Sail & Hike. En odyssé i Bohusläns hjärta

På segelbåten ”Flykt” kryssar vi genom Bohusläns undersköna skärgård, vandrar längs med hissnande klippbranter och på långsträckta hällar av rödgranit. Alltid med den skimrande horisonten i väst i blickfånget. Vi äter gott, sover som sillar och har skoj, skepp ohoj!

Hav och berg har en stark koppling för de flesta, så även för oss. Sannolikt är det de öppna vidderna, exponeringen inför elementen och känslan av att vara en del av något stort som förenar. Vi har länge försökt att kombinera dessa storheter på ett mer konkret sätt hemmavid och i Bohuslän finns faktiskt vandringsområden där fjällliknade landskap och hav sammansmälter. Framför allt längs de djupa fjordarna kring Lysekil och öarna däromkring.

Det bästa sättet att nå dessa vandringspärlor och sammanbinda dem på ett smidigt sätt är sjövägen, kopplingen berg och hav blir därmed än starkare. Och det bästa sättet att ta sig fram sjövägen är att segla. Det är en åsikt som vi och klimatet blåser hårt för.

Men vi på Pathfinder Travels har ingen segelbåt och varken nödvändig eller tillräcklig erfarenheten för att kunna titulera oss skeppare. Visst, vi har viss sjövana, kan segla, men vem kan segla förutan båt och kapten?

Skeppare Wallgren & Flykt

Genom lyckliga omständigheter har vi lärt känna Henrik Wallgren, skeppare, musiker, äventyrare, uppfinnare, författare, konstnär med hjärtat i Bohuslän och pigg på det som driver oss framåt på ett gott sätt. Henrik sin bas på Brännö och har under åren varit engagerad i flertal seglingsprojekt/ båtar. Han är vår stabila skeppare på de stundade irrfärderna.

Sedan två år tillbaka är han ägare av ketchen Flykt, en tvåmastad segelbåt på dryga 40 fot. Båtens tidigare ägare var en musiker/trubadur från Majorna som byggde båten för hand, tillsammans med sin far som var skolad båtbyggare.

Flykt har en rymlig akterkoj där tanken är att fyra personer ska husera. Två av dem måste gilla att ligga nära varandra, i skav eller sked. I förpiken finns plats för två. Manskapet sover midskepps. Utöver det finns båtmässigt hyfsat stora umgängesytor med rymlig pentry och sittbrunn, öppet akterskepp och brett fördäck..

Vandringsdagarna

Tanken är att vi vandrar fulla dagar, emellanåt är det brant och lite exponerat. Flykt och kapen Wallgren släpper av oss vid en plats och hämtar upp oss på en annan. Frukost äter vi på båten och vissa dagar även lunch och middag. Vi planerar och tar huvudansvaret för maten, men hela upplägget bygger på att alla är delaktiga. Det vill säga hjälper till med matlagning med mera. Du behöver inte vara seglingskunning men emellanåt beredd på att dra i en och annan tamp.

Så kasta loss och få en oförglömlig upplevelse av Bohusläns hav och klippor!

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd5 dagar
GruppstorlekMax 6 personer
Gradering2A

I resans pris ingår

 • 4 nätters boende på ketchen “Flykt”
 • Skeppare + deck hand/ kock
 • Vandringsguide
 • 3 middagar,  4 frukost, två lagad lunch, en picknick lunch
 • Måltidsdryck
 • Hamnavgifter

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Lysekil – Sandviks Brygga /Röe

Flykt ligger redo för ombordstigning vid Lysekils södra hamn från och med kl 13:00 och senast klockan 15:30 lägger vi loss och sätter segel. Färden går norrut och vi passerar strax Stånge huvud och de vackra Kornöarna innan vi når fram till Bohus Malmön. Därefter stävar vi i nordvästlig riktning in i den, smala, djupa Åbyfjorden fram till vår natthamn vid Sandviks brygga/ Röe. Kanske vi tar ett dopp innan middag och samkväm.

Dag 2. Sandviks brygga/ Röe – Slävik – Bohus Malmön

Vi avnjuter en god frukost i fjordens lugna vatten innan det är dags för vårt första vandringsäventyr. Under dagen kommer vi följa Kuststigen men även göra vissa avstickare för att nå de mest spektakulära vyerna. Vissa partier innebär lättare klättring/klyvning och kräver en säker fot. Har du anlag för höjdskräck finns möjlighet att följa stigens ordinarie sträckning.

På vägen passerar vi den fantastiska platsen Ulorna, här tar vi en liten paus innan vi fortsätter längs med fjorden. Vi kommer fram till Slävik där Flykt ligger redo och äter en sen lunch. Därefter har vi en kort segling fram till Bohus Malmön som blir vår nästa natthamn. Vill man vandra på eftermiddagen kan man följa Kuststigen kring ön. Det finns även möjlighet till dusch och bastu innan middag, som vi äter på båten.

Dag 3. Bohus Malmön – Ramsvik – Hunnebostrand

Vi kastar loss och äter frukost under gång norrut, seglar förbi Kungshamn/Smögen och får sedan gå för motor fram till Sotenäs Kanal, där vi stiger iland. Nu väntar en fantastik vandring längs med Ramsviks landets granithällar och vackra sprickdalar. Vi äter picknicklunch på lämplig plats och kommer på kvällen fram till Tångeviken och Ramsviks camping och går ombord på Flykt. Vi tuffar över till Hunnebostrand och äter middag på Bellas Gästis innan det är dags att krypa till kojs.

Dag 4. Hunnebostrand – Gåsön/Storön

Efter frukost sätter vi segel och seglar ut på havet. Idag blir segling huvudaktiviteten och vi sträcker åter söderut mot Lysekil och Gåsön/Storön. Den sista natten blir i naturhamn och förhoppningsvis har vi dörjat upp makrill som vi grillar till middag. Men innan det är dags att äta vandrar vi runt öarna och suger in de sista sommarstrålarna. På kvällen har vi avskedsfest och firar en sällsam och underbar upplevelse tillsammans.

Dag 5. Gåsön– Lysekil

Vi tar ett sista morgondopp i västerhavet innan vi sätter kurs mot Lysekils södra hamn. Vi tar avsked av vår besättning och båt och far vidare mot nya äventyr.

map_marker:

Bra att veta

Vår odyssé är i någon mening en utflykt i det okända. Vi har självklart koll på både vandringssträckorna och sjövägar, men tidsramarna är inte riktigt fixerade. Mat kommer vi att få, men kanske inte på exakta klockslag. Tid och rum kan emellanåt flyta samman, såsom kust och hav gör.

Idén med turen är att den ska vara inkluderande och bygga på delaktighet. Vi tar självklart huvudansvar för navigering, orientering och övergripande planering när det gäller mathållning och seglandet av Flykt. Men alla kommer att behöva bidra lite med det praktiska. Det är med andra ord mer en expeditionsresa än ett tillrättalagt “äventyr”.  Uppstår gnäll skickas plankan ut, kapten Wallgren tål inga tendenser till myteri!

Vill du ha mer information, ring Nicke:  070-7429129

 

Du kanske också gillar:

 • Sverige
 • Vandringsresor

Sail & Hike: Weekend i Marstrandsarkipelagen

Vi lanserar nu en uppföljare till vår vandringsodyssé i Bohuslän med utseglingshamn Marstrand. Samma koncept, vi seglar och vandrar. Vi äter gott, sover som sillar och har skoj, skepp ohoj!

 • Sverige
 • Vandringsresor

Vandringsweekend längs med Gotaleden, Västsverige

År 2019 invigdes Gotaleden, en innehållsrik vandringsled mellan Göteborg och Alingsås. Nu har du chansen att tillsammans med en lokal guide vandra sträckan Alingsås - Jonsered och njuta av omväxlande natur, fina kulturmiljöer, god mat och bekväma boenden.

 • Sommarresa
 • Sverige
 • Vandringsresor

Vandringsvecka i Grövelsjön

Under färdledning av vår mycket erfarna guide Daniel Vilhelmson Wesén har du möjlighet uppleva den vackra fjällvärlden kring Grövelsjön. Vi bor bekvämt, äter gott och vandrar med lätt packning rätt utifrån stugdörren!

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.