MTB-äventyr genom Transsylvanien

Bland de vackra Transsylvanska kullarna och bergen slingrar sig härliga och utmanande stigar i nästintill oändlighet. Vi varvar tuffa klättringar med fin nedförsåkning och hänförs av de dramatiska vyerna.

Under veckan bjuder det varierande landskapet på allt från täta skogar till öppna vidder och det skiftande underlaget bidrar också till upplevelsen av ett unikt cykeläventyr. Det är inte alls ovanligt att se vilda djur av olika slag under cyklingen. Har vi tur kanske vi till och med kan få en glimt av brunbjörn och varg! Vi cyklar bland annat området kring staden Odorheiu Secuiesc/Székelyudvarhely och i närheten av berget Hargita. Vi rör oss även i en del av de Östra Karpaterna samt tillbringar en heldag på härliga single-tracks i vacker lövskog i kring Sighișoara/Segesvár.

Resan lämpar sig för den entusiastiske MTB-motionären. Vi pressar oss själva lite grann varje dag, men det finns även gott om tid att njuta av utsikten, ta några bilder och lyssna till en del historier om allt från vampyrer till kungligheter. I mitten av resan tar vi oftast en halvdagsvila eller kanske till och med en heldag, beroende på gruppens fysiska status. Då finns det möjlighet att åka på lite sightseeing, delta i diverse aktiviteter eller bara slappa på boendet.

Terrängen vi cyklar i är varierande och generellt sett relativt tekniskt enkel. Dock skulle vi ljuga om vi sa att det inte finns en del längre backar där man får ta i lite extra, men skulle du halka efter lämnar vi dig inte åt vargarna!

Resan görs i samarbete med mtbcycletours.com. En nystartad lokal firma som drivs av sanna MTB- entusiaster och har svensk anknytning.

 

 

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 6, max 8 pax
Gradering1B

I resans pris ingår

  • Flyg t/r Cluj
  • Boende i dubbelrum (eget boende kan fås mot ett extra tilläg på €180)
  • Frukost, lunch (oftast lunchpack) och middag med alkoholfri måltidsdryck
  • Guidning av erfarna guider med relevant utbildning
  • Tillgång till minibuss med cykelsläp
  • Tillgång till grundläggande cykelvård
  • Diverse aktiviteter och sightseeing

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1 . Sverige – Cluj

Varmt välkomna till Transsylvanien! Vi hämtar er från flygplatsen och åker därefter till vårt boende i utkanten av staden Odorheiu Secuiesc / Székelyudvarhely. Resan tar drygt 3 timmar. Väl framme så checkar vi in och tillbringar resten av dagen/kvällen med att förbereda oss inför kommande dags cykling. Vi äter även middag tillsammans och går igenom lite grundläggande information.

Dag 2.  Kullarna kring Odorheiu Secuiesc / Székelyudvarhely!

Dags för vår första cykeldag! Efter frukosten börjar vi med en kort teoretisk och praktisk genomgång om de kommande dagars cykling. Vi pratar bland annat om, och visar, hur vi skall agera vid eventuella djurmöten, vad vi skall göra om olyckan är framme samt går igenom några andra aspekter kopplade till cykling i Transsylvanien.

Därefter börjar vi dagens tur med att utforska några utav de många kullarna kring Odorheiu Secuiesc / Székelyudvarhely och blir varma i kläderna. Sedan åker vi en sväng norrut över vulkaniska platåer innan vi tar av österut mot foten av bergsområdet Hargita. På vägen passerar vi igenom allt från lövskog till barrskog och öppna landskap med vackra vyer. Vi äter lunch på ett värdshus och fortsätter vår tur genom några mindre byar och samhällen. Vi beräknas vara åter vid vårt boende på sena eftermiddagen.

Efter varje dagstur finns möjlighet till cykelvård i samband med kvällens aktiviteter, som vanligtvis innefattar middag och relax! Detta kan vara i form av stretch och avslappning, tunnbad eller bastu, en dricka vid brasan/uteplatsen eller bara chilla på rummet.

Dag 3 . Äventyr längs Hasmasul / Hagymás massivet!

Denna morgon börjar vi dagen lite tidigare eftersom vi efter frukosten ska iväg en bit med vår minibuss och cykelsläp innan vi påbörjar dagens tur. Vi kommer att övernatta på ett annat boende, så vi tar med en övernattningsväska som transporteras med fordon.

Färden går nu österut mot det spektakulära Hasmasul / Hagymás massivet. Det blir en spännande tur bland höga klippor och vackra kullar och dalar. Vi blir inledningsvis avsläppta norr om vår destination och cyklar under dagen i sydlig riktning längs massivet. Utmanande uppförsbackar och härliga nedförsbackar varvas med öppna fält och vackra utsikter åt alla håll. Vi äter lunch i naturen och fortsätter vår färd via några platåer bort mot vårt boende nere i en djup dal.

Dag 4.  En dag i unika Gyimes / Ghimes!

Nu har vi gjort oss förtjänta av lite sovmorgon! Efter frukosten ger vi oss iväg söderut i minibussen och blir avsläppta efter ca. 45 minuter vid vår startpunkt.

Vi cyklar över de vackra och unika kullarna i Gyimes / Ghimes området. Även denna dag bjuder på en del utmanande stigningar varvat med härliga utförslöpor och vackra utsikter. Vi äter lunch i naturen och fortsätter vår tur norrut. Vi kan beskåda en mängd arter av ängsblommor och fjärilar som numera är mycket sällsynta på andra platser. Vid målet blir vi upplockade av vår minibuss och åker tillbaka till vårt ursprungliga boende i Odorheiu Secuiesc / Székelyudvarhely.

Dag 5. Upptäcktsfärd längs Homoroddalen!

Vi rör oss nu i sydostlig riktning. Vi tar oss över kullarna strax utanför Odorheiu Secuiesc / Székelyudvarhely och cyklar i riktning mot Homoroddalen. Några längre stigningar tar oss upp till en utsiktspunkt varifrån vi beskådar ett större antal byar och samhällen. Vid gynnsamma väderförhållanden har vi härifrån utsikt hela vägen bort till de Södra Karpaterna. Vi tar oss ner i dalen och äter lunch på ett värdshus.

Därefter cyklar vi en bit söderut via några mindre fiskesjöar innan vi tar oss upp på en platå som vi följer i nordlig riktining. Vi tar oss ner till byn Meresti / Almás och därefter styr vi kosan hemåt västerut genom några mindre byar. En sista grusvägsstigning genom vacker skogsterräng tar oss upp till den högsta punkten på 888 möh strax utanför Odorheiu Secuiesc / Székelyudvarhely och därefter avslutar vi med en härlig och välförtjänt utförslöpa ner mot staden.

Dag 6. Singletrack i vacker lövskog och historiska miljöer!

Sista cykeldagen! Efter frukosten tar vi återigen minibussen i ca. 1 timme, denna gång i västlig rikting mot Sighisoara / Segesvár och de gamla tysksaxiska områdena av Transsylvanien.

Vår tur börjar med ett varv i denna vackra och historiska stad, som finns med på UNESCOs världsarvslista. Därefter tar vi oss upp på lite höjd och följer en lång och härlig singletrack som slingrar sig i sydostlig riktning, mestadels genom vacker lövskog, mot den lilla byn Viscri / Deutschweißkirch. Här tar vi lunch på ett värdshus och tittar bland annat på ett av de hus som Prins Charles av Wales har i Transsylvanien. Vi besöker även den vackra befästa kyrkan. Sedan fortsätter vi norrut mot byn Saschiz / Keisd där vi avslutar vår tur och ilastar minibussen för hemfärd.

Dag 7. Cluj

Vilodag i Cluj. Eventuell cykling i närområdet.

Dag 8. Hemresa

Efter frukosten checkar vi ut och lastar för avfärd mot flygplatsen. Vi hoppas att alla vid det här laget är härligt möra och fulla av intryck efter veckan som varit. På flygplatsen ser vi till att ni kommer rätt och därefter är det adjö och förhoppningsvis på återseende!

Bra att veta

Denna resa är lämplig för dig som gillar att både trampa uppför och nedför. Det är relativt enkel cykling rent tekniskt, men du behöver ha god kondition och benstyrka för att orka upp för stigningarna.

Räkna med att trampa ca 4-5 timmar varje dag. Vi tar normalt en timmes lunch för att vila benen och fylla på med energi. Som alltid så anpassar vi tempot och svårigheten utefter gruppens förmåga och det viktigaste är säkerheten samt att alla får en njutningsfylld upplevelse! Varje dag finns det utrymme att utmana sig lite extra för dem som vill det och likaså finns möjligheten att ta det lite lugnare om man känner för det.

En halv- eller heldämpad XC cykel med 100-130 i slag kommer att fungera bra. Tyvärr finns det inte möjlighet att hyra cykel på plats,så på denna resa måste du ta med egen cykel. Tänk på att ta med reservdelar specifika för din cykel som exempelvis växelöra och bromskivor m.m. Vi förutsätter även att du kan utföra enklare reparationer av din cykel.

Du kan räkna med temperaturer dagtid på typ 15-25°C . Vi kommer att passera några pass så det är viktigt att vara rustad för cykling i både varmt och lite kallare väder.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om resan. Har ni frågor kan ni i alla lägen höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

  • Mountainbikeresa

Mountainbike genom ett världsarv: Kappadokien, Turkiet

Turkiets mountainbikeparadis ligger i Kappadokien. Ett fascinerande och säreget område beläget i centrala Turkiet

  • Mountainbikeresa

Stellenboch + Wines2Whales Pinotage: En episk MTB upplevelse i Sydafrika

Hösten 2020 har du chans att kombinera tre dagar guidad mountainbikecykling i hjärtat av Sydafrikas MTB-mekka med det fantastiska 3-dagars etapploppet Wines2Whales Pinotage

  • Mountainbikeresa

Single track MTB i Marocko med Specialized concept store Göteborg

Tillsammans med Specialized Concept Store Göteborg har vi lyft vårt centerbaserade singletrack- program till nya höjder. Adrenalin, hög puls och stor skönhet är att vänta i Atlasbergen.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.