Wines2whales 2019: en episk upplevelse i Sydafrika med Jennie Stenerhag & Lars Rosencrantz

I oktober 2019 har du chans att kombinera tre dagar guidad Mountainbikecykling i hjärtat av Sydafrikas MTB-mekka med det fantastiska 3-dagars etapploppet Wines2Whales Ride (W2W)

För andra året i rad erbjuder vi nu en fantastisk cykelupplevelse i Sydafrika. Vi laddar upp inför loppet i hjärtat av Sydafrikas vindistrikt strax öster om Kapstaden tillsammans med Jennie Stenerhag, femfaldig svensk mästarinna i MTB långlopp, vinnare av Cape Epic 2017 m.m, och träningscoachen, triathleten och Cape Epic-finishern Lars Rosencrantz. Lars är dessutom med genom hela etapploppet för inspiration, stöd och råd.

I Sydafrika finns fantastiskt fina mountainbikeområden. Jennie Stenerhag tillbringar sina vintrar sedan 13 år tillbaka i Kapstaden med omgivningar för att skapa bästa möjliga förutsättningar för vinterträningen. Lars Rosencrantz förälskade sig som hängiven windsurfare tidigt i Kapstaden, naturen och människorna och när han nu besöker staden har han antingen sin windsurfingutrustning eller mountainbike med sig.

Wines2Whales (W2W)

Etapploppet Wines2Whales(W2W) är ett perfekt insteg för dig som vill utveckla dig på mountainbike och uppleva tjusningen med att genomföra ett flerdagarslopp. W2W är erkänt som ett av de mest välarrangerade etapploppen i världen, där du bland annat cyklar genom olika vingårdar i Western Cape. Starten sker på höglandet vid Lourensford Wine Estate och tar dig via två nätter i ”race village” i Oak Valley ned till kusten med målgång i Onrus i närheten av Hermanus.

W2W Ride körs i tvåmannalag och består av tre etapper på cirka 60-80 km per dag. Alltså behöver du teama ihop dig med en ”rider buddy”. I startavgiften för loppet ingår individuellt boende i tält på madrass och tre måltider de första två dagarna och frukost/lunch den sista dagen. W2W Ride körs på exakt samma bana som den som proffsen som kör för prispengar tävlar på. W2W Ride är den mer motionärsbetonade tävlingen och passar alla som inte lever på att cykla mountainbike. Du läser mer om loppen på https://wines2whales.co.za/. Kom ihåg att genom vår resa har du och din lagkamrat garanterad startplats oavsett vad som anges på deras hemsida.

Upplevelsen med Pathfinder

Vår resa är så mycket mer än själva loppet. Det är en mountainbikeupplevelse av stora mått där du inleder vistelsen med tre dagars förberedande cykling i unika mountainbikeområden bestående av både grusväg, jeeptracks och enastående singletracks. Under hängiven ledning av Jennie och Lars kommer du att få bekanta dig med terrängen, naturen och njuta av episkt bra stigcykling. Tack vare Jennie och Lars enorma erfarenhet kommer du också få högkvalitativa tips på träningsupplägg, hur man förbereder sig inför långlopp och vad du skall tänka på när det gäller material. Vi bor bra på ett lokalt Guest House, äter och dricker gott och våra guider gör allt för att du ska vara så väl förberedd som möjligt inför loppet.

Efter en vilodag där vi registrerar oss för loppet, hämtar ut nummerlappar m.m, så är det dags för själva loppet där Lars också deltar. Jennie laddar istället för att köra Race-versionen av W2W. Efter loppet avrundar vi resan med en kväll i Stellenbosch och firar av en lyckad vecka i gott sällskap.

Söker du en underbar upplevelse i höstrusket, vill utvecklas på mountainbike och ta din cykling vidare och samtidigt uppleva vad ett etapplopp innebär är vårt paket en perfekt resa för dig. Lars och Jennie kommer se till att du trivs, har skoj och lär dig massor om både området vi cyklar i, om stigcykling och om glädjen i att träna och tävla i uthållighetsidrotter. Du kommer uppleva miljöer och människor i Western Cape på ett unikt och nära sätt. Att du dessutom får en kickstart på vinterträningen i ett av Sydafrikas mest uppskattade etapplopp på mountainbike är bara en bonus.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2019-10-232019-11-01Sthlm, Gbg, Kph, Oslo 23 800 SEKLars RosencrantzJa

Resefakta

Reslängd10 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12
Gradering1B

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Sverige – Kapstaden
 • Boende i dubbelrum 5 nätter
 • Alla frukostar
 • Avslutningsmiddag
 • Transporter som omnämns i programmet
 • Inträde till cykelområdena
 • Cykling med Cape Epic vinnare Jennie Stenerhag 3 dagar med lokalkännedom om området. Hon följer även med till registreringen för W2W.
  Svensk färdledare/coach, Lars Rosencrantz

I resans pris ingår inte:

 • Cykelfrakt på flyget
 • Luncher + middagar (utom middag sista dagen)
 • Startavgift W2W (14500 ZAR per lag) http://wines2whales.co.za/ (I startavgiften ingår tältboende samt all mat)
 • Dricks
 • Eventuell transporter som inte nämns i programmet.

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1-2. Sverige – Kapstaden – Stellenbosch

Vi flyger från Skandinavien på kvällen och landar i Kapstaden på förmiddagen och därefter väntar en kort transport av oss själva och bagage till vårt Guest house i Stellenbosch där vi träffar Jennie. De av oss som har cyklar med oss monterar dem och de som hyr cykel ser till att den är inställd på bästa sätt. Efter lunch tar vi en eftermiddagsrunda för att se att allt fungerar, väcker kroppen, vänjer oss vid klimatet och underlaget. Cyklingen sker i området Coetzenburg, där världscup i XCO körs i Mars 2018.

Dag 3. Jonkershoek naturreservat

Efter en god frukost på Guest houset är det uppsittning på cyklarna klockan åtta med sikte på stigarna i Jonkershoek. Det är ca 8 km på asfalt innan vi når naturreservatet och här finns massor med fantastiska stigar vilka de flesta faktiskt är handbyggda just för mountainbiking. I Sydafrika finns emellertid inga liftar så vi får själva jobba oss uppför för att förtjäna de fantastiska nedförskörningarna på smala, slingriga singeltracks på bergssidor och i skogarna. Räkna med en lång dag i sadeln och när vi känner oss klara äter vi en sen lunch på vägen tillbaka på stans bästa cykelcafé. På våra cykelpass är det alltid bra att ha med någon bar och extra energitillskott.

Dag 4. Hellshoegte – Boschendal – Stellenbosch

Vi möts igen klockan åtta efter frukost och cyklar över Hellshoegte, en ca fyra km lång klättring på asfalt och ner på andra sidan till Boschendal, en av de äldsta vingårdarna i området och där mountainbikingens Tour de France, Cape Epic, gått förbi många gånger. Den transporten tar ca 45 minuter och det brukar vara läge för en kopp riktigt gott kaffe innan vi startar dagens utmaningar på cykeln. I området finns olika leder med olika svårighetsgrad och vi delar upp oss i olika grupper efter förmåga och ambition. Vi äter lunch i Boschendal innan eftermiddagspasset tar vid. Viktigt att komma ihåg att vi skall orka klättra över Hellshoegte även på tillbakavägen så – be prepared!

Dag 5. Vilodag och nummerlappshämtning

Dag 5 är vilodag (lay day) och innehåller nödvändiga förberedelser inför W2W. På förmiddagen kan man passa på att se Stellenbosch vilken är Sydafrikas andra äldsta stad. Vår chaufför tar oss till Somerset West på eftermiddagen där vi hämtar nummerlappar och införskaffande av det som eventuellt saknas inför tävlingen.

Dag 6. Etapp 1, på W2W från Somerset West till Oak Valley

Inför första etappen blir vi upphämtade på boendet i Stellenbosch och transporterade till starten i minibuss och med cykelkärra. Cykelväskor och den packningen man inte vill ha med kan lämnas på boendet.

Dag 7. Etapp 2, från Oak Valley till Oak Valley.

Se mer information på tävlingens hemsida http://wines2whales.co.za/

Dag 8. Etappen 3, från Oak Valley till Onrus

Vår chaufför väntar på oss vid målgången med minibussen och vi åker tillbaka till Stellenbosch för en god middag och sista natten på Guest Houset.

Dag 9-10. Kapstaden – Sverige

Efter sovmorgon och frukost har vi transfer till flygplatsen för hemfärd eller eventuell resa vidare på egen hand.

Bra att veta

Den här resan med tillhörande lopp är en perfekt introduktion för dig som vill prova på etapplopp och få en härlig reseupplevelse med på köpet. För att få ut mesta möjliga av resan bör du vara ”flitig motionär” och cykla mtb regelbundet och ha god kondition, styrka och vilja. Du har kört något eller några långlopp på hemmaplan och är van vid att hantera fysisk ansträngning på cykeln. Distanserna är mellan 60-80 km per dag och banan går växelvis på naturliga- och handbyggda stigar, grusvägar och asfalt. Banorna är bitvis tekniska och är du van att cykla i skog och mark här hemma, så kommer du att kunna hantera terrängen på W2W fint. W2W är ett långlopp, ett så kallat MTB Marathon så uthållighet är viktigare än briljanta tekniska färdigheter på cykeln.

Utrustning

Du kan antingen ta med egen cykel eller hyra Specialized Camber/ Epic/ Stumpjumper eller liknande på plats. Räkna med att cykelhyra ligger på 650 ZAR (420 SEK) om dagen. Tar du med egen cykel, tänk på att den måste packas i en riktigt bra väska som ger skydd under hanteringen på flygplatserna. Ofta är en välpackad cykelkartong ett bra alternativ till de specialanpassade cykelväskorna.

Det går även att köpa till en tech- och meksupport över tävlingen för R1000/deltagare. Kan vara bra att ha.

Om guiderna/coacherna

Jennie Stenerhag: är femfaldig svensk mästarinna i MTB långlopp och har vunnit Cykelvasan 4 gånger. På hennes meritlista finns även ett silver från Europamästerskapen i långlopp 2016. Högst på listan står dock segern 2017 i världens tuffaste etapplopp på mountainbike Cape Epic.

Lars Rosencrantz: brinner för att dela med sig av sin passion för träning, äventyr och uthållighetssporter. Lars coachar och inspirerar hundratals triathleter inom ramarna för både egna träningsläger och som en av de ansvariga för Svenska Triathlonförbundets instegsläger på Las Playitas. Förutom sitt engagemang för MTB har Lars lång erfarenhet från Triathlon och Ironmantävlingar på olika platser i världen på sin meritlista. Som MTB-cyklist ser han sitt genomförande av Cape Epic 2017 som den absoluta höjdpunkten. Som ledare och coach är Lars öppen, närvarade och inkluderande och i hans sällskap finns alltid närhet till glädje och fantastiska upplevelser.

Inför resan kommer du att få mer skriftlig information om packning, själva etapploppet W2W samt fakta om Sydafrika. Har du frågor kan du i alla lägen höra av dig till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Himalaya
 • Mountainbikeresa

Mountainbike äventyr i Övre Mustang, Nepal

Mustang, en gång förbjudet att träda in i men nu öppet för besökare. Här väntar mystik, orördhet och helt fantastisk mountainbike cykling!

 • Europa
 • Mountainbikeresa

Singletrack i Pays de Écrines, Briançon Frankrike

Området Pays de Écrines i franska Sydalperna bjuder på snabba stigar i ett vilt och vackert landskap. Vi cyklar på naturliga single tracks och resan är perfekt för er som gillar att köra utför men inte vill ha det för extremt eller tekniskt.

 • Mountainbikeresa

Mountainbike genom ett världsarv: Kappadokien, Turkiet

Turkiets mountainbikeparadis ligger i Kappadokien. Ett fascinerande och säreget område beläget i centrala Turkiet

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.