Bikepacking i Oslomarka, Norge

Tycker du om uteliv på två hjul? Häng med Tatiana Broman på äventyrscykling i ett av Oslos naturreservat. Vi har all packning finurligt fastsatt på cykeln och lägger våra campingläger i det vidsträckta naturreservatet Nordmarka.

Fenomenet äventyrscykling, mera känt som bikepacking, har de senaste åren fått stor uppmärksamhet och det är ett fantastiskt sätt att uppleva och utforska naturen. Bikepacking är som backpacking med lättviktsutrustning, bara det att du cyklar istället för att vandra. Du kan susa fram endast med det du absolut behöver på cykeln. Det ger en räckvidd som är makalös och en frihetskänsla därefter.

Oslomarka är till ytan stort som halva Gotland med 1700 kvadratkilometer skog och vildmark som omringar miljonstaden Oslo och ger både bofasta och besökare en helt unik möjlighet att komma ut i vild natur. ”Nordmarcken” blev första gången inritat på kartan 1757 och från mitten av 1800-talet har skogarna här använts av jägare, fiskare, vandrare och skidentusiaster. På senare tid har cyklingen i marka blivit superpopulär och här finns både stigcykling och gravel-biking i världsklass. Bara 30 minuters cykling från stadskärnan finns goda möjligheter till fiske samt både ett rikt fågelliv och ett omfattande djurliv. Bäver, lo, älg och rådjur är de största djuren.

Att sova ute i det fria behöver inte vara så komplicerat. Vi bygger våra läger tillsammans, hämtar vatten och lagar mat med campingkök eller över öppen eld. Vill du vila lite efter cykelturen, fixar guiden lite extra för dig.

Vi kikar på stjärnhimlen, badar i skogssjöar, klättrar upp på soliga bergsknallar och kokar vårt eget kaffe. Vi steker den svamp vi hittar och lyxar till morgongröten med nyplockade blåbär. Inte svårare än så. Avskilt, rent, fritt och säkert.

Vi cyklar mestadels på de grusvägar som timmernäringen använder för att bruka skogen med några inslag av traktorväg eller lättare stig. På några små bitar av turen kan vi använda spångar över våtmark eller behöva leda över ett kortare stenparti. Överallt är vi omgivna av skogsklädda böljande kullar, porlande bäckar eller större vattendrag och turen bjuder på storslagna vyer över den norska naturen.

Det är en härlig känsla att ha varit så totalt frånkopplad ute i det fria och ända så nära Oslo-pulsen.

Vi tar turen om Kistefos museum och skulpturpark som ligger vackert längst nere vid den brusande Randselva. Kistefos är bland annat världskänt för ”The Twist” ett galleri kombo bro kombo skulptur som med sina 60 meter i längd svävar över älven och vrider sig på mitten. Här finns också ett cafe som har utsökta våfflor och morotskaka. Klart att vi stannar här för lunch och avkoppling ett tag.

Vi avslutar turen med att rulla nerför tillbaka till Oslo där vi vindrufsiga och glada tar en riktig after-bike innan dusch stundar.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd4 dagar
GruppstorlekMin 2, max 8 personer
Gradering1A

I resans pris ingår

 • Boende i dubbelrum 1 natt inklusive frukost (eget boende kan fås mot extra tillägg på 700 NOK)
 • Introduktionskväll och genomgång av packning på cykel. Individuell anpassning.
 • Cykelguide/ camp ansvarig 3 dagar och 2 nätter
 • 2 lunch, 2 middagar och 2 frukostar under turen
 • Lättare snacks
 • Lån av lättvikts-packväskor för cykel (beroende på cykelmodell och ramstorlek ingår styreväska, ramväska och säteraket. Eventuell mediaväska/ snacksväska)
 • Vattenrenings-system (Gemensam pump. Vattnet i Nordmarka dricks av Osloborna så pump är valfritt)
 • Köksutrustning (personlig)
 • Toalettpapper, toalettspade, desinficeringsmedel
 • Inträde på Kistefos skulpturpark och The Twist konstgalleri
 • Tält

 

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Mek – Mästring – Middag

Vi möts på eftermiddagen på vårt boende på Vandrarhemmet Haraldsheim som endast ligger 20 minuter på cykeln från Oslo centrum, Operahuset och Det kungliga slottet. Hit går det enkelt att ta sig med flygbuss, bil eller med kommunala transportmedel från bland annat Oslo Sentralstasjon.

Efter en kort presentation med fika har vi en briefing inför de kommande dagarnas cykeläventyr. Vi mekar ihop det sista på cyklarna och fördelar lättviktsväskorna mellan oss. Varje cykel får en styreväska, en ramväska och det vi kallar säteraket, en väska som fästs under sadeln och sticker ut bakåt. Om det finns plats, sätter vi på väska för mobil, kamera och snacks. Väskorna är utformade så att vi ska behålla balans och strömlinjeformen på cyklarna. Det betyder att det personliga packutrymmet är begränsat för att göra så att cykelglädjen optimeras.

Det är en kul aktivitet att packa sin egen cykel och när pusslet är lagt och känslan av mästring infaller provcyklar vi till kvällens gemensamma middag. Övernattning på Haraldsheim.

Totalt: 8 km provcykling till/från middagsrestaurangen

Dag 2. Oslo – Langlivattnet– RingkolleN

Efter frukost möts vi för att finjustera på cyklarna och ladda för dagens etapp. Vi lämnar ganska snabbt asfaltsvägar och Oslos storstadsliv för att korsa marka-gränsen. Här börjar vår gradvisa klättring på grusvägar i böljande skogslandskap. Vi cyklar genom ängar, förbi vattendrag och ser en och annan hytta. Där det finns grindar finns det även fritt betande djur. Vi stänger grindarna bakom oss och susar förbi både kor, får och getter.

Vid Langlivattnet tar vi lunchpaus. Här tätnar skogen och när vi vunnit lite höjd kan vi vända oss om och inte se annat än skog och fjell. Ett spännande moment på dagens etapp är en lång spångcykling. Då får vi se vem av oss som har ”planke-dag” som det heter på Norska. På eftermiddagen kommer vi fram till vår camp vid Ringkollen. Vi slår upp tält, de som vill badar, och vi börjar förbereda för kvällens middag och mys innan det är dags att krypa ner i sovsäcken.

Totalt: 45km, 900 höjdmeter stigning, ca 4 timmar i sadeln

Dag 3. Ringkollen – Kistefoss – Storflåtan – Hauken

Kaffe eller te, du väljer vad du vill ha serverat vid ditt tält. Dags att vakna och äta frukost. Efter morgonbestyren packar vi ihop campen och försöker komma ihåg hur det var vi hade packat cyklarna. Vi har ett skönt stycke grusväg framför oss och kommer passera en vägbom där vägen övergår i asfalt. Utsikten här är fin. Riktigt fin. Panoramat spänner över Steinsfjorden åt ena hållet, Randselva åt andra hållet och någonstans mitt emellan vid horisonten skymtar snöklädda toppar i Hardangervidda. Här ska vi nerför i princip hela vägen till Kistefos.

Tur att besöket i skulpturparken där är spännande samt deras potatisvofflor och bakverk en dröm, för vi behöver vara laddade för att cykla upp igen tillbaka till skogen vid Jaklefoss och vidare förbi Storflåtan gård. Det är mödan värt för cyklingen nu är behaglig och det går nedöver igen på både grusväg och traktorväg. I detta området är det möjligt att se resterna av timmer-rännorna som användes under flottningen i början av 1800-talet. Vi rullar in till vår plats för natten vid Hauken och sätter upp våra tält, tvättar oss i Vesleflåtan och samlar ved för att göra en eld att samlas vid och dela med oss av dagens intryck. Vi somnar till skogens och vattnets ljud.

Totalt: 36km, 785 höjdmeter stigning, ca 4 timmar i sadeln

Dag 4. Hauken – Kikut– Björnholt– Oslo

Efter en lugn frukost har vi en skön raksträcka att börja dagen med. Sen kommer en liten utmaning mellan Rolighaugen och Kveldroshögda. Här får vi ömsom cykla och ömsom leda eftersom den nästa kilometern bjuder på ”trillesti” på Norska. Kort översatt betyder det att det går att cykla men är kanske enklare att ”trilla” cykeln, dvs leda cykeln. Skogen här liknar nästan regnskog och det är grönt och lummigt. Vi får därefter en skön nerförsbacke som nästan aldrig vill ta slut.

Det blir dags att äta lunch vid Björnsjön för att sedan, när vi klarat av Mördarbakken, ha många kilometer lättcyklat och smarrigt grus i vacker skog. Den sista biten tillbaka till storstaden är mestadels nerför. Vi stannar till vid favoriten Åpent Bageri på Torshov som både är bageri, cafe, pizza (Lofthus Samvirkelag) och bar inhyst i en byggnad från 1920. De har alltså i stort sett allt man kan önska efter en fin äventyrscykling! Vi njuter av kall dryck och kanske en munsbit innan vi återvänder till Haraldsheim för att packa ihop och tacka för denna turen!

Totalt: 30km, 500 höjdmeter stigning, ca 3 timmar i sadeln

Bra att veta

Start och stopp för resan är vandrarhemmet Haraldsheim och tanken är att ni tar er dit på egen hand:  https://www.haraldsheim.no/

Kommer ni med egen bil så är adressen.
Haraldsheimveien 4
0587 Oslo / Norway
GPS: W:59.9409582 L:10.7888318

Det går lätt att ta sig till vandrarhemmet med flygbuss från Gardemoen samt med kollektiva färdmedel från Oslos centralstation, spårvagn, buss eller tåg.

För tågtider till Oslo se:

www.sj.se

Att cykla i Nordmarka innebär både en del klättring och en hel del hisnande nerfarter. Naturen är kuperad och det krävs viss cykelvana och kondition utan att man för den skull behöver vara mer än motionär. Belöningen är vidsträckta vyer med snöklädda fjäll i horisonten. Vi cyklar i 3 dagar och dagsetapperna ligger på 30-45 kilometer. Du kan ta med din egen cykel, som då ska vara nyservad, eller hyra cykel. Mountainbike, hybridcykel eller en sk gravelbike med lite kraftigare däck passar fint.

En eller två guider, beroende på gruppens storlek, ser till att allt fungerar smidigt. Guiderna strävar efter att ge dig den bästa upplevelsen under din äventyrscykling! Första natten bor vi på vandrarhem i delat dubbelrum samt äter middag på restaurang. Frukost äts på vandrarhemmet innan vi cyklar iväg. 2 luncher, 2 middagar och 2 frukostar äter vi när vi campar. Lunch/ fika på Kistefos museum sker på deras cafe. Sista kvällen när vi kommer tillbaka till Oslo stannar vi för kalla drycker och en fika/ måltid på cafe/ restaurang.

I resan pris ingår inte:

 • Resa till/ från Oslo samt resa till/från Vandrarhemmet Harladsheim
 • Hyra av cykel/ Transport av egen cykel
 • Måltider och snacks som inte ingår enligt ovan (1 middag DAG 1, 1 lunch DAG 3, 1 middag DAG 4)
 • Personlig utrustning för cykelturen: kläder och skor att cykla, sovsäck, liggunderlag, lakanspåse, ylleunderställ (tröja och byxa), 1 ombyte yllestrumpa, mellanlager ull/ lätt dunjacka, yllemössa/ buff, cykelhandskar, regnbyxa och regnjacka. Solskydd, solglasögon, små toalettartiklar (resetandborste, resetandkräm)

Du kanske också gillar:

 • Sverige
 • Weekend MTB
 • Mountainbikeresa

MTB- weekend, Kullaberg, Skåne

Kullaberg ligger i nordvästra Skåne och är en mycket speciell plats med branta klippor, grottor, lummiga lövskogar öppna hedlandskap och grymma MTB-stigar. Storslaget, vilt med vidunderliga vyer över Öresund och Kattegatt.

 • Sverige
 • Weekend MTB
 • Mountainbikeresa

Weekendpaket, MTB – Jonsered

Längtar du efter att komma bort en helg och cykla på härliga stigar, bo bekvämt på ett ”cykelvänligt” hotell i en av Sveriges mest intressanta kulturhistoriska miljöer? Boka då en helg med oss och Hotell Le Mat i Jonsered!

 • Mountainbikeresa

Mountainbike genom ett världsarv: Kappadokien, Turkiet

Turkiets mountainbikeparadis ligger i Kappadokien. Ett fascinerande och säreget område beläget i centrala Turkiet

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.