Arctic Ski touring, en drömweekend på Lofoten

Lofoten är en helt igenom magisk plats. Här bor vi i ett magiskt hus med hav och havsörnar två famnar ut. Ovan oss tornar vita, spetsiga berg upp sig. Berg som vi snart ska umgås med under vägledning av en gedigen, lokal bergsguide.

Lofoten har en mycket speciell plats i våra hjärtan. Det var här embryot till Pathfinder Travels uppstod ett antal 100 höjdmeter på fjällen ovan Kabelvåg någon gång i slutet av 1990-talet.

Idén kom efter en omvälvande skidtur i närheten av Karlsvattnet. Vi hudade upp i låga moln och när det var dags att åka utför sprack molnen isär och vi blickade ned mot tungor av blåskimrande hav, inramade av de vackraste berg man kan tänka sig.  Snön var kall, djup och torr. Åket var helt enastående, fulländat och oförglömligt. På kvällen diskuterade vi framtida turer och snöade in på Höga Atlas, Marocko. Vi åkte dit året därpå och tack vare det föddes Pathfinder Travels.

Många platser har besökts sedan dess och många spår har lagts på snart alla världsdelar. Men få, kanske inget, toppar upplevelsen på Lofoten.  Vi är därmed oerhört glada över att vara tillbaka i detta karga men undersköna landskap.

Vår bas för långhelgen är Lofoten Panorama i Stamsund, en mindre fiskeby som ligger ca 15 minuter från Leknes flygplats. Kring Stamsund, som ligger mitt på Lofoten, finns fantastisk terräng för ski touring. Turerna leds av en lokal UAIGM-certifierade bergsguide som känner bergen utan och innan och vi anpassar åken efter gruppens status samt rådande väder- och snöförhållanden.  Ambitionen är dock att göra ca 1000 höjdmeter per dag och vi vänder oss till hyfsat erfarna skidåkare. Turerna är minst sagt spektakulära och kan egentligen inte beskrivas. Det är bättre att titta på bilderna och filmen nedan.

I Stamsund bor vi bekvämt i en toppmodern lägenhet med alla tänkbara faciliteter och därtill, vidunderlig utsikt över hav och berg ( kanske viktigare än WiFi, som självklart finns).  Vi bor i tvåbäddsrum och lägenheten är totalt på 100 kvadratmeter och har egen terass eller balkong.  Nicke eller Pelle från Pathfinder Travels följer också med på resan för att samordna logistik och se till att ni får frukost och “nistepakke” med er ut på dagarna.  De hänger också med ut på turerna. Vi lagar två middagar tillsammans (Nicke/Pelle tar självklart huvudansvaret för detta) och två dagar kommer en inhyrd kock och lagar fyra-rätters gourmetmiddagar.

Tanken med resan är att vi ska åka skidor, ha skoj, må gott och njuta stort av Lofotens vidunderliga natur.

Hoppas att vi ses på Lofoten i April!

 

Klicka för större bilder

Avgångar

Inga avgångar för denna resa just nu.

Resefakta

Reslängd5 dagar
GruppstorlekMax 6 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

I RESANS PRIS INGÅR

 • Tre- och en halvdags guidad skidåkning med certifierad, lokal  UIAGM/IFMGA guide.
 • Fyra nätters boende i lägenhet på Lofoten Panorama.  Dubbelrum, delad toalett & dusch samt/allmänna utrymmen
 • Två fyrarätters middagar, fyra lunchpack, fyra frukostar.
 • Alla lokala transporter (minibuss) samt flygplatstransfer enligt givna direktiv, se “Bra att veta”
 • Samordnare, frukostvärd, middags-koordinator, tail-guide från Pathfinder Travels

I RESANS PRIS INGÅR INTE

 • Dryck (Delvis gör vi ett gemensamt inköp för After Ski, självkostnad)
 • Flyg t/r Leknes (Svolvaer)
 • Två middagar (Vi ordnar dessa till självkostnadspris)
 • Personliga försäkringar

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

DAG 1. ANKOMST Leknes- transfer Stamsund

På ankomstdagen står Pelle eller Nicke från Pathfinder redo och möter upp på flygplatsen i Leknes. Därefter väntar ca 15 minuters transfer med minibuss fram till Lofoten Panorama. Vi installerar oss i lägenheten och äter sedan en förstklassig 4-rätters välkomstmiddag och ges en briefing om de kommande dagarnas äventyr.

DAG 2. Skidturer på LOFOTEN

Vår bergsguide dyker upp till frukost och har en genomgång av dagens planerade tur. Sedan är det en heldag i bergen som väntar. Vi går ca 700-1200 höjdmeter och är på benen 5-7 timmar.  Eventuellt startar vi direkt från Stamsund eller åker vi en bit med minibussen. I och med att vi har eget transportmedel så är vi flexibla. Efter dagens tur kanske vi tar ett dopp från bryggan, dricker något kallt, lagar middag och njuter av den ljusa vårkvällen.  Kanske några sticker ut på en fisketur för att ordna middagen för nästkommande dag…

DAG 3 -4. Skidturer på lofoten

Vi har som sagt tillgång till minibuss och dagsturerna bestäms efter rådande väder- och snöförhållanden. Vår UIAGM- certifierade guide har järnkoll och ser till att vi får den bästa turen utifrån förutsättningarna. Middagen dag tre ordnar vi själva, förhoppningsvis färsk fisk, medan vi avslutar med en riktig  4-rätters kanonmiddag.

DAG 5. Förmiddagstur – HEMRESA

Idag är planen att vi gör en kortare tur direkt från dörren,  byter om, packar ihop efter lunch och åker mot flygplatsen i Leknes. Ett par magiska skiddagar är till ända, vi hoppas att återses på Lofoten, då i sadeln på MTB-resan som vi planerar till september!

 

map_marker: Stamsund, Lofoten

Bra att veta

Flygresan till Lofoten ingår inte i priset. Planen är dock att deltagarna flyger t/r Leknes och därifrån har vi en gemensam transfer t/r till Stamsund. Vi kommer att vara på plats startdagen men en inhyrd minibuss och även fungera som chaufförer under veckan.  Vi ser helst att ni anländer till flygplatsen senast kl 18 på startdagen. Det går dock också självklart bra att ta sig på egen hand direkt till Lofoten Panorama. Skulle ni anlända till Svolvaer kan vi inte garantera att vi löser transporten till Stramsund, utan ställ in er på att ni får ordna detta på egen hand. Har vi möjlighet logistikmässigt, försöker vi dock naturligtvis hjälpa till.

Vi planerar att göra en förmiddagstur sista dagen, så boka gärna flyg som avgår  från Leknes tidigast kl 16.

Vi kommer att ta oss upp för bergen med hjälp av stighudar (skarjärn) och eventuellt stegjärn och vi åker på naturens villkor. Underlaget kan variera från torr lössnö till bristande skare och allt däremellan. Du skall med andra ord kunna åka offpist i alla snöförhållanden. Beroende på förhållanden och gruppens vilja och ambition så kan man räkna med ca 800- 1500 höjdmeter per dag och åkning mellan 0 och 900 m.ö.h. Men som alltid anpassas dagarna efter snö/väderförhållande och gruppens förmåga och sammansättning.  Vi välkomnar alla som gillar att tura. Alpint, telemark eller snowboard är ert val, så länge ni har nödvändig utrustning för att ta er upp på bergen på ett effektivt sätt. Vi planerar inte att göra extrema turer, men det är heller ingen resa för noviser.

Två middagar köper vi in gemensamt och vi köper även in en del dryck som vi delar på.  Tanken är att vi ska dela på vissa sysslor och ha lite gemensamt hushåll för att bygga en skön team känsla. Nicke eller Pelle kommer dock som sagt ta ett huvudansvar och se till att allt faller på plats! De gillar båda att laga mat och har viss rutin på köksarbete! Vi delar på denna nota till självkostnadspris. Frukostmat och lunchmat kommer att finnas på plats och två kvällar kommer en inhyrd kock och lagar en 4-rätters gourmet middag (bra med sparring för Nicke och Pelle).

Plan B

Skulle det bli riktigt skitväder med dålig sikt etc, finns en rad kringaktiviteter att göra. Fiske, kajakpaddling, vandring, vattenscooter (heller swim run). Med andra ord, vi kommer att kunna aktivera oss.

Utrustning

Vi säljer denna resa i samarbete med arrangören Norwegian Adventure Company.  De har också en tagit fram en bra lösning för er som vill hyra topptursutrustning. Kolla in deras hyreslösning i samarbete med Intersport, för mycket prisvärda toppturspaket från Dynafit med skidor, pjäxor, stighudar och stavar, samt lavinpaket med tranciebers, spade och sond från Mammut. Hör av dig till oss om du skulle vilja hyra utrustning.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

 

Du kanske också gillar:

 • Vandringsresor i Europa
 • Skidresa

Arctic Haute Route – Ski & Sail

Följ med på världens vackraste topptursseglats! Upplev tre fantastiska dagar med skidåkning i magisk miljö kombinerat med avslappnat boende på ett klassikt kryssningsfartyg.

 • Skidresa

Ski touring södra Tohuko, Honshu/Japan

Följ med till den japanska huvudön på ett skidäventyr utöver det vanliga. Njut av en daglig dos med pudersnö, många höjdmeter och god mat.

 • Skidresa

Toppturer i Rila & Pirin, Bulgarien

Rila- och Pirinbergen i Bulgarien är som gjorda för skidbestigning. De högsta topparna ligger strax under 3000 meter och skidåkningen är både utmanande och spektakulär.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.