Singletrack i Pays de Écrines, Briançon Frankrike

Området Pays de Écrines i franska Sydalperna bjuder på snabba stigar i ett vilt och vackert landskap. Vi cyklar på naturliga single tracks och resan är perfekt för er som gillar att köra utför men inte vill ha det för extremt eller tekniskt.

Pays de Écrin är ett stort naturområde i franska sydalperna som lockar många skidåkare, klättrare, vandrare, cyklister och allsköns bergsentusiaster. Det gränsar till Provence i söder och i norr återfinner man orter som Les Deaux Alps, La Grave och i öster Serre Chevalier. Klimatet är i regel torrt och regionen får mycket sol, ca 300 soldagar om året. Huvudorten Briançon är en intressant gammal fortifikationsstad med en spännande historia och väl värd ett besök.

Terrängen är inte så brant och stening jämfört med många andra platser i Alperna och vi cyklar på gamla bruksstigar, numera vandringsleder, som ringlar sig upp och ned längs bergssidorna. Lederna går mestadels genom lärkskog och över alpängar och underlaget är tämligen jämt och mjukt, många gånger dämpat av lärkträdsbarr. Stundtals är det rätt brant med snäva kurvor i skogen och det är perfekt terräng om du vill utveckla din förmåga att sätta snygga switch backs. Misslyckas du faller du för det mesta rätt mjukt och riskerar inte att kasa utför nakna bergssidor, träden tar emot…

Vi trampar både uppför och rullar nedför men totalen blir mest utför då vi får hjälp med transporter upp de flesta av dagarna. Uppförssträckorna är ganska lättcyklade då vi har lagt dem på grus- eller asfaltsvägar. Nedför blir det naturlig stig till nittio procent.

Vår bas för veckan är byn Puy de Vincet, som ligger ca tjugo minuter syd om staden Briancon. Vi bor på hotell Vallois och inledningsvis gör vi några dagsturer i de kringliggande dalarna. Här har vi också lagt in möjlighet till en ”vilodag” där det finns utrymme för aktiviteter som via ferrata, trailrunning, klättring, vandring.., men vill man bara slappa och vila benen, så är det helt ok. Guiden är dock redo att cykla med er som vill köra på. Det finns många stigar att välja på så vi väljer något som passar er dagsform.

Vår lokale guide, Guillaume Christian, tar sedan ut oss på en två dagars tur med övernattning på hytta. Det är för att vi ska nå lite högre terräng ovan trädgränsen och se lite mer av området.

För att få ut det bästa av resan bör du ha god kondition och vara van att cykla stig. Det är relativt lättcyklat och inte så tekniskt, då stigarna är hyfsat jämna och snabba. Det är dock rätt brant partivis med snäva svängar.

Resan leds av Guillaume som är legitimerad bergs-och cykelguide. Målet med resan är att vi ska ha skoj tillsammans och försöka utveckla oss som stigcyklister.

När ni har bokat kommer ni att få ytterligare information med packlista m.m. Har ni frågor hör av er till info@pathfindertravels.se

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd7 dagar
GruppstorlekMin 6, max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

  • Flyg t/r Skandinavien – Turin
  • Alla lokala transporter enligt programmet
  • Helpension
  • Boende i dubbelrum hotell 5 nätter, hytta en natt
  • Engelsktalande, professionell cykel/bergsguide ( 2 guider om antalet överstiger 10)

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Turin – Vallouise

I Turin möts vi av en chaufför och sedan väntar ca två timmar transfer till Pays de Écrin. Vi åker över ett gränspass mellan Italien och Frankrike, passerar ett par skidorter och kommer sedan ned i dalen som leder till staden Briançon. Härifrån åker vi söderut fram till hotellet i byn Vallouise. Här finns också cykeluthyrningen om någon vill hyra cykel på plats. (3 min från hotellet). Vi installerar oss på hotellet, mekar iordning cyklarna och äter en god välkomstmiddag och pratar igenom de kommande dagarnas övningar.

Dag 2. Snabba stigar och lite uppför, cykling kring Fressiniéres dalen

Efter en god frukost gör vi oss i ordning för första dagens cykeläventyr. Vi har sedan en transport på ca 30 minuter till den grannliggande dalen Fressiniéres. Strax ovan byn (två hus) Les Hodoules tar vi av på en stig som leder fram till dalens Via Ferrata (Frankrikes första). Vi följer en snabb stig som går på skrå längs dalsidan nedan kalkstensbranterna ovan. När vi kommit ned till dalen trampar vi tvärs över ängarna till andra sidan och följer sedan en skön skogsstig fram till byn Pallon. Vi viker sedan av nedåt längs med ravinen Le Gouffre de Gourfoura. Inledningsvis är det enkel cykling. På slutet brantar det på och blir mer stenigt med hyfsat snäva switch backs. Vi når sedan den stora dalen som breder ut sig längs med floden Durance (ca 920 m) och följer denna söderut på lättcyklade körvägar och stigar. Vi klättrar sedan uppåt på en stig som leder oss fram till byn Les Paques, (1050 m) där vi fyller på vatten och äter vår medhavda picknick lunch.

Nu väntar en lång stigning på kör- och grusvägar upp till Les Preyts (1444) där vi viker av norrut på GR 50 leden (stig). Vi skråar inledningsvis längs med bergssidan, efter en kort knyck till fots upp till ca 1500 m väntar vi en snabb och skön nedförskörning fram till byn Le Ponteil och vidare på asfalt och stig till Le Passet (ca 1350). Nu blir det åter uppför ca 250 m. Är man stark kan man cykla…, annars blir det att pusha cykel ca 30 minuter. Sedan skråar vi åter längs med bergssidan på en grusväg fram till byn Les Seys. Sedan har vi rolig nedförskörning över fält och genom barrskog på stig hela vägen ned till Fressiniéres dalen. Vi möts upp av vår transport och åker sedan tillbaka till hotellet i Vallouise. En svettig och rolig dag är till ända. Dusch, relax middag och sedan är dags att sova.

Cirka +700 / -900 . 6 h cykling.

Dag 3. Col de Lauzez – Col Pousterle – La Argentiere La Besse

Idag kommer vi mestadels följa GR 50 leden norrut och det blir återigen mer nedför än uppför. Vi åker i stort sett samma väg som dagen innan men hela vägen upp till passet Col de Lauzes (1873 m) och har 550 meter utför att se fram emot. Till en början är det ganska flackt och lättcyklat men strax innan vår guides Guillames chalet/stuga börjar det luta lite brantare. Vi gör en husesyn av chalet och fyller på vatten och laddar inför dagens första riktiga nedförskörning. Nu väntar brant körning på smala stigar genom lärkskogen. Om du inte har tränat switch backs förut så har du ett gyllene tillfälle. Spännande cykling men inget livsfarligt.

Vi kommer ned till botten av en ravin och sedan måste vi trampa uppför igen på asfalt och grus. 400 höjdmeter senare kommer vi fram till vår lunchplats vid en hytta strax innan Col Pousterle. Att hyttan är vackert belägen är allt annat än en överdrift. Efter lunch värmer vi upp med flack uppförkörning någon kilometer innan det åter bär av nedför. Vi följer GR 50, alternativt Guillames specialstigar, och återigen blir det switchback genom skog hela vägen ned mot dalen som leder upp till Vallousie. Här viker vi av på en annan led och sedan blir det flack och enkel utförskörning fram till byn Argentiere –la- Besse. Vi avrundar dagen men en ”afterbike” på någon lokal bar innan vi åker minbuss tillbaka till hotellet. Det finns också ett alternativ att cykla hela vägen fram till hotellet, beslutet om exakt rutt tas på plats.

Cirka +540 / -1300 . 5 h cykling.

Dag 4. ” Vilodag” omkring Vallouise eller mer cykling…

Idag kan man pröva på Via Ferrata, springa, klättra klippa eller vila. Vi har haft en ganska intensiv start och har två stora dagar framför oss, så det kan vara bra att köra en halvdags aktivitet och återhämta sig lite. För de som känner sig starka och vill cykla finns dock guiden till hands. Det finns mycket stig att välja på och ni väljer tillsammans något som passar er dagsform.

Dag 5. Freissinieres – Cervieres – Cappana Mautiono

Vi äter frukost och åker sedan iväg på ett två dagars äventyr i Frankrike och Italien. Minibussen tar oss en bit bortom Cerviers, som ligger längs med vägen som leder upp till Col d ’Izoard, ett pass som Tour de France entusiasten nog är bekant med. Efter ca 45 minuters färd blir vi avsläppta bredvid ”Muraille des Aïtes”, en skyddsmur som användes under andra världskriget. Sedan har vi en mjukstart med lätt cykling över Bourget platån för att snart bita i uppåt mot Col Bousson, 2154 m. Landskapet är öppet och av helt annan karaktär än de föregående dagarnas. Vi traverserar sedan över till Col Chaubad 2213 m, och efter vi korsat gränsen till Italien bär det av nedför. Här finns många stigar att välja på och vi tar det som passar gruppens form bäst. Slutmålet för dagen är Capanna Mautino. En genuin, varm och mysig hytta där vi kommer att äta god, traditionell mat från Piemento och ha ett skönt häng med hyttvärden Marco.

Cirka +1300/ -1000 . 6 h cykling.

Dag 6. Cappana Mautiono – Briançon

Nu är det dags för en lite större utmaning. Efter en härlig frukost värmer vi upp med en rundtur upp till sjön Clot Forion. Vi kommer tillbaka till hyttan och laddar upp med gott italiensk kaffe. Framför oss har vi en sträcka med brant och stening cykling fram till Chenailletsbergens högalpina stigar.

Berget är väldigt mörkt och hårt och består av gammal havsbotten som vältes runt i samband med Alpernas tillkomst för hundratusentals år sedan. Ett annorlunda och snabbt underlag. Vi har nu en grymt fint nedförskörning på ca 1200 m att se fram emot som leder oss fram till Briançon. Staden kom till under Ludvig XIV era under ledning av den berömda militärarkitekten Vauban. Den är helt klart värt ett besök. Vi avslutar med att cykla runt lite bland stadens många fort och kanske en afterbike på någon av stadens restaurangterasser. Vi återvänder sedan till vår bas i Vallousie, och firar av veckan med en god middag. Har ni hyrt cyklar, så åker vi och lämnar av dessa först.

Cirka +800/ -1600 . 6 h cykling.

Dag 7. Vallouise – Sverige

Efter frukost transfer tillbaka till flygplatsen i Turin eller reser ni vidare på egen hand.

Bra att veta

På denna resa är det bra att ha en heldämpad cykel med hyfsad lång slaglängd på framgaffeln. Stigarna vi cyklar på är förvisso mestadels rätt släta men partivis blir det rätt stenigt och tekniskt. Det är också rätt brant cykling med snäva switchbacks, så du vill inte ha för snäv vinkel på gaffeln.Det finns bra heldämpade cyklar att hyra på plats, om du inte tar med en egen.

Tekniskt sett är cyklingen mestadels medelsvår och ett bra insteg till lite mer avancerad stigcykling. Du behöver inte vara någon van endurocyklist men andra ord. Har du cyklat en del på stigar i skog och mark, så räcker det gott. (Så det är ett bra insteg från crosscountry till trail och lättare enduro.) Det är heller inte så många “luftiga” partier, skulle det kännas osäkert, så kan man alltid kliva av cykeln och gå en bit. Vissa dagar är det rätt rejäl stigning uppåt, så god kondition och styrka i ben och bål är ett måste.

Vi bor med halvpension på hotell de flesta nätter och tar med lunchpack varje dag. En natt bor vi på hytta, vi har bagage service, så du kan byta till torra kläder när du kommer fram.

De flesta av dagarna åker vi upp med minibuss på morgonen eller blir vi upplockade på eftermiddagen.

Resan kommer att ledas av Guillaume Christian, som är MTB -guide och tillika UIAGM certifierad bergsguide. Han bor i området och kan stigarna utan och innan.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om resan. Har ni frågor kan ni i alla lägen höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

  • Europa
  • Mountainbikeresa

Finale Ligure, Endurocykling i världsklass

Mäktiga stigar i medelhavsmiljö kombinerat med en infrastruktur designad för MTB, gör Finale Ligure till ett av Europas absolut bästa områden för all mountain- och endurocykling. Lägg därtill världens bästa kaffe, glass och mat.

  • Mountainbikeresa

Mountainbike genom ett världsarv: Kappadokien, Turkiet

Turkiets mountainbikeparadis ligger i Kappadokien. Ett fascinerande och säreget område beläget i centrala Turkiet

  • Mountainbikeresa

Single Track MTB i Marocko

Gillar du utmanande stigcykling i spektakulär terräng? Då är detta resan för dig. Adrenalin, hög puls och stor skönhet är att vänta i Atlasbergen

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.