Vår färdledare Nati på topphumör

Vår färdledare Nati på topphumör

Toppbestigning, Mera Peak, Nepal

Från toppen av Mera Peak har du en vidunderlig utsikt över fem av världens 8000-tusenmeterstoppar. Berget är en perfekt utmaning för den som söker en större alpin upplevelse men har begränsad klättererfarenhet.

Mera Peak är beläget söder om den världsberömda Khumbudalen i östra Nepal. Berget består egentligen av tre toppar, Mera South (6431) , Mera Central (6461 m) och Mera North (6476 m). Det är en av de högsta ”trekkingtopparna” i Nepal och tillgängligt för de som är i god kondition, gillar utmaningar men inte har någon större erfarenhet av alpin klättring. Det är med andra ord inget tekniskt berg utan det handlar mer om brant vandring (som brantast omkring 30-50 grader, beroende på rådande snöförhållanden). Inför toppen går du inknuten med stegjärn och isyxa på glaciär och vi ser helst att du har lite tidigare erfarenhet av alpina turer (t.ex. en högalpin klätterkurs eller att du bestigit Mt Blanc eller dyl). Höjden är betydande och vägen dit relativt krävande, så för det allra flesta blir resan en utmaning att bita i.

Standardrutten går från Lukla över Zatrwapasset in i Hinkudalen. För att förbättra acklimatiseringstiden och ha möjlighet att se lite mer av Nepals intressanta natur-och kulturliv så har vi utökat vandringsdelen med ett par dagar. Från Lukla går vi söderut en bit och tar sedan av mot Hinkudalen via Pangkongma passet och når en relativt oexploaterad del av dalen. Hinkudalen i sig är betydligt mer orörd än Khumbudalen, d.v.s. den dal som bland annat leder upp till Everest Base Camp. Vandringen bjuder på omväxlande och vacker natur med frodiga rhododendronskogar, forsande floder och högalpint ängslandskap.

Målet för resan är att bestiga den högsta av topparna, Mera North men det är inget vi kan garantera.  Rådande snö och väderförhållanden samt gruppens status avgör i slutändan hur långt vi når. Oavsett vilken topp du når kommer utsikten vara hänförande och vi kan blicka ut över Mt. Everest (8848 m), Cho-Oyu (8210 m), Lhotse (8516 m), Makalu (8463 m), Kangchenjunga (8586 m).

Under turen bor vi merparten av nätterna i mycket enkla tea-house samt i tält och resan har betydligt mer ”expeditionskaraktär” i jämförelse med våra rena ”teahouse treks” i Nepal.  Självklart har vi ett lokalt team med erfarna bergsguider, bärare och kockar som ser till att det praktiska flyter på och sörjer för er säkerhet. Det är Ram Sapkota som står för detta, en mycket duktig organisatör som vi arbetat med sedan 10-år tillbaka. En svensk färdledare följer även med på resan. Hon har erfarenhet av flera klätterexpeditioner och är beredd på att stötta upp om det behövs. 


Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Katmandu

Vi börjar flyga mot Katmandu och mellanlandar på vägen. Dagen därpå är vi framme i Katmandu.

Dag 2. Katmandu

Vi hämtas på flygplatsen i Katmandu av vår lokala färdledare och tar oss in till Thamel för incheckning på vårt hotell. Vi tar en bensträckare innan vi utforskar omgivningen, äter, växlar pengar och gör oss hemmastadda.

Dag 3. Stadsvandring i Katmandu

Vi besöker tempel, vandrar genom stadens smala gator och upplever det myllrande folklivet. Katmandu är en smältdegel mellan gammalt och nytt och en fascinerande stad att vistas i.

Dag 4. Katmandu– Lukla – Poyan (2800 m)

Vi flyger till Lukla på morgonen där vi möts upp av bärare med mera.  Efter lunch börjar vi vandra söderut, inledningsvis kraftigt nedför (ca 500 m) för att korsa en biflod till Dudh Koshi, sen går vi upp ungefär lika mycket för att komma fram till vårt mål för dagen,Poyan. Övernattning på tea-house.

Dag 5. Poyan – Pangkongma (2850 m)

Vi inleder dagen med lätt vandring och fortsätter söderut längs huvudleden (Jiri-trail), sedan viker vi av in i en dal österut i riktning mot Hinku Valley till vår lägerplats vid Pangkongma (2.850 m). Övernattning på tea-house.

Dag 6. Pangkongma – Nashing Dingma (2600m)

Efter frukost börjar vi gå uppåt genom rhododendron- och bambuskog varefter vi når Pangkongma La passet (ca 2850 m). Passet leder in till själva Hinkhudalen och vi går sedan nedåt mot Hinkufloden, från stigen kan vi för första gången få en glimt av Mera Peak. Vi korsar floden över en repbro och sedan bär det av uppåt igen mot den vackra lägerplatsen vid Nashing Digma. Övernattning på tea-house.

Dag 7. Nashing Dingma – Chalen Kharka (3600 m)

Vi vandrar vidare i en östlig båge genom växelvis betesmark och djup grönska. Det blir allt brantare upp mot Surke La och efter att gått genom skog av bambu, rhododendron och barrträd når vi fram till nattlägret vid Chalen Kharka. Övernattning på tea-house.

Dag 8. Chalen Kharka (3600 m) – Chunbu Kharka (4200 m)

Idag har vi en ganska tuff start då vi inleder med en rejäl stigning på mer än 600 m upp till passet Chalen La (4250 m). Vi lämnar trädgränsen bakom oss och terrängen blir mer alpin och stening. Därefter fortsätter vi uppåt 200 meter och sedan bär det av nedåt, förbi de heliga sjöarna Panch Pohkari Lakes, fram till nattlägret vid Chunbu Kharka. Övernattning på tea-house.

Dag 9. Chunbu Kharka – Kote (3650 m)

Stigen vrider nu tillbaks västerut mot Hinku Valley och svänger sedan av norrut längs dalens östra sluttning. Inledningsvis går vi på skrå högt upp i dalen, flera hundra meter ovan floden. Så småningom viker vi ned mot dalens botten genom rhododendronskog. Det är stundtals rejält brant på vägen ned till byn Kote, så nattlägret kommer vara efterlängtat. Övernattning på tea-house.

Dag 10. Kote – Tangnag (4250 m)

Vi fortsätter norrut längs med floden och in på huvudleden mot Mera Peak i en mer öppen terräng som domineras av låga buskar och gräsfält. Vi passerar det lilla klostret Taksing Gompa, som ligger insprängt i berget innan vi når slutmålet för dagen, byn Tangnag. Tangnag ligger i dalens nordligaste ände, väderstrecksmässigt nord/syd ”i höjd med” Mera Peak. Övernattning på tea-house.

Dag 11.  Tangnag (4250 m), acklimatiseringsdag alt vilodag

Vilodag i Tangnag. Det finns även möjlighet att göra en liten acklimatiseringstur upp till ca 5000 m på en skuldra av berget Kusum Kanguru, som bjuder på fin utsikt över Mera Peak och Mera Glacier.

Dag 12. Tangnag – Kahre (5050 m)

Idag har vi en kort etapp framför oss och vi vandrar i en båge mot öst. Stundtals är det rätt ”blockigt” och besvärligt men framåt dagen öppnar dalen upp sig och vi når fram till Dig Kharkas högalpina ängar vid foten av Hinku Nup glaciären. Vi fortsätter fram till byn Khare, som utgör den ”sista civilisationen”, innan vi beträder landskapet av sten, snö och is. Övernattning på tea-house.

Dag 13. Kahre – Mera Base Camp (5350 m)

Efter frukost fortsätter vi uppåt genom moränterräng och når sedan fram till glaciären Mera La (5415 m).  Vi knyter in oss i replag och fortsätter sedan nedför snöfält mot Mera Base Camp där vi sätter upp lägret. Finns det behov så tränar vi på klättertekniker under eftermiddagen, annars vila. Övernattning i tält.

Dag 14. Base Camp – High Camp (5800 m)

Vi går ytterligare en mycket kort etapp, ca två timmar, längre upp på glaciären till Mera Peak High Camp (ca 5800 m). Första biten är ganska flack men det blir brantare på slutet och terrängen blir mer förrädisk med öppna glaciärsprickor här och där. Vi rör oss med andra ord försiktigt. Vi etablerar sista nattlägret inför toppen och laddar upp.  Från lägret har vi en fantastik utsikt över Mt Everest, Cho-Oyu, Makalu, samt sydsidan av Lhotse. Övernattning i tält.

Dag 15. Toppdag, Mera Peak (6476 m, alt 6461 m)

Alpin start med väckning omkring 02.00 och avmarsch en timme senare. De första timmarna kommer att vara rejält kalla så det gäller att gå stadigt framåt för att hålla värme, samtidig försiktigt, för att undvika sprickor.

När solen gått upp blir Mount Meras centrala och nordliga toppar synliga ovan ett brett, snöklätt, glaciärfält, som inramas av två kammar. Vi tar oss upp till basen av snöfältet som blir allt brantare och står därefter nedanför toppen av Mera Central. Ifall omständigheter tillåter, viker vi sedan av höger på en kam som leder oss fram till insteget av Mera North (6476 m). De sista 50 metrarna upp till toppen är branta och kommer att klättras med jumare på fasta rep. Om Mera Central (6461 m) blir valet, går vi mer rakt på, även här används i regel fasta rep den sista, branta biten upp mot toppen.

Vilken av topparna det blir avgörs av rådande snö/glaciär- och väderförhållanden samt gruppens status. Oavsett vilken topp vi når kommer belöningen vara stor och värd kampen dit. Härifrån vi en fantastik panoramavy och kan se storheter som Mt. Everest (8848 m), Cho-Oyu (8210 m), Lhotse (8516 m), Makalu (8,463m), Kangchenjunga (8586 m), Nuptse (7855 m), Chamlang (7319 m) och Baruntse (7129m).

Vi går sedan ned till High camp och får i oss lite energi och trampar därefter ned till Khare för välbehövlig vila och se tillbaka på en spännande och fantastik dag.

Dag 16. Bufferdag

Vi har lagt in en extra toppdag om vädret inte tillåter att vi kan gå upp enligt plan.

Dag  17. Khare – Kote (3600 m)

Vi vandrar tillbaka samma väg via Tangang till Kote.

Dag 18. Kote – Thuli Karka (4300 m)

Vi vandrar genom rhododendronskog på västsidan av Hinku Valley upp till Thuli Kharka.

Dag 19. Thuli Karka – Zartwa La pass (4600) – Lukla (2800 m)

Vi går över Zartwa La via ”normalrutten” som leder in till Hinku Valley och sedan nedåt mot Lukla.  Väl framme i Lukla tar vi in på ett Tea-house, njuter av en välbehövlig dusch och på kvällen firar vi med en god middag.

Dag 20. Lukla – Katmandu

Vi flyger tillbaka till Katmandu (cirka 35 min) på morgonen och tillbringar resten av dagen med att vila. Vi blir mötta på flygplatsen för transfer tillbaka till vårt hotell.

Dag 21. Sightseeing i Katmandu

Följ med på en spännande vandring som ger dig en stor möjlighet att utforska den religösa och kulturella rikedom som genomsyrar Kathmandu. Vi kommer att besöka historiska monument och titta på olika hantverkstraditioner. Därefter besöker vi den lokala maknaden Ason, Vishal Bazar, Kilagod, Hidden Stupa etc.

Vi tar oss vidare till Durbar Square som är känt för sin unika historia, kultur och religion, det sägs även att den levande gudinnan ”Kumari” bor här.. Hela torget är listat som ett av världsarven men sin unika och vackra arkitektur.

Dag 22. Katmandu – Skandinavien

Vi beger oss till flygplatsen för att påbörja resan hem.

Dag 23. Ankomst Skandinavien

 

Vandringen bjuder på omväxlande och vacker natur Upp genom rhododendronskogen Nepal, vyernas land Morgondimma Vi är max 10 personer + guider i gruppen Vi har god tid för acklimatisering Himalayaspel BaseCamp Inför toppstöten Vi firar i Lukla

Avgångar:

Det finns inga avgångar för tillfället.

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 23 dagar
Gruppstorlek: Min 6, max 10 personer
Gradering: 3

I resans pris ingår:

 • Flyg t/r Katmandu
 • Alla lokala transporter (inkl. inrikesflyg)
 • Fyra hotellnätter med frukost i Katmandu, 3 – stjärning standard
 • Svensk färdledare
 • Engelsktalande lokala bergsguider
 • Bärare
 • Boende i enkla tea-house under turen utom vid base-och high camp
 • All mat (frukost, lunch och middag) under turen
 • Varma & kall dryck (te, kaffe, varm choklad)
 • Tält samt all campingutrustning för toppstöten (base-highcamp)
 • I den mån du behöver låna, dunsovsäck, dunjacka, duffelbag
 • Klättertillstånd
 • Klätterutrustning såsom rep, jumare m.m, dock ej personlig, sele etc
 • Guidade rundturer i Katmandu med omnejd
 • Alla inträdesavgifter till museum/tempel i Katmandu

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

Väder- och vindförhållande kan medföra att det inte blir möjligt att genomföra resan som det är tänkt. Vi kan med andra ord inte garantera att vi når topparna utan kan bli tvungna att lägga om programmet.

I Katmandu

Bor vi på 3-stjärniga hotell och två guidade stadsvandringar ingår i resan pris. Skulle ni vilja korta resa och ta bort någon av sigthseeingdagarna går det att lösa.

Vad krävs

Vi vill att de som följer med på denna resa har viss alpin erfarenhet och inte är obekanta med begrepp som att vara inknuten och gå på stegjärn etc samt veta vad det innebär praktiskt. Med andra ord måste ni ta egenansvar för att kolla att utrustningen sitter rätt med mera och inte blint förlita er
 på guiderna.

Vidare måste du vara i god kondition, ha god hälsa och uppskatta friluftsliv med allt vad det kan innebära. Det kommer att bli många nätter i tält och ju högre upp vi kommer, desto kallare blir det.  Kylan i sig gör också att turen blir rätt tuff, trots att den inte innefattar några egentliga tekniska svårigheter. Toppförsöken sker tidigt på morgonen och innan solen går upp är det rejält kallt, det kan bli nedåt -20. Bra kläder och storskor är med andra ord ett måste.

I praktiken handlar det om brant vandring på is och snö, max 60 grader. Exponeringsrisk är självklart väder men även risker för glaciärsprickor, laviner, etc. Det är dock här guiderna kommer in i bilden. De gör bedömningar som minimerar dylika risker och händer det något kan de utföra adekvata räddningsaktioner. Resan är dock inte helt riskfri och du har ett egenansvar i risktaganden.

Hög höjd

Vi kommer att röra oss på höjder som medför att kroppen utsetts för relativt stor påfrestning. Acklimatiseringsprogrammet är väl beprövat men höjden kommer garanterat kännas av. Acute Mountain Sickness (AMS) är ett mycket vanligt tillstånd som ca 50 % drabbas av på > 4500möh. Symptomen är huvudvärk samt ökad andfåddhet, trötthet, illamående, nedsatt aptit och sömnsvårigheter. De allra flesta blir bra utan någon behandling inom 48h om man inte fortsätter stiga. Viktigt är att inte fortsätta förrän man blivit helt återställd och avbryta bestigningen om man inte blivit bra inom 48h, då det kan vara ett tecken på allvarligare tillstånd av höjdsjuka. Mer information om höghöjdsproblematik skickas i samband med bokning.

Klätterutrustning

Det går att hyra klätterutrustning på plats men ta med er egen om ni har. Om så:

 • Klättersele (för alpint bruk)
 • Repbroms
 • 2 låskarbiner
 • 2 medellånga slingor
 • Hjälm
 • Isyxa
 • Storskor
 • Stegjärn

Jumare, rep m.m. har de lokala bergsguiderna. Fullständig packlista skicka vid bokning.

Klimat

Vi reser till Nepal under de två gängse säsongerna, vår och höst. Mellan slutet av maj och början av september råder monsunperiod, vilket gör det olämpligt för denna typ av resor. Från mitten av december fram till slutet av februari är det vinter och det kan bli väldigt kallt och risk för stora snömängder. Våra resor ligger en i november och april, det vill säga mitt i säsongerna. På hösten är chansen till riktigt klart väder som högst, medan våren är något varmare men risken för molnbildning större. Vad man vinner på våren är dock rhododendronträdens magnifika blomning.

Skillnad i temperatur mellan olika platser är beroende på vilken höjd vi befinner oss på. Vi kan räkna med temperaturskillnader mellan 20 plusgrader till 20 minusgrader. Det gäller med andra ord ha kläder som är anpassade till detta.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt resefakta om Nepal.  Vi kommer även att arrangera en förberedande reseträff i Stockholm eller Göteborg, beroende på vart flertalet är hemmahörande.  Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation