Ski touring i Höga Atlas, Marocko

Afrika är knappast den kontinent som förknippas med skidor och snö, men bergskedjan Höga Atlas bjuder på riktigt fin skidåkning med både hög höjd och branta colouirer.

Afrika är knappast den kontinent som förknippas med skidor och snö, men bergskedjan Höga Atlas bjuder på riktigt fin skidåkning med både hög höjd och branta colouirer.

Denna skidresa till Marocko arrangeras i samarbete med UIAGM/IFMGA bergsguider och vår lokala arrangör, berbern Slimane. Området kring Jbel Toubkal (Nordafrikas högsta berg på 4167 m) är mycket väl lämpat för skidbestigning. Flera bergshyttor ligger strategiskt placerad i en djup dal vid foten av berget från vilken ett antal 4000-meterstoppar (som under vintermånaderna är vitklädda av snö) nås relativt lätt.

Under resan kommer vi i kontakt med lokalbefolkningen i Atlasbergen, berberna, och får bekanta oss lite med deras kultur.

Under resan kommer vi i kontakt med lokalbefolkningen i Atlasbergen, berberna, och får bekanta oss lite med deras kultur. Om du gillar sött te kommer du att uppskatta en kopp ”berber-whiskey” efter en dag på berget. Under resan får vi även ett intensivt möte med den mytomspunna staden Marrakech.

Vi har arrangerat skidresor till området sedan 1999 och känner väl till både bergen och folket. Resan leds av en bergsguide som är välbekant med området och kommer ge dig en spännande och innehållsrik skidvecka.

Våra resor till Marocko spänner över alla resekategorier, läs mer om vandring, trailrunning, mountainbiking, toppbestigning och vår familjeresa till detta fascinerande land.

Mer läsning
Här kan du läsa en kultartikel som Nicke skrev på Utsidan 2002 om skidåkning i Marocko

Kolla in filmen där Stian Haugen turar i området för att få en känsla för vad denna resa kan innehålla i form av kultur, mat och skidåkning

Klicka för större bilder

Avgångar

Inga avgångar för denna resa just nu.

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMax 6 personer
Gradering2C

I resans pris ingår

  • Flyg t/r Skandinavien – Marocko (skidfrakt ingår ej)
  • Alla lokala transporter
  • Svensk UIAGM/IFMGA-certifierad bergsguide
  • Mulåsnor med förare
  • Kock
  • Övernattningar och måltider under skidbestigningen
  • Hotell 1 natt i dubbelrum i Marrakech

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Marocko – Imlil

På flygplatsen möts vi upp av Pathfinder Travels färdledare/bergsguide. Vi tar oss vidare med minibuss upp till bergsbyn Imlil där vi inkvarterar oss på vår vän Slimanes vandrarhem. Under färden informeras vi om de kommande dagarnas händelser och aktiviteter.

Dag 2. Imlil – Refuge Toubkal

Tidig uppstigning. Efter frukost lastar vi vår packning på mulåsnorna och vandrar upp till Refuge Toubkal (3106 m), vid foten av Jbel Toubkal. Vi äter lunch och informerar oss sedan om den lokala bergsmiljön, de kommande dagarnas rutter, säkerhetstänkande mm. följt av en praktisk genomgång av lavinutrustningen. De följande nätterna övernattar vi i refugen där vi även äter frukost och middag. Lunch tar vi med oss upp i bergen.

Dag 3–6. Skidbestigning

På morgonen spänner vi på oss skidor och stighudar, alternativt stegjärn, för toppbestigningar av Ouanoukrim (4089 m) och Jbel Toubkal samt andra närbelägna toppar på cirka 3700–4100 m. Området bjuder på såväl brant korridoråkning som öppna fält och vi väljer nedfarter efter gruppens önskemål och naturens villkor.

Dag 7. Imlil – Marrakech

Tidig nedmarsch till Imlil, ompackning och vidare färd mot Marrakech. Vi besöker de kollektiva badhusen (hammam) och kör lite stadsorientering i medinan. På kvällen äter vi middag tillsammans.

Dag 8. Marocko – Skandinavien

Vi tar transfer till flygplatsen och vidare färd hemåt.

Bra att veta

I Marocko använder vi inhyrda minibussar för transport. I Marrakech bor vi på mellanklasshotell och under skidbestigningen bor vi i bergshärbärgen.

För att få ut det bästa av resan bör du ha viss vana av friluftsliv och god kondition. Skidbestigningen innebär att du med hjälp av stighudar eller stegjärn går uppför berget. Snowboardåkare är självklart välkomna att följa med på snöskor eller dylikt. Tänk på att det kan vara bra att ha lite krafter kvar för att sedan kunna njuta av nedfärden. I regel går vi cirka 1000 höjdmeter om dagen på höjder mellan 3000 och 4000 meter. Höjden känns av men är inte till besvär såvida du inte är väldigt känslig för höga höjder. Vi kommer att gå i lugnt tempo och anpassa takten efter gruppen. Att åka offpist innebär att du åker på naturens villkor. Underlaget kan variera från lössnö till bristande skare och allt däremellan. Vi tummar inte på säkerheten, val av både upp- och nedfärder bestäms av de aktuella snö- och vindförhållandena. Vid hög lavinrisk eller extrema vindförhållanden kan det hända att vi blir tvungna att lägga om våra planer helt och hållet.

All skid-/snowboardutrustning skall tas med från Sverige. Vad gäller säkerhetsutrustning skall samtliga medlemmar i gruppen ha lavinspade, lavinsond och lavinsändare. Utöver skidutrustning skall du ha stegjärn. Bra kläder och vintersovsäck är tillika ett måste. Vi kan hjälpa dig att ordna fram denna utrustning om du inte har den själv. Vi kommer att pröva utrustningen och se till att allt fungerar som det bör. Övningar i sökteknik med sändare/sonder kommer också att göras, grundregeln är dock att undvika lavinrisk i så hög grad som möjligt.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om Marocko. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

  • Skidresa

Ski touring i Kirgizistan och Tien Shanbergen

Denna resa tar sikte på bergslandet Kirgizistan som ligger i Centralasien. Kirgizistan är ett land som bjuder på orörd vildmark, gästvänliga nomader, yurtboende och toppturer på skidor.

  • Skidresa

Toppturer i Rila & Pirin, Bulgarien

Rila- och Pirinbergen i Bulgarien är som gjorda för skidbestigning. De högsta topparna ligger strax under 3000 meter och skidåkningen är både utmanande och spektakulär.

  • Skidresa

Offpistskidåkning, Dizin, Iran

Alborzbergens största skidort, Dizin, ligger cirka tre timmar norr om Irans huvudstad Teheran. Orörd pudersnö, stora berg och gott om svängutrymme väntar.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.