Många stigar är som gjorda för att cykla på. Helt fantastiskt underlag.

Många stigar är som gjorda för att cykla på. Helt fantastiskt underlag.

Mountainbike genom ett världsarv: Kappadokien, Turkiet

Turkiets mountainbikeparadis ligger i Kappadokien. Ett fascinerande och säreget område beläget i centrala Turkiet.

I Kappadokien möts du av ett dramatiskt vulkanliknande landskap med många märkliga stenformationer och fascinerande dalgångar. Det är också ett område som är som gjort för MTB. Vår mountainbiketur har ett härligt ”flow” ner genom dalgångar och upp längs med bergssidor. Mestadels cyklar vi på jämna släta och snabba stigar, ibland kryddade med steniga smala passager, som ger turen en del tekniska utmaningar.

När man cyklar i bergen innebär det både branta stigningar uppför och snabba utförskörningar. Det krävs bra kondition så att man har kraft över till att njuta av de fantastiska vyerna och orkar hålla koncentrationen i de efterföljande nedförsbackarna.Vi cyklar i sex dagar och dagsetapperna ligger på 20-40 kilometer.

Cappadocia is a fairytale land of moonscapes, hobbit-like cave dwellings and ancient rock-cut churches- and the fast, flowing and super fun singletrack trails here bring out the big kid in all of us!

 

Jon Bawn, cykelguide

En eller två guider, beroende på gruppens storlek, ser till att allt fungerar smidigt. Guiderna strävar efter att ge dig den bästa mountainbikeupplevelsen någonsin. Under hela turen bor vi på hotell eller pensionat som håller hög standard. Frukost och middagar får vi serverade där vi bor eller på närliggande restauranger. Dessutom serveras alla luncher, utom en, (picknick i fält) på restauranger. Så på denna tur kommer vi att bo bekvämt och äta gott.

 

Pathfinder Travels och Singletrack Nomads

Singletrack Nomads WebsitePathfinder arrangerade sin första mountainbikeresa 2005. Sedan slutet av år 2016 har vi samlat alla våra mountainbikeäventyr på en och samma site, Singletrack Nomads. Det är samma inriktning på naturliga singletracks med resmål utanför allfartsvägarna som ni är vana vid.

Det är svenska Pathfinder Travels som ni handlar med och som är arrangör, resegarantierna är ställda via oss osv. Jon Bawn som guidar våra cykeläventyr i Turkiet och Marocko är med och driver vår cykelsatsning tillsammans med oss. Welcome to Singletrack Nomads - local experts, global adventurers.


Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Kayseri – Soganli

Efter mellanlandning och flygbyte i Istanbul blir vi hämtade på Kayseri flygplats för en transfer på 1,5 timme till Soganli Valley. Där inkvarterar vi oss på Pensionat Emek. På kvällen har vi gemensam välkomstmiddag med gruppen och guiderna. Under middagen får vi mer information om de kommande dagarna och kvällen i övrigt ägnas åt att göra de rätta inställningarna på cyklarna. Guiderna är utmärkta cykelmekaniker och kan hjälpa oss få i ordning cyklarna på bästa sätt. Gäster som flyger från Stockholm kommer att komma fram sent, och därför finns det även tid söndag morgon till info och inställning av cyklar. 

Dag 2. Soganli – Guzeloz – Derbentbasi – Derinkuyu

Vi börjar med att utforska Soganli dalens små stenkyrkor, stengrottor och grönskande fruktträdgårdar via ett nätverk av små stigar. Genom att ta en brant stig ut ur dalen testar vi vår balans redan första dagen. Cyklingen går på traktorvägar blandat med ospårad terräng uppe på kanten av dalen med en fantastisk utsikt över landskapet. Innan lunch hinner vi med en sträcka på en mindre grusväg som ger ett härligt flow.

I den gamla staden Derbentbasi stannar vi för en god picknicklunch innan vi trampar vidare genom det öppna landskapet på grus- och traktorvägar. Målet för dagen är en av turens höjdpunkter, nämligen Turkiets största underjordiska stad, Derinkuyu. (UNESCO:s världsarv) En väldigt speciell, historisk och mytomspunnen plats. Här har vi möjligheten att utforska den underjordiska staden innan vi tar följebilen in till vårt hotell i den vackra gamla byn Güzelyurt, som ligger 50 km bort. I byn väntar en god middag och övernattning med högsta komfort på lyxiga Kapadokya Ihlara Konaklari hotel.

Dagens cykling: 40 km/715 höjdmeter upp/660 meter ned

Dag 3. Transfer Nar Lake – Sivrihisar-Güzelyurt – Ihlara Canyon – Selime

Turen startar med vi att vi får hjälp med några höjdmeter genom en kortare tur i vår följebil. Därefter sätter vi oss i sadeln och tar oss an stigningen upp till Turkiets vackraste kratersjö. Från vår cykelstig ser vi ut över det azurblåa vattnet. Stigen går vidare upp mot byn Sivrihisar. Väl uppe gör vi oss klara för den härliga långa vägen ner till Monastery Valley i Güzelyurt. Där serveras vi en välsmakande lunch på en av de lokala restaurangerna.

Vi rullar vidare ned via Yuksek Kilise (Höga kyrkan) till Ihlara dalen som även kallas Turkiets Grand Canyon. Turen ned genom dalgången startar med en bitvis teknisk singletrack ,där vi ibland måste bära cyklarna över hinder, så som stenar och små broar. Genom små skogspartier och terrassodlingar, bitvis längs med floden, tar stigen oss vidare fram till vårt hotell Çatlak Pansiyon i byn Selime. Hotellet ligger vackert i utkanten av byn. Ilhara är ett spektakulärt naturområde som verkligen måste ses och upplevas.

Dagens cykling:41 km/940 höjdmeter upp/1210 meter ned.

 Dag 4. Klostret i Selime – Uchisar – Pigeon Valley – White Valley – Göreme

 Förmiddagen blir utan cykel då vi gör en utflykt till det gamla klostret i Selime. Klostret består av gångar och salar uthuggna rakt in i berget. Vi åker vidare med vår följebil via en utsikspunkt över Ilhara Canyon, till Uchisar som ligger knappt två timmar bort. Väl framme äter vi lunch på en unik restaurang.

De kommande tre dagarna kan vi roa oss med områdets bästa singletrac”-cykling. Från Uchisar rullar vi utför, på en fem kilometer lång, snabb fantastisk ”singletrack” genom övre delen av Pigeon Valley. Vi viker så småningom av och ”klättrar” upp över släta berghällar för att komma ned i White Valley. Under vår färd passerar vi de kända skorstensliknande tornen som har skulpterats fram av väder och vind. Dessa ”fairy chimneys” är minst sagt speciella.

Vi avslutar vår mindre fysiska dag i Göreme. Här kan man boka aktiviteter så som ”ATV” (4-hjuling), ridning eller turkiskt bad med massage och peeling. I Göreme kommer vi att bo två nätter på Flintstones Cave Hotel, som är ett av de bättre så kallade grott-hotellen.

Göreme är beläget mitt i nationalparken med samma namn. Det sagolika landskapet med märkvärdiga formationer, ”underjordiska” kyrkor, hus och byggnader, är helt unikt på vårt jordklot och det är orsaken till att även det har placerats på UNESCOs världsarvslista.

Dagens cykling:13km/270 höjdmeter upp/480 meter ned

 Dag 5.Transfer Uchisar Ortahisar – Ibrahimpasa – Göreme

Denna dag bjuder på både en längre och mer utmanande cykling. Turen består till hälften av singletracks och andra hälften är på mer öppna och snabba traktorvägar. Efter transfern till Uchisar i följebilen får vi dock även med en lite teknisk stigning upp på områdets högsta punkt där vi har en fantastisk utsikt. Därefter väntar en härlig ”freeride”-sträcka i Gomeda dalen. Den är som en naturlig BMX-bana med velodromkurvor och ”boules”. Längre ned går leden genom en del vatten och frodig växtlighet som hänger in över stigen. En lättare stigning på en grusväg tar oss till byn Ortahisar där det väntar en fyra-rätters meny med lamm.

Eftermiddagens cykling påminner mycket om förmiddagen men med mer tekniska utmaningar i utförslöporna. Vi kommer att starta i den grönskande Balkon Valley som tar oss till Ibrahimpasa och sedan vidare från toppen av Zemi Valley hela vägen in till Göreme där vi parkerar utanför puben Fat Boys. Dagens middag blir på en av stadens finaste restauranger.

Dagens cykling:41 km/1040 höjdmeter upp/1250 meter ned

Dag 6. Göreme – rundtur – Cavusin

Vi hoppar på cyklarna direkt utanför hotellet och startar med att cykla en del av Euro XC Cup banan. Vår rutt håller sig i närheten av Göreme och ger en bra uppvärmning för de mer tekniska singletracks som väntar i eftermiddag. Härliga panoramavyer har under tidigare dagar varit en del av vardagen, och så även idag. Det är nämligen vad vi får uppleva när vi cyklar uppe på åsen ovanför Meskandir Valley. Nere i dalgången cyklar vi på en stig som passerar genom fina tunnlar, smala klyftor och terrassodlingar. Dagens lunch serveras på en mindre lokal restaurang.

Efter en god lunch väntar den spektakulära och tekniska: The Balkon Trail. Här kommer vi behöva stå upp på cykeln, för att hitta balansen och parera de ojämnheter som kommer. Det är såklart ingen skam att gå nedför de branta partierna, då säkerheten alltid går i första hand. Efter sju kilometer ”downhill trail” har vi kommit till Cavusin där vi tar in på Hotel Green. En tuffare dag än vad man kan förvänta av 20 kilometer, men de som ändå har energi över för att ta en runda till, är välkomna.

Dagens cykling:20 km/650 höjdmeter upp/650 meter ned

Dag 7. Cavusin – Table Top Mountain – Ürgüp –Cavusin

Nu är vi här för att cykla, men denna gryning finns även utrymme och möjlighet att få se terrängen och landskapet från ovan, i en luftballong. Folk vallfärdar från hela välden för att få sväva ovanför Kappadokiens landskap. Även om man inte vill flyga själv så är det ett färggrant skådespel att få se när varmluftballongerna i gryningen, fylls upp och svävar iväg som gigantiska ”kräftlyktor” (I snitt är det mellan 50-80 luftballonger som startar varje vindstilla morgon, året om) De som tar chansen att uppleva detta är tillbaka till frukosten och sedan klara för att följa med på resans sista dag i sadeln.

Dagens etapp är inte lika teknisk som den igår men ändå utmanande. Vi börjar dagen men en del ”klättring” där de sista 20 minuterna upp till Table Top Mountain innehåller partier där vi måste gå med cykeln. Härifrån får vi några av de bästa vyern på hela turen. Vi cyklar en tur uppe på platån för att sedan bege oss nedför igen. Här kommer det att gå undan. Därefter blir det lunch på en restaurang inne i Ürgüp med lite extra tid efteråt för att slappna av och kanske gå i någon butik eller köpa en glass.

Efter lunch passerar vi den kända utsiktspunkten igen. Eftermiddagen bjuder på mycket ”single track” och bland annat en häftig passage genom en naturlig ”half pipe”. På kvällen rundar vi av med att gå ut på Göremes bästa restaurang för att  äta gott och summera alla upplevelser under veckan.

Dagens cykling:28km/720 höjdmeter upp/720 meter ned

Dag 8. Transfer Neveshir/Kayseri Flygplats-Skandinavien

 Vi har transfer tillbaka till Kayseri flygplats. Flyger gruppen på olika tider, så hjälper vi övriga deltagare med en pålitlig transferförbindelse. Vi har besökt en helt unik plats på jorden och kan ta med oss många sköna natur- och kulturupplevelser med oss hem. Dessutom har du kanske fått några nya vänner och blivit hänförd av Kappadokiens sagolika landskap.

För det mesta skiner solen. Vy mot Uchisar, som vi får uppleva dag fyra och fem på turen. Antingen tar du med egen cykel eller hyr du på plats. Första morgonen inleds med cykelfix. Vi cyklar genom små byar och fruktodlingar. Skön panoramacykling bjuds det garanterat på. Vi äter grymt god mat på vackra platser. Full fart mot kyrkan Kul att ha sällskap. Genom Ihlara-dalen. Star Wars location En av många underjordiska kyrkor. Grottcykling! Bland blommor och bin. Biking on the edge.

Avgångar:

Datum: 2018-09-22
Ort: Sthlm, Gbg, Cph, Oslo
Pris: 14400 kr
Guide: Jon Bawn
Platser kvar: Ja
Datum: 2018-10-13
Ort: Sthlm, Gbg, Cph, Oslo
Pris: 14400 kr
Guide: Lokal guide
Platser kvar: Ja

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 8 dagar
Gruppstorlek: Max 12 personer
Gradering: 2

I resans pris ingår

  • Flyg t/r Skandinavien - Kayseri, Turkiet (exkl. cykelfrakt)
  • Turkisk (engelsktalande) eller brittisk cykelguide
  • Alla övernattningar, del i dubbelrum
  • Alla måltider och snacks från det du ankommer Soganli dalen dag ett till frukost avresedagen dag åtta.
  • Alla lokala transfers
  • Följebil/Servicebil

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

Cyklingen kommer främst att ske på ”singletracks” och grusvägar. ”Singletrack”, kan översättas till smala cykelstigar i terrängen där det inte går att mötas. Underlaget är sand, sten och grus. Turens nedförskörningar är bitvis tekniska.

Deltagare skall ha provat på att cykla på smala stigar här hemma eller på andra sätt ha testat sin balans på sin cykel för att kunna njuta av och bemästra turen. Turen kräver också en viss kondition, så du ska gärna några gånger ha cyklat över två timmar i sträck eller 60 kilometer på landsväg. Du behöver inte ha cyklat denna sträcka snabbt utan det är tiden på cykeln som är viktig.

Är gruppen upp till åtta personer leds den av en guide, och upp till tolv personer av två guider. En tredje person kör en följebil med cykeltrailer som vi några gånger kommer att använda oss av för att ta de tyngsta stigningar och förflytta oss till nya områden med. Det är moderna fordon och chauffören kör förståndigt. Följebilen kan inte köra samma sträckningar som vi cyklar på men möter upp oss på strategiska platser för picknick och påfyllning av vätska.

Vi kommer varje natt att bo bekvämt på hotell och pensionat med hög standard. God mat äter vi på hotellet eller närliggande restauranger och alla måltider ingår i paketpriset. Alkohol och läsk betalar man själv. Dricks ingår inte i Pathfinder Travels paketpris.

Det går utmärkt att hyra cyklar av bra kvalitet hos vår samarbetspartner i Turkiet, vilket vi rekommenderar.  De har 2015 års modell av Trek Superfly 5 29er hardtail och 2014 års modell av Specialized Rockhopper Comp. Plus att de har två cyklar med en ram anpassad till korta personer. Cykelhyran kostar 150 Euro, vilket blir 1400-1500 SEK.   

Mot ett flygtillägg kan du ta med dig egen cykel hemifrån. Tar du med cykel hemifrån då måste du ha den packad i ett s.k. ”hard case”. Tänk på att ta med extra reservdelar specifika för din cykel. Hyr du cykel kan du ta med egna SPD-pedaler,  skor, och vissa föredrar även att ta med sig sin egen sadel. Egen hjälm och solglasögon rekommenderas också, så att man vet att det passar bra.

Du kan i början på maj räkna med temperaturer dagtid som varmast 25 °C och på kvällen ned till +15° C .

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation