Med buss till Tjeckien, en klimatsmart MTB-resa!

I Tjeckien väntar ett fullspäckat program med spännande stigcykling genom sandstenslabyrinter, djupa skogar och spektakulära berg. Allt inramat av Böhmens rika historia med slott, fort och pittoreska byar.

Ja, läser du texten om vandringsresan till Tjeckien kommer du finna i stort sett samma text nedan. Vi prövar ett nytt koncept, att samköra en vandringsresa och en MTB- resa till samma områden i syfte att erbjuda ett ansvarsfullt resealternativ.

Att åka buss ned till kontinenten är klimatsmart och vi har sedan ett par år tillbaka närt tanken att just därför arrangera bussresor. Vi har nu genom lyckliga omständigheter fått kontakt mer rätt sorts samarbetspartners, Vårgårda buss här i Sverige samt CzechMTB Holidays i Tjeckien. Tjeckien är på rimligt avstånd från Sverige, ca 17 timmar. Visst det är en lång resa, men i gott sällskap går tiden fort!

Resa med buss?

Vi har alltid rest i små grupper och det vill vi fortsätta med. För att få till detta och samtidigt motivera en busstransport, både ekonomiskt och med tanke på CO² utsläppen per person, har vi ett upplägg där ett gäng vandrare och ett gäng cyklister, delar bussresan och vi åker tillsammans från Sverige ned till Tjeckien. Bussen kommer sedan att användas på plats, dels för kortare transporter ut till vandringsområden (cykeltransporter ut till trailheads sköts lokalt), dels för att transportera oss mellan de olika vandringsområdena i landet.

Vårgårda buss kör sina bussar på det fossilfria bränslet HVO (där det är möjligt) och  deras bussflotta håller den högsta miljöklassen, Euro 6. HVO är framställt av 100% förnybara råvaror och kan dra ned utsläppen av koldioxid avsevärt. Fler beräkningar visar att turistbussar har minst klimatpåverkan.  Läs mer här! Eller räkna ut det själv här.

Förutom miljövinsten ser vi flera fördelar i att resa med buss:

 • Vi slipper att ta oss in och ut till flygplatser, incheckningsproceduren, lasta in och ut bagage m.m. Nu kan vi bara stuva in vår packning, luta oss tillbaka och slappna av från start till mål!
 • Vi slipper oroa oss för att bagaget kan komma på villovägar.
 • Vi är i ett slutet sällskap, tillsammans kan vi bygga gemenskap, lära känna varandra under resan.
 • Vi kan göra resan till en upplevelse, visa bildspel, titta på film och självklart, köra bingo :-)
 • Vi får uppleva de platser, länder och städer vi tar sig igenom istället för att bara se moln och en platt värld från ovan.
 • Vi slipper packa ned och bygga ihop cyklar och känna oss trygga med att de är hela när de kommer fram

Den uppenbara nackdelen är resan tar tid. Men ska vi ställa om resandet, måste vi nog börja förhålla oss till tiden på ett annat sätt. Vi hoppas att fler är beredda att göra det och se till fördelarna med denna typ av resande.

Hur och vart cyklar vi?

Vi kommer mestadels cykla på naturliga stigar och vi kommer att både trampa uppför och rulla nedför. Det är helt enkelt klassisk stigcykling som stundtals är relativt teknisk. Är du van att cykla på stig i skog över stock och sten i Sverige kommer du inte ha några problem att hänga med. En fulldämpad trail eller XC –cykel med hyfsad slaglängd (typ 130 mm -150 mm) kommer fungera bra. Våra lokala samarbetspartners har järnkoll på området och är mycket kompetenta guider. På en grupp om 10-12 personer är det två guider, det innebär att vi kan dela upp gruppen så att alla kan få ut sitt max!

I tidningen Bicykling kan du läsa en artikel om cyklingen i Tjeckien, nr 7 2020. Daniel Breece, chefredaktören, blev guidad av vår lokale samarbetspartner och var mycket nöjd med upplägget.

Kokořínsko

Vi inleder resan med ett par dagar i området kring Kokořínsko. Det är ett vidsträckt område med magnifika dalgångar av sandsten och vackra utsiktsplatser samt imponerande slott såsom Kokořín och Bezděz. Här finns en entusiastisk, lokal MTB-community som har utvecklat och underhåller ett varierat stigsystem med mestadels teknisk skogscykling. Att cykla genom snäva sandstenslabyrinter med hällar och lite drops är hur kul som helst. Här och där öppnar landskapet upp sig och vi kan få fina vyer från klippkanter och åsar.

Området är starkt förknippat med utvecklingen av vandringsturismen i Tjeckien, såsom Jämtland och Lapplandsfjällen i Sverige. Här drog den tjeckiska turistföreningen upp landets första vandringsleder och skapade en infrastruktur med boenden och andra faciliteter kring dessa.

Efter ett par dagars intensiv cykling bryter vi av med några timmars vandring i sandstenslabyrinterna i skogarna kring Prachov och avslutar med relax i ett lokalt spa med bastu och heta källor. Det kommer att göra underverk för våra slitna kroppar. Vi åker sedan fulla av energi vidare till vårt nästa område för cykling, Kralický Sněžník och Dolní Morava.

Dolní Morava / Kralický Sněžník

Dolni Morava är ett område som under senare år utvecklat en väl utbyggd infrastruktur för MTB-cykling. Här finns ett stort antal XC-stigar men även en bikepark där du med hjälp av sittliftar når flowiga och underhållande utförsåk. Området är lite av ett måste att besöka som MTB-cyklist. Vi lägger upp programmet utifrån gruppens önskemål och målet är att alla ska ha skoj och få ut det mesta av sin cykling.

Vi avslutar veckan genom att cykla i den mäktiga bergskedjan Kralický Sněžník som bjuder på toppar över 1400 meter. Här finns mängder av teknisk, naturlig stig för alla smaker. Nu har vi även chansen att komma ovan trädgränsen och få strålande vyer över det omkringliggande landskapet. Ett värdigt avslut på en fullspäckade och rolig cykelvecka!

Resan leds som sagt av lokala guider och en svensk färdledare följer med från Sverige för att samordna och stötta upp. Vissa dagar kommer vår färdledare att vandra, andra cykla och har funktionen av en ”libero” i det större laget av vandrare och cyklister.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2022-07-102022-07-17Göteborg 14 400 SEKLokala, legitimerade cykelguider + svensk färdledareFå platser kvar

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 10 max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Bussresa Göteborg – Tjeckien t/r med cykelkärra
 • Alla lokala transporter
 • 2 lokala legitimerade cykelguider
 • 1 svensk färdledare/bussguide
 • 7 nätter halvpension, del i dubbelrum,  på *** pensionat inkl. 3-rätters middag med dryck
 • Servicebil (med verktyg, reservdelar)
 • Inträde mm till badhus dag 4
 • Goodie bag + 2 hemmagjorda energybars varje dag

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Göteborg – Malmö – Kokořínsko

Vi samlas i centrala Göteborg i ottan och lastar in cyklar i dragkärran samt packning i bussen och bekantar och oss med varandra. Vår färdledare kommer att se till att resan blir underhållande och intressant, vi kommer att titta på film, lyssna på föredrag och framför allt ha trevligt tillsammans. Hälften av gänget på bussen ska ju ned och vandra så samtalsämnena och innehållet i föredragen kommer vara blandat. Eventuellt kommer vi att plocka upp gäster längs vägen, med stor sannolikhet kommer några att ansluta i Malmö.

Lunch äter vi på färjan mellan Danmark och Tyskland och middag väg ned genom Tyskland. Vi kommer fram Kokořínsko någon timme innan midnatt, checkar in och kryper till kojs.

Dag 2. Genom skog, sandstenslabyrinter och slott

Vi möter upp våra lokala guider vid frukost och de går igenom veckans program. Sedan ger vi oss ut på stigarna.  Vi äter lunch längs vägen och avslutar dagen med after bike. Vi äter middag tillsammans med vandringsgänget och laddar upp inför för morgondagens äventyr.

Dag 3. Genom skog, sandstenslabyrinter och slott

Samma område, samma upplägg men ny stigar står inför hjul och styre.

Dag 4. Kokořínsko – Prachov – Hynčice pod Sušinou, vandring & relax

Idag har vi en vilodag från cyklingen, något som i regel är nödvändigt i ett sexdagars program och brukar uppskattas stort när man väl är på plats. Efter frukost sätter vi oss i bussen och sedan väntar 1- 1, 5 h resa fram till orten Prachov. Här gör vi en avslappnad vandring genom vindlande sandstenslabyrinter. Sedan väntar bastu och bad på ett spa. Sent på eftermiddagen åker vi vidare ett par timmar fram till vårt pensionat i Hynčice pod Sušinou invid bergsmassivet Králický Sněžník.

Dag 5. Králický Sněžník, full fart på dolda jaktstigar

Vi laddar upp med en rejäl frukost innan det är dags att ta för oss av stigarna som ligger dolda i bergsmassivet. Det är mestadels naturliga stigar upptrampade av jägare och bönder sedan urminnes tider. Vi äter lunch på en bergshytta uppe i bergen och cyklar vidare fram till sen eftermiddag. Vi återvänder till pensionatet för sedvanlig after bike och middag.

Dag 6. Suchý Vrch trail center & Dolní Morava, hopp & lek

Idag kommer vi att cykla i två olika områden, mestadels på byggda stigar. På morgonen åker vi till Suchý Vrch trail center (ca 40 minuters bilfärd). Här finns mängder av flowiga och härliga stigar kring ett imponerande fort. Vi äter lunch för att sedan åka vidare till Dolni Morava (ca 20 min bilfärd). Här tillbringar vi resten av dagen och leker oss trötta i Tjeckiens största bikepark. Hemma på pensionatet väntar som vanligt afterbike och middag.

Dag 7. Králický Sněžník, en rundtur i höglänt miljö

Nu är vi framme vid resan ”Grand finale”. En tur runt Králický Sněžník som bjuder på spektakulära vyer och en stor portion teknisk cykling med en del seriösa utmaningar för de hågade. Ett värdigt avslut på en episk cykelvecka.

Vi återvänder till pensionatet och packar i ordning för morgondagens hemfärd. På kvällen firar vi av med en god middag och lite fest för de som har krafter över. Kanske vi får draghjälp av vandringsgänget om de visar sig vara piggare!

Dag 8. Hynčice pod Sušinou – Sverige

Vi tar avsked av vårt lokala team och installerar oss på bussen för en vilsam hemfärd genom Europa. Sent på kvällen kommer vi fram till Göteborg, fulla av intryck och nya erfarenheter. En hyfsat hållbar MTB-resa är till ända.

map_marker: Kokořínsko

Bra att veta

För att ha glädje av resan bör du vara en hyfsat van stigcyklist och beredd på  mindre drops, stora stenar och en ibland exponerade partier på tunna stigar. I och med att det är två guider kommer vi att dela in oss i två grupper och kan reglera nivån så att de passar de allra flesta. Det är dock ingen resa för noviser.

Vi cyklar mellan 25 – 50 km per dag, men det är rätt krävande och du bör ha god kondition då vi trampar en del uppför, mellan 500 – 1000 m per dag.

Tänk på att ta med reservdelar specifika för din cykel som exempelvis växelöra, bromsbelägg m.m. Det går även att hyra bra cyklar på plats genom ChezMTB Holidays, för prislista och cyklar se här!

Under turen kommer vi att bo i dubbelrum på mysiga pensionat. Middag och frukost äts på pensionaten medan vi äter lunch på lokala restauranger. Lunch ingår inte i priset, räkna med ca 100 SEK för en lunch.

Du kan räkna med temperaturer dagtid som varmast 20-30 °C men normalt runt 15 -20 °C.  Typ tänk svensk sommar!

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om turen. Har ni frågor kan ni i alla lägen höra av er till
oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Mountainbikeresa

Enduro MTB-vecka, Chamonix

Klassiska Chamonix, vid foten av Mont Blanc, bjuder både på fantastiska vyer och magisk endurocykling. Vi cyklar på naturliga stigar i Chamonix-dalen, samt i närliggande Italien och Schweiz. Detta är resan för dig som gillar teknisk cykling på naturlig stig!

 • Mountainbikeresa

Single Track MTB i Marocko

Gillar du utmanande stigcykling i spektakulär terräng? Då är detta resan för dig. Adrenalin, hög puls och stor skönhet är att vänta i Atlasbergen

 • Mountainbikeresa

Mountainbike genom ett världsarv: Kappadokien, Turkiet

Turkiets mountainbikeparadis ligger i Kappadokien. Ett fascinerande och säreget område beläget i centrala Turkiet

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.