Sail & Hike: Weekend i Marstrandsarkipelagen

Vi lanserar nu en uppföljare till vår vandringsodyssé i Bohuslän med utseglingshamn Marstrand. Samma koncept, vi seglar och vandrar. Vi äter gott, sover som sillar och har skoj, skepp ohoj!

Hav och berg har en stark koppling för de flesta, så även för oss. Sannolikt är det de öppna vidderna, exponeringen inför elementen och känslan av att vara en del av något stort som förenar. Vi har länge försökt att kombinera dessa storheter på ett mer konkret sätt hemmavid. Vi har ett längre program i trakterna kring Lysekil. Med detta program är vi ännu närmre vår hembygd. På öarna kring den ikoniska platsen Marstrand. Vi kommer vandra på Dyrön, Älgön/Brattön samt på Klåverön. Den sistnämnda ön är en plats där en av Pathfinders medarbetar tillbringar sina somrar, så vi har bra koll på stigarna.

Pathfinders och Kapten Henrik levererade världsklass, helt magiska vandringar och hav. Nu förstår jag vad Bästkusten är !! Oerhört tacksam att vi kom med på denna trip. Vilken skön stämning vi hade, eller hur? Kommer att ligga i minnesbanken forever ! Tackar allihopa //

Janne Staf , maj 2021

Det bästa sättet att nå dessa vandringspärlor och sammanbinda dem på ett smidigt sätt är sjövägen, kopplingen berg och hav blir därmed än starkare. Och det bästa sättet att ta sig fram sjövägen är att segla. Det är en åsikt som vi och klimatet blåser hårt för.

SKEPPARE WALLGREN & FLYKT

Genom lyckliga omständigheter har vi lärt känna Henrik Wallgren, skeppare, musiker, äventyrare, uppfinnare, författare, konstnär med hjärtat i Bohuslän och pigg på det som driver oss framåt på ett gott sätt. Henrik sin bas på Brännö och har under åren varit engagerad i flertal seglingsprojekt/ båtar. Han är vår stabila skeppare på de stundade irrfärderna.

Sedan två år tillbaka är han ägare av ketchen Flykt, en tvåmastad segelbåt på dryga 40 fot. Båtens tidigare ägare var en musiker/trubadur från Majorna som byggde båten för hand, tillsammans med sin far som var skolad båtbyggare.

Flykt har en rymlig akterkoj där tanken är att fyra personer ska husera. Två av dem måste gilla att ligga nära varandra, i skav eller sked. I förpiken finns plats för två. Manskapet sover midskepps. Utöver det finns båtmässigt hyfsat stora umgängesytor med rymlig pentry och sittbrunn, öppet akterskepp och brett fördäck..

VANDRINGSDAGARNA

Tanken är att vi vandrar fulla dagar. Frukost äter vi på båten och vissa dagar även lunch och middag. Vi planerar och tar huvudansvaret för maten, men hela upplägget bygger på att alla är delaktiga. Det vill säga hjälper till med matlagning med mera. Du behöver inte vara seglingskunnig men emellanåt beredd på att dra i en och annan tamp.

SKICKA EN FÖRFRÅGAN!

Vi kan genomföra arrangemanget på förfrågan och skickar gärna prisförslag.  Flykt har plats för ca 6 passagerare, det går att knö in fler men vill ni ha lite rörelseutrymme så är 6 personer max: info@pathfindertravels.se

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd3 dagar
GruppstorlekMin 4, max 6 personer
Gradering1A

I resans pris ingår

 • 2 nätters boende på ketchen “Flykt”
 • 1 Skeppare/kock + 1 deck hand/ vandringsguide
 • 2 middagar,  2 frukost, en lagad lunch, en picknick lunch
 • Måltidsdryck
 • Hamnavgifter

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

DAG 1. Marstrand – DYRÖN

Flykt ligger redo för ombordstigning vid Koön/Marstrand från och med kl 16:00 och senast klockan 17:30 lägger vi loss. Vi går ut genom Marstrand norra inlopp och stävar sedan österut in i Hakefjorden och fram till Dyrön där vi lägger till för natten. Efter en kortar vandring på ön väntar middag och samkväm med en och annan rövarhistoria.

DAG 2. Älgö/Brattön – Klåverön

Vi avnjuter en god frukost innan det är dags att stäva mot Älgön och hoppa iland för vårt första vandringsäventyr. Vi kommer att vandra genom några av länets mest värdefulla lövskogar upp mot Älgö gavel. Här ligger en av Västsveriges största ljunghedar med en strålande panoramavy ut över Marstrand, Åstol, Klädesholmen, Pater Noster och horisonten i väst. Om ni gillar äventyrlig vandring med lite inslag av “srcambling” så tar vi oss ända ut på gaveln. Annars  vandrar vi runt lite på heden och ta sedan en annan stig genom otroligt vackra hagmarker och lundar tillbaka till Flykt.

Vi äter lunch och tar oss över sundet till Brattön. Nu är målet att nå toppen av Blåkulla (131 m.ö.h) och leta oss fram till grottan. Efter lite grottkrypning (om vi hittar den) återvänder vi till Flykt, sätter segel och seglar ut mot havet, rundar Marstrand och går in mot Klåverön. Om vädret tillåter ligger vi i natthamn i Utkäften. Om det är hård vind ligger vi på insidan av ön. Vi äter middag på båten och njuter av natten.

DAG 3. Klåverön – Marstrand

Efter en härlig frukost tar vi oss iland på Klåverön och vandrar dels på stigar, dels stiglöst på klippor och på den lilla fina grusvägen. (Det finns bara en väg på Klöverön, dock inga bilar).

Klåverön har en rik historia och man har funnit boplatser på ön från äldre stenåldern (ca 10 000 – 4000 f.kr). Ön är, liksom Älgön, ett naturreservat och är kuperad med otaliga sprickdalar av varierade storlek. Här finns lövskog, barrskog men även öppna beteshagar där det går kor och får. Det har funnits ett antal gårdar på ön och fortfarande bedrivs som sagt boskapsskötsel. Fågellivet är rikt och så även floran.

På eftermiddagen puttrar vi till Marstrand och ett kort men stort äventyr är till ända. Vi tar avsked av vår besättning och båt och far vidare mot nya äventyr.

map_marker: Marstrand

Bra att veta

Vår odyssé och därmed i någon mening en utflykt i det okända. Vi har självklart koll på både vandringssträckorna och sjövägar, men tidsramarna är inte riktigt fixerade. Väder och vind kan göra att programmet förändras, Älgön kan bli Dyrön, en natt kan bli i Marstrand istället  för Klåverön…. En sak kan vi garantera, ni kommer att segla och vandra (om det inte blir full storm, då blir det dock bryggsegling och vandring).  Mat kommer vi att få, men kanske inte på exakta klockslag. Tid och rum kan emellanåt flyta samman, såsom kust och hav gör.

Idén med turen är att den ska vara inkluderande och bygga på delaktighet. Vi tar självklart huvudansvar för navigering, orientering och övergripande planering när det gäller mathållning och seglandet av Flykt. Men alla kommer att behöva bidra lite med det praktiska. Det är med andra ord mer en expedition än ett tillrättalagt “äventyr”. Uppstår gnäll skickas plankan ut, kapten Wallgren tål inga tendenser till myteri!

Vill du ha mer information, ring Nicke: 070-7429129

Skulle du vilja förlänga din vistelse i Västsverige finns det mängder av upplevelser att välja på. Se här!

Du kanske också gillar:

 • Sverige
 • Vandringsresor

Vandringsweekend start & stopp Carlstens fästning, Marstrand

Carlstens Fästning på Marstrand är en av Bohusläns mest ikoniska platser och ett välkänt landmärke för sjöfolk sedan hundratals år tillbaka. Här bor vi mitt i historien och gör fina vandringar på Koön – Marstrandsön samt den spektakulära Älgön.

 • Sverige
 • Vandringsresor

Sail & Hike. En odyssé i Bohusläns hjärta

På segelbåten ”Flykt” kryssar vi genom Bohusläns undersköna skärgård, vandrar längs med hissnande klippbranter och på långsträckta hällar av rödgranit. Alltid med den skimrande horisonten i väst i blickfånget. Vi äter gott, sover som sillar och har skoj, skepp ohoj!

 • Sverige
 • Vandringsresor

Vandringsweekend längs med Gotaleden, Västsverige

År 2019 invigdes Gotaleden, en innehållsrik vandringsled mellan Göteborg och Alingsås. Nu har du chansen att tillsammans med en lokal guide vandra sträckan Alingsås - Jonsered och njuta av omväxlande natur, fina kulturmiljöer, god mat och bekväma boenden.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.