Arctic Haute Route – Ski & Sail

Följ med på världens vackraste topptursseglats! Upplev tre fantastiska dagar med skidåkning i magisk miljö kombinerat med avslappnat boende på ett klassikt kryssningsfartyg.

Arctic Haute Route är en upplevelse för livet som vänder sig till både nybörjare och erfarna topptursrävar. Turen sträcker sig mellan Svolvaer – Tromsö och går norr om polcirkeln längs med Nordnorges spektakulära Atlantkust. Under den tre dagar och tre nätter långa rutten gör vi toppturer på Lofoten och öarna Andørja, Senja och Kvaløa. Några av Nordnorges absolut bästa områden för skitouring. Landskapet är som gjort för skidor; att rita det första spåret från toppen av en orörd fjällsida ned till strandbrynet är en helt oförglömlig upplevelse. Längs vägen passerar vi pittoreska fiskelägen och byar, njuter av storslagen natur, umgås och har det trevligt ombord på fartyget; Nordstjärnan.

Nordstjärnan

Nordstjärnan ett gammalt Hurtigrutten fartyg som gått i trafik i Nordnorge alltsedan hon såg världen 1956. Fartyget är på 294 fot (72 meter) och seglar med max 70 passagerare. Du bor bra i klassiska hytter med sköna sängar och egen toalett/dusch. Varje dag kan du njuta av en kulinarisk upplevelse. Köket är i toppklass och har utvecklats av Bocuse d’Or kocken (coach for det norska kocklandslaget) Gunnar Hvarnes. All mat tillhandahålls av lokala råvaruleverantörer för att skapa äkta, färska och unika matupplevelser.

Vi når små ställen där större båtar inte kan lägga till och flera av de destinationer vi besöker har liten eller ingen infrastruktur för boende och skidturism, vilket innebär att vi är ensamma i bergen och kan sätta första spåren. Nordnorge är fantastiskt på våren, med långa och ljusa dagar, och om vi har tur, kommer vi att uppleva de mytiska norrskenet över natthimlen.

Sail in, hike up, ski down
Absurdly enjoyable and coolest holiday ever!

Sunday Times Travel Magazine

Certifierade bergsguider

Skidturerna leds av certifierade bergsguider, en guide per sex gäster. Gruppindelning görs med hänsyn till tidigare erfarenheter och kunskapsnivå.  De anpassar turerna efter deltagarnas detta och tanken är att både nybörjare och avancerade åkare ska kunna få ut det mesta av de tre skiddagarna.  Självklart sätter de stort fokus på säkerhet och valet av turer avgörs av rådande snö- och väderförhållanden. Varje kväll hålls ett guidemöte där morgondagens tur gås igenom tillsammans med gästerna. Det går också att hyra skid- och säkerhetsutrustning på plats.

Arctic Haute Route är mer än spektakulär natur och episk ”summit to sea” skidåkning. Det är en social arena där du har chans att umgås och ha trevligt med likasinnade som delar passionen för en aktiv livsstil, naturupplevelser och äventyr. Under turen kommer du garanterat få nya bekantskaper och vänner och få med dig en historia som du kan berätta livet ut!

 

 

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2020-03-262020-03-29Svolvæer 22 200 SEKLokal UIAGM/IFMGA bergsguideJa
2020-03-262020-03-29Svolvær 22 200 SEKLokal UIAGM/IFMGA bergsguideJa
2020-03-292020-04-02Tromsø 22 200 SEKLokal UIAGM/IFMGA bergsguideJa
2020-03-292020-04-02Tromsø 22 200 SEKLokal UIAGM/IFMGA bergsguideJa

Resefakta

Reslängd4 dagar
Gruppstorlek6 personer per guide
Gradering1A

I resans pris ingår

  • Tre dagars guidad skidåkning med certifierad UIAGM/IFMGA guide, 6 pers/per gudie
  • Tre nätters boende på MS/Nordstjärnan, havssida, dubbelrum med dusch & toalett
  • Tre middagar, tre lunchpack, tre frukostar samt afterski snacks
  • Transport till flygplatsen på avresedagen
  • En av världens vackraste båtturer

 

I resans pris ingår inte

  • Dryck
  • Transfer från flygplats till Nordstjärnan ankomstdagen

Boende alternativ
Det finns möjlighet att boka hytter i olika prisklasser, vi har satt vårt pris med del i dubbelrum i hytt mot havssida med egen dusch och toalett. Pris för motsvarande enkelrum, havssida med dusch och toalett är 24 000 SEK.

Hytter som vetter mot fartygssidan är något billigare och det finns även hytter som inte har toalett och dusch som naturligtvis är prisade lägre. Hör av er till oss, så kan vi förmedla aktuella priser för dessa alternativ.

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Nordgående seglatser

Dag 1. Ankomst Svolvær

På ankomstdag torsdag ligger MS Nordstjärnan redo i Svolvær centrum, centralorten på Lofoten med 4400 invånare. Norwegian Adventure Company kommer att möta upp vid flygplatsen eller färjan och hjälpa till med att ordna transfer til Svolværs hamn, där skeppet ligger, endast 15 minuters transport från flygplatsen och 5 minuter från färjan från Bodö. Efter incheckning och briefing lägger vi loss och tar en tur längs med den dramatiska Lofotenväggen medan vi äter middag.

Dag 2. Lofoten

Efter frukost gör vi oss redo för en hel dags skidåkning på Lofoten. I närheten av Svolværs hamn ligger grymma topptursmöjligheteter med berg som Blåtind, Rundfjället, Torskman, Sautettind, Pilan, Kvittind, Geitgaljartind m.fl. Vi delar in oss i grupper om sex per guide och åker sedan buss ut till startplatsen för turerna. Sedan är det en hel dag i bergen som väntar.

På eftermiddagen tar vi oss tillbaka till hamnen, lägger loss och kopplar av med after ski på däcket, njuter av utsikten, medan fartyget sätter kurs på öarna Rolla och Andørja. Båtfärden tar ca sju timmar och under tiden äter vi middag, umgås och kanske kryper till kojs. Vi kommer ankra upp vid Breivolds hamn på Rolla strax innan midnatt. Det kan inte bli en dålig start. Topptur, avslappnad afterski, grym middag sedan hyttvila!

Dag 3. Andørja & Rolla, Hamnvik

Andørja och Rolla är två öar belägna strax utanför Harstadoch är små orörda pärlor få skidåkare har hört talas om. Andørja är också ön i norra Europa med högsta bergstäthet. Här hittar du 11 berg som sträcker sig mer än 1000 m.ö.h., med Langlitinden (1277 m.ö.h) som den högsta toppen. Det är helt enkelt en drömdestination för skitouring, vandring, klättring och friluftsliv.

Efter frukost delar vi upp oss på nytt. Vissa kanske startar direkt från bryggan, andra åker buss till Andørja. En sak är säker, vi kommer alla uppleva underbara dagsturer på Andørja och – Rolla. Berg som Snøtind, Langlitind, Clawdind, Kråktinden står redo och väntar på oss. (Om du vill ha en vilodag från skidåkning kan vi erbjuda kajakpaddling eller djuphavsfiske från Engenes på norra sidan av Andørja.)

På eftermiddagen upprepas proceduren från föregående dag. Afterski med umgänge på däck, ett kallt glas bubbel eller lokalproducerad öl medan vi sätter kurs på Kvaløa. Också detta en färd på ca sju timmar. Dagen efter kommer du att checka ut från hytten och efter middagen denna kväll blir det kanske lite packningsbestyr.

Dag 4. Kvaløa, hemresa

Vi befinner oss på den nordvästra sidan av ön och har hela Nordatlanten i blickfånget. En minst sagt mäktig vy att vakna till. Efter frukost checkar du ut från hytten och lämnar kvar bagaget i en depå på båten.

Kvaløa ligger strax utanför Tromsø och här finns många vackra berg såsom Skitntind, Store Blåmann, Vasstind och Hollendaren etc. Våra guider ser till att du får det perfekta avslutningsåket att ta med dig hem som ett minne för livet.

Efter dagens tur blir du skjutsad direkt till flygplatsen, dit ditt bagage även levereras. Om du skulle vara sliten i låren efter två dagars skidåkning är det möjligt att följa med båten till hamnen i Tromsø. Här kan du besöka den vackra arktiska katedralen, Mack Bryggeriet eller Polaria Experience Centre innan du tar dig till flygplatsen för hemfärd. Det finns naturligtvis även möjlighet att följa med Nordstjärnan på den sydgående turen.

Sydgående seglatser

Dag 1. Ankomst Tromsø

På ankomstdagen söndag ligger MS Nordstjernen på Hurtigruten kajen invid Scandic Ishavshotellet i centrala Tromsø.  Antingen tar du en flygbuss eller en taxi till hamnen som (15 minuter) och kliver av vid busshållplatsen Scandic Ishavshotell, båten ligger bara 200 meter från hotellet. Efter incheckning och briefing lägger vi loss och sätter kurs mot Senja och Senjahopen, en seglats på ca 5 timmar. Under färden äter vi middag och bekantar oss med våra guider och reskamrater.

Dag 2. Senja

Efter en härlig frukost gör vi oss redo för skidturer på ön Senja. Senja är Norges näst största ö och har en varierande natur med höga berg, djupa fjordar och vackra stränder. Möjligheterna till toppturer både vinter och sommartid somrar är oöverträffade. Ön har fantastiska berg och högsta punkten är Breitinden 1001 meter över havet. Gör dig redo för episk skidåkning på – Store Hesten, Kvænan, Keipen, Segla, Litjemoa, Breitind, Stormoa, etc.

På eftermiddagen tar vi oss tillbaka till Nordstjärnan, lägger loss och kopplar av med after ski på däcket, njuter av utsikten, medan fartyget sätter kurs på öarna Rolla och Andørja. Båtfärden tar ca sju timmar och under tiden äter vi middag, umgås och kanske kryper till kojs. Vi kommer ankra upp vid Breivolds hamn på Rolla strax innan midnatt. Det kan inte bli en dålig start. Topptur, avslappnad afterski, grym middag sedan hyttvila!

Dag 3. Andørja & Rolla, Hamnvik

Andørja och Rolla är två öar belägna strax utanför Harstadoch är små orörda pärlor få skidåkare har hört talas om. Andørja är också ön i norra Europa med högsta bergstäthet. Här hittar du 11 berg som sträcker sig mer än 1000 m.ö.h., med Langlitinden (1277 m.ö.h) som den högsta toppen. Det är helt enkelt en drömdestination för skitouring, vandring, klättring och friluftsliv.

Efter frukost delar vi upp oss på nytt. Vissa kanske startar direkt från bryggan, andra åker buss till Andørja. En sak är säker, vi kommer alla uppleva underbara dagsturer på Andørja och – Rolla. Berg som Snøtind, Langlitind, Clawdind, Kråktinden står redo och väntar på oss. (Om du vill ha en vilodag från skidåkning kan vi erbjuda kajakpaddling eller djuphavsfiske från Engenes på norra sidan av Andørja.)

På eftermiddagen upprepas proceduren från föregående dag. Afterski med umgänge på däck, ett kallt glas bubbel eller lokalproducerad öl medan vi sätter kurs på Svolvær/Loforen. Också detta en färd på ca sju timmar. Dagen efter kommer du att checka ut från hytten och efter middagen denna kväll blir det kanske lite packningsbestyr.

Dag 4. Svolær, hemresa

Efter frukost är det dags för de sista toppturerna på Lofoten.  Efter dagens tur kommer du transporterar med buss direkt till flygplatsen. Du lämnar ditt bagage på båten när du checkar ut på morgonen, detta kommer också att transporteras direkt till flygplatsen. Vi kommer att ha två olika val av turer på avresedagen; en kortare tur där du anländer till flygplatsen klockan 13.00 och en längre tur där du anländer till flygplatsen klockan 16:00.

 

 

Bra att veta

Denna resa säljs i samarbete Norwegian Adventure Company och vi följer därmed deras betalnings- och avtalsvillkor. Det innebär bland annat att vi kommer att ta ut en depositionavgift på 40 % vid bokningstillfället. Vidare skall resan slutbetalas 90 dagar innan avresa. I samband med bokning av denna resa skickar vi ut de särskilda betal- och avtalsvillkoren. OBS, dessa villkor skiljer sig från våra övriga resor.

Nedan följer en mer detaljerad beskrivning av ankomst- och avreseproceduren anpassad till flyg t/r Oslo. Tyvärr finns inga direktflyg från/till Stockholm/Göteborg som tajmar tiderna för turerna. Det är således flyg via Oslo som gäller.  Skulle ni vilja resa på annat sätt, t.ex. med tåg och behöver hjälp med att boka extranätter etc, hör gärna av er.

Ankomst /avresa Nordgående seglatser
På ankomstdagen, torsdag ligger MS Nordstjärnen i centrala Svolvær. Incheckning från kl 16:00 och avgång kl 19:30. Det finns anpassade flygavgångar från Oslo. Antingen direktflyg från Oslo med Widerøe eller med SAS/Widerøe via Bodø. Tänk på att boka flyg i tid för att hitta rätt flyg till ett bra pris. Norwegian Adventure Company crew möter dig på flygplatsen och hjälper dig med transfer till Svolvær där skeppet ligger, bara 15 minuter från flygplatsen.

På avresedagen, söndag ligger Nordstjärnan på nordvästra sidan av Kvaløa. Du går på tur hela dagen innan du transporterar med buss direkt till flygplatsen på eftermiddagen. Du anländer till flygplatsen kl. 15:00. Du lämnar ditt bagage på båten när du checkar ut på morgonen, detta kommer att transporteras direkt till flygplatsen. Det finns direktflyg från Tromsø till Oslo med SAS kl 16:25, kl 17:10, kl 18:50, 19:25 21:05 och kl 21:50 samt med Norwegian Airlines kl 16:50, 19:40 kl 22:00 25.

Ankomst /avresa Sydgående seglatser

På ankomstdagen, söndag ligger MS Nordstjernen på Hurtigruten kajen invid Scandic Ishavshotellet i centrala Tromsø. Incheckning från kl. 14:00 och avgång kl. 16:30. Norwegian Adventure Company crew möter dig på flygplatsen. Det finns anpassade flygavgångar (direktflyg) från Oslo med SAS och Norwegian.Tänk på att boka flyg i tid för att hitta rätt flyg till ett bra pris. Antingen tar du en flygbuss eller en taxi till hamnen som (15 minuter) och kliver av vid busshållplatsen Scandic Ishavshotell, båten ligger bara 200 meter från hotellet.

På avresedagen, onsdag ligger vi vid kaj i Svolvær. Du går på tur hela dagen innan du transporterar med buss direkt till flygplatsen på eftermiddagen. Du lämnar ditt bagage på båten när du checkar ut på morgonen, detta kommer att transporteras direkt till flygplatsen.

Vi kommer att ha två olika val av turer på avresedagen; en kortare tur där du anländer till flygplatsen kl. 13.00, denna är anpassad till en flygavgång med Widerø kl. 13.55, direktflyg till Oslo. En längre tur där du anländer till flygplatsen kl. 16.00, anpassad till avgång till Oslo kl.17.35 med SAS/Widerøe via Bodø. Det kommer även finns möjlighet att ta en senare transfer från Svolvær, anpassad till flyg Oslo med avgång 19:10, SAS/Widerøe via Bodø.

Utrustning

Vi säljer denna resa i samarbete med arrangören Norwegian Adventure Company.  De har också en tagit fram en bra lösning för er som vill hyra topptursutrustning. Kolla in deras hyreslösning i samarbete med Intersport, för mycket prisvärda toppturspaket från Dynafit med skidor, pjäxor, stighudar och stavar, samt lavinpaket med tranciebers, spade och sond från Mammut. Klicka på Intersport Arctic Haute Route uthyrningssida och det bästa av allt, all utrustning levereras ombord på Nordstjärnen när du kommer fram till båten. Läs mer om utrustning och boka här.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

 

 

 

 

Du kanske också gillar:

  • Skidresa

Skidbestigning på Hokkaido, Japan

Ett av Japans bästa skidområden finner du på Hokkaido. När de kyliga vindarna från Sibirien sveper in över ön bär de nämligen med sig otroliga mängder snö.

  • Skidresa

Ski touring på Honshu, Japan

Följ med till den japanska huvudön på ett skidäventyr utöver det vanliga. Njut av en daglig dos med pudersnö, många höjdmeter och god mat.

  • Skidresa

Skitouring i Kirgizistan och Tien Shanbergen

Denna resa tar sikte på bergslandet Kirgizistan som ligger i Centralasien. Kirgizistan är ett land som bjuder på orörd vildmark, gästvänliga nomader, yurtboende och toppturer på skidor.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.