Single tracks i Södra Indien

Single tracks i Södra Indien

Singletrack i Kerala

Kerala i södra Indien kännetecknas av sin grönska och sina evigt gröna risfält och teodlingar. Här finner man också singletrack i världsklass och det är just därför som vi väljer att åka hit.

Kerala i sydvästra indien är en delstat som skiljer sig från övriga Indien med sin egen natur, kultur och samhällsstruktur. Naturen är fantastisk med otroliga landskap och djup grönska. Det är hit vi vill ta er för att cykla mountainbike bland några av världens högst belägna teodlingar. Resan är upplagd så man kan välja två varianter, en kortare och en längre.Den längre varianten innehåller även några dagar där vi är ur cykelsadeln och kan ta del av allt annat som Kerala har att bjuda på. I alla avseenden, Kerala är den perfekta mountainbike destinationen under vårt vinterhalvår.

Området har mycket att erbjuda, mixen av riktigt bra singletrack, indisk mat i toppklass, strandliv, indisk kultur och områdets rika historia gör denna resa till något utöver det vanliga.

Kerala ligger mellan Indiska oceanen i väster och Ghatbergen i öster med höjder på mellan 500 - 2700 meter. Grönskande berg, avlägsna stränder rik kultur och ett sjudande djurliv lämnar ingen oberörd. I kombination med singletrack cykling i världsklass är detta en resa som bör intressera varje sann mountainbike cyklist. Vi har skapat ett upplägg som tar dig till de bästa lederna och låter dig cykla många av de gömda cykelskatter som området döljer.

">

Pathfinder Travels och Singletrack Nomads

Singletrack Nomads WebsitePathfinder arrangerade sin första mountainbikeresa 2005. Sedan slutet av år 2016 har vi samlat alla våra mountainbikeäventyr på en och samma site, Singletrack Nomads. Det är samma inriktning på naturliga singletracks med resmål utanför allfartsvägarna som ni är vana vid.

Det är svenska Pathfinder Travels som ni handlar med och som är arrangör, resegarantierna är ställda via oss osv. Jon Bawn som guidar våra cykeläventyr i Turkiet och Marocko är med och driver vår cykelsatsning tillsammans med oss. Welcome to Singletrack Nomads - local experts, global adventurers.


Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien - Cochin

Vi flyger från Skandinavien till Cochin. Väl framme tar en privat transfer oss upp till bergen och vårt hotell i Kuttikanam. Vi installerar oss, packar upp cyklar och monterar och gör oss klara för en första smakprov av vad Kerala har att erbjuda i form av singletrack.

Dag 2. Kuttikanam

Vi utforskar Kuttikanam och suger ut det bästa av dess singletrack. Dagen kommer att bjuda på otroliga landskap och utsikter i kombination med riktigt bra cykling. Efter cyklingen smakar det bra med en middag och en välkyld öl. Efter att vi ljugit om några av dagen händelser somnar vi rätt snart i våra sängar.

Dag 3. Kutikanan

Efter en skön frukost ger vi oss av i en annan riktning mot Worlds end men ändlösa single tracks. Från utsikten vid den punkt som kallas World's end går en otrolig downhill genom kardemumma-, gummi- och ananasplantager. Svårslaget! Kvällens meny? Varför inte prova något indiskt? Efter ändlös diskussioner om det är 29 eller 27,5 tums cyklar man skall ha, trynar vi snart i bingen.

Dag 4. Kuttikanam

Kuttikanam bjuder verkligen på så mycket! Programmet för idag: Crosscountry till Vagamon med mycket singletrack, vindlande stigar utmed bergsidor. Vi provar på att cykla på graniten i området kring Kolal Halameds grav, otroligt ball omgivning. Vi toppar av det med ett massivt downhill på 1000 höjdmeter. Efter diskussioner om livets väsentligheter som optimal slaglängd på gafflar över middagen är ingen svårövertalad när det kommer till sängdags.

Dag 5. Vandiperiyar

Nu har vi kramat ur det bästa av vad Kuttikanam har att erbjuda. Efter att sagt adjö till hotellet cyklar vi ner genom det som heter Ladrams hemliga dal vi följer floden neråt genom ett otroligt naturskönt landskap till floden Periyar. Från här styr vi kosan mot dagens mål Vandiperiyar. Nät vi kommer fram finns vårt bagage på plats, efter en dusch och en bit mat vill man smälta dagens intryck och undra varför cykelvasan inte kunde gå här istället? Tapto.

Dag 6. Vandiperiyar

Nu är det dags att köra det som är känt som the Vandiperiyar loop. Några av dom vackraste teplantagerna i hela Kerala finner man i Vandiperiyar. Singletracksen är av toppklass, det är en cykelupplevelse svår att beskriva. Efter avslutad cykling är det dags för en transfer till Periyar, vi övernattar sedan i en by som heter Kumily. Över middagen går diskussionerna höga om huruvida Racing Ralph eller Rocket Ron är det optimala däcket för indiska stigar. Maten gör ingen besviken sen dröjer det  länge förrän det är mörkt i rummen. Ralph eller Ron?

Dag 7. Periyar

En lite lugnare dag väntar, vi kan ta en båttur på floden för att se om vi kan spåra någon tiger på strandbankarna.Efter det en transfer till en plats som heter Munnar. Vi kommer fram lagom till en eftermiddgs tut bland några av världens(!) högst belägna teplantager.  Kanske det känns ganska skönt att kunna bryta av med en dag på floden och en lite lugnare eftermiddagstur. Middag, säng, sova. Klart slut.

Dag 8. Vandiperiyar

Vi vaknar upp på vårt hotell, intar den indiska frukosten och får en briefing om dagens tur. Efter att vi gjort oss i ordning, fyllt på vatten och laddat på med några powerbars ger vi oss av på en tur som går under det exotiska namnet: Elephant Pass ride. Denna tur ger oss mycket av vad området har att erbjuda i form av singletrack. Tar det aldrig slut? Detta område bjuder nästan på för mycket bra cykling. Det är kombinationen av single track, kulturlandskap, folk och det perfekta klimatet gör resan så speciell.

Dag 9. Vilodag i Munnar

Dags för en vilodag i Munnar. Det är fritt att bara hänga, ta sovmorgon och vila benen. Tycker du att det känns tråkigt? Då har vi en backup plan för dig. Kolukumailai Descent.

Dag 10. Munnar

Munnar: The downhill. Det var bra med en vilodag för idag väntar en av resans höjdpunkter, en av världens bästa downhill turer (den är verkligen så bra). Man följer de gamla stigar som först användes av de brittiska teplantagepionjärerna på 1870-talet. Ett superdownhill som droppar mer än 2000 höjdmeter från topp till botten. Downhillet tar oss till och med in i den angränsande delstaten Tamil Nadu. Fett.

Dag 11. Munnar igen, fler ska mättas

Frukost och därefter är vi redo för cykling i djungeln. Dagen bjuder på cykling genom tropiska skogar, det känns som om man är i djungelboken. Efter en full dag av djungelcykling möter en transfer upp för att ta oss till Allepey. Vi anländer och checkar in på vårt hotell och efter en middag och kanske en öl sover vi snart.

Dag 12. Korta programmet hemfärd.

Här skiljs vi åt, de som valt det korta programmet tar en transfer till flygplatsen och flyger hem till Sverige.

Dag 12. Allepey - För det långa programmet

En dag i Allepey väntar efter frukost för de som valt det långa programmet. Allepey brukar kallas Österns Vendeig med sina kanalsystem. Idag är vi inte på cykeln utan utforskar kanalerna, de gamla handelshusen eller drar till Marawi beach för ett morgon dopp i Indiska oceanen. Efter lunch tar vi en båttur på kanalerna och därefter hänger vi på en av de traditionella husbåtarna som är utmärkande för Kerala. Denna natt övernattar vi också på en husbåt.

Dag 13. Allepey - Cochin

Mer tid att utforska det otroliga Allepey på förmiddagen och efter lunch en kort transfer till Cochin. Här har vi hela eftermiddagen till att utforska Cochins otroliga utbud av historiska byggnader, gamla kryddmarknader, restauranger och barer. Vi övernattar ute på Fort Cochin. Denna del av Indien andas historia i varje forsteg och är ett helt otroligt ställe, värt en resa bara i sig.

Dag 14. Cochin - Skandinavien

Dags för hemfärd. Dagen som visste skulle komma är här, antaligen alldeles för tidigt tycker alla. Vi äntrar flyget som tar oss tillbaka till Sverige och säger adjö för denna gång. Men kanske kommer vi tillbaka?

Rice and shine Schyssta lodger, här i Kuttikanam Ingmar i tät grönska Ändlösa single tracks Från Hillstation Mjukt och grönt att klota i Vi cyklar ibland hyfsat högt, typ 2000 m.ö.h. På en av våra stora downhilldagar Bland teplantagerna Sköna svängar på gamla stigar Vissa dagar bär det utför med stor glädje Kind of my cup of tea

Avgångar:

Datum: 2018-12-26
Ort: Stockholm
Pris: 20900 kr
Guide: Mike
Platser kvar: Fyra platser kvar

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 15 dagar
Gruppstorlek: Max 7 pers
Gradering: 2

I resans pris ingår

  • Flyg t/r Skandinavien - Kerala
  • Alla lokala transporter enligt programmet
  • Engelsk talande mountainbikeguide
  • Mat samt dricksvatten under cyklingen
  • Övernattningar enligt programmet

Det är möjligt att lägga till dagar i Cochin om man vill spendera några dagar innan eller efter cyklingen. Kontakta oss så kan vi diskutera olika möjligheter. Intresserad av att åka andra datum? Kontakta oss.

 

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

Vi reser till Kerala när det är som svalast vilket är under vintern. Temperaturen varierar inte speciellt mycket p.g.a. närheten till ekvatorn. Ni kan förvänta er temperaturer dagtid mellan 20-28 grader. På höjd kan temperaturen sjunka under 10 grader. För att du skall kunna följa med på denna resa skall du vara en van mountainbike cyklist men du behöver inte vara någon expert. Du skall ha en god kondition så att du klarar av 5-6 timmar i sadeln per dag. Vissa av de stigar vi cyklar kan vara ganska tekniska.

Eftersom vi kommer tillbaka till samma ställe flera av dagarna kan man lägga in egna vilodagar om man vill.

Det finns några cyklar att hyra på plats. Kontakta oss för modeller och storlekar samt så undersöker vi vad som finns tillgängligt. De flesta som reser till Kerala tar med sin egen cykel. De flesta flygbolag låter dig ta med cykeln mot en avgift, se till att förpacka den väl, kontakta oss så kan vi ge dig tips och råd. Det allra bästa är att ta med cykeln i en väska avsedd för cykeltransport men det kan också funka att packa cykeln väl emballerad i en papplåda. Om du skall ta med cykel så är det viktigt att du talar om det för oss innan så vi kan kolla med aktuellt flygbolag.

Vi rekommenderar en heldämpad freeride cykel för denna resa med slaglängd fram på 140 mm och uppåt. De mest tekniska dagarna rekommenderas också knäskydd. 

Om du tar med egen cykel se till att den är i servad och i bra skick. Reservdelar kan vara mycket svårt att få tag på, kolla så att kedjekransar, kedja, dämpare, bromsar m.m. fungerar innan avresa. Ta även med reservdelar som du misstänker kan gå åt t.ex. växelöra, bromsbelägg, vajrar. Vi brukar samsas om en verktygslåda på gruppen och guiden medför också en del verktyg och reservdelar. Byt ut allt som är slitet innan du packar ner cykeln. Om du skall hyra är det bra att ta med SPD-pedaler och skor, somliga föredrar att ta med egen sadel också.

När ni har bokat kommer ni att få ytterligare information med packlista m.m. Hälsar pelle@pathfindertravels.se

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation