Med buss till Tjeckien, en klimatsmart MTB-resa!

I Tjeckien väntar ett fullspäckat program med spännande stigcykling genom sandstenslabyrinter, djupa skogar och spektakulära berg. Allt inramat av Böhmens rika historia med slott, fort och pittoreska byar.

För andra året i rad prövar vi konceptet att samköra en vandringsresa och en MTB- resa till samma områden i syfte att erbjuda ett ansvarsfullt resealternativ.  I år har vi dock bytt område och rör oss i nordöstra Böhmen.

Att åka buss ned till kontinenten är klimatsmart och vi har sedan ett par år tillbaka närt tanken att just därför arrangera bussresor. Vi har nu genom lyckliga omständigheter fått kontakt mer rätt sorts samarbetspartners, Vårgårda buss här i Sverige samt CzechMTB Holidays i Tjeckien. Tjeckien är på rimligt avstånd från Sverige, ca 16 timmar. Visst det är en lång resa, men i gott sällskap går tiden fort!

Resa med buss?

Vi har alltid rest i små grupper och det vill vi fortsätta med. För att få till detta och samtidigt motivera en busstransport, både ekonomiskt och med tanke på CO² utsläppen per person, har vi ett upplägg där ett gäng vandrare och ett gäng cyklister, delar bussresan och vi åker tillsammans från Sverige ned till Tjeckien. Bussen kommer sedan att användas på plats, dels för kortare transporter ut till vandringsområden (cykeltransporter ut till trailheads sköts lokalt), dels för att transportera oss mellan de olika vandringsområdena i landet.

Vårgårda buss kör sina bussar på det fossilfria bränslet HVO (där det är möjligt) och  deras bussflotta håller den högsta miljöklassen, Euro 6. HVO är framställt av 100% förnybara råvaror och kan dra ned utsläppen av koldioxid avsevärt. Fler beräkningar visar att turistbussar har minst klimatpåverkan.  Läs mer här! Eller räkna ut det själv här.

Förutom miljövinsten ser vi flera fördelar i att resa med buss:

 • Vi slipper att ta oss in och ut till flygplatser, incheckningsproceduren, lasta in och ut bagage m.m. Nu kan vi bara stuva in vår packning, luta oss tillbaka och slappna av från start till mål!
 • Vi slipper oroa oss för att bagaget kan komma på villovägar.
 • Vi är i ett slutet sällskap, tillsammans kan vi bygga gemenskap, lära känna varandra under resan.
 • Vi kan göra resan till en upplevelse, visa bildspel, titta på film och självklart, köra bingo :-)
 • Vi får uppleva de platser, länder och städer vi tar sig igenom istället för att bara se moln och en platt värld från ovan.
 • Vi slipper packa ned och bygga ihop cyklar och känna oss trygga med att de är hela när de kommer fram

Den uppenbara nackdelen är resan tar tid. Men ska vi ställa om resandet, måste vi nog börja förhålla oss till tiden på ett annat sätt. Vi hoppas att fler är beredda att göra det och se till fördelarna med denna typ av resande.

“Jag är väldigt nöjd med resan. Det finns mycket man kan säga. För det första var resmålet fantastiskt. Härlig natur och lagom avstånd. Bussresan gick bra och vår trevlige busschaufför fick ju cykla lite också.Det kändes genuint Tjeckiskt, inte bara en massa tyska turister, skrikiga svenskar, pizzerior och tingel-tangel butiker.  Cyklingen var bra, guiderna skötte det snyggt och uppdelningen i en snabb och en långsam grupp funkade utan att vi tappade kontakten med varandra.

Jan, 2022
Hur och vart cyklar vi?

Vi kommer mestadels cykla på naturliga stigar och vi kommer att både trampa uppför och rulla nedför. Det är helt enkelt klassisk stigcykling, stundtals teknisk och relativt brant både uppför och nedför. Är du van att cykla på stig med lite fart över stock och sten i Sverige kommer du inte ha några problem att hänga med. En fulldämpad cykel med hyfsad slaglängd (typ 140 mm -160 m. m) kommer fungera bra. Våra lokala samarbetspartners har järnkoll på området och är mycket kompetenta både som cyklister och guider. På en grupp om 10-12 personer är det två guider, det innebär att vi kan dela upp gruppen så att alla kan få ut sitt max!

I tidningen Bicykling kan du läsa en artikel om cyklingen i Tjeckien, nr 7 2020. Daniel Breece, chefredaktören, blev guidad av vår lokale samarbetspartner och var mycket nöjd med upplägget.

Områdena vi rör oss i ligger i nordöstra Böhmen, nära den polska gränsen. Här finns ett antal stigcentra med stort utbud av både byggda och naturliga stigar. Vi cyklar i vackra barr- och bokskogar och genom labyrinter av fantasieggande sandstensformationer. Här och där öppnar landskapet upp sig och vi får fina vyer över berg och åsar.

Sandstensbergen är karakteristiska för denna del av Centraleuropa och lockar även många klättrare. Den speciella etik och teknik som  utvecklat för sandstensklättring kräver stort mod och tjeckiska klättrare är beryktat hårda. Vi kommer här och där rulla över sten, är det torrt greppar den riktigt bra.

Libverda/ pod Smrkem

Detta är ett av Tjeckiens mest berömda och välbesökta MTB-område och har tilldelats kvalitetscertifikat “IMBA Ride Center” av IMBA (International Mountain Bicycling Association). Här finns ett stort antal stigar med kvalitativ och underhållande cykling i varierande svårighetsgrad. Allt från fina och flowiga XC-spår på naturliga stigar till krävande nedförskörning längs linjer som byggts för ändamålet; att köra fort och ha skoj!

Efter ett par dagars intensiv cykling bryter vi av med några timmars vandring i sandstenslabyrinterna avslutar med relax i ett lokalt spa med bastu och heta källor. Det kommer att göra underverk för våra slitna kroppar. Vi åker sedan fulla av energi vidare till vårt nästa område för cykling, Trutnov och Chvaleč Ridge

Trutnov / Chvaleč Ridge

I Trutnov har lokala MTB- entusiaster byggt mängder av tekniska stigar som du garanterat kommer att gå igång på! Stenar, berms, hällar och massor av skoj. Ett område som verkligen bör besökas när man är i Tjeckien. Squamish-stil mountainbikeleder av finaste kvalitet!

Med utgångspunkt från Trutnov kör vi även i Chvaleč Ridge. Precis på gränsen till Polen ligger denna natursköna MTB-pärla med cykling på naturliga stigar strax intill den största ”klippstaden” i Centraleuropa. Det finns en uppsjö av olika nedfarter för alla smaker och i området har man kört ett av Europas tuffaste och längsta enduro-lopp som kallas MTB- Trilogy. Dagen här kommer definitivt att etsas fast i ditt minne.

Resan leds som sagt av lokala guider och en svensk färdledare följer med från Sverige för att samordna och stötta upp. Vissa dagar kommer vår färdledare att vandra, andra cykla och har funktionen av en ”libero” i det större laget av vandrare och cyklister.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd9 dagar
GruppstorlekMin 10 max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Bussresa Göteborg – Tjeckien t/r inkl cykelfrakt
 • Alla lokala transporter
 • 2 lokala legitimerade cykelguider
 • 1 svensk färdledare/bussguide
 • 7 nätter halvpension, del i dubbelrum,  på *** pensionat inkl. 3-rätters middag med dryck
 • Servicebil (med verktyg, reservdelar
 • Goodie bag + 2 hemmagjorda energybars varje dag
Ingår inte
 • Luncher
 • Inträde till badhus
 • Liftkort

 

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1 – 2. Göteborg – LIbverda

Vi samlas i centrala Göteborg på eftermiddagen och lastar in cyklar i dragkärran samt packning i bussen och bekantar och oss med varandra. Vår färdledare kommer att se till att resan blir underhållande och intressant, vi kommer att titta på film, lyssna på föredrag och framför allt ha trevligt tillsammans. Hälften av gänget på bussen ska ju ned och vandra så samtalsämnena och innehållet i föredragen kommer vara blandat. Eventuellt kommer vi att plocka upp gäster längs vägen, med stor sannolikhet kommer några att ansluta i Malmö.

Middag äter vi på färjan mellan Danmark och Tyskland och sedan är det dags att ta fram kudden och sova. Vi kommer fram till vårt boende på morgonen, installerar oss, äter frukost och fixar iordning cyklarna. Sedan ger vi oss ut på en kort uppvärmingstur på någon av de många stigarna i området.  Vi cyklar då i området Pod Smrkem, där vi också kommer tillbringa nästa dag.

På kvällen väntar en god välkomstmiddag och en efterlängtad säng.

Dag 3. Cross country, pod Smrkem

Vi har en heldag ute på sköna, flowiga xc –slingor. Det finns ett omfattande nätverk av stigar så vi kommer inte ha några problem med att cykla oss trötta. Vi äter lunch längs vägen och rullar tillbaka till vårt boende sent på eftermiddag för relax innan middag,

Dag 4. Fort och nedför

Efter frukost låter vi hornen växa och sätter sikte på SPS –trail system. Med lite hjälp av liftar slänger vi oss sedan nedför snabba och underhållande enduro-stigar. Vi äter lunch och samlar oss innan det är dags för nya utmaningar under eftermiddagen. Vi firar av dagen men en go after-bike innan det är dags för middag.

Dag 5. Vila med vandring, vidare till Trutnov

Idag ska vi förflytta oss till ett nytt område en bit sydost om Libverda, också det nära den polska gränsen. Efter frukost tar vi avsked av våra pensionatsvärdar och sätter oss i bussen en timme fram till den medeltida staden Turnov. Här gör vi en avslappnad vandring i ett område kallat ”Bömiska Paradiset. Vi beundrar medeltida slott och vandrar upp på spektakulära sandstensklippor med hisnande vyer. Vi åker vidare, äter lunch längs vägen och kommer fram till vårt pensionat sent på eftermiddagen. Efter vi gjort oss hemmastadda väntar middag och en briefing om de kommande dagarnas äventyr.

Dag 6. Trutnov trails

Trutnov Trails är ansett som ett av de bästa och komplexa stigsystemen i Tjeckien och bjuder på allt från superflowiga, snabba stigar till steniga, tekniska spår med snäva svängar, drops etc. Vi kör så mycket vi orkar pustar, äter lunch och kör igen.                      Sen blir det favorit i repris, after bike och middag.

Dag 7. Chvaleč Borderline Trail

Vi lastar cyklarna på trailern och ger oss av upp mot polska gränsen till området Chvaleč. Här kör vi på naturliga skogsstigar och det är stundtals rätt stökig och brant terräng. Dagen bjuder även på spektakulära vyer över de imponerande Adršpach-klipporna. Som vanligt äter vi lunch på en lokal restaurang innan vi ger oss ut på eftermiddagspasset. På eftermiddagen kör vi tillbaka till pensionat i Trutnov.

Dag 8. Trutnov Trails igen

Sista cykeldagen blir en grand finale med långa, härliga och emellanåt rejält utmanade endurospår, typ i Squamish-stil. Då och då får vi fina vyer över det högsta tjeckiska berget, Krkonoše. Sammantaget ett värdigt avslut på en episk cykelvecka.

Vi återvänder till pensionatet och packar i ordning för morgondagens hemfärd. På kvällen firar vi av med en god middag och lite fest för de som har krafter över. Kanske vi får draghjälp av vandringsgänget om de visar sig vara piggare!

Dag 9. Trutnov – Sverige

Vi tar avsked av vårt lokala team och installerar oss på bussen för en vilsam hemfärd genom Europa. Sent på kvällen kommer vi fram till Göteborg, fulla av intryck och nya erfarenheter. En hyfsat hållbar MTB-resa är till ända.

map_marker: Trutnov

Bra att veta

För att ha glädje av resan bör du vara en hyfsat van stigcyklist och beredd på  drops, stora stenar och en ibland exponerade partier på tunna stigar. I och med att det är två guider kommer vi att dela in oss i två grupper och kan reglera nivån så att de passar de allra flesta. Det är dock ingen resa för noviser.

Vi cyklar mellan 25 – 50 km per dag, men det är rätt krävande och du bör ha god kondition då vi trampar en del uppför, mellan 500 – 1000 m per dag.

Tänk på att ta med reservdelar specifika för din cykel som exempelvis växelöra, bromsbelägg m.m. Det går även att hyra bra cyklar på plats genom ChezMTB Holidays, för prislista och cyklar se här!

Under turen kommer vi att bo i dubbelrum på mysiga pensionat. Middag och frukost äts på pensionaten medan vi äter lunch på lokala restauranger. Lunch ingår inte i priset, räkna med ca 100 SEK för en lunch.

Du kan räkna med temperaturer dagtid som varmast 20-30 °C men normalt runt 15 -20 °C.  Typ tänk svensk sommar!

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om turen. Har ni frågor kan ni i alla lägen höra av er till
oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Mountainbikeresa

Enduro MTB-vecka, Chamonix

Klassiska Chamonix, vid foten av Mont Blanc, bjuder både på fantastiska vyer och magisk endurocykling. Vi cyklar på naturliga stigar i Chamonix-dalen, samt i närliggande Italien och Schweiz. Detta är resan för dig som gillar teknisk cykling på naturlig stig!

 • Mountainbikeresa

Single Track MTB i Marocko

Gillar du utmanande stigcykling i spektakulär terräng? Då är detta resan för dig. Adrenalin, hög puls och stor skönhet är att vänta i Atlasbergen

 • Mountainbikeresa

Mountainbike genom ett världsarv: Kappadokien, Turkiet

Turkiets mountainbikeparadis ligger i Kappadokien. Ett fascinerande och säreget område beläget i centrala Turkiet

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.