Singletrack i Kerala, Indien

Kerala i södra Indien kännetecknas av sin grönska och sina evigt gröna risfält och teodlingar. Här finner man också singletrack i världsklass och det är just därför som vi väljer att åka hit.

Kerala i sydvästra Indien är en delstat som skiljer sig från övriga Indien med sin egen natur, kultur och samhällsstruktur. Naturen är fantastisk med otroliga landskap och djup grönska. Det är hit vi vill ta er för att cykla mountainbike bland några av världens högst belägna teodlingar. På denna resa cyklar vi i 10 dagar.

Området har mycket att erbjuda, mixen av riktigt bra singletrack, indisk mat i toppklass, indisk kultur och områdets rika historia gör denna resa till något utöver det vanliga.

Kerala ligger mellan Indiska oceanen i väster och Ghatbergen i öster med höjder på mellan 500 – 2700 meter. Grönskande berg, avlägsna stränder rik kultur och ett sjudande djurliv lämnar ingen oberörd. I kombination med singletrack cykling i världsklass är detta en resa som bör intressera varje sann mountainbike cyklist. Resan leds av lokala engelsktalande guider och vänder sig till goda och medelgoda stigcyklister. Vår lokala samarbetspartner har skapat ett upplägg som tar dig till de bästa lederna och låter dig cykla många av de gömda cykelskatter som området döljer. Kerala är helt enkelt den perfekta mountainbike destinationen under vårt vinterhalvår.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd12 dagar
GruppstorlekMax 7 pers
Gradering2C

I resans pris ingår

 • Flygplatstransfer t/r
 • Alla lokala transporter dag 2-11
 • Engelsktalande mountainbikeguide
 • Mat (frukost, lunch & middag) samt dricksvatten under cyklingen
 • Övernattningar enligt programmet, boende i dubbelrum

I resans pris ingår ej:

 • Flyg t/r Cochin
 • Cykelhyra
 • Personliga försäkringar
 • Alkoholhaltiga drycker eller läsk

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Ankomst Cochin- Kuttikanam

Vår lokale guide möter upp på flygplatsen senast 09.00 på morgonen (detta är tiden för uppsamling) och sedan väntar transfer upp till bergen och vårt hotell i Kuttikanam. Vi installerar oss, packar upp cyklar och monterar och gör oss klara för en första smakprov av vad Kerala har att erbjuda i form av singletrack.

Dag 2. Kuttikanam

Vi utforskar Kuttikanam och suger ut det bästa av dess singletrack. Dagen kommer att bjuda på otroliga landskap och utsikter i kombination med riktigt bra cykling. Efter cyklingen smakar det bra med en middag och en välkyld öl. Efter att vi ljugit om några av dagen händelser somnar vi rätt snart i våra sängar.

Dag 3. Kutikanan

Efter en skön frukost ger vi oss av i en annan riktning mot Worlds end men ändlösa single tracks. Från utsikten vid den punkt som kallas World’s end går en otrolig downhill genom kardemumma-, gummi- och ananasplantager. Svårslaget! Kvällens meny? Varför inte prova något indiskt? Efter ändlös diskussioner om det är 29 eller 27,5 tums cyklar man skall ha, trynar vi snart i bingen.

Dag 4. Kuttikanam

Kuttikanam bjuder verkligen på så mycket! Programmet för idag: Crosscountry till Vagamon med mycket singletrack, vindlande stigar utmed bergsidor. Vi provar på att cykla på graniten i området kring Kolal Halameds grav, otroligt ball omgivning. Vi toppar av det med ett massivt downhill på 1000 höjdmeter. Efter diskussioner om livets väsentligheter som optimal slaglängd på gafflar över middagen är ingen svårövertalad när det kommer till sängdags.

Dag 5. Vandiperiyar

Nu har vi kramat ur det bästa av vad Kuttikanam har att erbjuda. Efter att sagt adjö till hotellet cyklar vi ner genom det som heter Ladrams hemliga dal vi följer floden neråt genom ett otroligt naturskönt landskap till floden Periyar. Från här styr vi kosan mot dagens mål Vandiperiyar. Nät vi kommer fram finns vårt bagage på plats, efter en dusch och en bit mat vill man smälta dagens intryck och undra varför cykelvasan inte kunde gå här istället? Tapto.

Dag 6. Vandiperiyar

Nu är det dags att köra det som är känt som the Vandiperiyar loop. Några av dom vackraste teplantagerna i hela Kerala finner man i Vandiperiyar. Singletracksen är av toppklass, det är en cykelupplevelse svår att beskriva. Efter avslutad cykling är det dags för en transfer till Periyar, vi övernattar sedan i en by som heter Kumily. Över middagen går diskussionerna höga om huruvida Racing Ralph eller Rocket Ron är det optimala däcket för indiska stigar. Maten gör ingen besviken sen dröjer det  länge förrän det är mörkt i rummen. Ralph eller Ron?

Dag 7. Periyar

En lite lugnare dag väntar, vi kan ta en båttur på floden för att se om vi kan spåra någon tiger på strandbankarna.Efter det en transfer till en plats som heter Munnar. Vi kommer fram lagom till en eftermiddgs tut bland några av världens(!) högst belägna teplantager.  Kanske det känns ganska skönt att kunna bryta av med en dag på floden och en lite lugnare eftermiddagstur. Middag, säng, sova. Klart slut.

Dag 8. Vandiperiyar

Vi vaknar upp på vårt hotell, intar den indiska frukosten och får en briefing om dagens tur. Efter att vi gjort oss i ordning, fyllt på vatten och laddat på med några powerbars ger vi oss av på en tur som går under det exotiska namnet: Elephant Pass ride. Denna tur ger oss mycket av vad området har att erbjuda i form av singletrack. Tar det aldrig slut? Detta område bjuder nästan på för mycket bra cykling. Det är kombinationen av single track, kulturlandskap, folk och det perfekta klimatet gör resan så speciell.

Dag 9. Vilodag i Munnar

Dags för en vilodag i Munnar. Det är fritt att bara hänga, ta sovmorgon och vila benen. Tycker du att det känns tråkigt? Då har vi en backup plan för dig. Kolukumailai Descent.

Dag 10. Munnar

Munnar: The downhill. Det var bra med en vilodag för idag väntar en av resans höjdpunkter, en av världens bästa downhill turer (den är verkligen så bra). Man följer de gamla stigar som först användes av de brittiska teplantagepionjärerna på 1870-talet. Ett superdownhill som droppar mer än 2000 höjdmeter från topp till botten. Downhillet tar oss till och med in i den angränsande delstaten Tamil Nadu. Fett.

Dag 11. Munnar – Fort Cochin

Frukost och därefter är vi redo för cykling i djungeln. Dagen bjuder på cykling genom tropiska skogar, det känns som om man är i djungelboken. Efter en full dag av djungelcykling möter en transfer upp för att ta oss till Allepey. Vi anländer och checkar in på vårt hotell och efter en middag och kanske en öl sover vi snart.

Dag 12. Hemresa

Transfer till flygplatsen för hemresa eller reser ni vidare på egen hand.

Bra att veta

Flyg t/r Cochin ingår inte i resan men vi hjälper gärna till att titta på detta.  Uppsamling sker på flygplatsen senast kl. 09.00 på startdagen. Skulle ni vilja ha en extra natt i Cochin med kompletterande transfer går det att ordna mot en tilläggskostnad.

Boende är i dubbelrum. Vill ni ha enkelrum går det också att ordna mot ett tillägg på ca 2300 SEK.

Vi reser till Kerala när det är som svalast vilket är under vintern. Temperaturen varierar inte speciellt mycket p.g.a. närheten till ekvatorn. Ni kan förvänta er temperaturer dagtid mellan 20-28 grader. På höjd kan temperaturen sjunka under 10 grader. För att du skall kunna följa med på denna resa skall du vara en van mountainbike cyklist men du behöver inte vara någon expert. Du skall ha en god kondition så att du klarar av 5-6 timmar i sadeln per dag. Vissa av de stigar vi cyklar kan vara ganska tekniska.

Eftersom vi kommer tillbaka till samma ställe flera av dagarna kan man lägga in egna vilodagar om man vill.

Det finns ett begränsat antal cyklar att hyra på plats,  Small/Medium and Large Nukeproof Mega AM eller motsvarande, alla 27.5.  Hyran ligger på  £250 för hela turen. De flesta som reser till Kerala tar dock med sin egen cykel. De flesta flygbolag låter dig ta med cykeln mot en avgift, se till att förpacka den väl, kontakta oss så kan vi ge dig tips och råd. Det allra bästa är att ta med cykeln i en väska avsedd för cykeltransport men det kan också funka att packa cykeln väl emballerad i en papplåda. Om du skall ta med cykel så är det viktigt att du talar om det för oss innan så vi kan kolla med aktuellt flygbolag.

Vi rekommenderar en heldämpad freeride cykel för denna resa med slaglängd fram på 140 mm och uppåt. De mest tekniska dagarna rekommenderas också knäskydd.

Om du tar med egen cykel se till att den är i servad och i bra skick. Reservdelar kan vara mycket svårt att få tag på, kolla så att kedjekransar, kedja, dämpare, bromsar m.m. fungerar innan avresa. Ta även med reservdelar som du misstänker kan gå åt t.ex. växelöra, bromsbelägg, vajrar. Vi brukar samsas om en verktygslåda på gruppen och guiden medför också en del verktyg och reservdelar. Byt ut allt som är slitet innan du packar ner cykeln. Om du skall hyra är det bra att ta med SPD-pedaler och skor, somliga föredrar att ta med egen sadel också.

När ni har bokat kommer ni att få ytterligare information med packlista m.m. Har ni frågor hör av er till info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Himalaya
 • Mountainbikeresa

Mountainbike äventyr i Övre Mustang, Nepal

Mustang, en gång förbjudet att träda in i men nu öppet för besökare. Här väntar mystik, orördhet och helt fantastisk mountainbike cykling!

 • Mountainbikeresa

Mountainbike genom ett världsarv: Kappadokien, Turkiet

Turkiets mountainbikeparadis ligger i Kappadokien. Ett fascinerande och säreget område beläget i centrala Turkiet

 • Mountainbikeresa

Single Track MTB i Marocko

Gillar du utmanande stigcykling i spektakulär terräng? Då är detta resan för dig. Adrenalin, hög puls och stor skönhet är att vänta i Atlasbergen

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.