Patagonien: En vandring till Världens ände 2.0

Om du söker ett sant äventyr så kommer denna expeditionsresa till Patagonien vara något att bita över. Vi kommer att gå på det mest sydliga stigarna i världen och turen går i de tidiga upptäckarnas anda.

Vi har nu re vitaliserat expeditionsresan till Patagonien tillsammans med vår samarbetspartner Defy Patagonia/ Dothe Beldal. Dorthe, som är danska, är sedan många år bosatt i Puerto Natales i Patagonien. Hon är certifierad International Mountain Leader och väl bekant med regionens vilda natur och extremt nyckfulla klimat. Dorthe är expeditionsledare på resan och står bakom planläggning och logistik.

Resan är endast öppen för sex deltagare och är inte för vem som helst, men garanterat något man kommer minnas i resten av sitt liv. Bered er på att den kommer vara mycket krävande både fysiskt och psykiskt. Du måste bära din egen mat och packning, leva under fältmässiga förhållanden och röra dig i terräng som få andra varit i. Fältlivet kräver också att alla bidrar. Det är med andra ord inget tillrättalagt äventyr utan en sann upptäckarresa som kräver ett stort engagemang och delaktighet från alla deltagare.

Vi inleder resan med utgångspunkt från Punta Arenas och tar oss landvägen söderut för en fyra dagars vistelse på Sydamerikanska kontinentens sydligaste landtunga.  Här vandrar vi längs med den dramatiska kustlinjen. Målet är att nå den Sydamerikanska kontinentens mest sydliga spets.  Vandringen går i expeditionsstil och vi bär med oss campingutrustning (tält, kök, mat mm).  Vi kommer dock att transporteras tillbaka till starten av vandringen med hjälp av Zodiac gummibåtar. 

Vi återvänder till Punta Arenas och flyger sedan till ön Navarino. Här vandrar vi ytterligare fem dagar runt de imponerande Navarinobergen med, om vädret tillåter, fantastiska vyer över Kap Horn och Beagle kanalen. Du kommer att befinna dig på en av världens mest oländiga och dramatiska platser. Mellan vandringarna kommer du uppleva Darwin bergskedjan från ovan, här finns många isfält och glaciärer, flera av dem ännu icke namngivna.

Sammantaget är det en helt enastående och unik resa. Du har chans att upptäcka världens mest sydliga delar undantaget Antarktis och delta på en äventyrsresa i ordets rätta bemärkelse.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd11
GruppstorlekMax 6 personer
Gradering3B

I resans pris ingår

 • Legitimerad och erfaren engelsk/dansktalande vandringsguide under hela resan
 • Lokal specialist guide dag 3-4
 • Landtransport Punta Arenas – Monte Tarn t/r
 • Båttransport  (Zodiacs) från Bahia Rosas till Punta Arbol
 • Privat transfer till flygplats Punta Arenas dag 6
 • Flyg Punta Arenas – Puerto Williams t/r
 • Bärare för tält och campingutrustning + en bärare för mat (alla måste dock bära delar av matransonen, extra bärhjälp kan dock köpas in)
 • 11 frukostar, 4 lunch, 4 picknick lunch och 9 middagar
 • 2 nätter på vandrarhem i Punta Arenas
 • 2 nätter på vandrarhem i Puerto Williams
 • 7 nätter i Camp Defy
 • Wilderness first aid kit, VHF/UHF radio & SPOT
 • Tält och campingutrustning (kök, kastruller, bestick etc)

Ingår inte

 • Internationell flygbiljett
 • Dryck
 • Dricks
 • Personlig utrustning (sovsäck, liggunderlag, funktionskläder, kängor etc)
 • Personlig försäkring (ett måste)

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Punta Arenas

Ankomst Punta Arenas flygplats. Härifrån tar vi en reguljär buss till vårt vandrarhem. På kvällen har vi en briefing och går igenom utrustningen noggrant.

Dag 2. Punta Arenas – Tar Mountains

Efter frukost har vi en privat landtransport som tar oss söderut till vägs ände. Vår vandring börjar där vägen tar slut och fortsätter längs med isolerade stränder, vikar och bukter.  Vi korsar den första floden och inser att vi redan är långt bortom civilisationen.  På kvällen tänder vi vår första lägereld och begrundar världens storhet.

7 h vandring, 10 km, +850 m.

Dag 3. Magellan sundet

Vi äter frukost, river lägret  och vandrar sedan iväg med lättare dagspackning. Vi vandrar längs med isolerade stränder, vikar och bukter och har uppsikt ut mot havet. Här finns ett rikt marint liv och har vi tur kan vi få syn på valar och delfiner, sjöfåglar av olika slag garanteras.

Vandringen bjuder på mycket varierande terräng. Vid sidan av många stränder kommer vi att gå igenom täta skogar, över öppen ”Turba”, en blandning mellan mosse och tundra, och vad över floder.

Vi slår nytt läger vid Punta Rosas. Sedan väntar ytterligare en middag framför lägerelden på en av världens mest ensliga platser.

8-9 h vandring, 17 km, +75 m.

Dag 4. Cabo Froward

Idag är målet att till fots ta oss till det fem våningar höga, vitmålade korset som markerar den Sydamerikanske landmassans mest sydliga punkt. Det är inte en vandring för alla utan innebär en tuff kamp mot ogästvänlig terräng och krävande underlag. Men vi är omgivna av fantastik natur, rikt fågelliv och om vädret är välsinnat, enastående vyer över Dawson Island och Darwin mountain range. Att kunna utstå umbäranden är också del av leken och det är det som gör denna resa till en unik upplevelse.

På eftermiddagen återvänder vi till vårt camp vid Punta Rozas och kan pusta ut i lägret.

8-9 h vandring, 12 km, + 200 m.

Dag 5. San Isidro Lighthouse – Punta Arenas

Vi äter frukost och ser till att ta in vyerna ordentligt innan vi river vårt tältläger och packar ihop.  Vi möter upp våra Zodiacs, sedan väntar en tur på havet längs med den kustlinje vi några dagar tidigare kämpat oss fram genom till fots. Vi kliver i land i närheten av San Isidors fyrhus och kan där besöka en utställning om den indianska ursprungsbefolkningen. Vi kan även gå upp i fyren och få en panoramavy över omgivningarna och spana efter marina däggdjur.

På eftermiddagen återvänder vi till Punta Arenas med landtransport och kan ta en dusch, idka materialvård, packa om och njuta av vandrahemmets lyx. Middag på valfri restaurang (ingår ej i priset). (Dorthe har koll på restaurangerna)

Dag 6. Punta Arenas – Darwin Mountain Range & Puerto Williams

Vi flyger med ett litet propellerplan till samhället Puerto Williams på Navarinoön. Ön ligger på Beagle kanalens södra sida, mitt emot Eldslandet. Vi kan endast få med oss 10 k av personliga tillhörigheter, så det gäller att packa noga. Efter att vi installerat oss på ett mindre vandrarhem kan man strosa runt i det lilla samhället, Ett tips är att besöka ett litet museum om den lokala Yaghan kulturen. Det är också ett bra tillfälle att vila upp sig inför de kommande dagarnas äventyr. Lunch och middag ingår inte i program/pris denna dag. Dorthe kan dock vägleda er.

Dag 7. Laguna Salto

Nu är dags att börja vår vandring på världens mest sydliga stigar som i stort sett endas delas av öns inplanterade bävrar. Från Puerto Williams bär det brant uppåt genom gammelskog och våtmark till vi når Cerro Banderas topp som bjuder på mäktig utsikt över Beagle Channel. Vi vandrar sedan nedåt, återigen genom skog fram till vår lägerplats vid en sjö. Här slår vi upp tälten och sätter igång med fältbestyren.

Utöver personlig utrustning förutsätts du även att bära en del av maten. Det finns dock möjlighet att till extra kostnad hyra in bärare. (Bäraren kan dock delas på fler händer)

5 h vandring, 7 km, + 550 m.

Dag 8. Paso Australia – Laguna Escondida

Idag ska vi vandra över tre bergspass, de ligger dock ganska nära varandra. Det kan hända att vi stöter på snö när vi går över det högsta passet, Paso Australia. Vi går på säker fot och njuter av Dientes Mountain Ranges mäktiga vyer. På eftermiddagen kommer vi fram till ännu en sjö, Laguna Escondida där vi slår läger för natten.

5 h vandring, 7 km, + 400 m.

Dag 9. Laguna Martillo

Idag kommer vi att vandra djupt in i några av världens mest otillgängliga dalgångar. Det finns gott om bäver i området som vi har stora chanser att få syn på. På eftermiddagen närmar vi oss ett nytt bergspass, Ventaron. Återigen slår vi läger vid en sjö, Laguna Martillo, som ligger vid foten av passet.

5 h vandring, 7 km, + 300 m.

Dag 10. Paso Virginia – Laguna Guanacos

Nu väntar en ny utmaning, vi ska ta oss upp till vandringens högsta punkt, Paso Virginia. Vägen dit är stenig och brant och saknar inte utmaningar. Vi hoppas att vädrets makter är med oss när vi väl når passet. Då har vi chans att se Sydamerikas mest sydliga öar innan havet breder ut sig. Nästa landmassa söderut är Antarktis.

Vi går till vår sista lägerplats vid sjön Laguna Guanacos. Vi firar vår sista natt i fält och sover sedan gott i tälten

5 h vandring, 10 km, + 400 m.

Dag 11. Tillbaka till Puerto Williams

Vi packar ihop lägret för en sista gång och går sedan ned mot Beagle Channel fram till en bilväg. Där väntar en landtransport tillbaka till civilisationen och Puerto Williams. Vi njuter av vandrarhemmets relativa bekvämligheter och går sedan ut och äter en avskedsmiddag. Ett stort äventyr på alla plan är snart till ända.

Dag 12. PuntA ARENAS – end of ”The end of the world tour”

Efter en välbehövlig sovmorgon flyger vi tillbaka till Punta Arenas och är framme vid middagstid. Väljer du att resa tillbaka hemåt eller vidare ut i världen denna kväll kan ditt kvarlämnade bagage (sannolikt har du packat ur en del innan turen ut ill Navarino ön) transporteras direkt till flygplatsen. Vill du stanna en eller flera nätter till kan vi hjälpa till med att boka boende i Punta Arenas.

map_marker:

Bra att veta

Internationellt flyg till Punta Arenas ingår inte i priset. Vi kan dock hjälpa till att boka ett sådant om så önskas.

I priset ingår inte heller:
Ingår inte
Dryck
Dricks
Personlig utrustning (sovsäck, liggunderlag, funktionskläder, kängor etc)
Personlig försäkring (ett måste)

Denna resa går i expeditionsstil. Deltagarna måste vara beredda på att hjälpa till att sätta upp tält, laga mat m.m. Det är dock två bärare med på resan som bär tält och annan camping utrustning. All din personliga utrustning och en del mat får du dock själv bära.

I någon mening ger vi oss in i det okända och frågor om tider, hur lång man ska gå, när det är lunch etc, går bort. Det kräver att du som deltagare accepterar osäkerhetsfaktorer, att du tar egenansvar och är beredd att bita ihop och utstå både fysiska och psykiska påfrestningar. Defy/ Dorthe är expeditionsledare och har stor erfarenhet av både miljön och att leda en grupp under beskrivna omständigheter. De/hon kommer dock ställa stora krav på samarbetsvilja och delaktighet.

Belöningen är dock stor, du kommer att vistas i en världens mest svårtillgängliga och dramatiska möiljöer.

Vädret i Patagonien är extremt nyckfullt. Du måste ha mycket bra utrustning och vara rustad för regn och hård vind. Innan avresa kommer du att få en speciell packlista från Defy, skräddarsydd för denna resa.

Vi kan inte garantera att vi genomför det beskrivna programmet och som deltagare måste ni vara beredda på alternativa lösningar. Det kanske säger sig självt, men det är lika bra att poängtera.

Skickar ni intresseanmälan, så ringer vi upp er så vi kan prata mer om resan.

Du kanske också gillar:

 • Sommarresa
 • Vandringsresor

Vandring Turkestan Circuit, Kirgizistan

Vandra i Centralasiens Patagonien och få en natur och- kulturupplevelse utan dess like. Välkommen till det vilda, vackra och orörda Kyrgyz Pamirbergen i Kirgizistan.

 • Vandringsresor

Vandringar i Alaskas nationalparker, USA

Denna naturresa bjuder på vandringar i Alaskas nationalparker. Upplev den rika floran och faunan tillsammans med vår mycket kunniga guide, biologen Bo Björnsäter.

 • Vandringsresor

Vandring i orörda regnskogar, Costa Rica

Orörda regnskogar, ett rikt djurliv, levande byar och grönskande bergsidor. Följ med oss på en tropisk vandringsupplevelse i vackra Costa Rica!

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.