Mountainbike för alla, Jonsered

Letar ni efter en fartfylld aktivitet för den lilla gruppen är detta upplägg perfekt. Vi utgår från Hotell Le Mat i Jonsered som ligger mitt i en av Sveriges mest intressanta kulturhistoriska miljöer.

2 dagar, 1 övernattning. Min 6, max 12 deltagare

Tanken är att alla i gruppen ska ha skoj, lära sig mer och känna glädjen i att cykla mountainbike. Vi inleder aktiviteten med en kort teoretisk genomgång och gör sedan ett antal övningar tillsammans. Med relativt få handfasta tips kan du snabbt få tillräckligt grepp och styrning för att ta dig över stock och sten.

Sedan är dags att rulla ut i terrängen, stigvalet görs utifrån gruppens nivå men vi kommer också kunna dela upp gruppen om så önskas. Alla ska som sagt kunna få ut så mycket som möjligt av upplevelsen.

Efter eventuell after bike, dusch och omklädning väntar en fullödig mat- och dryckupplevelse på Poppels öl och Mat. Restaurangen ligger i bryggeriet Poppels lokaler, Sveriges största ekobryggeri.

Dagen efter ägnar ni åt konferens. Vi är på plats på morgonen och ser till att allting flyter på så smidigt som möjligt.

Vi strävar efter att bygga våra konferensprogram klimatsmart utifrån en enkel hållbarhetstanke. Läs mer här!

Program

Dag 1. Mountanbike för alla

Vi tar emot er vid ankomsten till Hotell Le Mat i Jonsered och efter att ni bytt om till cykelkläder går vi till restaurangen ”Lille Grisen” för lunch. Teoretisk och praktisk genomgång av MTB teknik och sedan full fart på stigarna. Incheckning, dusch och ombyte på Le Mat, sedan trerätters middag med anpassat öl på Poppels öl och mat.

Dag 2. Konferens

Frukost sedan konferens fram till lunch. Avslut. Vill ni äta lunch rekommenderar vi ett besök på Jonsereds Trädgårdscafé.

Vi som leder denna aktivitet:

Kajsa Olssson, Magnus Pajnert, Pelle Aronsson, Attila Tamas, Lars Rosencrantz

Pris

3 800 SEK per pers ex. moms.

I priset ingår

 • En lunch, Lille Grisen
 • En övernattning Hotell Le Mat inkl frukost
 • En 3- rätters middag Poppels öl & mat
 • En halvdags konferens (Lokal + teknik + en fika)
 • En halvdags MTB-aktivitet, guide + cyklar 

Skicka en offertförfrågan

Vi på Pathfinder har efter 20 års arbete med att arrangera aktiva gruppresor i de flesta av världens bergskedjor hittat hem. Varmt välkomna till sjöarnas, skogarnas och klippornas rike!

Praktisk information

 • Vart? Hotell Le Mat Jonsered. William Gibsons väg 1 A 433 76 Jonsered.
 • När? Fredag- Lördag. Kan genomföras på veckodagar med vissa program ändringar.
 • Cykelhyra? Ange längd så bokar vi lämplig cykel. Hjälm ingår
 • Pedaler? Det sitter flata pedaler på cyklarna, vill du ha egna skor och clips, ta med så skiftar vi.
 • Egen cykel? Går självklart bra att ta med. Det finns tvättmöjligheter och säker förvaring.
 • Utrustning? Du behöver bekväma kläder att svettas i. Vi skickar packlista innan genomförande.
 • Konferenslokaler? Lämpliga för grupper om 6 – 30 personer. Vi sätter upp lokalerna efter önskemål. (U, Öar, Styrelse etc).
 • Teknik för konferens? Standardutrustning finns att tillgå. Berätta vad ni behöver, så löser vi det.

Om Hotell Le Mat, Jonsered

Hotellet är ett nybyggt hotell med 27 ljusa och välplanerade rum, en trivsam lounge och en takterass. På hotellet finns ett antal konferensytor lämpliga för grupper mellan 6-30 deltagare.

Le Mat är en franchisekedja för sociala företag som driver hållbar turistnäring, Hotel, B&B och Hostel. Idén är att sälja upplevelser och gästnätter av hög kvalitet samtidigt som arbete skapas för människor som står långt från arbetsmarknaden.

Om Jonsered

Jonsered är ett arketypisk exempel av ett brukssamhälle och ett stycke levande industrihistoria. Orten är också utsett en ”kulturmiljö av riksintresse” av Riksantikvarieämbetet och värt ett besök i sig.

Jonsereds Fabriker
Bokedalens naturreservat
Jonsereds Herrgård

Historik

Jonsered var sedan 1500-talets mitt ett säteri med tillhörande jordbruk och längs Säveån hade det sedan medeltiden funnits kvarnar som utnyttjat vattenkraften på olika sätt. Det var dock genom skottens William Gibson inflytande och handlingskraft som samhället Jonsered sköt fart och bruksorten tog sin form. Gibson började sin verksamhet år1833 och fram till 1970-talet satte Gibsonfamiljen och företaget Jonsereds Fabriker en stark prägel på samhället.

Till en början anlades en textilindustri där man bland annat tillverkade segelduk men verksamheten expanderade snabbt med gjuteri samt tillverkning av verktyg och maskiner, framför allt träbearbetningsverktyg. Självklart nyttjade man vattenkraften, som Säveåns höjdskillnad mellan sjön Aspen och Kåhög, erbjöd.

Jonsered Fabriker kom under 1800-talet och en bra bit in på 1900-talet att helt dominera samhället och ägde mer eller mindre samtliga bostäder samt sörjde för samhällsfunktioner som skola, vårdinrättningar, affärer samt infrastruktur. Under en period var det endast en byggnad som inte ägdes av fabriken, Ordenshuset, nuvarande Göta Bio.

I och med Västra Stambanans etablering 1856 fick orten ytterligare uppsving och under 1800-talet skedde en betydande inflyttning från andra områden i Västsverige, men även från andra landsändar samt Finland. Boendet samt samhällsservice i form av skola, vård var knutet till anställningen, förlorade du denna, så förlorande du även bostad och allt annat. Många levde bokstavligen hela sina liv på bruket.

Från och med 1920-talet och framåt blev bruksorten utmanad från storsamhället och gradvis blev alltfler samhällsfunktioner kommunala. Jonsereds fabriker ansvarade dock fram till 1970-talet för väg och vatten samt elektricitet i samhället. Fabriksverksamhet var livskraftig lång in på 1900-talet med tillverkning av motorsågar, skogsmaskiner samt textiltillverkning.

Efter andra världskriget kom en andra våg av inflyttning, då främst arbetskraftinvandring från länder som Estland, Ingermanland och Finland. Men brukets storhetstid var över och det tidigare hårt slutna brukssamhället började alltmer luckras upp. Fastigheter och verksamheter såldes ut och de flesta som arbetade var inte knutna till bruket som tidigare. Tillslut såldes motorsågsdelen till Husqvarna, mycket på grund av logistikproblem och 1979 las Jonsereds Fabriker ned. Ett stycke imponerande svensk industrihistoria var till ända.

Jonsered idag

Många av de karakteristiska tegelbyggnaderna är välbevarade än idag såsom fabriksbyggnader, arbetarlängorna med tillhörande trädgårdar de vackra trähusen i Hallebacken.

De gamla arbetarlängorna är hårt eftertraktade på bostadsmarknanden och fabriksområdet har under de senare åren fått ett rejält uppsving och lyft. Här finns idag verksamheter som Poppels bryggerier, Skotillverkaren Icebug, Electrolux marine, Hotell Le Mat samt en rad olika företag inom tjänste och hantverkssektorn.

Tack vare utvecklingen av fabriksområdet har du idag även möjlighet till att en god lunch på restaurangen Lille Grisen och under helgerna middagar på Poppels öl och mat samt tårtor i världsklass på OneCake.

Jonsered Herrgård och Trädgårdar

Från början tillhörde Jonsereds Herrgård säteriet och såg helt annorlunda ut. Herrgårdens nuvarande form fick den på 1860-talet, då den revs och byggdes om på uppdrag av David Gibson, William Gibsons son. Herrgården kom därefter och fram till 1970 bli Jonsereds Fabrikers disponentbostad och var i Gibsonsfamiljens ägor fram till 1950-talet. Till herrgården hörde ett jordbruk samt trädgårdar med exotiska växter.

Idag ägs Herrgården av Partillebo och hyrs av Göteborgs Universitet som bedriver olika former av seminarieverksamhet. Platsen där trädgårdarna tidigare låg växte igen men år 2010 inleddes arbetet med att återskapa trädgårdarna.

Sommaren 2014 invigdes nuvarande Jonsereds Trädgårdar och sedan dess har parken utvecklats till en grönskande juvel av klassiskt snitt. Här kan du njuta av en exotisk flora, färgprakt och dofter. Det är också en utmärkt plats för fika eller lunch på det mysiga Trädgårscafét.

Bokedalen och Gotaleden

Jonsered är omgivet av fantastiskt vacker natur med sjön Aspen i öster och Säveån som rinner genom samhället i västlig riktning. Går du längs med ån har du chans att få skymten av kungsfiskare och en bit nedan Jonsered finner du fina fiskeplatser där laxen står högt i kurs.

Bokedals naturreservat är oas för många i närområdet och ett populärt utflyktsmål för strövtåg med sin imponerade lövträdsskog av ek och bok. Vi cyklar dock utanför reservatsgränsen och de vanliga promenadstråken.  

Den populära Gotaleden går även genom Jonsered och ledens mest spektakulära sträcka går längs med Goråsbergen klippbranter ovan sjön Aspen fram till Lerum. Bohusleden delar samma sträckning som Gotaleden från Skatås (Göteborg) fram till Jonsered men går sedan norrut och passerar det mysiga torpet Freden och det fina vattendraget Ramsjön. Här dominerar djup granskog och höglänta mossar.

Sammantaget bjuder området på ett imponerade utbud av natur och kulturhistoria.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.