Ski touring på Kolahalvön, Ryssland

Kolahalvön och Khibinybergen har under senare år blivit upptäcka av ett handfull bergsguider. Krister Jonsson är en av dem. Följ med honom på ett skidäventyr utöver det vanliga och vidga din skidatlas. Vi åker i mars 2020.

Khibinybergen är belägna på Kolahalvön ovan polcirkeln. Närmsta stad är Kirovsk, som ligger i södra delen av bergskedjan. Kirovsk är en gammal gruvstad men nu har det blivit en populär skidort, då det byggts flera skidsystem kring staden.

Ski touring entusiaster har under senare år även upptäck Khibinibergen. Bergen är inte så höga, ca 900 -1200 m, men erbjuder fin åkning med bra snö. Det finns allt från flacka öppna åk, till rejält brant åkning och utmanande korridorer. Det är ett snösäkert område och i regel blir det rejält kallt om nätterna, ned till -20, och det gör att snön är torr och fin. På dagen ligger dock temperaturen på ca -5, perfekt för ändamålet.

Fallhöjderna är på ca 400-500 meter och det gör att du hinner med flera åk på en dag. Speciellt en bit i mars, då dagarna hunnit bli långa. Vi befinner oss som sagt ovan polcirkeln. Du bör vara en erfaren skidåkare som behärskar offpist-åkning i olika typer av snöförhållanden och vara i god fysisk form.

Resan leds av bergsguiden Krister Jonsson, en stabil guide med starkt driv efter det okända. Vi flyger in till St. Petersburg och åker sedan tåg upp till Apatity /Kirovsk. En upplevelse i sig. Därifrån väntar en kortare biltransport fram till själva Kirovsk. Vi inleder resan med att åka en dag i något av liftsystemen för att värma upp och kolla att utrustning funkar etc.

Dagen efter tar vi oss med hjälp av snöskotrar upp till ski-lodgen i Kuelporr. Den blir sedan vårt basläger för veckan. Det är ett enkel men funktionellt boende, lite som en svensk villa med många sovrum. Vi bor i tvåbäddsrum med egen toalett och dusch. Här äter vi frukost och middag samt får ett färdigt lunchpack med oss varje morgon. Maten är god, rustik och vällagad. Det finns även en bar, bra dock att med kontanter om man är sugen på after ski. Enligt Krister bor och äter man bättre i jämförelse med franska och italienska hyttor, så standarden är relativt god.

Vi kommer fram till lodgen på förmiddagen, så vi inleder direkt med en topptur upp till Kaskasniunchor. Därefter väntar några dagars spännande ski touring med ett antal toppturer. Vi avslutar resan med en kort guidad tur i St Petersburg, en kulturstad av rang. Det går också att förlänga resan med en heldag i St. Petersburg, säg bara till om det skulle vara ett önskemål.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd10 dagar
GruppstorlekMax 6 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Stockholm – St. Petersburg
 • Alla lokala transporter och transfers nämnda i programmet inkl. tåg  St. Petersburg – Apati t/r
 • Svensk UIAGM-certifierad bergsguide
 • Lokal  rysk samordnare/reseguide
 • Övernattningar och alla måltider under vistelsen i ski-lodgen. Boende i dubbelrum*
 • 1 hotellnatt, dubbelrum, i St. Petersburg med frukost.
 • 1 middag + 1 lunch i St. Petersburg
 • 1 hotellnatt i Kirovsk, dubbelrum med frukost
 • Liftkort i Kirovsk
 • Underlag för visum ansökan

 I RESANS PRIS INGÅR EJ:

 • Dryck
 • Middag i Kirovsk dag 3.
 • Personliga försäkringar
 • Visum

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Stockholm – St. Petersburg

Vi flyger ut från Stockholm vid lunchtid och ankommer till St Petersburg på eftermiddagen. Där blir vi mötta av en lokal representant som ser till att vi kommer fram till hotellet och hjälper till med incheckningen. Därefter gör vi en kortare rundtur och tittar på klassiska besöksmål som Vinterpalatsetsm.fl. byggnader.  Vi äter middag och packar i ordning inför morgondagens tågtur genom Rysslands vidsträckta vildmark.

Dag 2 – 3. St. Petersburg – Apati – Kirovsk

På morgonen väntar en kortare transport till tågstationen och vi installerar oss  i våra kupéer och har sedan en lång men spännande tågresa framför oss. Vi kommer färdas en sträcka motsvarande Stockholm – Riksgränsen, tåget avgår 09:50 och vi är framme i Apati/Kirovsk kl. 08.03 morgonen därpå, resan tar m.a.o. nästan ett dygn. Det är ett bra tillfälle att stressa av, läsa en bok, lyssna på musik, umgås. Det finns självklart en restaurangvagn på tåget och vi sover bekvämt i liggvagnar.

I Apati blir vi mötta av en biltransport och vi åker direkt till ett av Kirovsks skidsystem för liftburen skidåkning. Vi klär oss med andra ord för skidåkning redan på tåget. Sedan värmer vi upp med några åk i pisten för att kolla status på gruppen och vi går även igenom skid- samt säkerhets utrustning. Finns tid och kraft gör vi en kortare free- touring tur på eftermiddagen. På kvällen checkar vi in på ett hotell, där vårt bagage väntar på oss. Middag och briefing av kommande dagarnas ski-touring äventyr.

Dag 4. Kirovsk – Kuelporr

På morgonen tar vi oss till en plats där vi ska möta upp vårt transportmedel upp till ski- lodgen, snöskotrar. Sedan väntar en ca 50 minuters färd fram till Kuelporr. Vi checkar snabbt in, dricker te, hämtar upp vår lunchpaket och ger oss sedan ut på vår första riktiga tur. På eftermiddagen återvänder vi till hyttan, duschar, äter, dricker och mår gott.

Dag 5 -8 Ski-touring kring Kuelporr

Vi gör en rad olika toppturer i området och går upp på berg som Kaskasniunchor, Putelichor, Mt. Chorgorr, Marchenko m.fl. Antalet åk, höjdmeter vi gör per dag avgörs av gruppens status samt rådande väder- och vindförhållanden.

Dag 9. Kirovsk – Kuelporr – Apati – St. Petersburg

Efter en rejäl rysk frukost är det dags att lämna vår lodge och återvända med snöskotertransport till Kirovsk. Därifrån har vi en kortare transfer med bil till Apati och kl 13.26 börjar vår tågresa tillbaka till St. Petersburg.

Dag 10. St Petersburg – Stockholm

Vi ankommer till St Petersburg kl 10.09 och hinner med att äta lunch på stan innan det är dags att åka ut till flygplatsen. Vi flyger ut på eftermiddagen och kommer hem på eftermiddagen (tidsvinst på returen).

Det finns möjlighet att förlänga resan med en heldags sightseeing i St Petersburg, och åka tillbaka på eftermiddagen dag 11. Kostnaden för detta ligger på ca 1000 SEK. Säg bara till oss om ni skulle vilja göra detta.

Bra att veta

Att åka offpist innebär att du åker på naturens villkor. Underlaget kan variera från lössnö till bristande skare och allt däremellan. Du skall med andra ord kunna åka offpist i alla snöförhållanden. Beroende på förhållanden och gruppens vilja och ambition så kan man räkna med ca 700- 1500 höjdmeter per dag ungefär och åkning mellan 500 och 800 m.ö.h. Men som alltid anpassas dagarna efter snö/väderförhållande och gruppens förmåga och sammansättning.  Vi ser helst att du använder alpin turutrustning, föredrar du snowboard är det splitboard som gäller.

I och med att vi är en bit ifrån kusten är klimatet torrare och kallare i jämförelse med t ex Nordnorges fjordland.  På natten kan det bli ned till -20 och på dagarna mellan ett par till -10 grader.  Det torra kalla klimatet torkar i regel ut snön till ett sockrigt puder. För att få mest glädje av skidåkningen så rekommenderar vi därför att man turar på skidor med minst 105 mm i midjan men gärna 115 mm.

Lavinsäkerhetsutrustning (transceiver, spade, sond) är krav och lavinryggsäck rekommenderas starkt på denna liksom på alla våra skidresor.

Vi bor bekvämt på en ski-lodge med restaurang, bar och bastu där vi äter frukost och middag.  Det finns ett begränsat antal dubbelrum som vi i första hand försöker boka. Skulle det bli fråga om flerbäddsrum, meddelar vi er.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om resan. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Skidresa

Ski touring i Kirgizistan och Tien Shanbergen

Denna resa tar sikte på bergslandet Kirgizistan som ligger i Centralasien. Kirgizistan är ett land som bjuder på orörd vildmark, gästvänliga nomader, yurtboende och toppturer på skidor.

 • Skidresa

Ski touring Norra Tohuko, Honshu/Japan

Bergsguiden Stefan Palm tar oss med på en mångbottnad resa genom Japans bottenlösa puder. Vi turar på den norra delen av Honshu, äter god mat och upplever magisk skidåkning och fascinerande japansk kultur.

 • Skidresa

Toppturer i Rila & Pirin, Bulgarien

Rila- och Pirinbergen i Bulgarien är som gjorda för skidbestigning. De högsta topparna ligger strax under 3000 meter och skidåkningen är både utmanande och spektakulär.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.