lunch. Vi gör en rundtur och börjar med att gå längs dalen i den glesa barrskogen tills vi når trädgränsen på cirka 2000 meters höjd. Vi fortsätter sedan uppåt och når högalpin terräng. Har vi tur får vi se vilda stenbockar! Härifrån har vi en fantastik panoramautsikt över Taurusbergens toppar. Vi kommer bland annat se ”Fingerklippan”, en 120 meter hög stenpelare som många turkiska klippklättrare har som mål att bestiga. Vi går en annan rutt tillbaka och äter middag när vi återvänt till vår lägerplats på kvällen.

Dag 4. Ala Daglarbergen – Kappadokien – Kaymakli - Göreme – Red Valley 

Efter frukost reser vi norr ut mot Göreme. På vägen dit besöker vi Kaymakli, en underjordisk stad där de tidiga kristna bodde för att skydda sig mot romerska soldater. Lunchen äter vi i Göreme innan vi fortsätter till de spektakulära områdena White valley, Love valley och Red valley. Vi utforskar dessa fantasieggande områden under eftermiddagen och serveras middag på Ibrahims restaurang mitt i hjärtat av Kappadokiens sagolika landskap. Restaurangen ligger i anslutning till en kyrka som karvades ut ur en klippa för cirka 1500 år sedan. På kvällen rullar vi ut våra sovsäckar på restaurangens platta tak eller letar upp en lämplig grotta i närheten att sova i.

Dag 5. Kappadokien – Red Valley– Rose Valley- Göreme

Denna dag är fullspäckad med olika aktiviteter. Vi fortsätter jakten på ledtrådar i Red Valley och Rose Valleys fascinerande landskap. Efter lunch förflyttar vi oss till Göreme och tar in på vårt hotell/grottpensionat. Till fots och med cykel söker vi därefter vidare i den spännande terrängen. Blir det tid över erbjuds även en mer avancerad och lite längre cykeltur. På kvällen kan man insupa atmosfären och för den som önskar finns även möjlighet att pröva byns Hammam (turkisk bastu). Middagen äter vi på Kerems favoritrestaurang.

Dag 6. Kappadokien - Göreme – Olympus

I ottan åker vi vidare mot Olympus (cirka 9 timmar) som ligger vid Medelhavet strax väster om Antalya. Vi anländer på eftermiddagen till vårt stugpensionat som drivs av Ramazan och hans familj. Pensionatet ligger cirka 50 meter från Medelhavets turkosa böljor så många vill säkert passa på att bada lite. Före middagen väntar en ny utmaning; när skymningen faller förflyttar vi oss till foten av berget Olympus och vandrar upp till Chimera, de eviga lågorna som brinner ur berget. Här får vi röra oss försiktigt, Zeus vaktar sitt rike och vi vill inte väcka hans vrede.

Dag 7. Olympus

Dagen ägnas åt bad, snorkling och avkoppling på stranden. Det finns även möjlighet att paddla kajak för den som vill. På kvällen njuter vi som vanligt av den goda matbuffén med traditionell husmanskost, tillagad av Ramazans familj. 

Dag 8. Olympus – Antalya – Stockholm

Vi tar en tidig transfer till flygplatsen och säger hej då till vår lokala team. På planet hem finns tid att tänka tillbaka på alla spännande äventyr och unika saker som vi fått uppleva under resan.  

I resans pris ingår alla måltider Att vandra och sedan få övernatta i hjärtat av detta sagolika landskap är en upplevelse i sig Under de dagar vi är i nationalparken övernattar vi i tält Turkiet är ett land som också är hemvist för många sägner och olösta mysterier och under resan kommer ni att bli del av ett större sådant Temperaturen varierar ganska kraftigt mellan dag och natt och det gäller att ha kläder både för varma dagar och för kalla kvällar Denna resa är ett exempel Pathfinder Travels resekoncept med upplevelseresor anpassat för barnfamiljer Vi utforskar områdets grottor Här är det även populärt med ballongflygning Landskapet är som taget ur en saga Flytvästar för eventuell paddling ordnar vi till er

Avgångar:

Det finns inga avgångar för tillfället.

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 8 dagar
Gruppstorlek: Max 20 personer, Min 10 personer
Gradering: 1

 I resans pris ingår:

 • Flyg t/r Arlanda – Antalya
 • Alla lokala transporter
 • Svensk färdledning
 • Lokal guide
 • Boende på pensionat och tält enligt program
 • Alla måltider
 • Campingutrustning (inkluderar ej sovsäck)
 • Cyklar, ej hjälm
 • Kajaker
 • Alla inträden till sevärdheter
 • Specialskriven berättelse
 • Inspirations- och informationskväll

 

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

Barnpriset gäller för deltagare i åldrarna 6-16 år.

Denna resa är ett exempel Pathfinder Travels resekoncept med upplevelseresor anpassat för barnfamiljer. Detta blev utsett till "Årets Outdoor produkt" i kategorin upplevelser, på Vildmarksmässan i Stockholm 2009. Läs mer här.

Idén bygger på att vi specialskriver sagor/berättelser som knyter an till de länder eller områden vi besöker. Berättelserna grundas på myter, lokala folksagor eller historiska fakta och delas ut till barnen innan de reser. Under resans gång blir barnen (även föräldrarna) delaktiga i berättelsen och får olika uppgifter att lösa, samt att hitta ledtrådar som för dem fram till skatten eller till mysteriets lösning.

Vi planerar att flyga ut från Stockholm men kan på förfrågan även ordna avresor från Köpenhamn.

Pathfinders färdledare Adrian Nordenborg är väl bekant med Turkiet och har utformat reseprogrammet tillsammans med vår lokale partner. Han är en kunnig och entusiastik person med stor vana av att arbeta med både barn- och vuxengrupper.

Vi kommer att bo på trevliga små medelklasshotell och -pensionat. Under vandringen i Ala Daglarbergen bor vi en natt i tält och i Red Valley finns möjligheten att sova under bar himmel (se dag för dag-programmet). Det är bra om ni tar med cykelhjälm till er själva och barnen då detta är svårt att fixa på plats. Flytvästar för eventuell paddling ordnar vi till er. Nivån på aktiviteterna kommer att vara anpassade för barnen och vi kommer aldrig behöva bära med oss mer än en liten dagryggsäck. Temperaturen varierar ganska kraftigt mellan dag och natt och det gäller att ha kläder både för varma dagar och för kalla kvällar.

I god tid innan avresan kommer vi att arrangera  ett infomationsmöte dit alla deltagare bjuds in. Vi går då närmare in på vad som behövs i utrustningsväg och räta ut eventuella frågetecken inför resan. Mer skriftlig information kommer även skickas ut i god tid innan avresa (packningstips, hälsoinformation, flygbiljetter m.m).

Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation