Vy frånTarkeddit platån

Vy frånTarkeddit platån

Vandra i centrala Höga Atlas, Marocko

Följ med och vandra i området kring Jbel Mgoun, Nordafrikas näst högsta berg och upplev vackra dalgångar, uråldriga berberbyar och en fin toppbestigning.

Vi inleder resan med en kväll i Marrakech, en mytomspunnen och spännande stad med sjudande folkliv och intressant historia. Vi färdas sedan med minibussar via Azilal, centrala Höga Atlas centralort, och vidare till den praktfulla Ait Bouguemmaz dalen där vi börjar vår vandring. Vi kommer sedan att vandra i nord- sydlig riktning och uppleva allt ifrån bördiga och prunkande dalgångar, till djupa flodraviner och fascinerande stenökenlandskap.

Under vandringen är ett av målen att bestiga Jbel Mgoun, Marockos näst högsta berg (4068 m). Vill man inte göra detta finns det dock möjlighet att stå över.

Området är högintressant utifrån ett geologiskt perspektiv och för alla som har ett botaniskt intresse.

Vandringen tar oss genom både vild natur och uppodlade kulturlandskap och på vår färd kommer vi att passera många olika berberbyar. Området är högintressant utifrån ett geologiskt perspektiv och för alla som har ett botaniskt intresse. Under vandringen kommer vi även att kunna se ett rikt fågelliv. Ta gärna med fälthandböcker av olika slag.

Under vandringen bor vi i tält och vi har kockar med oss som lagar vår mat. Packningen bärs av mulåsnor och vi vandrar endast med lätt dagsäck. Resan leds av både en svensk färdledare, Johan Sundberg, samt lokal bergsguide.

Resan avslutas där den började; i Marrakech.

Vandringen avslutas i Hdida, en liten by belägen i rosornas dal. Återfärden går längs med det så kallade “Kasbah trail”, en sträcka där det finns mängder av gamla fortifikationsbyggnader. På vägen passerar vi palmlundarna i Skoura och staden Quarzazate, Marockos svar på Hollywood. Vi åker sedan över Atlasbergen och passerar passet Tizi-n-Tichka (2260 m). Det är en spektakulär bussresa med hänförande utsikt.

Resan avslutas där den började, det vill säga i Marrakech, där vi tillbringar ytterligare en kväll. Skulle ni vilja förlänga resan med ett par dagar vid Atlantkusten går detta att ordna.


Resan dag för dag

Dag 1. Stockholm – Marocko

Vi flyger reguljärt till Marocko. Efter att vi har installerat oss på hotellet går vi in i medinan, den gamla stadsdelen i Marrakech och ser oss omkring. Dag som natt så upphör aldrig staden att fascinera med sitt myllrande folkliv och alla sevärdheter.  

Dag 2. Marrakech – Azib n Ikkis (2300 m)

Efter en tidig frukost på hotellet sätter vi oss i en minibuss för vidare färd österut mot centrala Höga Atlas. Det är en bilfärd på ca sex timmar. Lunch äter vi i staden Azilal, som är huvudorten i denna del av Höga Atlas. Vi fortsätter sedan mot passet Tizi n´Oughbar (2200 m) med en sagolik utsikt över flera 3000 meters toppar såsom Azouriki, Mgoun, Rat m.fl . Med detta sceneri i bakgrunden färdas vi ned mot dalen Ait Abbes. Efter ytterligare några mil når vi fram till Ait Bouguemmazdalen och byn Agouti  (1750 m). Här väntar våra mulor och mulförare på oss och vi ger oss sedan iväg till fots. Efter en vandring på ca tre timmar anländer vi till berberbyn  D'ikkis och strax därefter kommer vi fram till vårat nattläger vid Azib n Ikkis. Det är ganska tuff start med 550 meter uppför på tre timmar.  Övernattning i tält.

Dag 3. Azib n Ikkis – Tarkeddit platån (2900 m)

Efter en stadig frukost gör vi oss redo för dagens vandring. Idag har vi ca en sex och en halv timmes vandring framför oss, men den är betydligt lättare och med flera stopp. Vi kommer att gradvis gå uppför i ca tre timmar tills vi når Tarkeddit passet. Vi gör korta pauser längst vägen för att njuta av utsikten och för att fylla på depåerna med lite torkad frukt och nötter. Strax efter det att vi har gått över passet äter vi lunch och vi har sedan en vacker nedstigning mot Tarkeddit platåns grönska. Framför oss ligger hela Mgounmassivet, en mäktig panoramavy. Stigen vi vandrar på används av nomader som kommer till detta område för betets skull. Glöm inte att gå ut och titta på den sprakande stjärnhimlen på natten…

Dag 4. Tarkeddit – Mgouns (4068 m) – Ifrin ait Hammou (2800m)

För de som vill bestiga toppen väntar en tidig start denna dag, uppstigning klockan fem och avmarsch direkt efter frukost. Detta för att ha god tid på oss att nå toppen och för att undvika starka vindar. Vinden brukar i regel öka i styrka under eftermiddagen. Man får räkna med att det tar ca fem timmar att nå toppen och tre timmar för nedfärden. Dagens lunch består idag utav ett picknick- paket som kocken kommer att förbereda åt oss. På kvällen återsamlas alla i byn Ifrin ait Hammou för att äta och vila ut.

Dag 5. Ifrin ait Hammou – Imeskar Tahtani (2100 m)

Idag får vi sova lite längre för att återhämta oss efter toppbestigningen. Dagens vandring är relativt lätt och efter ca fyra timmar når vi fram till byn d´Ameskar Fougani, där vi äter vår lunch invid ett litet vattenfall. Här breder den vackra Ameskardalen ut sig och vi kommer nu att gå längs med små vackra byar i ett utpräglat kulturlandskap. Allt eftersom vi vandrar nedför och altituden sjunker, stiger  temperaturen. Efter en vandring på ca två timmar når vi på eftermiddagen bergshyttan i byn Imeskar Tahtani.

Totalt vandrar vi cirka sex timmar.

Dag 6. Ameskar Tahtani – Hdida (1600 m)

Vi fortsätter att följa dalen söderut och går igenom en rad större berberbyar. Vandringen följer nu vattnets väg längs med rosornas dal. Vi äter lunch i utkanten av byn Quati Wadi och får kanske se lokalbefolkning arbeta på fälten strax intill. Om vi väljer att gå längs med flodravinen på slutet av vandringen får vi räkna med att vada över floden vid ett par tillfällen. På eftermiddagen når vi fram till samhället Hdida. Här tar vi farväl av våra mulförare och mulåsnor och vandringen är över. Vi tar in på ett vandrarhem och efter en välbehövlig dusch äter vi en god middag tillsammans.

Totalt vandrar vi cirka sex och en halv timme.

Dag 7. Hdida – Marrakech

På morgonen kommer en minibuss och hämtar upp oss och nu väntar en ca 8 timmars bilfärd. Vi åker längs med Vallée de Dadès, palmlundarna i Skoura och vidare fram till Ouarzazate där många kända filmer har spelats in. Därefter tar vi oss över Höga Atlas och passet Tizi-n- Tichka (2260 m) och återvänder till vårt hotell i Marrakech. På kvällen går vi ut och äter en god middag på en mysig restaurang inne i medinan och somnar skönt i våra hotellsängar.

Dag 8. Marocko – Sverige

Sista dagen på resan och dags för hemfärd. Med hänseende till flygens avgångstider är ni fria att på egen hand utforska staden och denna gång kan ni förslagsvis ta del av Marrakech rika historia. Möjligheterna finns att få en guidad stadsvandring om så önskas. Utöver museer och palats kan staden erbjuda otaliga marknader och caféer. Efter transfer till flygplatsen och är det återfärd hem till Sverige.

Vandringen kommer att gå på höjder varierande mellan ca 1200 – 4 000 m Centrala Atlas05 red webb På vår färd kommer vi att passera många olika berberbyar Vandringen tar oss genom både vild natur och uppodlade kulturlandskap Civilisationen gör sig påmind Det är vanliga stigar vi går på, inte några välunderhållna vandringsleder, och terrängen är ganska tuff men inte extrem Vi inleder resan med en kväll i Marrakech, en mytomspunnen och spännande stad med sjudande folkliv och intressant historia Alla lokala transporter ingår i resans pris På toppen av Mgoun Under vandringen bor vi i tält och vi har kockar med oss som lagar vår mat

Avgångar:

Det finns inga avgångar för tillfället.

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 8 dagar
Gruppstorlek: Max 12 personer
Gradering: 2

I resans pris ingår:

  • Flyg t/r Marocko
  • Alla lokala transporter
  • Svensk färdledning
  • Lokal guide
  • Kockar samt mulåsnor med förare
  • Hotell 2 nätter i dubbelrum med frukost i Marrakech
  • Övernattningar och måltider under vandringen

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

Till Marocko reser vi med det flygbolag som kan erbjuda det mest prisvärda och smidigaste alternativet.
Inom landet använder vi minibussar eller fyrhjulsdrivna jeepar. I Marrakech bor vi på enklare mellanklasshotell och under vandringen övernattar vi i tält. Maten lagas av medföljande kockar.

För att få ut det bästa av resorna bör du ha vana av friluftsliv och god kondition. Vandringen kommer att gå på höjder varierande mellan ca 1200 – 4 000 meter. Den är inte tekniskt krävande men det är den del uppför och nedför. Man bör därför vara beredd på att kämpa kämpa i uppförsluten!

Vi kommer endast att bära lätta dagpackningar, den tunga packningen bär våra mulåsnor. Totalt kommer vi att gå ca 95 km, dvs i snitt två mil om dagen och vandra mellan  fem – åtta timmar per dag. Det är vanliga stigar vi går på, inte några välunderhållna vandringsleder, och terrängen är ganska tuff men inte extrem. Ett par bra vandringskängor är att rekommendera och lämpliga vandringskläder därtill. Temperaturen varierar ganska kraftigt mellan dag och natt samt påverkas naturligtvis av höjden.

Vandringen går tvärs igenom de centrala delarna av Höga Atlas. Under vissa sträckor rör vi oss i områden där det finns många berberbyar och självklart människor. Att visa respekt för den berbiska kulturen är därför av vikt. Många vill till exempel inte bli fotograferade, speciellt inte kvinnor. Man skall därför alltid fråga om lov innan man fotograferar någon person.

Om du är fågelintresserad så rekommenderar vi att du tar med dig en kikare. De lägre bergsregionerna i Atlas bjuder på ett tämligen rikt fågelliv. Den botanikintresserade har också en del att upptäcka.

Inför resan kommer ni att få mer information om vad man bör tänka på när man möter den lokala kulturen. Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation