Med buss till Tjeckien, en klimatsmart vandringsresa!

I Tjeckien väntar ett fullspäckat program med härliga vandringar genom sandstenslabyrinter, djupa skogar och spektakulära berg. Allt inramat av Böhmens rika historia med slott, fort och pittoreska byar.

Ja, läser du texten om mountainbikeresan till Tjeckien kommer du finna i stort sett samma text nedan. Vi prövar ett nytt koncept, att samköra en vandringsresa och en MTB- resa till samma områden i syfte att erbjuda ett ansvarsfullt resealternativ.

Att åka buss ned till kontinenten är klimatsmart och vi har sedan ett par år tillbaka närt tanken att just därför arrangera bussresor. Vi har nu genom lyckliga omständigheter fått kontakt mer rätt sorts samarbetspartners, Vårgårda buss här i Sverige samt CzechMTB Holidays i Tjeckien. Tjeckien är på rimligt avstånd från Sverige, ca 17 timmar. Visst det är en lång resa, men i gott sällskap går tiden fort!

Resa med buss?

Vi har alltid rest i små grupper och det vill vi fortsätta med. För att få till detta och samtidigt motivera en busstransport, både ekonomiskt och med tanke på CO² utsläppen per person, har vi ett upplägg där ett gäng vandrare och ett gäng cyklister, delar bussresan och vi åker tillsammans från Sverige ned till Tjeckien. Bussen kommer sedan att användas på plats, dels för kortare transporter ut till vandringsområden (cykeltransporter ut till trailheads sköts lokalt), dels för att transportera oss mellan de olika vandringsområdena i landet.

Vårgårda buss kör sina bussar på det fossilfria bränslet HVO (där det är möjligt) och  deras bussflotta håller den högsta miljöklassen, Euro 6. HVO är framställt av100% förnybara råvaror och kan dra ned utsläppen av koldioxid avsevärt. Fler beräkningar visar att turistbussar har minst klimatpåverkan.  Läs mer här! Eller räkna ut det själv här.

Förutom miljövinsten ser vi flera fördelar i att resa med buss:

 • Vi slipper att ta oss in och ut till flygplatser, incheckningsproceduren, lasta in och ut bagage m.m. Nu kan vi bara stuva in vår packning, luta oss tillbaka och slappna av från start till mål!
 • Vi slipper oroa oss för att bagaget kan komma på villovägar.
 • Vi är i ett slutet sällskap, tillsammans kan vi bygga gemenskap, lära känna varandra under resan.
 • Vi kan göra resan till en upplevelse, visa bildspel, titta på film och självklart, köra bingo :-)
 • Vi får uppleva de platser, länder och städer vi tar sig igenom istället för att bara se moln och en platt värld från ovan.

Den uppenbara nackdelen är resan tar tid. Men ska vi ställa om resandet, måste vi nog börja förhålla oss till tiden på ett annat sätt. Vi hoppas att fler är beredda att göra det och se till fördelarna med denna typ av resande.

Om vandringen

Vi kommer mestadels vandra på etablerade vandringsleder men stundtals även göra avstickare på mindre omarkerade stigar. Under de första dagarna gå vi i relativt låglänt terräng och det är något av en mjukstart. På den avslutande delen av resan kommer vi att nå högre höjder och terrängen blir brantare och lite tuffare. Belöningen är dock stor, vi får strålande vyer när vi når ovan trädgränsen. Vi vandrar ca 6-7 timmar om dagen och går endast med lätt dagryggsäck, luncherna äter vi på små lokala restauranger och bergshyttor

Kokořínsko

Vi inleder resan med ett par dagar i området kring Kokořínsko. Det är ett vidsträckt område med magnifika dalgångar av sandsten och vackra utsiktsplatser samt imponerande slott såsom Kokořín och Bezděz.

Området är starkt förknippat med utvecklingen av vandringsturismen i Tjeckien, såsom Jämtland och Lapplandsfjällen i Sverige. Här drog den tjeckiska turistföreningen upp landets första vandringsleder och skapade en infrastruktur med boenden och andra faciliteter kring dessa. Vi vandrar på slocknade vulkaner, genom fascinerande sandstensformationer och besöker intressanta medeltida städer. Böhmen har ju med sitt läge mitt i Europa, en mycket rik och fascinerande historia.

Efter två dagars vandring åker vi vidare till i sandstenslabyrinterna i skogarna kring Prachov och avslutar med relax i ett lokalt spa med bastu och heta källor. Det kommer att göra underverk för våra slitna kroppar. Vi åker sedan fulla av energi vidare till vårt nästa område för vandring, Kralický Sněžník och Jeseníky.

Kralický Sněžník & Jeseníky

Vi avsluta veckan genom att vandra i den mäktiga bergskedjan Kralický Sněžník och de närliggande Jeseníky massivet som bjuder på flera toppar över 1400 meter. Här har vi även chansen att komma ovan trädgränsen och få strålande vyer över det omkringliggande landskapet. Ett värdigt avslut på en fullspäckade och rolig vandringsvecka!

Resan leds av en lokal vandringsguide och en svensk färdledare följer med från Sverige för att samordna och stötta upp. Vissa dagar kommer vår färdledare att vandra, andra cykla och har funktionen av en ”libero” i det större laget av vandrare och cyklister.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2022-07-102022-07-17Göteborg 12 900 SEKLokal vandringsguide + svensk färdledareFullbokat

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 10 max 12 personer
Gradering1B

I resans pris ingår

 • Bussresa Göteborg – Tjeckien
 • Alla lokala transporter
 • 1 lokala legitimerade vandringsguide
 • 1 svensk färdledare/bussguide
 • 7 nätter halvpension, del i dubbelrum,  på *** pensionat inkl. 3-rätters middag med dryck
 • Inträde m.m till badhus dag 4
 • Goodie bag + 2 hemmagjorda energybars varje dag

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Göteborg – MalMö – Kokořínsko

Vi samlas i centrala Göteborg i ottan och stuvar in vår packning i bussen och bekantar och oss med varandra. Vår färdledare kommer att se till att resan blir underhållande och intressant, vi kommer att titta på film, lyssna på föredrag och framför allt ha trevligt tillsammans. Hälften av gänget på bussen ska ju ned och cykla så samtalsämnena och innehållet i föredragen kommer vara blandat. Eventuellt kommer vi att plocka upp gäster längs vägen, med stor sannolikhet kommer några att ansluta i Malmö.

Lunch äter vi på färjan mellan Danmark och Tyskland och middag på väg ned genom Tyskland. Vi kommer fram Kokořínsko någon timme innan midnatt, checkar in och kryper till kojs

 Dag 2. Centrala Kokořínsko

Vi möter upp våra lokala guider vid frukost och de går igenom veckans program. Efter en kort transport på ca 15 minuter når vi det första vandringsområdet. Vi vandrar i ett landskap utmejslat ur sandsten som bjuder på säregna formationer vilka stundtals påminner om raukar. Här och där öppnar landskapet upp sig och från spektakulära klippkanter får vi fina vyer över lummiga dalgångar. Vi äter lunch längs vägen och avslutar dagen med ett uppfriskande bad i ett historik spa designat i Art Deco stil.

Fräscha och pigga återvänder vi till vårt hotell för afterhike och gemensam middag med MTB- gänget.

Dag 3. Norra Kokořínsko

Idag åker vi norrut i circa en halvtimme för att utforska ett av världens mest utvecklade ledsystem. Det är en labyrint av stigar som korsar områden med slockande vulkaner, gamla slottsruiner, ikoniska utkiksplatser samt mängder av bisarra sandstensformationer.

Vi äter lagad lunch på en lokal restaurang och avslutar dagen med en kulturhistorisk vandring genom den medeltida staden Úštěk.

Dag 4. Kokořínsko – Prachov – Hynčice pod Sušinou, vandring & relax

Idag ska vi förflytta oss till ett vandringsområde längre österut. Efter frukost tar vi avsked av våra pensionatsvärdar och sätter oss i bussen 1- 1, 5 h fram till orten Prachov. Här gör vi en avslappnad vandring (c 2 h) genom vindlande sandstenslabyrinter. Sedan väntar bastu och bad på ett hälsocenter. Sent på eftermiddagen åker vi vidare ett par timmar fram till vårt pensionat i Hynčice pod Sušinou invid bergsmassivet Králický Sněžník.

Dag 5. Králický Sněžník & Jeseníkybergen

Nu befinner vi oss i Tjeckiens tredje högsta bergsmassiv och står inför ett helt annorlunda landskap jämfört med de föregående dagarna. Här finns berg över 1400-meter och under de kommande dagarna kommer vi att röra oss över trädgränsen vid ett par tillfällen. Vi vandrar rätt ut från dörren genom skog och längs med djupa flodraviner, passerar vattenfall och tar oss upp till dramatiska utkiksplatser. Lunch äter vi på en hytta och får ta del av den tjeckiska bergskulturen. Vi vandrar även in en kort sväng i Polen innan det är dags att återvända till vårt pensionat.

På kvällen delar vi våra nya erfarenheter med MTB-gänget och äter en god middag.

Dag 6. Västra Jeseníky, till topps!

Idag har vi en kortare transport till Moravia-området. Målet för dagen är att bestiga tre berg och vi kommer att tillbringa stora delar av dagen ovan trädgränsen. Vi inleder med Vozka (1377m), sedan går vi upp på Červená hora (1333m) och avslutar med Keprník (1424m), som är den högsta toppen i området. Här finns vackra klippor av den vulkaniska bergarten basalt.
Vi äter sen lunch på en klassisk bergshytta (Šerák 1351m), så idag kan det vara bra att ha med sig lite extra snacks upp på berget. Vi åker tillbaka till vårt pensionat och vilar upp oss inför morgondagens utmaningar.

Dag 7. Östra Jeseníky

Nu är vi framme vi den sista vandringsdagen och vi kommer att ta oss till Jeseniky-bergens högst belägna områden där det finns toppar upp mot 1500 meter. Även denna dag kommer vi vandra ovan trädgränsen och få strålande vyer över det omgivande landskapet. Vi kommer även kunna beskåda världens tredje största pumpkraftverk (Dlouhé Stráně).

Vi återvänder till pensionatet och packar i ordning för morgondagens hemfärd. På kvällen firar vi av med en god middag och lite fest för de som har krafter över.

Dag 8. Hynčice pod Sušinou – Sverige

Vi tar avsked av vårt lokala team och installerar oss på bussen för en vilsam hemfärd genom Europa. Sent på kvällen kommer vi fram till Göteborg, fulla av intryck och nya erfarenheter. En härlig vandringsresa är till ända.

map_marker: Kokořínsko

Bra att veta

För att få ut det bästa av resan bör du ha viss vana av friluftsliv och god kondition. Vi vandrar på höjder mellan cirka 300–1400 meter. Tempot är lugnt men stigningen är ganska kraftig vissa sträckor. Ett par bra vandringskängor och lämpliga vandringskläder är att rekommendera. Temperaturen varierar ganska kraftigt då den påverkas av höjd och väderförhållanden. Om ni är fågel- och djurintresserade så kan det vara bra att ta med en kikare; det finns mycket att titta på. Även en fältflora kan vara bra att bära med sig.

Vi kommer att bära lätta packningar och vandra effektivt cirka 6 timmar i snitt om dagen. En dagsäck på cirka 20 liter är bra att ha med sig.

Under turen kommer vi att bo i dubbelrum på mysiga pensionat. Middag och frukost äts på pensionaten medan vi äter lunch på lokala restauranger. Lunch ingår inte i priset, räkna med ca 100 SEK för en lunch.

Du kan räkna med temperaturer dagtid som varmast 20-30 °C men normalt runt 15 -20 °C.  Typ tänk svensk sommar!

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Vandringsresor

Med tåg till Slovenien: vandring i Julianska Alperna

Följ med oss till detta sagoland mitt i Europa. Sylvassa kalkstensklippor, djupgröna dalsänkor och oräkneliga turkosa sjöar gör Julianska Alperna till ett eldorado för naturälskaren.

 • Sommarresa
 • Mountainbikeresa

Med buss till Tjeckien, en klimatsmart MTB-resa!

I Tjeckien väntar ett fullspäckat program med spännande stigcykling genom sandstenslabyrinter, djupa skogar och spektakulära berg. Allt inramat av Böhmens rika historia med slott, fort och pittoreska byar.

 • Sverige
 • Vandringsresor

Höstvandring i Sarek

Orört, stort, vilt och tyst - Välkomna till Sarek, Europas sista vildmark. På denna resa vandrar ni tryggt med vår erfarne fjälledare Daniel. Söker du ett äventyr långt ifrån tillrättalagda vandringsleder med en nästan vibrerande närvaro av naturen så har du hittat rätt. Upplev Sarek i sin brinnande höstskrud.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.