Vandring, Tour du Mont Blanc

På gränsen mellan Frankrike och Italien finner man Alpernas högsta berg; Mont Blanc. Vandra Tour du Mont Blanc och upplev storheten i denna klassiska alpmiljö.

Alperna är en imponerande bergskedja. Den sträcker sig från Medelhavet i söder till Wien i nordost och täcker in en yta av cirka 200 000 kvm. Denna resas rutt, Tour du Mont Blanc, är en av Europas mest populära vandringsleder och det med rätta. Turen tar dig genom sju av bergets kringliggande dalar, in i såväl Italien som Schweiz och upp på en höjd av 2 537 meter över havet som högst. Storslagna vyer, utmanande stigningar och en svårslagen natur kantar denna resa. Att vandringen dessutom ger dig möjlighet att uppleva det franska köket, italienskt kaffe och schweizisk ost gör upplevelsen i det närmaste komplett.

Topp 1. De fantastiska vyerna och naturen vi gick i kryddade med intressanta fakta av guiden Johan. 2. Gänget som gick, trevliga till tusan! 3. Att bo enkelt och ändå lyxigt med god mat. 4. Viss frihet under ansvar. Informationen från er innan resan var tydlig och Johan var noga med att tala om vad som gällde. 5. Utmaningar under vandringen. Som nybörjare på högalpin vandring fick jag bita i lite och det var härligt! Ovanpå detta var resan välarrangerad. Toppenbra i alla stycken, stort tack!

Anna, Tour du Mont Blanc 2018.

Då denna vandring täcker in nästintill 10 000 höjdmeter och i genomsnitt 8 timmar vandring om dagen får den beskrivas som fysiskt krävande. Vandringsvana och normal kondition är därför ett måste för varje deltagare. Vi bor på hyttor och gör ibland avstickare till små charmiga byar som exempelvis italienska Courmayeur. Utgångspunkt och avslut för vandringen är Chamonix. Till skillnad från många andra vandringar i Alperna kommer denna tur ha en följebil som transporterar packning utöver den som bärs med i dagsäcken.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2023-06-232023-06-30Stockholm, Göteborg, Köpenhamn 18 900 SEKJohan SundbergFullbokat
2023-06-302023-07-07Stockholm, Göteborg, Köpenhamn 18 900 SEKJohan SundbergFullbokat

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Flygresa t/r Geneve
 • Alla frukostar
 • 4 picknick lunch, 2 lagad lunch på hytta
 • 5 middagar
 • Boende i bergshyttor (del i sovsal)
 • Svensk legitimerad vandringsguide
 • Lokala transporter inkl lift
 • Transport av bagage mellan nattlägren under turen, dock ej dag 3
 • Transfer Geneve – Chamonix
 • Boende två nätter på hotell i Chamonix inkl frukost (dubbelrum)
Om du vill ta dig till Geneve med tåg eller på annat sätt görs ett avdrag på 3500 SEK.

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Geneve – Chamonix

Ankomst till Geneve och transfer upp till Chamonix för inkvartering på hotell.

Dag 2. Les Houches – Les Contamines

Avfärd från hotellet till Les Houches. Vi tar liften upp till Belle Vue (1801 m) där vi startar vår vandring. På morgonen går vi upp över trädgränsen i kuperad terräng mot Col Tricot 2120 m och vandrar sedan nedåt mot Chalets de Miage (1559 m). Vid de gamla fäbodarna äter vi lunch och varvar ner. Stärkta av vilan går vi sedan vidare uppåt mot Plateau Truc och fortsätter mot Contamines, 1167 m. Från Contamines upp till Refuge Nant Borrant i ca 2 timmar.

Dagens vandring tar cirka 7 timmar. Cirka 900 meters höjdskillnad.

Dag 3. Les Contamines – Chalets des Mottets

Efter frukost är det dags för veckans längsta dagsetapp. Vi börjar med en relativt flack vandring för att efter tre timmar komma fram till stigningen upp mot Col du Bon Homme (2433 m.ö.h.). Vi vandrar i lugn takt och stannar för en rejäl lunch på toppen. Efter att ha passerat kammens högsta punkt går det nedför resten av dagen. Från nästa etappmål, Les Chapieux (1705 m), går vandringen vidare längs dalgången Beaufortine mot byn Ville des Glaciers, känd för sin Beaufortost. Från byn har vi nära till vår inkvartering i Chalets des Mottets (1775 m). Detta boende är resans enklaste (en gammal ombyggd bondgård) men stämningen är fantastisk och maten har aldrig smakat så gott.

Dagens vandring tar cirka 8 timmar. Cirka 2000 meters höjdskillnad.

Dag 4. Chalets des Mottets – Val Venue

Dagens vandring utgår från 1775 meter och i riktning mot den italienska gränsen på Col de la Seigne (2516 m) och efter cirka 2,5 timme når vi toppen av kammen. Därefter går vi ner i Val Venu där vi äter en välbehövlig lunch. Efter det tar vi en buss ner till Courmayeur för att dricka italiensk kaffe. Pigga i ben och huvud går vi upp i Val Ferret och fram till Refuge Walter Bonnatti (2025 m) där vi övernattar.

Dagens vandring tar cirka 6 timmar. Cirka 1600 meters höjdskillnad.

Dag 5. Val Ferret – Champex

I dag rör vi oss mot Grand Col du Ferret (2537 m) på gränsen mot Schweiz. Morgonen bjuder på ganska lätt vandring längs Val Venue. Mitt på dagen gör vi en stigning mot Colen som tar cirka tre timmar. Efter gränspassagen går vi vidare mot byn Ferret (1809 m) och La Fouly (1594 m). I La Fouly transporterar en minibuss oss till Champex (1466 m) där vi spenderar natten.

Dagens vandring tar cirka 6 timmar. Cirka 1100 meters höjdskillnad.

Dag 6. Champex – Le Trient

Från Champex till Le Trient (1526 m) finns tre olika turer att välja mellan. Då valet av tur beror på väderlek brukar vi bestämma rutt samma dag. Två av turerna är högalpina och två av turerna går nere i dalen.

Dagens vandring tar från 6 till 9 timmar. 600 till 1700 meters höjdskillnad, allt beroende på val av tur.

Dag 7. Le Trient – Chamonix

Från Le Trient ger vi oss tillbaka in till Frankrike via Les Tseppes (1996 m). Turen går via toppkammarna i Trientdalen och Vallorcinedalen. Väl i Vallorcinedalen befinner vi oss återigen i Frankrike och via passet på Col du Montets (1461 m) går vi sedan in i Chamonixdalen. På eftermiddagen når vi fram till Montroc le Planet varifrån vi tar lokalbussen in till Chamonix by. På hotellet väntar rena lakan, varm mat och iskall öl. Välförtjänt.

Dagens vandring tar cirka 6 timmar. Cirka 1300 meters höjdskillnad.

Dag 8. Chamonix – Geneve – Sverige

Efter utcheckning från hotellet återvänder vi hem till Sverige.

map_marker:

Bra att veta

I vårt grundpaket ingår flygresa t/r Geneve och två hotellnätter i Chamonix men skulle du vilja resa med tåg eller lösa resan till Geneve på annat sätt går detta bra. Vi garanterar inte direktflyg från Sverige men försöker boka vettiga flyglösningar och ni får alltid chans att tycka till om flyget innan vi köper in biljetter.

Vi bor i i så kallade refuger (hyttor) där vi även blir serverade frukost och lunch. Hyttorna är enkla men välkomnande.

Mat ingår under alla vandringsdagar men du måste själv stå för matkostnad under ankomst- och avresedag (frukost ingår självklart på avresedagen). Vatten kan fyllas på vid hyttorna.

Vandringarna är väderkänsliga och vid tillfällen av vädermässiga utmaningar (regn/åska eller liknande) kan vi som ett resultat av detta få ändra rutt eller avbryta och göra alternativa vandringar.

Denna vandring är fysiskt krävande då vi lägger bakom oss många höjdmeter och kilometer. Därför måste vi packa lätt och begränsa vår utrustning och packning. OBS, det ingår bagagetransport alla dagar utom en, det innebär att det blir lätt att just “packa lätt”. Under informationsmötet på ankomstdagen kommer guiden att gå igenom allas packning för att säkerställa att alla har med sig nödvändig utrustning.

Resa med tåg

Det går att ta sig till Geneve via tåg och det finns två svenska hemsidor som du kan ta hjälp av för att boka biljetter:
www.interrail.se
www.tågbokningen.se

Du kan också höra av dig till oss så kan vi skicka ett förslag på hur en tåglösning skulle kunna se ut.

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Alpklassiker
 • Högalpin vandring
 • Vandringsresor

Vandring, Tour du Matterhorn

Denna vandring tar dig genom höga bergspass, längs med svindlande stigar och över vackra betesmarker, ständigt med imponerande berg i blickfånget, däribland Matterhorn.

 • Alpklassiker
 • Högalpin vandring
 • Vandringsresor

Vandring, Tour du Matterhorn

Denna vandring tar dig genom höga bergspass, längs med svindlande stigar och över vackra betesmarker, ständigt med imponerande berg i blickfånget, däribland Matterhorn.

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i franska Pyrenéerna

Med sin rika flora, spännande fauna och sina magnifika vyer är franska Pyrenéerna helt klart en fröjd för naturälskaren att vandra i. Följ med oss högt upp på bergskammarna!

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.