Offpistskidåkning, Dizin, Iran

Alborzbergens största skidort, Dizin, ligger cirka tre timmar norr om Irans huvudstad Teheran. Orörd pudersnö, stora berg och gott om svängutrymme väntar.

Att åka skidor i Iran är något för den sanne skidfantasten. Åkningen är mycket bra tack vare den goda snökvaliteten och de rejäla fallhöjderna. Det finns två massiva bergskedjor i Iran: Alborzbergen i norr som sträcker sig från väster till öster och Zagrosbergen som ligger längre söderut som en lång taggig barriär längs persiska viken. Alborzbergen rymmer flera toppar över 4000 m, där den högsta toppen utgörs av vulkanen Damavand, 5671 m. Skidorten Dizin är populär, särskilt under helgerna och det är annorlunda skidkultur ni möter. Missa inte afterskin med te och vattenpipa!

Vi besöker intressanta historiska platser och kommer i kontakt med iranska traditioner och gästfria människor.

Det preparerade området består av varierande skidåkning på medelnivå men inom räckhåll från liftarna finns det flera grytor och colouirer för den som så önskar. Vi håller oss omkring liftsystemen där man vanligtvis finner mycket bra snöförhållanden. De flesta iranier håller sig till pisterna så konkurrensen om snön är inte lika hård som i Europa eller Nordamerika. Vår erfarne skidguide säkrar många och långa puderåk. Skidåkningen i Dizin sker på mellan 2500 meter och 3500 meter.

Tack för all hjälp med Iranresan som var fantastisk, särskilt tack vare våra grymma guider. Resan ska jag varmt rekommendera till andra.

Emy Wängborg, Lidingö

Vi har arrangerat skidresor till Iran sedan år 2001 och en resa med Pathfinder Travels innehåller mycket mer än bara skidåkning. Du möter en annan kultur, historia och arkitektur. Vi besöker intressanta historiska platser och kommer i kontakt med iranska traditioner och gästfria människor.

Resan leds av Mattias Jansson som guidat i Dizin i många år och har väldigt bra lokalkännedom. Tillsammans med en lokal organisation på plats kommer han se till att allt flyter på smidigt och att ni hittar bra åkning.

 

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMax 16, min 10 personer
Gradering1A

I resans pris ingår

 

  • Flyg t/r Sverige – Teheran
  • Alla lokala transporter
  • Svensk färdledare/pistguide
  • Lokal engelsktalande guide
  • Alla övernattningar i dubbelrum på hotell med frukos

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Teheran – Dizin

Vi landar på Teherans flygplats på kvällen och tar en transport från den myllrande mångmiljonstaden upp till de massiva, snötäckta Alborzbergen

Efter inkvartering på hotellet i Dizin äter vi en sen middag och laddar inför följande dag.

Dag 2 – 5. Dizin / Darbandsar

Efter frukost ger vi oss ut i pisterna eller utforskar den kringliggande skidterrängen. Dizins pistmaskiner koncentrerar sig på området närmast liftarna, vilket innebär att det finns stora ytor med lättillgänglig offpist-åkning som vi kan ta för oss av. För att öka säkerheten i åkningen så inkluderar vi en lavinkurs där vi varvar teori och praktik. Åkningen i Dizin sker på runt 3500-2700 meters höjd. Under dagarna besøker vi olika delar av systemet för att hitta den ultimata skidåkningen. Kanske tar vi en tur över til skidområdet Darbandsar. På kvällarna äter vi middag i olika restauranter i Dizin och i den lokala bergsbyn. Kanske dricker vi en kopp iransk te hemma hos någon av Pathfinders vänner i den lokala byn. Det blir också långa kvällar med skidsnack och utrustningsmek.

Dag 6 – 7. Dizin/Shemshak

Om det finns möjligt tar vi oss över till den närliggande orten Shemshak och provar på åkningen där under någon dag. Det beror på om snöförhållandena tillåter detta. På förmiddagen dag sju lämnar vi backarna och åker tillbaka till Teheran och kollar in basarerna och folkmyllret. Kontrasten är total, från bergens stillhet till en myllrande stad med 12 miljoner invånare. Att vandra runt i stan är ett äventyr i sig. Vi besöker bland annat den 500 åriga intensiva basaren och kanske gör vi ett besök i en lokal moskè.

Dag 8. Teheran – Sverige

 

Tidig uppstigning och transfer genom Teherans gator och exotiska arkitektur i gryningen och ut på ökenslätten där flygplatsen ligger.

map_marker: Dizin, Iran

Bra att veta

Alla som åker till Iran måste ha ett visum och ett pass som är giltigt mer än sex månader efter hemkomstdatum med mycket plats kvar för stämplar. Det går att ansöka om visum på flygplatsen i Teheran eller via ambassaden i Stockholm. Ambassaden är att föredra dåv i ofta landar om kvällen. Matkostnad ligger på ca 300 SEK om dagen och liftkort omkring 300 SEK per dag.

Tjejer som vill följa med måste ta hänsyn till landets ”dresscode” – heltäckande, ej åtsittande klädsel. I skidorterna duger det gott med vanlig mössa, en jacka som slutar vid låren och långbyxor. Kvinnor uppmanas att skyla håret. I städer och på övriga platser är det många som nöjer sig med en liten schalett knuten under hakan i Greta Garbo-stil.

Alla deltagare svarar själva för personlig utrustning. Obligatorisk personlig säkerhetsutrustning är lavintranceiver, lavinsond och spade. Åk på vad du känner för; snowboard, telemark eller alpint spelar ingen roll.

Ta med kontanter i US dollar eller i Euro. Visakort och resecheckar fungerar inte.

 

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om Iran. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

  • Skidresa

Ski touring i Kirgizistan och Tien Shanbergen

Denna resa tar sikte på bergslandet Kirgizistan som ligger i Centralasien. Kirgizistan är ett land som bjuder på orörd vildmark, gästvänliga nomader, yurtboende och toppturer på skidor.

  • Skidresa

Ski touring i Höga Atlas, Marocko

Afrika är knappast den kontinent som förknippas med skidor och snö, men bergskedjan Höga Atlas bjuder på riktigt fin skidåkning med både hög höjd och branta colouirer.

  • Skidresa

Skidbestigning på Hokkaido, Japan

Ett av Japans bästa skidområden finner du på Hokkaido. När de kyliga vindarna från Sibirien sveper in över ön bär de nämligen med sig otroliga mängder snö.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.