Vy över "Dinosaurieryggen" i nationalparken Seoraksan

Vy över "Dinosaurieryggen" i nationalparken Seoraksan

Vandring i Sydkoreas bergsmassiv

I Sydkorea är bergen alltid närvarande, alltid viktiga. Även i 25-miljonerstaden Seoul skymtar inte sällan bergen som en vilsam fond till skyskrapornas neonskyltar. Fyra femtedelar av halvöns yta täcks av högland och berg och i dessa områden finner vi den 5000-åriga kulturens bultande hjärta.

I Sydkorea är bergen alltid närvarande, alltid viktiga. Även i 25-miljonerstaden Seoul skymtar inte sällan bergen som en vilsam fond till skyskrapornas neonskyltar. Fyra femtedelar av halvöns yta täcks av högland och berg och i dessa områden finner vi den 5000-åriga kulturens bultande hjärta.

Vi inleder vår Korea-odyssé med att under en dag uppleva Seoul i form av palats, trädgårdar, mäktiga smakupplevelser och stämningsfullt boende mitt i den sista kvarvarande traditionella stadsdelen. Därefter bereder vi oss för att ta emot bergens livgivande kraft.

Baekdu-daegan, den ”stora vithövdade bergsryggen”, löper obruten över 1400 kilometer från den kinesiska gränsen in norr till Koreasundet i syd. I den traditionella filosofin och shamanismen är denna bergskejda rikets ryggrad, livets kraftkälla och civilisationens födelseplats. För dagens besökare erbjuder bergskedjans nationalparker ett koncentrat av halvöns naturliga, kulturella och spirituella rikedomar.

Under vår vandring utforskar vi både den nordligaste och sydligaste av dessa nationalparker. Vi rör oss från Seoraksans vattenfall och karga granittoppar nära den nordkoreanska gränsen till Jirisans bördiga dalgångar och bambuskogar längst i syd. Under resans vandringar njuter vi av de vidsträckta vyerna, svalkar oss i vattenfall, spanar efter fjäderklädda sevärdheter och njuter av de koreanska skogarna spektakulära höstskrud. Mellan vandringarna bekantar vi oss med kulturen – inte minst den enorma mångfald och generositet som det koreanska köket präglas av. Vi möter också den 1600-åriga andliga traditionen, då vi bevittnar uråldriga ceremonier och inspireras av hur templens arkitektur harmoniskt samspelar med de omgivande bergen. Som gäster hos en tolfte generationens teodlare upplever vi den koreanska teceremonin i en av Koreas vackraste dalgångar, omgivna av de terrasserade sluttningarnas fyrverkeri av gula, orange och röda blad.

Som avslutning på resans första vandring mjukar vi upp stela leder med mineralbad och bastu på ett traditionellt badhus. Under återfärden till Seoul stannar vi också till i Icheon, sedan 500 år centrum för landets berömda keramiktradition.

Under vandringarna bor vi omväxlande i bergshyttor och ”home stay” i byar. Vi tillbringar också några oförglömliga nätter som gäster i buddhistiska bergskloster med anor från 600-talet.

Vår färdledare Rasmus Ribbegårdh känner landet väl. Han har tillbringat mycket tid i Korea, talar koreanska och har ett personligt kontaktnät som möjliggör en resa långt bortom de vältrampade turiststigarna.
Med på resan följer också Ola Hammarström, biolog och naturvårdare med stor erfarenhet av resor i österled. Med sin stora kunskap om ekologi och botanik är Ola en perfekt pedagogisk följeslagare på våra vandringar i de storslagna koreanska urskogarna.


Resan dag för dag

Dag 1. Sverige - Seoul

Vi lämnar Sverige och börjar flyga mot Sydkorea och Seoul.

Dag 2. Seoul

Vi ankommer Seoul på morgonen. Vi tar flygbuss till stadsdelen Bukchon, vars smala gränder och nästan ettusen traditionella trähus (hanok) ger oss en känsla av hur Seoul såg ut innan modernitetens intåg.

Under takbjälkarna i en traditionell hanok avnjuter vi ett till brädden fyllt bord av klassiska smårätter. Vi checkar in på vårt boende för natten, en stämningsfull villa traditionsenligt byggd runt en liten privat trädgård.

Under en promenad i Bukchons vindlande gränder studerar vi traditionell byggnadskonst och upplever den koreanska teceremonin. Vi promenerar sedan till ett av de kungliga palatsen, UNESCO-världsarvet Gyeongbokgung, och besöker det intilliggande ”The National Folk Musum of Korea”. Middagen intas på en restaurang i samma stadsdel.

Dag 3. Seoul – Bukhansan – Seoul

Vi åker tunnelbana till nationalparken Bukhansan i Seouls norra utkanter. Efter en brant men behaglig vandring njuter vi av utsikten som vid klar sikt bjuder på fantastiska vyer av 25-miljonersstaden och havet i väster. Vi återvänder till stadens centrum på eftermiddagen. Kvällsmålet äter vi på fiskmarknaden Noryangjin, där vi från 700 marknadsstånd väljer från ett fantastiskt utbud av mestadels levande fisk och skaldjur som sedan tillagas eller görs till sushi direkt på marknaden.

Dag 4. Seoul – Seoraksan nationalpark – Baekdamsa klostret

Vi lämnar Seoul och reser med buss till nationalparken Seoraksan i nordöstra delen av landet. Bergsområdet är landets tredje högsta och är allmänt erkänt som ett av de allra vackraste. På grund av dess biologiska mångfald är Seoraksan ett biosfärreservat erkänt av UNESCO. Efter lunch anländer vi till bergsklostret Baekdamsa, grundat 647 e.Kr.

Under eftermiddagen finns det tid för att utforska tempelområdet eller göra en kortare vandring uppför sluttningarna. Middag intas i klostrets matsal och därefter får vi bevittna kvällsmässan, en nästan 2000-årig tradition. Vi övernattar i en av klostrets traditionella träbyggnader.

Dag 5. Baekdamsa klostret – Huiungakhyttan

Den som önskar deltar i gryningsmässan i Buddha-salen, där munkarna inleder dagen med rituell musik och recitation. Frukosten äter vi på klostret, därefter påbörjas dagens långa vandring.

Vi passerar två bergshermitage och vandrar därefter längs den storslagna bergskammen Gongryong-neungseon, ”Dinosauriens rygg”, med sina sex toppar på ca 1500-1600 m.ö.h. Vid klar sikt ser vi havet i öster. Vi äter våra medhavda lunchpaket i fält. Strax innan solnedg zången når vi vårt natthärbärge: bergshyttan Huiungak.

Dag 6. Huiungakhyttan – Namseorak

Vi äter en enkel men mättande varm frukostoch turen går sedan till toppen Daecheong-bong på 1708 meters höjd. Här möts vi vid klart väder av 360 graders storslagen utsikt.

Efter en lång vandring nedför genom Osaek-dalen kommer vi fram till den lilla byn Namseorak där vi tar in på ett spa-hotell där vi kopplar av i heta bassänger och badar bastu. Middag på hotellet.

Dag 7. Namseorak – Haeinsa

På hotellet serveras en riklig frukostbuffé innan vi med lokalbuss och taxi tar oss till nationalparken Gayasan och det storslagna tempelområdet Haeinsa. Vi installerar oss och äter middag i klostrets matsal, innan vi får ta del av munkarnas imponerande trumceremoni. Kvällen avrundas med te och samtal med någon av munkarna.

Dag 8. Haeinsa – nationalparken Jirisan

Dagen inleds traditionsenligt mycket tidigt. Efter ett stärkande pass ”morgongymnastik” äter vi en god frukost och lär oss sedan om områdets kulturella skatter, bland annat den världsberömda och UNESCO-klassade skriftsamlingen Tripitaka Koreana som omfattar mer än 81 000 träsnitt förvarade i ett jättelikt bibliotek sedan 1400-talet.

Vi gör en kortare vandring i de omkringliggande bergen innan vi tar taxi till nationalparken Jirisan och byn Hwagae, känd som Koreas främsta och äldsta centrum för teodling.

På en veranda alldeles intill forsen njuter vi av regionens smakrika kök, allmänt känt som landets bästa. Vi övernattar hos en familj i deras vackra trävilla med utsikt över de omkringliggande bergen där det vilda teet växer utmed sluttningarna.

Dag 9. Nationalparken Jirisan

Efter frukost avnjuter vi en teceremoni hemma hos en av provinsens främsta temästare och dennes familj. Vi gör en kortare eftermiddagsvandring till ett vattenfall djupt inne i skogen.Vi återvänder sedan till Hwagae där vi svalkar oss med ett dopp i floden. Efter middagen reser vi till en by alldeles intill nationalparken där vi övernattar på pensionat.

Dag 10. Nationalparken Jirisan

Vi påbörjar dagens vandring. Vi vandrar genom mäktiga lövskogar där träden bjuder på ett veritabelt fyrverkeri av färger. Vi passerar Sseoribong på 1602 meters höjd och Cheonwangbong, 1915 möh. Vi slår läger i en bergshytta där vi äter vår medhavda mat.

Dag 11. Nationalparken Jirisan – Hwagae

Efter tidig nudelfrukost njuter vi under några timmars vandring av nationalparkens färgprakt innan vi återvänder till byn Hwagae där vi njuter en festmåltid och sedan återigen övernattar i våra vänners trävilla.

Dag 12. Hwagae – Seoul

Frukost i gryningen. Därefter bordar vi expressbussen till Seoul. Vi åker vidare till Incheon, en by som i flera hundra år varit hem till många landets främsta keramiker. Vi byter sedan tradition mot neonljusen och skyskraporna i Gangnam, en av Seouls hypermoderna stadsdelar.

Dag 13. Seoul – Muido – Seoul

Vi åker tidigt till Muido, en naturskön ö strax väster om Seoul. Tidvattnet här hör till världens mest extrema - det kan skilja 8 meter mellan ebb och flod. Naturligtvis passar vi på att mätta våra magar med några av havets alla läckerheter.
På eftermiddagen återvänder vi till Seoul. Kvällen avrundas med en gemensam avslutningsmåltid i Insadong, en av Seouls charmigaste stadsdelar.

Dag 14. Seoul – Sverige

Hemresa till Sverige.

På väg till vårt boende i Seouls gamla kvarter Seoraksans nationalpark, utnämnd till UNESCO-biosfär tack vare sin stora artrikedom Under vår vandring passerar vi ett antal hermitage långt från närmsta bilväg En koreansk måltid består alltid av flera små rätter Längs vandringen blev vi inbjudna av en eremitmunk att spela på stora trumman  - Hösten betraktas av koreanerna själva som den vackraste årstiden De blå bergen i Jirisans nationalpark I dessa jättekrus pågår jäsningen av nationalrätten kimchi för fullt Från granittopparna i Bukhansan ser vi Seouls norra stadsdelar Bergsklostret Haeinsa, där vi övernattar En spontan tebjudning i nunnornas hermitage I tedistriktet Hwagae bor vi hos Rasmus bekanta i deras traditionella villa Inför Buddhas födelsedag smyckas landet med kulörta lyktor Vandring under vår dagstur till ön Muido Vår guide Rasmus informerar om dagens vandring

Avgångar:

Datum: 2017-10-09
Ort: Sthlm,Gbg, Kph
Pris: 39900 kr
Guide: Rasmus Ribbegårdh
Ola Hammarström
Platser kvar: Fullbokad

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 14 dagar
Gruppstorlek: Max 10 personer
Gradering: 2

I resans pris ingår:

  • Svensk färdledning (Obs! 2 svenska guider)
  • Flyg t/r Sverige - Seoul
  • Alla övernattningar
  • Alla måltider
  • Alla lokala transporter
  • Alla aktiviteter
  • Alla entréavgifter
  • All dricks

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

I denna resa ingår flyg t/r Seoul, allt boende och tre måltider per dag. Alla lokala transporter ingår i priset och vi färdas i bekväma bussar, minibuss och taxi. Som resenär har du inga kostnader annat än för ev. souvenirer samt läsk och alkoholhaltiga drycker.

Hotellen och värdshusen vi använder håller god klass. Vi sover som regel i dubbel- eller trippelrum. Då vi är inhysta hos en koreansk familj sover vi under två nätter i sexmannarum. Under vandringarna bor vi några nätter i enkla men rena, varma och välkomnande bergshyttor. Där är maten anpassad till de begränsningar som finns. Vi tillbringar också ett par nätter som gäster i kloster där munkar alltjämt lever. Vår erfarenhet är att våra tidigare resenärer har upplevt denna unika miljö som fridfull och intressant. 

Det koreanska köket var länge helt okänt i väst men har på senare år upptäckts och hyllats i gastronomiska metropoler som New York och Paris. En hälsosam kombination av heta grytor, fräsch raw food, en passion för grillat tillsammans med inläggningar och fermenterade smaksensationer gör måltiderna till en av resans höjdpunkter. Alla koreanska måltider innehåller en mångfald av smårätter, så sannolikt hittar du varje gång flera favoriter.

För att få ut det mesta av din resa bör du vara van vid friluftsliv och ha medelgod kondition. Vandringarna går mestadels längs med väl underhållna vandringsleder. Vi kommer varva vandringar med vilodagar. Vissa etapper ställer krav på hälsosamma knän. Vandringarna är väderkänsliga och även om vädret i april-maj vanligtvis inte innehåller överraskningar kan vi vid hastigt väderomslag tvingas göra alternativa vandringar. Vi kommer bära dagpackningar (min 7 kg). Då temperaturerna på nätterna sjunker behövs värmande lättviktsplagg, t ex fleece. Ett par bra vandringskängor är starkt rekommenderat. För den fågelintresserade erbjuder Korea goda anledningar att dessutom packa ner kikaren.  

Färdledare

Rasmus Ribbegårdh

Rasmus är en världsmedborgare med tidigare hemadresser i fem länder och kunskaper i sju språk, däribland koreanska. Han har ett passionerat intresse för östasiatisk kultur och andliga traditioner. Rasmus besöker varje år Korea 1-2 gånger för att vistas i kloster och vandra i de heliga berg som omger dem. Han arbetar till vardags som psykolog.


Ola Hammarström

Ola är biolog och naturvårdare med en stor kärlek till botanik i allmänhet och lavar i synnerhet. På sina många resor genom Asien har han blivit särskilt förtjust i ostasiatiska bergstrakter och berättar med stor entusiasm om ekosystemens många gömda underverk. Med en stor vana av både vandring och buddhistiska studier världen över är Ola en trygg och kunnig guide på resan till Sydkorea.

 

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

 

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation