Med buss till Tjeckien, en klimatsmart vandringsresa!

I Tjeckien väntar ett fullspäckat program med härliga vandringar genom sandstenslabyrinter, djupa skogar och spektakulära berg. Allt inramat av Böhmens rika historia med slott, fort och pittoreska byar.

För andra året i rad prövar vi konceptet att samköra en vandringsresa och en MTB- resa till samma områden i syfte att erbjuda ett ansvarsfullt resealternativ. I år har vi dock bytt område och rör oss i nordöstra Böhmen.

Att åka buss ned till kontinenten är klimatsmart och vi har sedan ett par år tillbaka närt tanken att just därför arrangera bussresor. Vi har nu genom lyckliga omständigheter fått kontakt mer rätt sorts samarbetspartners, Vårgårda buss här i Sverige samt CzechMTB Holidays i Tjeckien. Tjeckien är på rimligt avstånd från Sverige, ca 16 timmar. Visst det är en lång resa, men i gott sällskap går tiden fort!

Resa med buss?

Vi har alltid rest i små grupper och det vill vi fortsätta med. För att få till detta och samtidigt motivera en busstransport, både ekonomiskt och med tanke på CO² utsläppen per person, har vi ett upplägg där ett gäng vandrare och ett gäng cyklister, delar bussresan och vi åker tillsammans från Sverige ned till Tjeckien. Bussen kommer sedan att användas på plats, dels för kortare transporter ut till vandringsområden (cykeltransporter ut till trailheads sköts lokalt), dels för att transportera oss mellan de olika vandringsområdena i landet.

Vårgårda buss kör sina bussar på det fossilfria bränslet HVO (där det är möjligt) och  deras bussflotta håller den högsta miljöklassen, Euro 6. HVO är framställt av100% förnybara råvaror och kan dra ned utsläppen av koldioxid avsevärt. Fler beräkningar visar att turistbussar har minst klimatpåverkan.  Läs mer här! Eller räkna ut det själv här.

Förutom miljövinsten ser vi flera fördelar i att resa med buss:

 • Vi slipper att ta oss in och ut till flygplatser, incheckningsproceduren, lasta in och ut bagage m.m. Nu kan vi bara stuva in vår packning, luta oss tillbaka och slappna av från start till mål!
 • Vi slipper oroa oss för att bagaget kan komma på villovägar.
 • Vi är i ett slutet sällskap, tillsammans kan vi bygga gemenskap, lära känna varandra under resan.
 • Vi kan göra resan till en upplevelse, visa bildspel, titta på film och självklart, köra bingo :-)
 • Vi får uppleva de platser, länder och städer vi tar sig igenom istället för att bara se moln och en platt värld från ovan.

Den uppenbara nackdelen är resan tar tid. Men ska vi ställa om resandet, måste vi nog börja förhålla oss till tiden på ett annat sätt. Vi hoppas att fler är beredda att göra det och se till fördelarna med denna typ av resande.

Om vandringen

Vi kommer mestadels vandra på etablerade vandringsleder, både på mindre grusvägar och stigar. Vi vandrar ca 5-7 timmar om dagen och går endast med lätt dagryggsäck, luncherna äter vi på små lokala restauranger och bergshyttor

Under de första dagarna går vi i relativt låglänt terräng och det är något av en mjukstart. Vi utgår från kurorten Libverda och vandrar i Jizerabergen, ett område som finns med på UNESCO:s världsnaturarvslista. Skälet till det är att här breder en av Centraleuropas äldsta och mest välbevarade bokskogar ut sig. Det är en speciell känsla att vandra genom denna mäktiga, ålderdomliga skog.

Böhmen är ett område med mycket rik historia och vi bor strax intill orten Hejnice, som har medeltida ursprung och flera byggnader bevarade från tidigmodern tid (1500- 1700 talen). Vi besöker staden och flera andra historiska miljöer under resans gång. Vi vandrar även in i Polen en av dagarna.

Efter tre nätter i Libverda åker vi söderut, besöker den vackra staden Turnov och vandrar i ”Bohemian Paradise” med dess fantastiska sandstensformationer, innan vi når Trutnov där vi bor de resterande nätterna. Sandstensbergen är karakteristiska för denna del av Centraleuropa och lockar även många klättrare. Den speciella etik och teknik som utvecklats för sandstensklättring kräver stort mod och tjeckiska klättrare är beryktat hårda. Under resan kommer ni förstå varför.

På den avslutande delen av resan kommer vi att nå högre höjder och terrängen blir brantare och lite tuffare. Belöningen är dock stor, vi får strålande vyer när vi når ovan trädgränsen och bestiger Tjeckiens högsta berg, Sněžka, 1603 m.ö.h.

Resan leds av en lokal vandringsguide och en svensk färdledare följer med från Sverige för att samordna och stötta upp. Vissa dagar kommer vår färdledare att vandra, andra cykla och har funktionen av en ”libero” i det större laget av vandrare och cyklister. Varmt välkomna!

 

 

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd9 dagar
GruppstorlekMin 10 max 12 personer
Gradering1B

I resans pris ingår

 • Bussresa Göteborg – Tjeckien
 • Alla lokala transporter
 • 1 lokal legitimerade vandringsguide
 • 1 svensk färdledare/bussguide
 • 7 nätter halvpension, del i dubbelrum,  på *** pensionat inkl. 3-rätters middag med dryck
 • Goodie bag + 2 hemmagjorda energybars varje dag

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1- 2. Göteborg – Libverda

Vi samlas i centrala Göteborg på eftermiddagen och stuvar in packning i bussen och bekantar och oss med varandra. Vår färdledare kommer att se till att resan blir underhållande och intressant, vi kommer att titta på film, lyssna på musik och framför allt ha trevligt tillsammans. Hälften av gänget på bussen ska ju ned och vandra så samtalsämnena och innehållet i föredragen kommer vara blandat. Eventuellt kommer vi att plocka upp gäster längs vägen, med stor sannolikhet kommer några att ansluta i Malmö. Middag äter vi på färjan mellan Danmark och Tyskland och sedan är det dags att ta fram kudden och sova.

Vi kommer fram till vårt boende i den lilla kurorten Libverda på förmiddagen, installerar oss, äter lunch, vilar lite och gör oss redo för en lättare eftermiddagsvandring. Efter en kort transfer på 15 min kommer vi fram till Oldřichovské sedlo i Jizerabergen. Området vi ska vandra i finns med på UNESCO:s världsnaturarvslista och här breder en av Centraleuropas äldsta och orörda bokskogar ut sig. Vår lokala guide berättar om platsens historia och vad som döljs i den omgivande naturen.

Här och där öppnar landskapet upp sig och vi får fina vyer över lummiga dalgångar. Vi kommer gå i västlig riktning, upp över berget Špičák, och bli upphämtade på en andra sidan berget. Efter en kort färd tillbaka till vårt hotell väntar en god välkomstmiddag och en efterlängtad säng.
2,5 h vandring, 6,5 km. +350/ -310 m.

Dag 3. Jizerabergens norra sluttningar. Barocka kyrkor och mer bokskog

Vi äter en god frukost och vandrar sedan iväg rätt ut från hotelldörren (ca 09:30) och kommer snart fram till den lilla staden Hejnice, som har anor från medeltiden. Här finns en imponerade Pilgrimskyrka i barockstil. Kyrkan tillhörde ett franciskanermunk kloster och var till en början en enklare byggnad i trä. På 1600-talet byggdes den om och ut och började anta sin nuvarande form.

Vi beundrar kyrkan och börjar sedan vandra uppför Jizerabergens nordliga sluttningar genom mäktiga bokskogar, spektakulära granitformationer och passera bäckar och små vattenfall. Även idag befinner vi oss i UNESCOs naturarv och kan njuta av urskogen.

Längs vägen passerar vi även ett par utkikspunkter och kommer upp på höjder kring 1000 meter. På högre höjd skiftar landskapet till barrskog samt öppnare partier med torvmossar. Vi äter en sen lunch på en liten bergshytta där också bussen möter upp. På eftermiddagen besöker vi den avlägsna och fridfulla bergsbyn Izerka. Det är en bra utgångspunkt för en extra promenad till flera närliggande natur-/kultur sevärdheter för de som önskar. Annars kan man bara koppla av och fika på ett lokala café. På eftermiddagen åker vi tillbaka till hotellet för after-hike och middag tillsammans med cykelgänget.

5 h vandring, 15 km. +870/ -430 m.

Dag 4. Över bergen, in i Polen. Libverda – Swieradow

Dagen inleds på samma sätt som föregående, frukost och sedan vandring rätt ut från dörren men i motsatt riktning. Idag bär det av österut mot Polen. Målet är att bestiga Jizerabergen högsta topp (Smrk, 1124 m.ö.h.). Härifrån kan vi blicka ut över tre länder, Tyskland, Polen och Tjeckien och verkligen känna att vi befinner oss i Centraleuropa.

Vi äter lunch på en polsk bergshytta och vandrar sedan ned mot staden Swieradów-Zdrój och testar det polska after-hike utbudet. Bussen kör oss sedan tillbaka till hotellet, det är endast 30 minuter bort så gränsen är nära.

6,5 h vandring, 21 km. +800/ -600 m.

Dag 5. Böhmens paradis. Libverda – Turnov – Trutnov

Idag ska vi förflytta oss till ett vandringsområde en bit sydost om Libverda, också det nära den polska gränsen. Efter frukost tar vi avsked av våra pensionatsvärdar och sätter oss i bussen en timme fram till den medeltida staden Turnov. Här gör vi en avslappnad vandring i ett område kallat ”Bömiska Paradiset. Vi beundrar medeltida slott och vandrar upp på spektakulära sandstensklippor med hisnande vyer. Vi åker vidare, äter lunch längs vägen och kommer fram till vårt pensionat sent på eftermiddagen. Efter vi gjort oss hemmastadda väntar middag och en briefing om de kommande dagarnas äventyr.

Dag 6. Till topps ovan trädgränsen, Sněžka, Tjeckiens högsta berg, 1603 m

De första dagarna har varit lite av en mjukstart. Nu sätter vi sikte på Tjeckiens högsta berg och kan se fram mot att röra oss ovan trädgränsen. Berget ligger i landets äldsta nationalpark och genom våra guider kommer vi att få en djupare inblick i områdets unika ekosystem.

Vi går med andra ord upp tidigt, äter en rejäl frukost och åker sedan en bit norrut med bussen till byn Horní Malá Úpa (ca 30 min). Den ligger precis på gränsen till Polen och vi kommer att följa gränslinjen större delen av dagen. Vi bestiger toppen, tar höjd och blickar ut över den omgivande landskapet, äter lunch på en enkel bergshytta och går sedan ned mot Pec pod Sněžkou. En mindre skidort som emellertid fostrat många tjeckiska skid- och backhoppare genom åren. Där väntar vår buss och vi kan slappna av i 30 minuter innan det är dags för en gemensam afterhike/bike och middag med cykelgänget, som också haft en stor dag.

7 h vandring, 21 km. +800/ -1025 m

Dag 7. Adršpach-klipporna, som Wadi Rum i Europa, ett mysterium

Efter ännu en välbehövlig frukost och kortare transport (30 min) kommer vi besöka en plats utan dess like på dessa breddgrader: Adršpach-klipporna, ett landskap utmejslat i sandsten. Sandsten är en sedimentär bergart som finns på många platser i världen, även i Sverige. I kombination av stor massa och erosion kan sandsten uppträda i de mest fantasifulla formerna. Bergarten är känslig, formbar och påtagligt levande för sinnet. Adršpach-klipporna kan i någon mening mäta sig med Zion rocks i Utah och Wadi Rum på Arabiska halvön, dock lite svårare att upptäcka då de är omgärdad av träd och inte öppet ökenlandskap.

Idag kommer vi att gå vilse i dessa bisarra labyrinter av fantastiska sandstensklippor, höga torn i märkliga formationer, det är synnerligen en anmärkningsvärd värld fylld av myter och berättelser från det förflutna. Någonstans får vi lunch och i bästa fall hittar vi tillbaka till bussen och hotellet.

5,5 h vandring, 15km. +680/ -700 m

Dag 8. Špindlerův Mlýn, alpängar och stugmys

Nu har vi vår sista vandringsdag framför oss och vi får inledningsvis vila benen i bussen (ca 50 min) innan vi når fram till Špindlerův mlýn, Tjeckiens mest välbesökta bergsort genomsyrad av alpinkultur. Vi fuskar med hälp av en stollift för att komma upp på den stora bergsryggen som vi kommer att följa hela dagen. Vattenfall, alpina ängar, torvmossar och mysiga fjällstugor, det blir en skön, vacker och avslappnad grand finale.

Vi blir som vanligt upplockade av bussen och åker hem till hotellet för relax och en härlig avskedsmiddag. Kanske vi packar lite innan det är dags att krypa till kojs.

5h vandring, 14km. +4´520/ -550 m

Dag 9. Trutnov – Sverige

Vi tar avsked av vårt lokala team och installerar oss på bussen för en vilsam hemfärd genom Europa. Sent på kvällen kommer vi fram till Göteborg, fulla av intryck och nya erfarenheter. En härlig vandringsresa är till ända.

map_marker: Kokořínsko

Bra att veta

För att få ut det bästa av resan bör du ha viss vana av friluftsliv och god kondition. Vi vandrar på höjder mellan cirka 300–1600 meter. Tempot är lugnt men stigningen är ganska kraftig vissa sträckor. Ett par bra vandringskängor och lämpliga vandringskläder är att rekommendera. Temperaturen varierar ganska kraftigt då den påverkas av höjd och väderförhållanden. Om ni är fågel- och djurintresserade så kan det vara bra att ta med en kikare; det finns mycket att titta på. Även en fältflora kan vara bra att bära med sig.

Vi kommer att bära lätta packningar och vandra effektivt cirka 6 timmar i snitt om dagen. En dagsäck på cirka 20 liter är bra att ha med sig.

Under turen kommer vi att bo i dubbelrum på mysiga pensionat. Middag och frukost äts på pensionaten medan vi äter lunch på lokala restauranger. Lunch ingår inte i priset, räkna med ca 100 SEK för en lunch.

Du kan räkna med temperaturer dagtid som varmast 20-30 °C men normalt runt 15 -20 °C.  Typ tänk svensk sommar!

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Vandringsresor

Vandra i Slovenien – med tåg till Julianska alperna

Följ med oss till detta sagoland mitt i Europa. Sylvassa kalkstensklippor, djupgröna dalsänkor och oräkneliga turkosa sjöar gör Julianska Alperna till ett eldorado för naturälskaren.

 • Sommarresa
 • Mountainbikeresa

Med buss till Tjeckien, en klimatsmart MTB-resa!

I Tjeckien väntar ett fullspäckat program med spännande stigcykling genom sandstenslabyrinter, djupa skogar och spektakulära berg. Allt inramat av Böhmens rika historia med slott, fort och pittoreska byar.

 • Sverige
 • Vandringsresor

Höstvandring i Sarek

Orört, stort, vilt och tyst - Välkomna till Sarek, Europas sista vildmark. På denna resa vandrar ni tryggt med vår erfarne fjälledare Daniel. Söker du ett äventyr långt ifrån tillrättalagda vandringsleder med en nästan vibrerande närvaro av naturen så har du hittat rätt. Upplev Sarek i sin brinnande höstskrud.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.