Enduro MTB-vecka, Chamonix

Klassiska Chamonix, vid foten av Mont Blanc, bjuder både på fantastiska vyer och magisk endurocykling. Vi cyklar på naturliga stigar i Chamonix-dalen, samt i närliggande Italien och Schweiz. Detta är resan för dig som gillar teknisk cykling på naturlig stig!

Chamonix lockar många skidåkare, klättrare, vandrare, cyklister och bergsentusiaster, både under sommar och vinter. Det finns fem olika liftsystem i dalen, vilket ger närmast oändligt med möjligheter för olika typer av stigar. Dessutom nås både Italien och Schweiz med bara en halvtimmes bilfärd, vilket ger ännu fler variationer. Stigarna bjuder på alltifrån brant och tekniskt till flowigt och loamigt. Valet av stigar kommer att anpassas efter gruppens önskemål och nivå, väder osv.

Veckan fokuserar på liftassisterad endurocykling. För att nå vissa av stigarna krävs ibland kortare klättringar, men för att maximera antalet höjdmeter använder vi framförallt de utmärkta liftsystemen. Under en vecka hinner vi avverka ca 25000 höjdmeter utför, där det mesta är på naturlig stig.

Det är rätt krävande och brant cykling där hela kroppen får jobba. Räkna med att bli trött i både armar, bål, rygg och ben. Dagarna är intensiva och du måste vara i god form för att orka med. Resan vänder sig till de som gillar att åka utför och vill utveckla sig på det området. En stabil, heldämpad cykel med minst 150 mm slaglängd fram och bak är att rekommendera och vi rekommenderar att åka med full face-hjälm och full uppsättning skydd (rygg- och knäskydd).

Vi bor på Chalet Annabelle, ett litet hotell som drivs av det svenska paret Lisa och Martin. Det är beläget mellan Les Houches och Chamonix och bjuder på en hemtrevlig atmosfär och halvpension. Dagarna börjar med en fantastisk frukost så att du står dig inför cyklingen. Efter att du kommer tillbaka från dagen på cykeln står eftermiddagssnacks framdukat och den fria minibaren är fylld med kalla drycker. Njut av ett bad i bubbelpoolen innan du serveras en trerätters middag på kvällen.

 

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 8, max 11 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

• Flyg t/r Skandinavien – Geneve (exkl. cykelfrakt)
• Transfer Geneve – Chamonix
• 5-6 heldagar med cykling, varav 4 med guide
• 7 nätter i dubbelrum på Chalet Annabelle
• Fantastisk frukost varje dag
• Trerätters middag med dryck under 6 kvällar
• Fri bra
• Eftermiddagssnacks-/fika varje dag
• Tillgång till cykelverkstad och tvättmöjligheter

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Chamonix

Vi landar i Geneve och möts upp av chauffören som kör oss till vårt boende för veckan, Chalet Annabelle. Resan tar en dryg timme och när vi är framme står snacks och fika framdukat. Vi monterar ihop cyklarna, ställer in eventuella hyrcyklar och gör oss redo för morgondagens cykling.

Dag 2. Les Houches, Loam paradise

Efter en stor frukost cyklar vi nedför vägen till Les Houches, de lokala cyklisternas favoritställe, som ligger i början av Chamonix-dalen. Vi tar liften upp och inleder med en lättare stig för att kolla nivån på gruppen och ökar sedan svårighetsgraden utifrån gruppens förutsättningar. Stigarna i Les Houches är delvis flowiga, branta och flera bjuder på loam i mändger. Här byggs det nya leder varje år vilket har gjort området till det största i dalen.

Dag 3. Flow i Le Tour

Vi tar oss med bil till Le Tour, i den andra änden av dalen, som ligger vid gränsen till Schweiz. Åkningen bjuder på riktigt långa och flowiga singletrackåk i Sound of Music-miljö med öppna vyer. Stigarna tar oss hela vägen till Schweiz. Vi stannar på en fransk restaurang i mysiga Vallorcine för ett lunchstopp innan vi fortsätter att utforska området.

Dag 4. La Thulie, Enduro World cup

Nu när vi börjar bli varma i kläderna så tar vi oss genom Mont Blanc-tunneln och till La Thuile i Italien. Orten är ett återkommande stopp på endurovärldscupen och är en favorit bland åkarna. Du får chansen att testa på att åka samma stigar som eliten kör på. Här finns det superbrant och brant åkning i mängder. Vi passar självklart på att njuta av en pasta eller pizza till lunch medan vi är i Italien. Vi fortsätter cykla under eftermiddagen och innan vi tar oss tillbaka till Chamonix stannar vi för en gelato i solen.

Dag 5. Vilodag alt mer MTB

Efter tre dagars åkning så börjar vi kanske bli lite trötta i kroppen. Här finns det möjlighet för en vilodag där vi kan utforska Chamonix by och dess sevärdheter. För de som har kraft kvar i kroppen så går det självklart att cykla på egen hand, t.ex. i Les Houches.

Dag 6. Grand Montets, Switchback heaven

Vi tar oss idag till Grands Montets, i mitten av dalen, för att få möjlighet att finslipa vår teknik i tighta switchbacks. Vi värmer upp med en lättare led för att sedan köra stigen ”Switchback heaven”. 78 tighta svängar senare så beger vi oss till andra sidan av berget och tar liften upp till Brevent. Här karakteriseras åkningen av klassisk och teknisk singletrack i skogen, med vykortsvyer av Mont Blanc-massivet.

Dag 7. Verbier

Vi startar dagen tidigt och åker en timme med bil över gränsen till Schweiz för en dag i Verbier. Här finns alltifrån snabba, flowiga och högalpina bike park-stigar till branta och tekniska naturliga stigar under trädgränsen. Ifall vi har energi kvar efter all åkning under veckan så använder vi oss av de tekniker som vi har lärt oss för att ta oss ner de tekniska stigarna. Om vi är trötta så myser vi med lite lättare och flowiga bike park-leder.

Dag 8. Chamonix – Sverige

Vi äter en sista fantastisk frukost innan vi checkar ut och hoppar på transfern till flygplatsen i Geneve. Förhoppningsvis är vi trötta i musklerna efter all åkning under veckan, men med ett stort leende på läpparna.

map_marker:

Bra att veta

Reser ni ut från Arlanda eller Köpenhamn ämnar vi boka direktflyg. En fördel om egen cykel ska tas med. Från Landvetter blir det tyvärr mellanlandning, men vi försöker  boka flyg med väl tilltagna bytestider. Vi skickar dock alltid förslag på flygtider innan vi köper in biljetterna.

För att ha glädje av resan bör du vara en erfaren stigcyklist och ha kört en del på enduroliknande stigar. Det handlar om hyfsat brant cykling med snäva kurvor, kompressioner, drops etc.

Det är rätt långa utförslöpor och ibland trampar vi lite uppför. Du bör med andra ord vara väl förberedd och genomtränad inför resan. I sammanhanget är dock dina tekniska färdigheter mer avgörande än att kunna cykla långt och fort.

27,5- eller 29-tum heldämpade cyklar med 150 mm slaglängd och uppåt fram och bak är att rekommendera. Dessutom rekommenderar vi att du har enduro- eller downhilldäck. Det finns en rad uthyrningsställen i Chamonix med lämpliga cyklar. Se t ex:

http://legend-chamonix.com/bike-rentals/
http://www.slashchamonix.com/fr/bikerental

Tar du med egen cykel hemifrån tillkommer ett flygtillägg på ca 1000 SEK. Tänk på att ta med reservdelar specifika för din cykel som exempelvis växelöra, bromsbelägg mm. Vi rekommenderar även fullface-hjälm och förutom knä- och armbågsskydd, även bröst-/rygg-platta.

Vi samarbetar med lokala engelsktalande guider under veckan. Guiderna håller mycket hög klass och de kan sina stigar utan och innan. De ser också till att lotsa oss till riktigt sköna och bra lunchställen.

Du kan räkna med temperaturer dagtid på ca 15-25°C. Vädret kan slå om snabbt i bergen så det är viktigt att vara rustad för cykling i både varmt och lite kallare väder.

Liftkort samt luncher är det enda som inte ingår i priset. Räkna med ca 35 € för liftkort per dag och ca 10-15 € för lunch.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om resan. Har ni frågor kan ni i alla lägen höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

  • Vandringsresor i Europa
  • Mountainbikeresa

Finale Ligure, Endurocykling i världsklass

Mäktiga stigar i medelhavsmiljö kombinerat med en infrastruktur designad för MTB, gör Finale Ligure till ett av Europas absolut bästa områden för all mountain- och endurocykling. Lägg därtill världens bästa kaffe, glass och mat.

  • Mountainbikeresa

Single Track MTB i Marocko

Gillar du utmanande stigcykling i spektakulär terräng? Då är detta resan för dig. Adrenalin, hög puls och stor skönhet är att vänta i Atlasbergen

  • Mountainbikeresa

Mountainbike genom ett världsarv: Kappadokien, Turkiet

Turkiets mountainbikeparadis ligger i Kappadokien. Ett fascinerande och säreget område beläget i centrala Turkiet

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.