Moab,USA: Legendarisk stigcykling i magisk miljö

Moab är ett legendariskt område som spelat en viktig roll i mountainbikens utveckling och många stigcyklister drömdestination. Det är inte heller utan skäl, det är en magisk plats, som på en annan planet...

Moab är ett legendariskt område som spelat en viktig roll i mountainbikens utveckling och många stigcyklister drömdestination. Det är inte heller utan skäl, det är en magisk plats, som på en annan planet…

Ursprunget till utvecklandet av stigcyklingen är dock lite udda. I början av 1900-talet började man bryta uran i området och med det följde utbyggandet av grusvägar. Landskapet hade tidigare varit otillgängligt och vägarna gjorde det möjligt för människor att med hjälp av jeepar och motorcyklar utforska området.

Motorcyklisterna fick också tillåtelse att skapa en egen single track rutt, den kända ”Slickrock Motorcycle Trail”. Denna började sedan även användas av MTB-cyklister. Så själva startskottet till MTB boomen i Moab har sitt ursprung i en motorcykel led!

Under 1990- 2000-talet börjande olika grupper av MTB-entusiaster utveckla och bygga leder i som endast var till för cykling. Det skedde i samarbete med federala landägare och antalet rutter växte snabb och nu finns ett brett nät av cykelleder i olika svårighetsgrader, allt från böljande, flowiga och jämna stigar till extrem downhill.

Pathfinders Pelle Aronosson cyklade i Moab redan 1988, så det är ju kul att ha en riktig pionjär med i gänget!

Underlaget på stigarna varierar från släta berghällar av röd sandsten (slick rock), hårt packad jord och mer sönderbrutna, klippiga partier med drops av olika storleksgrad. Trots att det är en mestadels ökenartad miljö så är det väldigt lite lös sand utan det mesta är ganska hårt packat.

Vi kommer att åka mer nedför än uppför då vi kommer att ha hjälp av biltransporter för att nå dagsturerna. För de som vill kan dagarna också förlängas utan att det påverkar logistiken nämnvärt.

Resan vänder sig till hyfsat erfarna stigcyklister men du behöver absolut inte vara någon expert. Stigarna är gjorda för att cykla på och är du på en medelgod nivå så ska du inte behöva kliva av cykeln mer än vid enstaka tillfällen. Vi kommer att hjälpa varandra och försöka utvecklas tillsammans och se till att alla tar sig fram och har skoj.

Vi kommer att bo i ett radhus i centala Moab som tillhör några MTB-vänner till oss. De har järnkoll på området, då de snittar runt 100 cykeldagar om året. De har också tagit fram turförslaget till oss och de kommer att se till att vi hittar guldkornen oss under resan.

Det är en fin lägenhetsvilla med alla bekvämligheter såsom pool och relax-område.

Se här för boendet.

Maten fixar vi på egen hand så det kommer så att säga vara till självkostnadspris. Resan i sig är ett se som en pilotresa och priset är satt därefter.

I närområdet finns spektakulära nationalparker och möjligheter till andra aktiviteter, alltifrån vandring till skydiving och vill ni göra utflykter på egen hand är det lätt att ordna.

Resan till Moab/USA ingår inte i priset men vi kommer att samordna en transport från Salt Lake city alt. Denver genom att hyra en minibuss med släpkärra på plats.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd10 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Transport Denver/alt Salt Lake city – Moab med van + dragkärra för cyklar
 • Alla lokala transporter på plats i Moab
 • Boende 9 nätter (flebäddsrum) på Entrada Condominium Complex
 • Lokal cykelvärdar
 • Två färdledare (Pelle & Nicke) från Pathfinder Travels

I resans pris ingår inte:

 • Flyg t/r USA
 • Mat & dryck
 • Personliga försäkringar
 • Cykelfrakt
 • Cykelhyra

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Ankomst Moab

Vi checkar in på vårt boende i Moab och gör oss hemmastadda. Har du med cykel hemifrån, så är dags att montera ihop den. Har du inte tagit med cykel hemifrån går vi och fixar cyklar. Det finns fyra uthyrningsställen inom gångavstånd och de har ett stort utbud av högkvalitativa, fulldämpade cyklar. Vi träffar också våra lokala värdar och har en kort genomgång av vad som väntar oss under veckan.

Dag 2. Navajo Rocks

Efter en god frukost tar vi oss upp mot Navajo rocks. Det är ett relativt nyligen utvecklat trailområde som byggts från grunden av och för MTB-cyklister. Vyerna är fantastiska och vi kan njuta av flowiga stigar men området bjuder även på mer komplex terräng. Vi kommer att se till att vi kör stigarna i rätt riktning för att maximera det roliga och minimera onödigt slit. Designen på området gör det också lätt att dela upp gruppen, om det skulle vara ett önskemål. På eftermiddagen tar vi oss tillbaka till vårt hus för after bike och relax vid poolen.

Se här för loopar som man kan köra i området.

Dag 3. Horse Thief Trails

Idag kommer vi att köra i ett närgränsande område till Navajo rocks. Även denna zon är byggd av och för MTB – entusiaster och erbjuder härliga, böljande stigar. Det finns också rejäla utmaningar att ta sig an. Vi tar oss tid till att köra samma krux om och igen för att pusha våra gränser framåt, ingen stress, bara skoj och skräck i en skön blandning.

Vi avslutar dagen med en rejäl downhill sträcka längs med den kända ”Getaway Trail” fram tills vi avslutar dagen med en stoppsladd vid Gemini bridge. En av många naturliga stenvalv vi kommer att beundra under vår resa.

Se här för loopar som man kan köra i området!

Dag 4. Bull run,The Magnificent 7 trail system

Vi börjar dagen med att köra nedför Bull runs åsar och klippbranter, flaggskeppet av det kända Magnificent 7 trail system. Helt magisk cykling på stora partier av klipphällar med massor av sköna drops. Inledningsvis är det rätt lätt men svårighetsgraden ökar succesivt. Vi fortsätter sedan längs med några till av Mag 7 stigarna och avslutar med lite cykling uppför fram till shuttlen. Finns ork kör vi en vända till!

Se mer om turen här!

Dag 5. Moab Brand Trails

Idag har vi en lite lättare dag framför oss i ”The Moab Brand system”. Området är mycket lättillgängligt och från parkeringsplatsen utgår en rad slingor som vi kan leka runt på så länge vi behagar. En del väljer kanske att ta en taktisk halvdags vila, både fysiskt och mentalt, inför den minst sagt utmanande morgondagen.

Se här för loopar som man kan köra i området.

Day 6. The Whole Enchilada

I dag väntar en världens mest episka turer, The Whole Enchilada. Det är en massiv dag som innebär ca 40 km i distans med 2700 m nedför och 600 m uppför. För att kunna göra hela turen krävs det dock att det är torrt och att snön smält undan på högre höjd. Turen är mycket populär och det är bra att ta en riktigt tidig start. Det kan hända att vi börjar lite längre ned beroende på väderläget. Om inte inleds turen i alpin terrängen och vi börja med att trampa uppför till Burro passet innan det bär av nedför. Vi är nu omgivna av skog och vi tar oss ned längs skogsbranter, raviner och över små bäckar. Vi bekantar oss med rötter, sten och snäva switchbacks, väldigt annorlunda jämfört med stigarna vi kört dagarna innan. Efter ett par timmar (med lite inslag av cykling på grusvägar) kommer vi fram till Porcupine Rim och vi lämnar skogen bakom oss och träder åter in i ett torrt ökenlandskap.

Stigarna ovan oss har varit relativt jämna och fina jämfört med vad vi har framför oss. Teknisk cykling i stenig och stundtals sönderbruten terräng med en del stora drops, smala eggar och rännor är att vänta. En del partier är så tekniska att endast ett fåtal klarar av att ta sig ned på sadeln. Har man inte kört stigen förut, så kan det vara bra att reka av flera sektioner.

Vi avslutar genom att köra hela vägen ned till Colorado flodens strandbankar. Nu är vi värda något kallt i strupen innan vi trampar tillbaka ned mot Moab.

Se mer om turen här!

Dag 7. North Klondike trail system

Vi har nu en mer avslappnad dag framför oss där vi kan loopa runt i stigsystemet och njuta av vackra vyer, flowiga stigar och sköna linjer på bergshällar. Vi kommer skänka tacksamma tankar till de som byggt stigarna. Miljön är fantastik.

Dag 8. Amasa Back

Nu kommer det bli en pumpig och skumpig dag som kanske gör att du kommer att omvärdera vad som är möjligt att göra på en cykel. Amasa back är ett av Moabs absolut bästa stigsystem och bjuder liksom föregående turer på fantastiska vyer. Vi börjar med att klättra upp mot HyMasa och kör sedan nedför mot Captian Ahab. Det finns dock ett längre alternativ för de som önskar och orkar.

Se mer om turen här!

Dag 9. Dead Horse Point State Park

Vi avrundar vår vistelse i Moab med lite avslappnad cykling som innebär minimalt med klättring och glada miner. Stigarna är inte så tekniska men, snabba och roliga. Inramningen är också otroligt spektakulär och gör ingen besviken. På kvällen går vi ut och äter en festmiddag och firar av en grymt lyckad vecka!

Se här för loopar som man kan köra i området.

Dag 10. Hemfärd eller vidare resande på egen hand

Bra att veta

Den här resan kommer att ha karaktären av en pilotresa och bygger på att deltagarna är öppna för förändringar och beredda på att hjälpa till med det praktiska såsom bilkörning, matlagning etc.

Vi åker till Moab tillsammans för att cykla och ha skoj. Våra vänner på plats kommer hjälpa oss med finplanering och stötta upp.

Vi kommer antingen flyga in till Denver eller Salt Lake city och hyra en eller flera minibussar med en släpvagn (en täckt sådan, så att vi lätt kan packa in cykelväskorna/kartongerna). Slutgiltigt val av flygplats avgöra av rutt och pris på flyget. Vi kommer sjävklart sätta en given tid och plats för pick up/ drop off, när vi väl fått ihop en grupp. Flygpriset ligger idag på ca 5000 SEK + cykelfrakt.

På plats i Moab kommer vi ha tillgång till en trailer samt även ordna hjälp med jeepar och racks, så vi löser alla lokala transporter på egen hand. Vi har lagt in kosten för detta i priset.

Maten lagar vi också själva. Det finns ett bra kök och Pelle och Nicke från Pathfinder lägger upp en plan för matinköp/menyer så att det blir smidigt för alla. Det kommer dock vara till självkostnadspris och bygger på att alla deltagare är beredda på att hjälpa till.

Vill man inte ta med egen cykel finns fler uthyrningsställen på gångavstånd från vårt boende: Se tex:

https://poisonspiderbicycles.com/

http://moabcyclery.com/

https://chilebikes.com/

http://www.blazebicycles.com/fiend2/

Om du tar med egen tänk på att ta med reservdelar specifika för din cykel som exempelvis växelöra och bromskivor m.m. Vi delar upp verktyg mellan oss som vi kan dela på. Vi rekommenderar absolut att köra heldämpat med hyfsad slaglängd på gaffeln.

Vädret i maj är i regel stabilt. På lägre höjd kan det vara rätt varmt, räkna med ett snitt på ca 20 grader, rätt gött med andra ord.

Inför resan skickar vi ute en packlista om detaljerad info. Har ni frågor kan ni i alla lägen höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Mountainbikeresa

Single Track MTB i Marocko

Gillar du utmanande stigcykling i spektakulär terräng? Då är detta resan för dig. Adrenalin, hög puls och stor skönhet är att vänta i Atlasbergen

 • Mountainbikeresa

Singletrack i Kerala, Indien

Kerala i södra Indien kännetecknas av sin grönska och sina evigt gröna risfält och teodlingar. Här finner man också singletrack i världsklass och det är just därför som vi väljer att åka hit.

 • Europa
 • Mountainbikeresa

Finale Ligure, Endurocykling i världsklass

Mäktiga stigar i medelhavsmiljö kombinerat med en infrastruktur designad för MTB, gör Finale Ligure till ett av Europas absolut bästa områden för all mountain- och endurocykling. Lägg därtill världens bästa kaffe, glass och mat.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.