Arctic Haute Route – Ski & Sail

Följ med på världens vackraste topptursseglats! Upplev tre fantastiska dagar med skidåkning i magisk miljö kombinerat med avslappnat boende på ett klassikt kryssningsfartyg.

Arctic Haute Route är en upplevelse för livet som vänder sig till både nybörjare och erfarna topptursrävar. Turen sträcker sig mellan Svolvaer – Tromsö och går norr om polcirkeln längs med Nordnorges spektakulära Atlantkust. Under den tre dagar och tre nätter långa rutten gör vi toppturer på Lofoten och öarna Andørja, Senja och Kvaløa. Några av Nordnorges absolut bästa områden för skitouring. Landskapet är som gjort för skidor; att rita det första spåret från toppen av en orörd fjällsida ned till strandbrynet är en helt oförglömlig upplevelse. Längs vägen passerar vi pittoreska fiskelägen och byar, njuter av storslagen natur, umgås och har det trevligt ombord på fartyget; M/S Quest.

Kvalitativt boende och mat i världsklass

M/S Quest är ett högkvalitativt, mindre expeditionsfartyg som tidigare har varit baserad på Grönland för polarexpeditioner. Vi är stolta över att kunna ta våra gäster ombord på ett fartyg som passar perfekt för Arctic Haute Route. Fartyget byggdes i Danmark 1992, totalrenoverades invändigt 2005 och uppgraderades sedan betydligt 2018. M / S Quest tar 54 passagerare i 26 hytter, som alla har fönster med havsutsikt och privata badrum med dusch / toalett. Varje dag kan du njuta av en kulinarisk upplevelse. Köket är i toppklass och har utvecklats av Bocuse d’Or kocken (coach for det norska kocklandslaget) Gunnar Hvarnes. All mat tillhandahålls av lokala råvaruleverantörer för att skapa äkta, färska och unika matupplevelser.

Vi når små ställen där större båtar inte kan lägga till och flera av de destinationer vi besöker har liten eller ingen infrastruktur för boende och skidturism, vilket innebär att vi är ensamma i bergen och kan sätta första spåren. Nordnorge är fantastiskt på våren, med långa och ljusa dagar, och om vi har tur, kommer vi att uppleva de mytiska norrskenet över natthimlen.

Sail in, hike up, ski down
Absurdly enjoyable and coolest holiday ever!

Sunday Times Travel Magazine

Certifierade guider

Skidturerna leds av certifierade bergsguider, en guide per sex gäster. Gruppindelning görs med hänsyn till tidigare erfarenheter och kunskapsnivå.  De anpassar turerna efter deltagarnas detta och tanken är att både nybörjare och avancerade åkare ska kunna få ut det mesta av de tre skiddagarna.  Vi åker sedan med gummibåtar eller minibuss till starten av de olika turerna. Självklart sätter guiderna stort fokus på säkerhet och valet av turer avgörs av rådande snö- och väderförhållanden. Varje kväll hålls ett guidemöte där morgondagens tur gås igenom tillsammans med gästerna. Det går också att hyra skid- och säkerhetsutrustning på plats.

Arctic Haute Route är mer än spektakulär natur och episk ”summit to sea” skidåkning. Det är en social arena där du har chans att umgås och ha trevligt med likasinnade som delar passionen för en aktiv livsstil, naturupplevelser och äventyr. Under turen kommer du garanterat få nya bekantskaper och vänner och få med dig en historia som du kan berätta livet ut!

 

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd4 dagar
Gruppstorlek6 personer per guide
Gradering1A

I resans pris ingår

  • Tre dagars guidad skidåkning med certifierad UIAGM/IFMGA guide, 6 pers/per gudie
  • Tre nätters boende på M/S Quest, del i fyrbäddsrum med dusch & toalett.
  • Tre middagar, tre lunchpack, tre frukostar samt afterski snacks
  • Transport till flygplatsen på avresedagen
  • En av världens vackraste båtturer

I resans pris ingår inte

  • Dryck
  • Transfer från flygplats till M/S Quest ankomstdagen

Boendealternativ

Det finns möjlighet att boka hytter i olika prisklasser. Vi har satt vårt från pris baserat på del i fyrbäddsrum med fyra enkelsängar.

Pris för standard dubbelrum med dubbelsäng är 26 499 SEK per person

Pris för twinrum med enkelsäng och bäddsoffa är 23400 SEK per person

Utöver detta finns Twin plus, Double superior samt Owners Cabin. Hör av er om ni skulle vara intresserade av dessa alternativ,

 

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Nordgående seglatser

Dag 1. Ankomst Svolvær

På ankomstdag torsdag ligger M/S Quest redo vid Hurtigrut bryggan vid Svolvær centrum, centralorten på Lofoten med 4400 invånare. Norwegian Adventure Company kommer att möta upp vid flygplatsen eller färjan och hjälpa till med att ordna transfer til Svolværs hamn, där skeppet ligger, endast 15 minuters transport från flygplatsen och 5 minuter från färjan från Bodö. Efter incheckning och briefing lägger vi loss och stävar norrut och in i den vackra Austnesfjorden vid Laupstad. Ovan tornar mäktiga berg som Higravtind och Geitgaljartind upp sig.

Dag 2. Lofoten

Efter frukost gör vi oss redo för en hel dags skidåkning på Lofoten. Vi delar in oss i grupper om sex per guide och åker med mindre gummibåtar till startplatsen för turerna. Sedan är det en hel dag i bergen som väntar. Vi går ca 500-700 höjdmeter och är på benen 4-5 timmar.

På eftermiddagen tar vi oss tillbaka till hamnen, lägger loss och kopplar av med after ski på däcket, njuter av utsikten, medan fartyget sätter kurs på ön Andørja. Båtfärden tar ca sju timmar och under tiden äter vi middag, umgås och kanske kryper till kojs. Vi kommer ankra upp i fjorden  strax innan midnatt. Det kan inte bli en dålig start. Topptur, avslappnad afterski, grym middag sedan hyttvila!

Dag 3. Andørja & Rolla

Andørja är en ö belägen strax utanför Harstad och den ön i norra Europa med högsta bergstäthet. Här hittar du 11 berg som sträcker sig mer än 1000 m.ö.h., med Langlitinden (1277 m.ö.h) som den högsta toppen. Det är helt enkelt en drömdestination för skitouring, vandring, klättring och friluftsliv.

Efter frukost delar vi upp oss på nytt och sätter oss i gummibåtar för olika turer på Rolla eller Andørja. Vi går ca 500-700 höjdmeter och är på benen 4-5 timmar. Det finns dock möjlighet till tuffare turer, ta fler toppar och gå 900 höjdmeter och vara på benen + fem timmar.

På eftermiddagen upprepas proceduren från föregående dag. Afterski med umgänge på däck, ett kallt glas bubbel eller lokalproducerad öl medan vi sätter kurs på Kvaløa. Också detta en färd på ca sju timmar. Dagen efter kommer du att checka ut från hytten och efter middagen denna kväll blir det kanske lite packningsbestyr.

Dag 4. Kvaløa, hemresa

Den fjärde dagen vaknar vi upp i Straumsfjord utanför Mjelde på Kvaløya. En minst sagt mäktig vy att vakna till. Efter frukost checkar du ut från hytten och lämnar kvar bagaget i en depå på båten.

Kvaløa ligger strax utanför Tromsø och här finns många vackra berg såsom Skitntind, Store Blåmann, Vasstind och Hollendaren etc. Våra guider ser till att du får det perfekta avslutningsåket att ta med dig hem som ett minne för livet.

Efter dagens tur blir du skjutsad direkt till flygplatsen, dit ditt bagage även levereras. Om du skulle vara sliten i låren efter två dagars skidåkning är det möjligt att följa med båten till hamnen i Tromsø. Här kan du besöka den vackra arktiska katedralen, Mack Bryggeriet eller Polaria Experience Centre innan du tar dig till flygplatsen för hemfärd. Det finns naturligtvis även möjlighet att följa med MS Quest på den sydgående turen.

Sydgående seglatser

Dag 1. Ankomst Tromsø

På ankomstdagen söndag ligger M/S Quest på Hurtigruten kajen invid Scandic Ishavshotellet i centrala Tromsø.  Antingen tar du en flygbuss eller en taxi till hamnen som (15 minuter) och kliver av vid busshållplatsen Scandic Ishavshotell, båten ligger bara 200 meter från hotellet. Efter incheckning och briefing lägger vi loss och sätter kurs mot Senja och Senjahopen, en seglats på ca 5 timmar. Under färden äter vi middag och bekantar oss med våra guider och reskamrater.

Dag 2. Senja

Efter en härlig frukost gör vi oss redo för skidturer på ön Senja. Vi delar in oss i grupper om sex per guide och åker med mindre gummibåtar till startplatsen för turerna. Sedan är det en hel dag i bergen som väntar. Vi går ca 500-700 höjdmeter och är på benen 4-5 timmar. Senja är Norges näst största ö och har en varierande natur med höga berg, djupa fjordar och vackra stränder. Möjligheterna till toppturer både vinter och sommartid somrar är oöverträffade. Ön har fantastiska berg och högsta punkten är Breitinden 1001 meter över havet. Gör dig redo för episk skidåkning på – Store Hesten, Kvænan, Keipen, Segla, Litjemoa, Breitind, Stormoa, etc.

På eftermiddagen tar vi oss tillbaka till fartyget, lägger loss och kopplar av med after ski på däcket, njuter av utsikten, medan fartyget sätter kurs mot  Andørja. Båtfärden tar ca sju timmar och under tiden äter vi middag, umgås och kanske kryper till kojs. Vi kommer ankra vid . Det kan inte bli en dålig start. Topptur, avslappnad afterski, grym middag sedan hyttvila!

Dag 3. Andørja

Andørja är en ö belägen strax utanför Harstad och den ön i norra Europa med högsta bergstäthet. Här hittar du 11 berg som sträcker sig mer än 1000 m.ö.h., med Langlitinden (1277 m.ö.h) som den högsta toppen. Det är helt enkelt en drömdestination för skitouring, vandring, klättring och friluftsliv.

Efter frukost delar vi upp oss på nytt och sätter oss i gummibåtar för olika turer på Rolla eller Andørja. Vi går ca 500-700 höjdmeter och är på benen 4-5 timmar. Det finns dock möjlighet till tuffare turer, ta fler toppar och gå 900 höjdmeter och vara på benen + fem timmar.

På eftermiddagen upprepas proceduren från föregående dag. Afterski med umgänge på däck, ett kallt glas bubbel eller lokalproducerad öl medan vi sätter kurs på Austnesfjorden/Loforen. Också detta en färd på ca sju timmar. Dagen efter kommer du att checka ut från hytten och efter middagen denna kväll blir det kanske lite packningsbestyr.

Dag 4. Svolær, hemresa

Efter frukost är det dags för de sista toppturerna på Lofoten.  Efter dagens tur kommer du transporterar med buss direkt till flygplatsen. Du lämnar ditt bagage på båten när du checkar ut på morgonen, detta kommer också att transporteras direkt till flygplatsen och vara på plats senast kl 16.  Skulle du vilja stanna kvar längre på Lofoten kan vi försöka hjälpa dig att hitta boende mm.

 

 

map_marker: Tromsö

Bra att veta

Denna resa säljs i samarbete Norwegian Adventure Company och vi följer därmed deras betalnings- och avtalsvillkor. Det innebär bland annat att vi kommer att ta ut en depositionavgift på 40 % vid bokningstillfället. Vidare skall resan slutbetalas 90 dagar innan avresa. I samband med bokning av denna resa skickar vi ut de särskilda betal- och avtalsvillkoren. OBS, dessa villkor skiljer sig från våra övriga resor.

Nedan följer en mer detaljerad beskrivning av ankomst- och avreseproceduren anpassad till flyg t/r Oslo. Tyvärr finns inga direktflyg från/till Stockholm/Göteborg som tajmar tiderna för turerna. Det är således flyg via Oslo som gäller.  Skulle ni vilja resa på annat sätt, t.ex. med tåg och behöver hjälp med att boka extranätter etc, hör gärna av er.

Ankomst /avresa Nordgående seglatser
På ankomstdagen, torsdag ligger M/S Quest vid Hurtigrutens kaj i Svolvær. Incheckning från kl 16:00 och avgång kl 17: 30. Det finns anpassade flygavgångar från Oslo. Antingen direktflyg från Oslo med Widerøe eller med SAS/Widerøe via Bodø. Tänk på att boka flyg i tid för att hitta rätt flyg till ett bra pris. Norwegian Adventure Company crew möter dig på flygplatsen och hjälper dig med transfer till Svolvær där skeppet ligger, bara 15 minuter från flygplatsen.

På avresedagen, söndag ligger M/S Quest på nordvästra sidan av Kvaløa. Du går på tur hela dagen innan du transporterar med buss direkt till flygplatsen på eftermiddagen. Du anländer till flygplatsen kl. 15:00. Du lämnar ditt bagage på båten när du checkar ut på morgonen, detta kommer att transporteras direkt till flygplatsen. Det finns direktflyg från Tromsø till Oslo med SAS samt med Norwegian Airlines. Du kan som tidigast flyga ut 16.00

Ankomst /avresa Sydgående seglatser

På ankomstdagen, söndag ligger MS Questpå Hurtigruten kajen invid Scandic Ishavshotellet i centrala Tromsø. Incheckning från kl. 15:00 och avgång kl. 16:30. Norwegian Adventure Company crew möter dig på flygplatsen. Det finns anpassade flygavgångar (direktflyg) från Oslo med SAS och Norwegian. Tänk på att boka flyg i tid för att hitta rätt flyg till ett bra pris. Antingen tar du en flygbuss eller en taxi till hamnen som (15 minuter) och kliver av vid busshållplatsen Scandic Ishavshotell, båten ligger bara 200 meter från hotellet.

På avresedagen, onsdag ligger vi  för ankar i Austnes fjorden utanför Svolvær. Du går på tur hela dagen innan du transporterar med buss direkt till flygplatsen på eftermiddagen. Du lämnar ditt bagage på båten när du checkar ut på morgonen, detta kommer att transporteras direkt till flygplatsen.

Du går på tur hela dagen innan du transporterar med buss direkt till flygplatsen på eftermiddagen. Du anländer till flygplatsen kl. 16:00. Du lämnar ditt bagage på båten när du checkar ut på morgonen, detta kommer att transporteras direkt till flygplatsen. Det finns flyg från Svolvær till Oslo med SAS samt med Widerøe. Du kan som tidigast flyga ut 17.00. Andra alternativ är att flyga ut från Leknes eller Evenes. Det går bussar från Svolvær till dessa flygplatser

Utrustning

Vi säljer denna resa i samarbete med arrangören Norwegian Adventure Company.  De har också en tagit fram en bra lösning för er som vill hyra topptursutrustning. Kolla in deras hyreslösning i samarbete med Intersport, för mycket prisvärda toppturspaket från Dynafit med skidor, pjäxor, stighudar och stavar, samt lavinpaket med tranciebers, spade och sond från Mammut. Klicka på Intersport Arctic Haute Route uthyrningssida och det bästa av allt, all utrustning levereras ombord när du kommer fram till båten. Läs mer om utrustning och boka här.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

 

 

 

 

Du kanske också gillar:

  • Skidresa

Skidbestigning på Hokkaido, Japan

Ett av Japans bästa skidområden finner du på Hokkaido. När de kyliga vindarna från Sibirien sveper in över ön bär de nämligen med sig otroliga mängder snö.

  • Skidresa

Ski touring södra Tohuko, Honshu/Japan

Följ med till den japanska huvudön på ett skidäventyr utöver det vanliga. Njut av en daglig dos med pudersnö, många höjdmeter och god mat.

  • Skidresa

Ski touring i Kirgizistan och Tien Shanbergen

Denna resa tar sikte på bergslandet Kirgizistan som ligger i Centralasien. Kirgizistan är ett land som bjuder på orörd vildmark, gästvänliga nomader, yurtboende och toppturer på skidor.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.