Finale Ligure, Endurocykling i världsklass

Mäktiga stigar i medelhavsmiljö kombinerat med en infrastruktur designad för MTB, gör Finale Ligure till ett av Europas absolut bästa områden för all mountain- och endurocykling. Lägg därtill världens bästa kaffe, glass och mat.

Finale Ligure är en semesterort belägen mellan Nice och Genua på den italienska Rivieran. Orten har länge varit en känd plats för klättrare då området bjuder på sportklättring av hög klass. Sedan ett antal år tillbaka har också mtb entusiaster tillsammans med markägare och lokala turistorganisationer lagt stor möda på att utveckla mountainbike cykling. Idag är det ett av Europas mest välutbyggda cykelområden med över 70 leder, bike shuttles, en rad uthyrningsställen/affärer/verkstäder och cykelanpassade hotell och barer. Många endurotävlingar hålls i området, bland annat har orten under flera år gästats av världscupen i endurocykling.

Det som gör området unikt är den enorma variationen av stigar på en tämligen komprimerad yta, här finns lättkörda snabba flowiga stigar, brant och teknisk hardcore enduro och allt däremellan. Stigarna består av jord, skiffersten, kalksten och grus inramade av hassel-, bok- och tallskogar samt öppna hedlandskap. Många leder börjar högt upp i bergen ovan byn och du kan, med lite trampande, köra hela vägen ned till det blågnistrande Medelhavet och efter ett dopp i havet, sladda in på en strandbar för after bike. Lunchstoppen görs på personliga och charmiga restauranger och maten gör ingen besviken. Den mest enkla pastan här, smakar bättre än hemma alla dagar i veckan.

Ovan strandorten Finale Ligure ligger Finale Borgo, en medeltida muromgärdad stad där många cyklister och klättrare hänger på eftermiddagar och kvällar. Det finns flera små torg med avslappnad atmosfär. Cykelställen utanför barer och restauranger välkomnar, ingen kollar snett trots att du stegar in i skitiga och svettiga kläder.

På den här resan är det kommer vi att ha tre heldagar med ”uplifts” (minibussar med trailers som kör oss uppför bergen) och lokala, engelsktalande cykelguider som kan området utan och innan. Det blir nedför till 90% men ibland kortare stigningar uppför. Vi kommer anpassa stigvalen efter gruppen men klassiker som Roller coaster, Crestino m. fl. bör man inte missa.

Det är rätt krävande och brant cykling, hela kroppen får jobba och räkna med att bli trött i både armar, bål, rygg och ben. Dagarna är intensiva och du måste vara i god form för att orka med. Resan vänder sig till de som gillar att åka utför och vill utveckla sig på det området. En stabil, heldämpad cykel med minst 150 mm slaglängd fram och bak är att rekommendera och vi rekommenderar att åka med helhjälm och full uppsättning skydd.

Det finns bra hyrcyklar på plats (det går även att hyra helhjälmar och rygg/bröstplattor) men tar ni med egen, tänk på att ha med en bra uppsättning reservdelar och verktyg. Hotellet vi bor på har ett bevakat cykelgarage med en liten verkstad och självklart tvättmöjligheter.

Efter ett par dagar i Finale Ligure förändras ofta uppfattningen om vad om är möjligt att göra på cykel. Du kommer garanterat komma hem som en bättre cyklist och våga göra saker hemma som du tidigare inte drömt om att ge dig på. Och du kommer vilja åka tillbaka. Vi själva längtar redan till nästa tur!

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd5 dagar
Gruppstorlek Min 5, max 14 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

  • Flyg t/r Skandinavien – Nice (exkl. cykelfrakt)
  • Transfer Nice – Finale Ligure t/r
  • 3 heldagar med uplifts och engelsktalande cykelguide (Mellan 4- 8 åk per dag, beroende på längd etc)
  • 3 luncher
  • Fyra nätter i dubbelrum på hotell (***) i Finale Ligure
  • Supersäkert cykelrum med mek- och tvättfaciliteter
  • Fyra bufféfrukost

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Nice – Finale Ligure

Vi landar i Nice och möter upp chauffören som kör oss till hotellet i Finale Ligure. Efter ca två timmars färd längs med motorvägen som går ovan Rivieran är vi framme och checkar in på hotellet. På kvällen mekar vi ihop cyklar eller ställer in eventuella hyrcyklar och gör oss redo för morgondagens cykling.

Dag 2. Uppvärmning och sedan fullt ös

Efter en stabil och god frukost cyklar alternativt går vi upp till den plats där vi möter upp guider- och cykeltransporten. (Här kan man även hyra cyklar). Guiderna gör en kort briefing och sedan lastar vi på cyklarna på trailers och åker upp på något av bergen ovan Finale Ligure. Vi inleder men en lättare stig för att kolla nivån på gruppen och ökar sedan svårighetsgraden utifrån gruppens förutsättningar. Mitt på dagen äter vi en härlig lunch och sedan kör vi ytterligare några rundor fram till ca kl 17 innan vi rullar in i Final Borgo för en välförtjänt after bike.

Dag 3. Klassiker och kust

Vi ökar tempot och idag kommer vi att köra igenom några av områdets klassiker, kanske Roller coaster, Fast and furios, Cro Magnon etc… På eftermiddagen kanske vi tar en led närmare kusten och avslutar med ett dopp i Medelhavet och en afterbike på någon av strandbarerna eller på torget i Finale Ligure.

Dag 4. Längre inåt landet

Idag koncentrerar vi oss att köra leder som inte är så välfrekventerade och det innebär också en del trampande uppför. Det blir långa åk och har ni inte blivit lite slitna dagarna innan, så lär ni bli det idag. Självklart äter vi en god italiensk lunch mitt på dagen innan vi laddar för de sista åken på eftermiddagen. På kvällen packar vi ihop eller lämnar tillbaka cyklarna och gör oss redo att fira av med en Grand Finale.

Dag 5. Finale Ligure- Nice- Skandinavien

Vi äter frukost, checkar ut och blir upphämtade av transfern som tar oss tillbaka till flygplatsen i Nice. Trötta men glada kan vi se tillbaka på några grymma dagar i Finale Ligure.

map_marker: Finale Ligure

Bra att veta

För att ha glädje av resan bör du vara en erfaren stigcyklist och ha kört en del på enduro liknande stigar. Det handlar om hyfsat brant cykling med snäva kurvor, kompressioner, drops etc. Stigarna är dock byggda för cykling och absolut görbara för de allra flesta som gillar denna typ av MTB-körning.

Det är rätt långa utförslöpor och ibland trampar vi lite uppför. Du bör med andra ord vara väl förberedd och genomtränad inför resan. I sammanhanget är dock dina tekniska färdigheter mer avgörande än att kunna cykla långt och fort.

27,5 alt 29´ heldämpade cyklar med 150 mm slaglängd och uppåt fram och bak är att rekommendera. Det finns en rad uthyrningsställen i Finale Ligure med lämpliga cyklar. Se t ex:

http://www.theultimatebikeshop.it/

http://www.oddonebici.com/

http://www.superbikespotorno.it/

Tar du med egen cykel hemifrån tillkommer ett flygtillägg på ca 1000 SEK. Tänk på att ta med reservdelar specifika för din cykel som exempelvis växelöra och bromskivor m.m. Vi rekommenderar även fullface hjälm och förutom knä och armbågsskydd, även bröst/rygg platta.

Vi bor på ett mellanklass hotellet belägget mellan stranden och Final Borgo. Det är ett familjeägt hotell som är cykelanpassat. Bra och säkert cykelrum, rejäla frukostar och trevlig personal. Middagar ingår inte i priset men det finns många bra restauranger i både Finale Ligure och i Finale Borgo.

På guide och shuttlesidan samarbetar vi med Just Ride Finale och deras nätverk. Guiderna håller mycket hög klass och de kan sina stigar utan och innan.  De ser också till att lotsa oss till riktigt sköna och bra lunchställen.

Du kan räkna med temperaturer dagtid  på typ 15-25°C . Vi kommer att passera några höga pass och så det är viktigt att vara rustad för cykling i både varmt och lite kallare väder.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om resan. Har ni frågor kan ni i alla lägen höra av er till oss: info@pathfindertravels.se 

Du kanske också gillar:

  • Mountainbikeresa

Single Track MTB i Marocko

Gillar du utmanande stigcykling i spektakulär terräng? Då är detta resan för dig. Adrenalin, hög puls och stor skönhet är att vänta i Atlasbergen

  • Mountainbikeresa

Enduro MTB-vecka, Chamonix

Klassiska Chamonix, vid foten av Mont Blanc, bjuder både på fantastiska vyer och magisk endurocykling. Vi cyklar på naturliga stigar i Chamonix-dalen, samt i närliggande Italien och Schweiz. Detta är resan för dig som gillar teknisk cykling på naturlig stig!

  • Mountainbikeresa

Mountainbike genom ett världsarv: Kappadokien, Turkiet

Turkiets mountainbikeparadis ligger i Kappadokien. Ett fascinerande och säreget område beläget i centrala Turkiet

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.