En oförglömlig vecka längs GR 20:s norra och mest dramatiska avsnitt

En oförglömlig vecka längs GR 20:s norra och mest dramatiska avsnitt

Vandring på Korsika, GR 20

Ute i Medelhavets glitter reser sig Korsika. Lika mycket skådeplats för naturens hänförande kraft och skönhet, som vild arena för äventyr.

Tvärs över Korsikas bergsterräng löper vandringsleden GR 20, en av Europas mest krävande och otyglade, med sina 19 mil och 13 000 positiva höjdmeter. Lägg till dess kompakta format, ett underlag som i sina mest utmanande stunder kan beskrivas som hårdnackat och rebelliskt. Kanske ingen slump att korsikanerna i mångt och mycket tycks bära drag av landskapets kraft och orubbliga integritet. Öbor som värnar sin frihet och kulturella särart, på behörigt avstånd från det franska fastlandet.

I augusti väntar en oförglömlig vecka längs GR 20:s norra och mest dramatiska avsnitt. Enastående och bitvis väldigt fysisk vandring och scrambling (lättare klättring), med tid för återhämtning i svalkande flodgrytor, runt rykande tallrikar och med kalla drycker för handen. Behagliga kvällar i reskamraternas sällskap, då solen smeksamt sänker sig över vildmarken och livet ryms i ett stilla leende. Kom och le med oss!

Resan leds av Viktor Winterglöd som också tagit fram resan. I egenskap av ultralöpare har Viktor många höjdmeter lagrade i sina ben och han har både sprungit och gått denna tur ett antal gånger. Under den här resan ska vi dock vandra, som sagt, med ett leende.


Resan dag för dag

Dag 1.  Sverige  –  Korsika. Restonicaflodens ljuva vatten

Efter flyg till Poretta Airport (Bastia) och transfer till Corte (1 h), incheckning på hotellet och lunch bland stadens branta gränder, promenerar vi en knapp halvtimme till Restonicaflodens badvänliga och stilla ström. Uppmjukande och behagligt för kroppar som står inför sex dagar tuff vandring. På kvällen låter vi oss charmas av det korsikanska köket i en av stadens mysiga restauranger, delar med oss av våra förväntningar och sätter uttalet på ”allez, c’est parti!”.

Dag 2. Två förföriska sjöar och ett fängslande bergspass

Efter frukost och biltransport till Restonicadalens ände (les Bergeries de Grotelle), hälsar vi vårt följebagage på återseende, utrustade med det vi behöver de närmsta två dagarna. Stigen böljar snällt fram till en början, innan landskapet bekänner färg och via två fasta metallstegar tar oss upp till sjön Lac de Mélo. Vi hämtar andan och insuper den mäktiga miljön, med omgivande bergväggar i givakt. Därefter, fortsatt brant uppför via sjön Lac de Capitello, innan vi når anslutningen för GR 20.

På vägen upp mot dagens högsta punkt, Brèche de Capitello (2 225 m), blir det smått akrobatiskt bland de stora stenblocken. Vi äter lunch inför ihållande utförsvandring ner till Refuge de Manganu och dess sköna atmosfär. Här gör vi ett längre stopp för bad i floden, om man önskar. En knapp timme skiljer oss sedan från vårt nattläger, les Bergeries de Vaccaghja (1 621 m). Övernattning i tält och i normala fall möjlighet att ta en varm dusch. 

Längd: 8 h, höjdmeter: +1100 / -900

Dag 3. Höglänta pärlor och vilda hästar

Till minnet av gårdagens stökiga terräng ger vi oss av genom milt stigande bokskog, upp mot Lac de Nino. Då vi närmar oss sjön lägger sig landskapet som en inbjudande grön matta, med de snirkliga och för området karaktäristiska vattenhållen: les pozzines. Det här är även platsen där halvt vilda hästar äter sig mätta, i sällskap med en och annan ko, get eller gris.

Vid Lac de Ninos norra ände fyller vi på med friskt vatten från ett litet ”vattenaltare”, före dagens mastigaste uppförsbacke. Vi når passet Bocca a Reta (1 883 m) och ges ett vackert panorama med havet i fonden. Här äter vi lunch. Därefter bär det utför, hela vägen ner till några kilometer flack och vacker skogsstig, tills vi når en trulig liten backe upp mot vårt etappmål: Col de Vergio. Vägen som passerar här delar Korsika i dess två departement och vi får se upp för cyklister i snabb spandex. Övernattning på Gîte Castel de Vergio (sovsalar), med middag i deras fina restaurang. Vi återser här vårt följebagage.

Längd: 5,5 h, höjdmeter: +410 / -600

Dag 4. Ny dekor, nya höjder

In genom skogen, upp och ner i små kast, då vi påbörjar den tredje dagens vandring. Förhoppningsvis har vi riktigt bra sving i steget vid det här laget och vaken blick därtill. Kanske ser vi räven raska runt bland buskarna? Vi passerar boendet Bergeries d’E Radule, med sina närbelägna klippklätterleder, vidare upp längs och över floden Golu, Korsikas längsta med sina 75 km.

Dalen öppnar upp och vi lämnar den bryskt för att nå Refuge de Ciuttulu di Mori, GR 20:s högst belägna refuge. Efter passet Bocca di Foggiale dyker leden ner i lösare stenterräng, fasar ut och håller höjden genom skogen, innan Refuge de Tighjettu välkomnar oss. Karga bergssidor ramar in och vi somnar väl medvetna om att de två mest utmanande dagarna ligger framför oss.

Längd: 6 h, höjdmeter: +760 / -720

Dag 5. Korsikas tak

Det som tidigare var GR 20:s svåraste passage, visade sig i juni 2015 vara den reellt farligaste, då ett snabbt väderomslag gjorde den månlika grytan Cirque de la Solitude till en dödsfälla. Sedan dess har myndigheterna stängt passagen. Etappen mellan Refuge de Tighjettu och den lilla, gamla skidorten Asco Stagno, vårt mål för dagen, slår nu en lov via Monte Cintos förtopp. Tur för oss, då vi i farten ser till att kila hela vägen upp, för att lägga 2 706 m under våra fötter.

Med den majestätiska upplevelsen i färskt minne, väntar brant och teknisk stig i en hänförande miljö. Abrupt utför. Kanske kyler vi i dalgångens botten ner benen i någon, av tiden skulpterad bassäng, innan vi tar in på hotell. I Asco Stagno (1 422 m) återförenas vi med vårt följebagage och kan packa om inför de sista två etapperna. Gemytlig middag fyller depåerna.

Längd: 10 h, höjdmeter: +1340 / -1300

Dag 6. Äventyrlig yra och en flukt av havet

Inte längre främlingar inför bergens hårda motstånd, och med lår stora som legionärers, tar vi oss an en etapp som rymmer essensen av Korsikas naturliga skönhet. De fyra första timmarna som för oss mot oasen Refuge de Carrozzu (1 270 m), tar oss skarpt uppåt och utför. Den trettio meter långa hängbron Passerelle de Spasimata, platsen för en nyckelscen i franska 90-talsfilmen Les Randonneurs, avrundar med stil.

Från Refuge de Carrozzus terrass skådas Calvibukten, gärna med en sval Corsica Cola i handen. Återstår, runt sex timmar, via tre bergspass på cirka 2 000 m och labyrintiska vindlingar, innan en vacker björkdunge skvallrar om torsdagens målgång: Refuge d’Ortu di U Piobbu. Solnedgången bäddar för djup sömn och sköna drömmar.

Längd: 11 h, höjdmeter: +1770 / -1650

Dag 7. Le grand finale!

Separationsångest eller inte, nu stundar sista etappen. Vi kan njuta av att kusten drar oss allt närmre, då (i stort) lätt vandring lämnar utrymme att kvittra om känslan i att ha lyckats. Lyckats lägga steg till steg, längs stigar som vi nu delar minnet av. Vilka anekdoter har fötts? I pittoreska Calenzana blir jord till asfalt och vår vandring är över. En kort bilresa och vi befinner oss i Calvi.

När vi checkat in på hotellet och då vi borstat dammet av oss, är det kanske sandstränderna som lockar mest? När kvällen lägrar sig slår vi oss ned i en av stadens restauranger. Äter och pratar oss mätta, allt medan yachterna guppar stilla längs kajerna.

Längd: 4,5 h, höjdmeter: +200 / -1460

Dag 8. Hemresa

Frukost och transfer till flygplatsen.

 

Denna vandring är mycket fysiskt krävande Ofta pendlar stigen mellan brant vandring och lättare klättring Du bör inte lida av svindel Att packa lätt och begränsa utrustningen är viktigt Under resan bor vi på hotell, i tält och i flerbäddsrum på hytta. Det är viktigt att peppa och stötta varandra Vissa dagar har vi enorma stigningar och många timmar att tillryggalägga. Det är kul att utmanas och pusha gränser Stavar är mycket bra att ha Skönt att svalka av sig i iskallt vatten Vid Lac de Ninos norra ände fyller vi på med friskt vatten Behagliga kvällar i reskamraternas sällskap, då solen smeksamt sänker sig över vildmarken En del sträckor är lättvandrade Jump for joy In i landskapet av sten Vi kan även njuta av medelhavsmiljö i slutet av resan

Avgångar:

Det finns inga avgångar för tillfället.

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 8 dagar
Gruppstorlek: Min 8, max 12
Gradering: 3

I resans pris ingår:

  • Flygresa t/r Bastia
  • Svensk vandringsguide
  • Alla lokala transporter
  • Bagagetransport (möjlighet till ompackning dag 5)
  • All mat utom lunch dag 1, 8
  • Boende 3 nätter hotell, del i dubbelrum
  • 3 nätter på refuge i sovsal samt en natt i tält (tvåmanstält)

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

Vi planerar att flyga med Norwegian Airlines direkt Stockholm-Bastia. Skulle ni vilja flyga från annan avreseort får vi titta på möjliga lösningar.

Under resan bor vi på hotell, i tält och i flerbäddsrum på hytta. Ni behöver endast ha en lätt sommarsovsäck med er (liggunderlag för tältnätterna ingår). All mat under veckan ingår (förutom lunch dag 1 och dag 8). Dryck tillkommer dock. 

Denna vandring är mycket fysiskt krävande då vi stundtals går på rejält branta och steniga stigar och det är inget för den som lider av kraftig svindel. Vissa dagar har vi enorma stigningar och många timmar att tillryggalägga. Ofta pendlar stigen mellan brant vandring och lättare klättring (lätt för den som har viss vana). God fysik och vana att vandra i tuff terräng är en förutsättning på denna resa. Mest troligt ägnar du dig regelbundet och motionsträning, såsom löpning och cykling. Är du löpare springer du en mil på under 60 minuter.

Att packa lätt och begränsa utrustningen är viktigt. OBS! Två dagar under vandringen får man tillgång till sin huvudpackning och kan packa om. Därför behöver du inte en ryggsäck på mer än maximalt 35 liter. 

Under informationsmötet på ankomstdagen kommer guiden att gå igenom packlistan för att säkerställa att alla har med sig nödvändig utrustning.

Klimatet på Korsika är lämpligt för vandring, under den tid vi förlagt resorna. På lägre höjd kan det bli mycket varmt, men när vi kommer upp på höjd blir det mer behagligt.

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se 

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation