En vandring in i det okända

En vandring in i det okända

En vandring till Världens ände, Patagonien

Om ni söker ett sant äventyr så kommer denna expeditionsresa till Patagonien vara något att bita i. Vi kommer att gå på de mest sydliga stigarna i världen och turen går i de tidiga upptäckarnas anda. Sista anmälningsdag är 1 oktober.

Vi har tidigare haft vandringsprogram i Torres del Paine nationalpark. Vår lokala samarbetspartner Defy Patagonia/ Dothe Beldal, menar dock att området blivit slitet med för mycket folk på stigar och lägerplatser. Hon har nu tagit fram en mer spännande expeditionsresa till områden som inte ens hon själv har varit i. Dorthe, som är danska, är sedan många år bosatt i Puerto Natales i Patagonien och är mycket väl bekant med regionens vilda natur och extremt nyckfulla klimat.

Resan är endast öppen för sex deltagare varav vi har tre platser att förmedla. Bered er på att det kommer vara mycket krävande både fysiskt och psykiskt. Du måste bära din egen mat och packning, leva under fältmässiga förhållanden och röra dig i terräng som få andra varit i. Det är med andra ord inget tillrättalagt äventyr utan en sann upptäckarresa som kräver ett stort engagemang och delaktighet från alla deltagare.

Resan är endast öppen för sex deltagare varav vi har tre platser att förmedla. Bered er på att det kommer vara mycket krävande både fysiskt och psykiskt.

Vi inleder resan med utgångspunkt från Punta Arenas och tar oss landvägen söderut för en fem dagars vistelse på Sydamerikanska kontinentens sydligaste landtunga. Vi återvänder till Punta Arenas och flyger sedan till ön Navarino. Här vandrar vi ytterligare fem dagar runt de imponerande Navarinobergen med, om vädret tillåter, fantastiska vyer över Kap Horn och Beagle kanalen. Du kommer att befinna dig på en av världens mest oländiga och dramatiska platser. Mellan vandringarna kommer du uppleva Darwin bergskedjan från ovan, här finns många isfält och glaciärer, flera av dem ännu icke namngivna.

På Navarinoön besöker vi även Omora park där vi kommer att bli introducerade i mossornas magnifika microvärld. Detta är det enda ekosystem där antalet arter av mossor överstiger antalet växter.

Sammantaget är det en helt enastående och unik resa som vi troligen bara har på programmet vid ett tillfälle. Du har chans att upptäcka världens mest sydliga delar undantaget Antarktis och utmana din komfortzon.

 


Resan dag för dag

Dag 1. Punta Arenas

Ankomst Punta Arenas flygplats. Härifrån tar vi en reguljär buss till vårt vandrarhem. På kvällen har vi en briefing och går igenom utrustningen noggrant.

Dag 2 – 6. Punta Arenas – Rio Yumbel

Vår vandring börjar där vägen tar slut och fortsätter längs med isolerade stränder, vikar och bukter. Vandringen erbjuder mycket varierande terräng. Vid sidan av många stränder kommer vi att gå igenom täta skogar, över öppen terräng av ”Turba”, en blandning mellan mosse och tundra, och vada över strida floder.

Vi måste ha full koll på tidvattnet för att kunna passera stränderna så säkert som möjligt, det är med andra ord viktigt att hålla tidsschemat. Du måste vara stark och kunna pressa dig själv om det behövs. Vårt slutmål är att nå ett stort vitt kors som markerar ändpunkten på den Sydamerikanska landmassan. Det finns dock ingen garanti att vi når dit.

Vi slår läger längs med floder, vid övergivna valjaktsstationer och rancher och i den patagoniska skogen. Ett överflöd av fågelliv och marint liv omger oss och om vädret är välvilligt kommer vi har mäktiga vyer över Darwin bergskedjan och Mt Sarmientos dubbeltoppar. Att kunna utstå umbäranden är del av leken och det är det som gör denna resa till en unik upplevelse. Den här vandringen är verkligen inte för vem som helst, men garanterat något man kommer minnas i resten av sitt liv.  På eftermiddagen dag sex återvänder vi till Punta Arenas och vandrarhemmet.

Dag 7.  Punta Arenas

Vilodag i Punta Arenas. Medan DEFYS- team förbereder för nästa del av resan har du möjlighet att vila ut eller besöka museum och strosa längs med Magellan sundet.

Övernattning på vandrarhem.

Dag 8.  Punta Arenas - Darwin Mountain Range & Navarino ön

Vi flyger med en liten Twin Otter till samhället på Navarinoön, Puerto Williams, som ligger på Beagle kanalens södra sida, mitt emot Eldslandet.

På eftermiddagen besöker vi Omora Ethnobotanical Park. Parken ligger ca 3 km väst om Puerto Williams på öns norra kust. Inom parken återfinner man de flesta av de regionens dominerande livsmiljöer. Kustnära skogar av olika slag, mossmark, våtmarker och alpina ängar. Dessutom går Robalo River genom parken och ger drickbart vatten till staden Puerto Williams. Vi återvänder till Puerto Williams och övernattar på en Ekolodge.

Dag 9-13 Dientes de Navarino trek

Nu är dags att trampa på världens mest sydliga stigar som i stort sett endas delas av öns inplanterade bävrar. Sannolikt kommer vi inte möta några andra än dessa tåliga djur (och kanske önska att vi hade en päls likt dem).  Vi kommer att vandra runt de oländiga och spetsiga Navarino bergen och gå över flera höga pass, från havsnivå upp till 850 meter. Nu har vi fyra nätter i fält framför oss, på eftermiddagen dag 13 återvänder vi till lodgen i Puerto Williams.

Day 14. Extra buffertdag i Puerto Williams

Idag kan man antingen vila, eller kanske paddla kajak, besöka historiska lämningar från regionens ursprungsbefolkning. Med tanke på det nyckfulla vädret är det bra att ha en buffertdag i programmet. Övernattningen på lodgen. 

Day 15 . Puerto Williams - Punta Arenas

Vi flyger tillbaka till Punta Arenas och är framme vid middagstid.  Antingen flyger du vidare hemma denna dag eller fortsätter dit äventyr i Patagonien på egen hand. 

Genom våt- och mossmark Du har chans att upptäcka världens mest sydliga delar undantaget Antarktis och utmana din komfortzon. Vandringen erbjuder mycket varierande terräng. Ibland har man tur att se solen

Avgångar:

Det finns inga avgångar för tillfället.

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 15 dagar
Gruppstorlek: Max 6 personer
Gradering: 3

I resans pris ingår:

 • Legitimerad och erfaren engelsk/dansktalande guide
 • Landtransport Punta Arenas – Rio Yumbel t/r
 • Flyg Punta Arenas – Puerto Williams
 • 1 bärare för tält och campingutrustning + en bärare för  mat
 • 14 frukostar, 10 lunch och 8 middagar
 • 3 nätter på vandrarhem i Punta Arenas
 • 3 nätter på Ekolodge i Puerto Williams
 • 8 nätter i Camp Defy
 • Wilderness first aid kit, VHF/UHF radio & SPOT
 • Tält och campingutrustning (kök,, kastruller, bestick etc)

 

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

Internationellt flyg till Punta Arenas ingår inte i priset. Vi kan dock hjälpa till att boka ett sådant om så önskas.

I priset ingår inte heller:

Ingår inte

 •  Dryck
 •  Dricks
 •  Personlig utrustning (sovsäck, liggunderlag, funktionskläder, kängor etc)
 •  Personlig försäkring (ett måste)

Denna resa är en rekognosceringstur och går i expeditionsstil. Deltagarna måste vara beredda på att hjälpa till att sätta upp tält, laga mat m.m.  Det är dock två bärare med på resan som bär tält och annan camping utrustning. All din personliga utrustning och en del mat får du själv bära.

I någon mening ger vi oss in i det okända och frågor om tider, hur lång man ska gå, när det är lunch etc, går bort. Det kräver att du som deltagare accepterar osäkerhetsfaktorer, att du tar egenansvar och är beredd att bita ihop och utstå både fysiska och psykiska påfrestningar. Defy/ Dorthe är expeditionsledare och har stor erfarenhet av både miljön och att leda en grupp under beskrivna omständigheter. De/hon kommer dock ställa stora krav på samarbetsvilja och delaktighet.

Vädret i Patagonien är extremt nyckfullt. Du måste ha mycket bra utrustning och vara rustad för regn och hård vind. Innan avresa kommer du att få en packlista från Defy, skräddarsydd för denna resa.

Vi kan inte garantera att vi genomför det beskrivna programmet och som deltagare måste ni vara beredda på alternativa lösningar. Det kanske säger sig självt, men det är lika bra att poängtera.

Sista anmälningsdag är 1 oktober.  Skickar ni intresseanmälan, så ringer vi upp er så vi kan prata mer om resan.

 

 

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation