Dags att ta barnen offpiste

Dags att ta barnen offpiste

Multisportlovsvecka i Sydfranska Alperna

Pappa vill träna inför Vasaloppet, sonen åka off-pist, dottern gå ut i vildmarken med snöskor, mamma bestiga berg med stighudar under skidorna. Alla vill prova nya saker och vad kan då vara bättre än en multisportlovsvecka i sydfranska Alperna?

Vi vill introducera det nya sportlovet tillsammans med hotellet 5 Saisons. Hotellet ligger i Freissinières i södra Alperna och drivs av svenskan Caroline Ford med familj.

Det är inte för inte som Freissinières lockar allt från alpina turåkare, isklättrare till blivande alpinjägare eller alpinister året runt. Här finns alla ingredienser förutom rasslande liftar och betongkomplex och det på smått otroliga avstånd till civilisation och traditionella skidorter.

Les 5 Saisons Multisportvecka är full av nya aktiviteter och kunskaper som är bra och betryggande att ha i berg och som kanske leder vidare till mer. Grunderna för off-pist-skidåkning och tur dito är något av vad hela familjen kan lära sig under veckans program. Eller vad sägs om att testa att använda en klättersele i snö- och isklädda berg?

Gå med stegjärn eller snöskor uppför bergssluttningar eller sätta på stighudar på feta skidor? Vi tränar lavinsäkerhet, testar utrustning och praktiserar i rätt miljö. Allt under ledning av kunniga instruktörer och bergsguider. Vi följer väder- och snöförhållanden liksom gruppdeltagarnas olika nivåer och önskemål.

På aktivitetssmörgåsbordet: Snöskor, lavinsäkerhetsträning (för vuxna och tonåringar), längd- och alpin turskidåkning, ski randonné, Via Ferrata, igloobygge, djurspårning och kanske lite mountainbiking och klättring.

Priset är reducerat för barn mellan 8-11 år, se avgångar, och det finns även möjlighet att bo på 5 Saissons vandrarhem till en billigare penning, se under Bra att veta. Min ålder för aktiviteter är 8 år men vi kan ordna priser och anpassade aktiviteter även för mindre barn.

 


Resan dag för dag

Dag 1. Ankomst Hotell 5 Saisson

Beroende på flyg och transfer ankomst sen eftermiddag till hotel och gite, följt av välkomstdrink och introduktion till hotellet och dess faciliteter. I materialrummet hittar vi tur- och telemarkskidor*, stavar, snöskor, pjäxor, torkrum, arbetsbänk etc. Veckans aktivitetsledare briefar och visar utrustning innan middag.

*ej toppmoderna varför vi rekommenderar hyra hos King´s i Vallouise, vår partner

Dag 2.  Introduktion till stora berg

Efter skidåkarfrukost har vår ledare material- och säkerhetsgenomgång i hotellets materialrum. Vi spänner på snöskor direkt utanför hotellet och ger oss ut i dalen för att ta in omgivningarna, orientera oss och värma upp stela muskler inför en vecka full av kul, annorlunda aktiviteter. Det här är också en dag full av förberedelser där vi lär oss om säkerhet i berg, vad utrustningen används till och hur samt tränar lavinsökning/räddning.

Vi lunchar ute vid hotellet om vädret tillåter för att på eftermiddagen värma upp skidmusklerna med lite längdåkning. I hotellets gömmor har vi såväl turskidor, längd- och ski randonnéskidor med stighudar. De som vill följer spåren runt dalen upp mot byn Viollins, ett stycke Lappland mitt i de provensalska bergen. Hit når ingen sol under några vintermånader men väl vallfärdande isklättrare och alpjägare under utbildning. Den som redan provat på alpina turskidor kan med fördel ta sig upp mot passet Col d´Anon och Lauze ovan hotellet för att få överblick över omgivningarna och dess skattkammare av aktiviteter.

 Dag 3. Utförsåkning

Vi åker till underbara dalen Vallouise (30 min) där medelstora samt för svenskar ej kända orterna Puy St Vincent/Pelvoux bjuder på otippat bra utförsåkning, ännu bättre skogsskidåkning (när det blåser i Serre Chevalier blåser snön över till Puy!) Precis som det stora spårsystemet för längdskidåkning nere i dalen som även har förgreningar uppe i Puy, något av alpvärldens bästa för längdskidåkning. Ingen instruktör/ledare denna dag men väl transport från Freissinières via vår bästa partner och skidaffär i Vallouise för hyra och/eller shopping.

Dag 4. Fritt val

Med möjlighet att välja från aktivitetssmörgåsbordet; hundspannskörning, mer skidåkning som nämnt ovan (ski randonné) eller utförsåkning på annan ort t. ex; Vars/Risoul 30 min. ifrån Freissinières med fantastisk skogsåkning och ”back bowls”, allra bäst med en guide för att pröva på Free rando, d. v. s. lift upp, stighudar, ski rando-skidor och offpist ner.

Dag 5. Snöskoutflykt”Pays des Écrins”

Vi går rätt ut i vildmarken och avslutar med övernattning i väglöst land. Beroende på dagsförhållanden väljer vi mellan godbitarna med omgivningar och vyer som får äventyrsfilmer från Alaska att blekna. Kvällen och natten tillbringar vi uppe i en gite eller ett chalet högt uppe i bergen där vi äter middag, värmer oss vid brasan samt sover, som man gör i bergen, i sovsal.

Dag 6. Spårdag

Efter en god natts sömn på hög höjd letar vi oss så sakteliga ner mot Freissinières. Vi spårar djur i nationalparken les Écrins utkanter och får oss en historielektion med sydländska paralleller till vår egen kultur. Lagom till lunch når vi hotellet där vi bjuds på någonting värmande samt en buffet av förslag inför eftermiddagen. Skidåkning runt dalen eller varför inte upp mot passet Col d´Anon till fots för besök i de väldiga grottorna eller ner mot vår egen Grand Canyon – ”Gouffre de Gourfouran” eller en pulktur. Sen eftermiddag sätter vi på bastun

Dag 7. Rock and ice day!

Isklättringsintroduktion med guide i den dal som är världsberömd bland isklättrare för sina många och långa isfall. Som alternativ Frankrikes första Via Ferrata strax ovan hotellet som likt en dinosauriekropp slingrar sig högt ovan dalen. En bättre och säkrare introduktion till klättring och en närkontakt med klippan finns inte. På kvällen avrundar vi veckan med en typisk fransk alpmiddag och en liten kvällspromenad för den som orkar!

Ovanstående program är satt med reservation för ändringar, gjorda av arrangören i samråd med guide/ledare beroende av aktuella väder och snöförhållanden.

Dag 7. Hemresa

Efter frukost säger vi hejdå och ”à bientôt!”

Snöskor är en växande trend Mys i igloon Full fart Skate Pröva på att gå på stighudar Vy från dalen

Avgångar:

Datum: 2017-02-18
Ort: Freissinières
Pris: 7900 kr
Pris (barn): 4900 kr
Guide: Lokala guider
Platser kvar: Ja
Datum: 2017-02-25
Ort: Freissinières
Pris: 7900 kr
Pris (barn): 4900 kr
Guide: Lokala guider
Platser kvar: Ja

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 8 dagar
Gradering: 1

I resans pris ingår:

  • 5 aktivitetsledda dagar
  • Helpension på Hotel Les 5 Saisons, Freissinieres  6 nätter 
  • En övernattning på hytta, helpension
  • Transport till och från aktiviteterna
  • Utrustning till aktiviteterna  (ej utförsåkning)

Ingår ej:

  • Liftkort för utförsåkning och pistad längdskidåkning
  • Försäkringar
  • Utförsåkningsutrustning
  • Personlig utrustning enligt lista, se bra att veta

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

Dagsprogrammet kan förändras och kastas om på grund av rådande väder och snöförhållanden samt deltagares specifika önskemål. Extra aktiviteter som tillval kan också ordnas på den lediga dagen.

För att ha glädje av veckan bör man ha normalgod kondition och utöva någon fysisk aktivitet regelbundet.

Det finns möjlighet att bo i vandrarhemsdelen. Pris för barn är då 3900 SEK och för vuxen (över 12 år) 6900 SEK.  På hotellet kan man bo enkel, dubbel, trippel, fyr- eller fembädds rum. På vandrarhemmet I två- eller fyrbäddsrum. För bägge boendena är de helpension.

(Bor man på vandrarhemmet tillkommer kostnader för sänglinne och standing (om man inte väljer att ta med sig detta, städa själva)

 

Personlig utrustning som rekommenderas:

Underställ, tunn fleece, skidbyxor, anorakliknande jacka/windstopper, förstärkningsjacka typ dun, mössa, flera par vantar. Allt enligt lager-på-lager-principen.

Kängor av vandringstyp eller pjäxor av längdskidåkningsmodell

Innerskor/tofflor

Ryggsäck 30-40l

Solglasögon och goggles

Alpina skidor och pjäxor om man ej vill hyra på plats. ”Vår” sportaffär King´s i Vallouise har ett stort utbud av framförallt randonnéskidor men även vanliga, feta utförsåknings dito.

Ingår/finns på Les 5 Saisons

Telemarkpjäxor och ett antal uppsättningar skidor (ej senaste modellerna)

Snöskor

Stavar

Pulkor

Klätterselar, slingor och hjälmar för Via Ferrata

Säkerhetsutrustning; lavinsändare, sond och spade

Längd- och turskidor med pjäxor

 

Hitta hit

Med flyg:

Vi har 3 internationella flygplatser inom max 3 timmars radie runt oss:

Turin Caselle (Italy), 130 km: http://www.turin-airport.com

Reguljär busservice fro m i år till Briancon http://www.linkbus-alps.com

Grenoble Isère, 140 km dit bl a Norwegian flyger: http://www.grenoble-airport.com

Marseille Provence, 260 km: http://www.marseille.aeroport.fr (reguljära busstransfers)

 Med bil

Det finns 3 huvudriktningar till Freissinières bilvägen.
Norrifrån:
A48 motorväg till Grenoble, sedan Col du Lautaret (RN91), över Briançon riktning Gap, därefter l´Argentière la Bessée och precis innan Roche de Rame, ta av till höger mot Freissinières.

Från Italien:
A43 från Maurienne via Frejustunneln mot Turin – ta av mot Oulx och Monginevra, FR (Montgenèvre)över passet, följ Briançon, riktning Gap, l´Argentière la Bessée precis innan La Roche de Rame ta av till höger mot Freissinières.

Söderifrån:
A51 motorväg till Sisteron sedan mot Briançon (RN 94). Kör igenom Roche de Rame, ta första avtagsvägen till vänster mot Freissinières.

Innan avfärd – ta reda på väg och väderförhållanden längs vägen då flera bergspass kan påverkas. Vi kan hjälpa er och uppdatera via email. Vi rekommenderar attn i noterar nedanstående addresser;

www.meteo05.com. Ring +33-0465030005 för passen Col du Lautaret och Montgenèvre.

 

Med tåg

Närmsta tågstation är "l´Argentière les Ecrins", info och bokning på SNCF websida om dagliga direkttåg och nattåg Paris, dag från Marseille, Grenoble (motsv SJ): http://www.voyages-sncf.com

Snabbtåget TGV från Paris till Oulx i Italien har vidare busservice Oulx-Briançon (information 04 92 20 47 50 - http://autocars.resalp.free.fr)

 Från Briancon kan vi arrangera vidare transport.

Reguljärbussar går till Briançon från Grenoble. http://www.vfd.fr

Från Nice, Marseille eller Gap till l´Argentière les Ecrins och Briançon. SCAL: http://www.scal-amv-voyages.com

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation