Mountainbike äventyr i Övre Mustang, Nepal

Mustang, en gång förbjudet att träda in i men nu öppet för besökare. Här väntar mystik, orördhet och helt fantastisk mountainbike cykling!

Häng med oss på en unik mountainbikeresa där vi från cykelsadeln utforskar mystisken i det buddhistiska ”förbjudna kungariket” i Övre Mustang. Vi cyklar över högalpina ökenområden, genom tibetanska byar med Himalayas massiv som kuliss. Här bjuds på en bred variation av stigar, ofta rätt utmanande och psykiskt krävande och allt från tekniskt avancerade partier till kittlande downhills på grova och bumpiga grusvägar. Det är också en del långa stigningar över höga pass på dåliga grusvägar. Du måste med andra ord vara beredd på att trampa många timmar uppför på relativt hög höjd. Så det krävs att du har bra ben och är i god kondition.

Turerna leds av Rakesh Manandar eller hans co-guide Sumit Joshe, de är mycket erfarna mountainbikeguider med god lokalkännedom. Om du törstar efter ett fantastiskt roligt äventyr i en orörd del av nepalesiska Himalaya, så ska du absolut med på den här resan.

Mustangregionen har varit öppet för turism sedan 1992 och ligger gömd bakom två av Himalayas jättar, Dhaulagiri (8167 m) och Annapurna (8091 m), på den torra tibetanska platån. I söder ser vi det snötäckta Himalaya och i norr ödsliga platåer, djupa dalar och vindpinade kullar. Lo-Manthang, som är huvudstaden i det forna Kungariket av Lo, är den ultimata utgångspunkten för den här resan. Landskapet är makalöst vackert med röda klippor där man finner tiotusen år gamla grottor formade av människor. Här göms arkeologiska hemligheter daterade mer än 2000 år tillbaka i tiden. Regionen är mycket betydande för den tibetanska kulturen – ett land där nomader vallar sina jakar på höglänta betesmarker, lokalbefolkningen med sina väderbitna ansikten som sliter i den torra jorden för att försörja sig, och de buddhistiska sedvänjor som är helt opåverkade av omvärlden.

Vi har arrangerat resor till Nepal sedan 2004 och har ett stort utbud. Ring oss gärna om ni har frågor om vandring i Nepal vad det gäller vägval, utrustning, erfarenhet med mera eller anmäl er till vårt nyhetsbrev i foten på sidan då vi med jämna mellanrum har bildkvällar där vi berättar om våra resor till Nepal.

Läs mer om våra Nepalresor här!

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd17 dagar
GruppstorlekMin 4, max 12 personer
Gradering2C

I resans pris ingår

 • Alla lokala transporter enligt programmet (inkl. flyg: Katmandu – Pokahara  t/r. Pokhara -Jomsom.
 • Engelsktalande mountainbikeguide/ cykelmekaniker
 • Jeeptransport av cyklar Katmandu – Jomsom, Pokhara-Katmandu (de skickas inte på flyget)
 • Transport av bagage under cyklingen (bärare som tar max 13 kg av din packning)
 • Mat samt dricksvatten under cyklingen
 • Övernattningar enligt programmet
 • Alla tillstånd som behövs för att vistas i Övre Mustang
 • Sightseeing i Katmnandu

I resans pris ingår inte:

 • Internationella flyg (vi hjälper er dock gärna att boka detta)
 • Måltider i Kathmandu och Pokhara
 • Personlig försäkring
 • Dricks till guider och bärare
 • Alkoholhaltiga drycker eller läsk

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Ankomst Kathmandu

Vi landar i Kathmandu och på flygplatsen väntar en transfer som tar oss till hotellet där vi checkar in. Vår guide möter upp oss på hotellet för att kontrollera utrustningen och förbereda oss på det stundande äventyret. På kvällen tar vi oss in i Kathmandus smala gränder och äter en god middag tillsammans.

Dag. 2 Katmandu

Vi har en buffertdag i Katmandu för kompletterande inköp, tillstånds hantering  (krävs ett speciellt tillstånd för besöka Mustang) samt sightseeing på egen hand. Cyklarna körs med egen transport landvägen hela vägen upp till Jomsom och det är bra att ha lite tidsutrymme om något inte skulle gå enligt plan.

Dag 3. Kathmandu – Pokhara

Efter frukost blir tar vi oss till inrikesflygplatsen för flyg till Pokhara. Ett större vägarbete på sträckan mellan Katmandu och Pokhara kommer inledas under våren, därför blir det flyg istället för buss. Väl framme i Pokhara checkar vi in på vårt hotell. Vi ägnar  eftermiddagen åt att spatsera runt i och längs den gnistrande sjön. Kvällen bjuder på gemensam middag och trevlig sällskap.

Dag 4. Pokhara – Jomson – Kagbeni (2810 m)

Vi stiger upp tidigt och tar flyget från Pokhara till Jomson, som är huvudstaden i Nedre Mustang. Väl framme så äter vi en god frukost innan det är dags att monterar ihop cyklarna och göra oss redo för äventyr bland bergen.

Vårt mål för dagen är att ta oss till Kagbeni, det gör vi på steniga jeepvägar längs Kali Gandakifloden som längre den i flödet bildar världens djupaste floddal. Har vi tur kan det hända att vi här stöter på pilgrimer, som är på väg mot det heliga templet med den eviga flamman i Muktinath. Vi tillbringar resten av vår dag med att gå på upptäcksfärd bland Kagbenis smala gränder där vi möts av traditionella hem, färgglada flaggstänger och kanske en och annan jak.

Dag 5. Kagbeni – Chele (3050 m)

Efter en mättande frukost så börjar vår första cykeldag i Övre Mustang. Vi cyklar längs Kali Gandakifloden i ett slagst ökenliknande landskap och det blir både uppför och nedför på grusvägar

Efter lunch fortsätter vi att cykla längs flodbankerna, korsar Kali Gandakif och strax därpå är vi framme den lilla byn Chele, som ligger precis vid floden. Det är en charmig liten by med en vacker utsikt över Mount Nilgiri och Kaligandakidalen. Efter en hel dag utav cykling och naturupplevelser är det dags för lite kultur, vi utforskar äldre traditionella byggnader och besöker templet. Därefter checkar vi in på vårat teahouse där vi kan vila, spela kort och berätta rövarhistorier till en kopp rykande te.

Dag 6. Chele (3050 m) – Ghiling (3570 m)

Med en stärkande frukost i magen och ett glatt morgonhumör kickar vi igång dagen genom att cykla upp till den lilla byn Samar (3660 m), vi får bära våra cyklar över vissa partier. Benmusklerna får bekänna färg när vi tar oss norrut i Himalaya. Nu ska vi ta oss över hela fyra pass mellan Chele och Syangboche. Strax efter att vi passerat byn Syangboche (3880 m), korsar vi Syangbochepasset (3850 m) och cyklar sedan singletrack ned till den lite större byn Ghiling. Himalaya visar upp hänförande vyer över Nilgiri, Annapurna och Mustang, vi tackar och tar emot.

Efter en utmanande dag smakar middagen extra gott och därefter dröjer det inte länge förrän John Blund hälsar på.

Dag 7. Ghiling (3570 m) – Chrang (3560 m)

Denna dag inleder vi med att i lugnt tempo ta oss upp till Nyi La (4010 m), där vi återigen får bevittna majestätiska vyer över några av Himalayas storheter, såsom Nilgiri och Annapurna. Vi cyklar vidare på jeepstigar och tar oss runt Kail Danda till Ghami La pass (3765 m) innan vi tar oss ner mot byn Ghami (3520 m). Nu börjar magarna ropa efter mat så vi stannar till för lunch. På väg ut ur byn passerar vi Mustangs längsta bönevägg, vi trampar vidare upp till Chinggel La pass (3870 m).

Nu är det dags att koppla på alla sinnen för här blir det extra vackert. Landskapet öppnar upp sig och stoltserar med gula senapsfält och glänsande kornfält där jakar betar med de snötäckta bergen som en nästan overklig kuliss.

Det sista passet vi ska över följs av en episk och helt galet rolig downhill som tar oss till Chrang där vi äntligen kan vila. Chrang är en mycket charmig by, missa inte att besöka det 400 år gamla templet med sitt bibliotek som är det äldsta i hela Lo regionen. Du som gillar att knäppa bilder kommer ha fullt upp i den här byn, det finns mycket som är värt att fota. Vi äter middag och kanske värmer oss framför den sprakande brasan en stund. Innan det är dags att krypa ned i den varma sovsäcken kikar vi ut på den gnistrande stjärnhimlen över Himalaya och förundras.

Dag 8- 9. Turer i Lo-Manthangregionen (3810 m)

Idag når vi vår destination Lo-Manthang, via ett tufft pass som är känt som Lo La (vilket betyder ”blåsigt pass”). Vi får en magisk utsikt över den gamla muromgärdade staden, det blir vår första upplevelse av det förlorade kungariket. Det karga bruna landskapet med områden av vibrerande gröna fält ger oss minnesvärda scener.

De kommande två dagarna kommer vi att utforska staden och dess omgivningar, besöka historiska och kulturella platser samt palatset där kungen och drottningen av Lo bor. När vi besöker det kungliga palatset kan det hända att vi har turen att få njuta av en kopp te med självaste drottningen och kungen av Lo – en upplevelse man sent kommer glömma.

Ett av de tempel vi besöker är över niohundra år gammalt, här kan vi betrakta några av de vackraste Thangka målningar som står att finna i Nepal. Nu kan det låta som att vi bara ska strosa runt och kolla på sevärdheter i khakikläder och hatt, men de stämmer inte för vi har även hur mycket rolig singletrack som helst att utforska.

Dag 10. Lo Manthang (3810 m) – Ghami (3520 m)

Uppe med tuppen och med frukost i magen gör vi oss redo för en dag full av utmaningar. Vi börjar med en tuff klättring följd av en kombination av singletracks, gryms switchbacks samt steniga jeepstigar. Efter att vi lämnat Lo-Manthang tar vi oss på trixiga singletracks upp på Pangla pass (4090 m). Efter att vi hämtat andan en stund och fotat av utsikten så börjar cykelkalaset, nu bär det nedåt i full fart på utmanande stigar. Landskapet skiftar från rött till blått och det är magiskt vackert i solnedgången. När vi kliver av våra cyklar i Ghami har både ben och smilband arbetat hårt. Vilken dag.

Dag 11. Ghami (3520 m) – Samar (3080 m)

Vi vaknar med vetskapen om att vi har ännu en rolig dag framför oss. Dagen kommer innehålla en hel del klättring då vi ska över Nyla Pass (4010m). Därefter kör vi downhill till Syangboche där vi äter lunch. Nyla Pass bjuder oss på hänförande vyer över hela Mustangregionen samt Annapurna och Nilgiris hela bergskedja. Efter att vi ätit och vilat en stund så rullar vi mot Ranchunggrottan, på vägen dit bjuds det på grym singletrack nere i ravinen. I ravinens grottor bor en gammal munk som har hand om de heliga platserna i området, kanske får vi en liten pratstund med honom.

Dag 12. Samar (3080 m) – Kagbeni (2810 m)

De tekniska downhillstigarna fortsätter hela vägen till Chhusang (2980 m) och övergår sedan i böljande jeepstigar längs Kali Gandhakifloden till Kagbeni. När vi når Kagbeni kan vi njuta av gott kaffe och västerländsk komfort för första gången på många dagar. I natt bor vi på ett lite bättre tea-house och kan ta oss en varm dusch innan middagen. Rena och fräscha sätter vi oss till bords och njuter av en god måltid och en kall öl.

Dag 13. Kagbeni (2810 m) – Marpha (2550 m)

Här det minsann ingen vila, vi slänger oss upp på cyklarna och trampar upp till Muktinath (3760m). Vi tillbringar en timme här och njuter av den vackra utsikten runt templet. Nu är det dags för oss att flåsa ordentlig när vi klättrar upp till Lubra Pass (4200 m). Därefter belönas vi med en superrolig downhill till Marpha på tekniska singletracks och switchbacks, via Jomsom och Lubradalen. Marpha är oerhört grönt med sina äppelodlingar och skogar, det är en härligt stark kontrast till det karga steniga övre delarna av Mustang. Boende på bättre tea-hosue.

Dag 14. Marpha (2550 m) – Tatopani (1100 m)

Downhillstigarna fortsätter och vi cyklar vidare i full fart på jeepstigar och singletracks till de varma källorna i Tatopani. På eftermiddagen återhämtar vi oss i det varma källvattnet och njuter av några kalla öl, livsnjuteri får vi nog kalla det. Cyklingen är nu enklare och komforten högre, men vi kämpade hårt för att komma hit. Dock är cyklingen fortfarande av världsklass! Boende på bättre tea-house.

Dag 15. Tatopani – Beni – Pokhara

Idag är en lätt dag som börjar med goa downhillstigar ner till Beni. Vi hoppar av våra cyklar för sista gången den här resan, och slår oss ned i vår transfer tillbaka till Pokhara. Boende på hotell.

Dag 16. Pokhara – Kathmandu

Vi tar flyget från Pokhara till Kathmandu där vi blir körda till vårat hotell. Nu finns tid att utforska denna smältdegel av kultur, mystik och smala gränder. När kvällen nalkas möts vi upp för en avslutningsmiddag.

Dag 17. Kathmandu – Skandinavien

Med en fantastisk resa och oförglömliga minnen i bagaget lämnar vi Nepal för den här gången.

map_marker: Pokhara

Bra att veta

Den här resan är mycket fysiskt krävande och du behöver ha god kondition och många mil i benen. Du bör också behärska teknisk cykling och inte lida av höjdrädsla. Det är dock mer av en cross country resa, än avancerad, teknisk singletrack.

Det finns några cyklar att hyra på plats men de flesta som reser till Nepal tar med sin egen cykel. De flesta flygbolag låter dig ta med cykeln mot en avgift, se till att förpacka den väl, kontakta oss så kan vi ge dig tips och råd. Det allra bästa är att ta med cykeln i en väska avsedd för cykeltransport men det kan också funka att packa cykeln väl emballerad i en papplåda. Om du skall ta med cykel så är det viktigt att du talar om det för oss innan så vi kan kolla med aktuellt flygbolag.

Om du tar med egen cykel se till att den är i servad och i bra skick. Reservdelar kan vara mycket svårt att få tag på, kolla så att kedjekransar, kedja, dämpare, bromsar m.m. fungerar innan avresa. Ta även med reservdelar som du misstänker kan gå åt t.ex. växelöra, bromsbelägg, vajrar. Byt ut allt som är slitet innan du packar ner cykeln. Om du skall hyra är det bra att ta med SPD-pedaler och skor, somliga föredrar att ta med egen sadel också.

OBS, viktgräns på inrikesflygen är 15 kg, så packa rätt och ta endast med det nödvändiga. Verktyg, reservdelar kan skickas med Jeepen.

Vi bor på ***stjärniga hotell i Katmandu och Pokhara. Under turen i bergen bor och äter vi på tea-houses av varierande standard. Det kan vara rätt kallt i tea-housen och lyx som varma duschar och vita lakan ska du inte förvänta dig. Vi är ute på ett äventyr i en avlägsen del av världen med allt vad det innebär. I slutet på turen blir tea-housen lite mer komfortabla med varma duschar och tvättmöjligheter m.m

Inför resan kommer du att få mer skriftlig information om packning samt resefakta om Nepal. Har du frågor kan du i alla lägen höra av dig till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Sommarresa
 • Mountainbikeresa

Med buss till Tjeckien, en klimatsmart MTB-resa!

I Tjeckien väntar ett fullspäckat program med spännande stigcykling genom sandstenslabyrinter, djupa skogar och spektakulära berg. Allt inramat av Böhmens rika historia med slott, fort och pittoreska byar.

 • Mountainbikeresa

Single Track MTB i Marocko

Gillar du utmanande stigcykling i spektakulär terräng? Då är detta resan för dig. Adrenalin, hög puls och stor skönhet är att vänta i Atlasbergen

 • Mountainbikeresa

Mountainbike genom ett världsarv: Kappadokien, Turkiet

Turkiets mountainbikeparadis ligger i Kappadokien. Ett fascinerande och säreget område beläget i centrala Turkiet

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.