Gravelbike: Ett cykeläventyr genom Blekinge, Småland & Skåne

Denna 3-dagars cykelresa tar oss från Olofoström i Blekinge, via det småländska glasriket in i Åsnens nationalpark i Kronoberg och sedan tillbaka till Olofström genom de vackra skogarna i nordöstra Skåne.

Vi cyklar genom allt från lövskog till barrskog, mestadels på vackra grusvägar och stigar, men även en del på mindre, slingrande asfaltsvägar. Under turen passerar vi många små pittoreska byar, gårdar och ett antal historiska platser där vi ibland stannar till och tar del av historiens vingslag. Ett givet stopp är på det berömda glasbruket i Boda där vi får en inblick i glasblåseriets ädla konst. Till stora delar cyklar vi genom ett sjörike  och tar kanske ett härligt dopp i någon utav de många vackra skogstjärnar längs vår väg.

Vi bor på mysiga vandrarhem och pensionat utanför Emmaboda respektive i Ingelstad, där vi även äter frukost samt middagar (sistnämnda på boendet eller i närheten). Lunch äter vi längs vägen på olika caféer, bagerier och restauranger.  All packning och utrustning som man inte vill ha med sig på cykeln, transporteras i vårt ’mothership’,  alltså vår minbuss med släp!

Turen riktar sig till flitiga motionärer som uppskattar långa dagar i sadeln. Terrängen är generellt sett lättcyklad, typ grusvägar och vi rekommenderar en gravelbike för ändamålet, men en lättare XC MTB funkar också, så länge man kan hålla ca. 22 km/h i snitt. Varje dag tillryggalägger vi ≈12 mil och klättrar ≈900 meter.

Stundtals förekommer rena stigsträckor men det är inte fråga om någon bökig, teknisk cykling. Ibland trampar vi asfalt för att sammanbinda olika system eller ta oss igenom samhällen och det är klart att vi kommer att få dela vägarna med ett och annat fordon. Rutten har  dock skapats utifrån ambitionen att för det mesta ha vägen helt för oss själva, samtidigt som vi får chans att uppleva intressanta platser, sevärdheter, god mat och mysiga övernattningsställen.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd3 dagar
GruppstorlekMn 4, max 12 personer
Gradering1C

I resans pris ingår

 • Erfaren, lokal cykelguide
 • Tre dagars guidad cykling (360 km, 2600 höjdmeter)
 • En natt på Emmaboda vandrarhem med frukost, del dubbelrum. (Enkelrum kan bokas mot tillägg)
 • En natt på Ingelstads pensionat med frukost, del i dubbelrum. (Enkelrum kan bokas mot tillägg)
 • Supportbil för bagagetransport samt för back up under hela turen
 • Tvätt och mek-utrustning för cyklarna
 • Energidrycker samt snacks
 • Transfer från Malmö flygplats alt central till Olofström inkl cykel t/r.
 • Gratis bilparkering

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1.  Olofström – Emmaboda

Vi startar i Olofström och cyklar via astroblemsjön (kratersjö) Mien mot ett vildmarkscafé där vi äter lunch. Vi fortsätter i nordostlig riktning genom vackra skogar och förbi ett antal sjöar innan vi stannar för kvällen en bit utanför Emmaboda. Vad sägs om ett kvällsdopp följt utav middag och kanske en god dryck kring elden innan vi kryper till kojs på vårt vandrarhem.

Dag 2. Emmaboda – Ingelstad

Efter en god frukost på vandrarhemmet startar vi dagens tur. Den bjuder på allt från svensk kulturhistoria, kristallglas och älgar till en flygbas samt lite utmanande äventyrscykling längs sjön Rottnen, innan vi stannar för kvällen i Ingelstad. Fantastiska grusvägar varvat med kurviga asfaltsvägar och diverse stigar i vacker sydsvensk skogsmiljö. Middag på pensionatet och lite samkväm för de som vill. Kvällsdoppet lockar!

Dag 3. Ingelstad – Olofström

Efter frukosten påbörjar vi denna avslutande dag, där vi bland annat cyklar genom unika Åsnens Nationalpark och in i nordöstra Skåne, innan vi vänder söderut tillbaka mot Olofström. Mil efter mil av vackra grusvägar utlovas. För de som vill avslutar vi med en välförtjänt middag i Olofström innan vi säger adjö och förhoppningsvis på återseende.

map_marker: Olofström

Bra att veta

Start- och slutpunkt för resan är samhället Olofström i Blekinge. Antingen tar ni er dit med egen bil och då  ingår gratis parkering, exakt mötesplats skickas i god tid innan avresa. Eller så kan vi hämta upp er, ert bagage  samt cykel i centrala Malmö. Vi har anpassad cykelkärra för monterade cyklar.  Vi har inga givna mötestider  på förhand  och det måste självklart samordnas,  så boka inga anslutningar innan ni konsulterat oss. Ställ dock in er på tidig morgon.

Guide

Turen har skapats av vår samarbetspartner Attila Tamas som  driver cykelföretagen yolovelo.com  Attila  kommer även att guida resan och har tillbringat åtskilliga timmar i sadeln för att skapa en innehållsrik och spännande rutt. Han har full koll på vart man får cykla eller inte och har träffat avtal med markägare där det behövs.  Längs turen passerar ni vackra slott, rika kulturhistoriska miljöer, levande hantverksindustrier samt mysiga matställen.

Tanken är att ni ska få en variations- och innehållsrik tur och det enda ni behöver göra är att cykla, äta och sova  samt njuta av det som svischar förbi. Vill ni cykla lite på egen hand finns det möjlighet att stundtals köra både före och efter gruppen. Guiden kommer ge tydliga instruktioner för att få detta att fungera. Attila är en ytterst kompetent cykelguide och kommer se till att alla trivs.

Supportbil

Under turen kommer vi aldrig vara långt bort från vår supportbil, det är en stor fördel/trygghhet om något skulle hända med dig eller din cykel. All utrustning du inte behöver under dagen transporteras och du kan ta med det du behöver för att känna dig trygg och bekväm. Supportbilen gör också att vi kan dyka upp med energitillskott långt ute i obygden.

Terräng och cykelval

Vi kommer mestadels cykla på mindre grusvägar, promenadvägar, traktorvägar men ibland även på flowiga stigar. Några kortare partier är rejält branta och du får vara beredd på att pusha upp eller leda cykeln ned, men det är endast på ett fåtal ställen och adderar till äventyret. Det går heller inte att undvika vissa sträckor på asfalt, men trafiken är rätt lugn och städad.

Det optimala cykelvalet enligt oss är en gravelbike med 45 mm däck. Vi diskriminerar dock ingen och det funkar även bra med en lättare XC-mtb eller någon form av hybrid. Så länge du kan hålla ett snitt på 22-24 km/h under 5-6 timmar per dag, är valet ditt. Tänk dock på att rutten innehåller vissa stigssektioner och lite mer krävande terräng, så cykeln måste klara av lite tuffare partier,

Ta med alla reservdelar  som är unika för din cykel, och  kan tänkas bli nödvändiga under turen. Det finns cykelaffärer längs vägen men det är inte säkert att de har specialdelar i lager. I och med att vi har en supportbil behöver du inte tänka på utrymme. Innan avresa kommer du även få en packlista där vi mer noggrant specar vad vi förväntar oss att du tar med dig.

Boende och mat

Vi bor på enklare vandrarhem och pensionat med en “cykelvänlig” attityd. De ligger fint och ger oss allt vi behöver. Bra sängar, varma duschar och möjlighet till cykeltvätt och säker förvaring. Priset är baserat på del i dubbelrum, enkelrum är dock möjligt att få mot tillägg.

I resan ingår frukost som vi äter på vandrarhemmet och pensionatet. Lunch äter vi längs vägen och middagar på eller i närheten av boendeanläggningarna. Vi har försökt välja matställen som har ett hyfsat rikt utbud och framför allt god mat, så att det ska kunna passa så många smaker och matpreferenser  som möjligt.

Egen grupp?

Skulle ni vilja göra denna tur på andra datum så är ni välkomna att kontakta oss. Vi kan också skruva till resan så att den passar era önskemål. Hör bara av er till oss så kan vi diskutera alternativ. info@pathfindertravels.se

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt detaljfakta . Har ni frågor kan ni i alla lägen höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

 

 

 

Du kanske också gillar:

 • Bikepacking
 • Mountainbikeresa

Bikepacking i Oslomarka, Norge

Tycker du om uteliv på två hjul? Häng med Tatiana Broman på äventyrscykling i ett av Oslos naturreservat. Vi har all packning finurligt fastsatt på cykeln och lägger våra campingläger i det vidsträckta naturreservatet Nordmarka.

 • Sverige
 • Weekend MTB
 • Mountainbikeresa

Weekendpaket, MTB – Jonsered

Längtar du efter att komma bort en helg och cykla på härliga stigar, bo bekvämt på ett ”cykelvänligt” hotell i en av Sveriges mest intressanta kulturhistoriska miljöer? Boka då en helg med oss och Hotell Le Mat i Jonsered!

 • Sverige
 • Weekend MTB
 • Mountainbikeresa

MTB- weekend, Kullaberg, Skåne

Kullaberg ligger i nordvästra Skåne och är en mycket speciell plats med branta klippor, grottor, lummiga lövskogar öppna hedlandskap och grymma MTB-stigar. Storslaget, vilt med vidunderliga vyer över Öresund och Kattegatt.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.