Raft & Hike längs Klarälven, Värmland

Gillar du att vara ute i naturen, tycker det är spännande och utmanande med en aktivitet som inte är helt tillrättalagd och inte är rädd för fysisk aktivitet? I så fall är timmerflotte på Klarälven ihop med vandring det perfekta alternativet för dig!

Längs den magiska Klarälven, med sina slingrande meanderbågar, använder ni både armar och ben för att uppleva landskapet från dess lägsta till högsta punkt. Av timmerstockar och rep bygger ni er egen flotte och flyter fram på älven. Ni gör flera olika strandhugg och får möjlighet att vandra upp på Branäsberget, besöka Femtån och även utforska Fäntjärnskogens naturreservat. Ni övernattar i tält ombord på er väl förtöjda timmerflotte, eller på land enligt allemansrätten. Det ingår också en natt på Klarälvens Camping. Efter flottfärden kan ni också även Halgåleden med dess imponerande kanjonliknande miljö.

Du och ditt resesällskap kommer att ställas på prov, ni kommer få lösa situationer som uppstår tillsammans, ni kommer få kämpa tillsammans, ni kommer få njuta tillsammans, ni kommer få ta beslut tillsammans och ni kommer att dela upplevelsen tillsammans. Hur den upplevelsen blir kan vare sig ni eller vi säga på förhand. Det enda vi kan utlova är en upplevelse som ni aldrig glömmer!

Det är framför allt vattennivån i älven som skapar olika förutsättningar, men även väder och vind har givetvis inverkan. Det är alltid lugnt strömmande vatten som flyter ca 1 – 3 km/h, men även i de lugnaste vatten lurar små äventyr i form av stenar, sandbankar, bakvatten mm. En stor utmaning är att bygga sin egen flotte av stockar och rep samt att få den två ton tunga timmerflotten ur strömmen in till land. Ni genomför turen på egen hand och lägger själva upp era dagsetapper utifrån de yttre omständigheter som råder när just ni åker.

Kanske drömmer ni om att fiska upp middagen och grilla över öppen eld? Ni kan köpa fiskekort i Gunnerud och gärna prova fiskelyckan under färden, men räkna inte med att middagsmaten kommer från vattnet för många dagar. Passa i stället på att gynna de lokala lanthandlarna som finns på några platser längs färden.

Minst två vuxna (18 år eller äldre) / timmerflotte. De vuxna skall vara simkunniga

Pris avgång 24/7 : 4220 SEK (16 år eller äldre) 2210SEK (3-15 år)

Pris avgång 8/7 : 4190 SEK (16 år eller äldre) 2095 SEK (3-15 år)

 

Om ni önskar boka andra datum än de som är angivna så går det att ordna.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMinimum 2 personer
Gradering2A

I resans pris ingår

 • Grundutrustning timmerflotte ( Innehåller: Timmer, rep, paddlar, förvaringslåda, störar, flytvästar, livboj, presenning, tändstickor, plåt för spritkök, förbandslåda, hink, sopsäckar, toalettpapper, toalettspade, färskvattendunkar, topografisk karta)
 • Instruktioner om färden
 • Instruktör under byggtiden
 • Kanot
 • Lokal transport
 • Kartor till vandringsförslagen som görs på egen hand
 • En natt i eget tält på Klarälvens camping
 • En natt i eget tält i Gunnerud

Möjliga tillägg: Sovsäckar (250 kr/set), köksutrustning (340/vuxen, 170/barn), Proviant (1590 kr/vuxen, 1170 kr/barn), tält Hillberg Nallo plats för 3 personer (770/tält)

 

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Ankomst gunnerud

15.30-17.00 Ni kommer till Gunnerud, ca 10 mil norr om Karlstad, och får er utrustning och information om timmerflottfärden. Övernattning i tält.

Dag 2. branäs och bygge av timmerflotte

Vi transporterar er till Branäs där ni bygger er egen timmerflotte. Instruktör finns med under byggtiden. När timmerflotten är klar förtöjer ni flotten och övernattar på platsen.
Här kan man göra vandringen på Branäsberget samma kväll men vår erfarenhet har visat att de flesta är rätt trötta efter att ha byggt sin egen flotte, som väger närmare 3 ton när den är färdig. Flotten består av ca 120 stockar och 400 meter rep. (Man kan också gå mot Långberget via Ransbysätern, som är en historisk säterplats restaurerarad i gammal stil.) en gammal säterplats där man restaurerarat en säter i gammal stil.

Dag 3. vandring på branäsberget och dags att kasta loss

Ni vandrar upp på Branäsberget längs Nordvärmlandsleden och får en fin utsikt över dalgången. När ni kommer ner igen, kastar ni loss flotten och glider iväg. Ni finner själv er plats för nattens vila.

Dag 4. Färden går vidare..

Ni flyter fram på älven och angör land strax innan Femtåns utlopp.

Dag 5. vandring runt femtån

Vandring runt Femtån. Från älven är vandringen 10 -11 km. Eventuellt kastar ni loss efter vandringen och flyter en liten sträcka, innan ni slår läger för natten

Dag 6. Mot nya mål..

Ni fortsätter er egen resa på älven och gör strandhugg där ni önskar. Övernattning i tält.

Dag 7. klarälvens camping och vandring i fäntjärnskogen.

Ni når Klarälvens Camping och övernattar i tält på campingen. Här kan man också hyra en stuga om man skulle vilja.

Ni vandrar på Värnäsleden till Fäntjärnskogen. Det är ett litet naturreservat som består av vacker gammal urskog. OBS! Värnäsleden är ofta bitvis blöt, så ett par stövlar eller rejäla kängor kan vara användbart. Ca 20 km vandring.

Dag 8. sista etappen

Idag är sista etappen på älven innan ni når slutmålet i Björkebo (senast kl 17.00). Där demonterar ni timmerflotten och återlämnar utrustningen.

Har ni tid över och spring i benen skulle vi föreslå en tur till Halgån och Brattfallet. Dit tar man sig längs den vackra Halgåleden.

map_marker: branäs

Bra att veta

Om ni önskar boka andra datum än de som är angivna så går det att ordna.

Det är tillåtet att slå upp ett tält för ett dygn på mark som inte används för jordbruk och som ligger avlägset från boningshus. Detta är en förmån vi i Sverige har som bygger på ömsesidigt förtroende och respekt för djur, natur och människor. Det gäller att vårda denna förmån på bra sätt. Du som väljer att bo i naturen ska känna till alla delar i allemansrätten! Den säger bl a att all nedskräpning utomhus är förbjuden! En fimp i sommartorr skog kan ödelägga värden för miljoner. Glas, burkar, plastpåsar och kapsyler kan skada både människor och djur. Det du tar med dig ut i naturen, tar du också med dig tillbaka!! Det är heller inte tillåtet med motordrivna fordon i terrängen.

Att bygga en timmerflotte som ska hålla för en färd under en eller flera dagar – upp till en vecka – på Klarälven, kräver en stabil konstruktion som tål stötar och håller ihop på ett säkert sätt. Vi använder torkat och barkat grantimmer i olika dimensioner och flotten byggs i tre lager med stockar. För att bygga en timmerflotte som mäter 3×6 meter går det åt ca 400 meter rep.

Att lära sig tekniken för hur flotten ska surras på bästa sätt kan se komplicerat ut vid första ögonkastet, men efter utbildning och med hjälp av instruktörer under bygget är det något som alla klarar av. Att bygga en timmerflotte är egentligen inte så svårt, men det är ett tungt fysiskt arbete. Stockarna som ska användas ligger i högar på strandkanten. Därifrån ska de bäras, men i möjligaste mån rullas för att spara krafter, ner i vattnet. Själva surrningen och bygget av flotten sker i vattnet eftersom den blir för tung för att lyfta i om man skulle bygga den på land. Även om det är en fysisk utmaning handlar att bygga flotte väldigt mycket om att samarbeta och hjälpas åt. Alla har en uppgift att fylla och alla kan bygga timmerflotte.

Du kanske också gillar:

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Med buss till Tjeckien, en klimatsmart vandringsresa!

I Tjeckien väntar ett fullspäckat program med härliga vandringar genom sandstenslabyrinter, djupa skogar och spektakulära berg. Allt inramat av Böhmens rika historia med slott, fort och pittoreska byar.

 • Skidresa

Ski touring södra Tohuko, Honshu/Japan

Följ med till den japanska huvudön på ett skidäventyr utöver det vanliga. Njut av en daglig dos med pudersnö, många höjdmeter och god mat.

 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Dolomiterna, Val di Fiemme

Dolomiternas berg lockar många besökare till sig och det är lätt att förstå varför. Du vandrar omgiven av spetsiga, ljusa bergstoppar som skjuter brant upp från högalpina gräsplatåer med rik flora.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.