Med tåg till Slovenien: vandring i Julianska Alperna

Följ med oss till detta sagoland mitt i Europa. Sylvassa kalkstensklippor, djupgröna dalsänkor och oräkneliga turkosa sjöar gör Julianska Alperna till ett eldorado för naturälskaren.

Vår gemensamma resa startar i Köpenhamn där vi sammanstrålar på tågstationen, vi hjälper er med anslutande tåg hit om så önskas. Att resa med tåg är bekvämt och bra för miljön samt en härlig upplevelse i sig. Gruppen får möjlighet att lära känna varandra innan vi når vår destination och själva transporten blir en del av äventyret och resan. Det kan inte bli bättre!

Veckan bjuder på spektakulära vandringar i hjärtat av de Julianska Alperna. Vi vandrar över platåer där vi får njuta av ren natur och storslagna vyer över omkringliggande bergstoppar, varav några vi kommer få möjlighet att bestiga under veckan. Vi får en inblick i det lokala bergslivet när vi besöker herdarna i Velika Planina samt fantastiska naturupplevelser när vi vandrar genom Triglav Lake Valleys.

Slovenien är ett litet land, till ytan inte större än Dalarna men ett eldorado för naturälskaren. Ungefär hälften av landets yta består av skog, vilket gör det till Europas tredje skogstätaste land efter Finland och Sverige. Enligt National Geographic är Slovenien det bästa landet på hållbar turism och goda förebilder vad gäller skydd för miljö, natur och kulturarv.

De Julianska Alperna är den del av alpkedjan som sträcker sig i nordvästra Slovenien mot gränsen till Österrike och Italien. Här vandrar du längs sylvassa berg av vit kalksten och med några av de vackraste vyerna i hela Alperna.

Vi får en hel dag att upptäcka lummiga Ljubljana som är Europas minsta huvudstad dock en av de mest behagliga, stadskärnan är i stort sett avstängd för biltrafik. Staden är belägen på en höjd av 300 m vid foten av Alperna och är utsedd till en av Europas grönaste huvudstäder.

Vandringarna är medelsvåra och kräver medelgod kondition. Standarden på hyttorna är betydligt enklare än i övriga Alperna. Vi bär själva bagaget när vi går mellan hyttorna och behöver packning för tre nätter, sovsäck och liggunderlag behövs inte då filtar och madrasser finns på hyttorna. Det finns möjlighet att lämna bagage i Bled som sedan blir fraktat till vårt hotell i Ljubljana.

Resan sker i samarbete med Crewcom communication som driver hemsidorna:
www.interrail.se
samt

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd10 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Tåg Köpenhamn – Ljubljana t/r
 • Boende på trestjärnigt hotell med frukost i Ljubljana
 • Boende på trestjärnigt hotell med frukost och middag i Bled
 • Boende i bergshytta 3 nätter med frukost och middag
 • Alla luncher under vandringsdagarna
 • Turist- och Eko skatt
 • Engelsktalande vandringsguide
 • Vandringskarta
 • Båttur till Bled Island
 • Linbana från Vogel till Bohini
 • Guidad tur i Ljubljana
 • Alla transporter angivna i programmet

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Köpenhamn

På förmiddagen stiger vi på tåget i Köpenhamn och åker mot Sloveniens huvudstad Ljubljana.

Dag 2.  Ljubljana

Vi anländer till Ljubljana . På tågstationen blir vi upphämtade av vår chaufför som kör oss till hotellet där vi checkar in. Vi får en briefing om kommande dagar och möjlighet att gå igenom vår packning.

Dag 3. Ljubljana – Velika Planina (1666 m) – Bled

Efter en stadig frukost åker vi minibuss till utgångspunkten för veckans första vandring. Vi börjar med en lätt vandring för att starta igång kroppen. Dagens mål är Velika Planina som är en bergsplatå som är full av vackra fäbodar och vi får möjlighet att besöka några av dessa. Efter några timmars vandring i det vackra landskapet beger vi oss tillbaka till punkten där vi startade dagen. Här väntar vår minibuss som tar oss till Bled där vi checkar in på vårt hotell och äter en god gemensam middag.
Vandringstid: 5 timmar + vila

Dag 4. Bled – Pokljuka (1340 m) – Dom Planika (2410 m)/ Kredarica (2515 m)

Idag ska vi ta oss in i hjärtat av de Julianska Alperna och få njuta av fantastiska vyer över frodiga dalgångar och några av landets högsta toppar. Vi åker minibuss till Pokljuka och vandrar därifrån mot Sloveniens högsta berg, Triglav. Stigarna vi färdas på slingrar sig längs sluttande ängar så stigningen känns behaglig. Det porlar små bäckar lite här och var med friskt vatten som vi kan fylla våra vattenflaskor med. Efter ungefär tre timmars vandring når vi vår första bergshytta där vi tar en vilopaus och äter lunch. Vi fortsätter därefter ytterligare två timmar innan vi når dagens slutdestination, en av bergshytta belägen precis under toppen av Triglav. Vi spenderar natten här och får betrakta den sprakande stjärnhimlen från första parkett.

Vandringstid: 5 timmar + vila

Dag 5. Dom Planika (2401 m) – Kanjavek (2568 m) – Hribarice (2495 m) – Zasavska Koca Na Prehodavchi (2071 m)

Vi äter en god frukost på hytta och vandrar sedan mot Triglav Lake Valley, som är en av de Julianska Alpernas absolut vackraste bergsdalar. Vi vandrar från hyttan till Dolic passet och fortsätter sedan mot Kanjavec, en tvåtusenmeterstopp som är relativt lättåtkomlig. Vi äter våra lunchpaket som vi tagit med från hyttan i det fria, idag bär vi alltså vår egen lunch i ryggsäcken. Från Hribarice passet går vi vidare mot Zasavska koca na Prehodaycih hyttan, här äter vi middag och spenderar natten.
Vandringstid: 5 timmar + vila

Dag 6. Zasavska Koca Na Prehodavchi (2071 m) – Koca Pri Triglavskih Jerzerih (1683m) – Dom Na Komni (1520 m)

Efter en god natts sömn vaknar vi upp i bergen och insuper den klara morgonluften, framför oss har vi en fantastisk vandringsdag i Seven Lake Valley. Vi passerar otaliga små sjöar där vi tar små pauser för foto och kanske även ett svalkande dopp. När vi når slutet av dalgången stannar vi för lunch i en bergshytta. Med nya krafter och mat i magen vandrar vi vidare längs en platå mot Komna, vår sista destination i bergen.
Vandringstid: 6 timmar + vila

Dag 7. Dom Na Komni (1520 m) – Vogel (1540 m) – Ljubljana

Sista vandringsdagen bjuder på storslagna vyer när vi tar oss över ett flertal bergspass innan vi tillslut når berget Vogel, vi äter lunch här och njuter av utsikten över den kristallklara sjön Bohini nere i den grönskande dalen. Mot eftermiddagen tar vi en lift ner till Bohini där vår transfer väntar som ska ta oss till Ljubljana. Vi checkar in på vårt hotell och kan njuta av en skön dusch och komfortabla sängar.
Vandringstid: 6 timmar + vila

Dag 8. Ljubljana

Efter frukost är det dags för en guidad tur i Ljubljana, som år 2016 blev utsedd till Europas grönaste huvudstad. Vi går genom de äldre stadsdelarna och passerar flera spännande sevärdheter, därefter tar vi oss upp till ett vackert slott på höjden, antingen genom promenad eller med linbana. Härifrån får vi en fantastisk vy över staden med bergen hägrandes i bakgrunden. Eftermiddagen har vi fri så att vi kan utforska på egen hand och kanske prova några av Sloveniens lokala delikatesser. Här myllrar även av mikrobryggerier så om du är ölintresserad finns här mycket spännande att testa.

Dag 9. Hemresa (mer info kommer)

Dag 10. hemkomst (mer info kommer)

 

map_marker: ljubljana

Bra att veta

För att få ut det bästa av resan bör du ha viss vana av friluftsliv och medelgod kondition. Vandringen kommer att vara på höjder mellan cirka 1300–2500 meter. Tempot är lugnt men stigningen är ganska kraftig vissa sträckor. Ett par bra vandringskängor och lämpliga vandringskläder är att rekommendera. Temperaturen kan variera kraftigt i bergen men beräknad minimumtemperatur ät 15 grader. Om ni är fågel- och djurintresserade så kan det vara bra att ta med en kikare; det finns mycket att titta på. Även en fältflora kan vara bra att bära med sig. Vi kommer att bära lätta packningar och vandra effektivt cirka 5 – 6 timmar i snitt om dagen. En ryggsäck på ca 35-45 liter är bra att ha med sig, den ska rymma kläder/ombyte för tre nätter. Vi kommer att bo på enkla hyttor i bergen, standarden är inte lika hög här som i andra delar av alperna. Det finns dock filtar och kuddar på hyttorna och där äter vi också middag och frukost.  Vi äter även lunch på hyttor längs vägen. Med andra ord ska din packning inte behöva väga mer än ca 8-10 kg.

Resan säljs enbart med tåg från Sverige. Vår strävan har varit att göra denna resa till ett gott exempel på vad hållbar turism innebär. Maten vi äter är i stor utsträckning närproducerad och kommer ifrån den omkringliggande regionen. Vi vandrar med en guide som har kvalificerad utbildning och kan lära er mer om områdets kulturhistoria och natur. Vi reser i små grupper och ser till att inte skräpa ned eller belasta miljön i onödan.

Priset är satt med utresa från Köpenhamn centralstation men det är möjligt att resa ut från andra orter i Sverige. Platsbiljetten inom Sverige är en liten kostnad då ni kommer att resa med Interrail kort. Information om tågtider får ni närmare avresa då tidtabellen släpps ca 90 dagar innan avgång.

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Skidresa

Ski touring i Kirgizistan och Tien Shanbergen

Denna resa tar sikte på bergslandet Kirgizistan som ligger i Centralasien. Kirgizistan är ett land som bjuder på orörd vildmark, gästvänliga nomader, yurtboende och toppturer på skidor.

 • Alpklassiker
 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring, Tour du Mont Blanc

På gränsen mellan Frankrike och Italien finner man Alpernas högsta berg; Mont Blanc. Vandra Tour du Mont Blanc och upplev storheten i denna klassiska alpmiljö.

 • Högalpin vandring
 • Vandringsresor

Vandring i Andorra

En utmanande vandring i ett av Europas minsta länder. Här möter man ett storslaget landskap med höga bergstoppar och djupa dalar.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.