Vandra kring Abisko alperna, Lappland

Drömmer du om att vakna upp mitt i fjällvärlden, tvätta ansiktet i en kristallklar bäck, dricka morgonkaffet på en bädd av krypljung medan du blickar ut över ett underskönt landskap. Följ då med oss på en vandring runt Lapporten.

Abisko ligger ca 250 kilometer norr om polcirkeln strax ovan den imponerande sjönTorneträsks sydvästra strand. Från orten har du vidunderlig utsikt över berg som Njullá, Ballincokka samt ”Lapporten”. Det är också en av ”huvudentréerna” till Lapplands fjällvärld och du når Abisko relativt lätt med tåg och bil. Här finns Svenska Turistföreningens största, mest nordliga anläggning och vi inleder samt avslutar resan med att bo på denna legendariska turiststation.

Stationen har tagit emot gäster sedan ett sekel tillbaka och grundades i samband med att Abiskos nationalpark bildades (år 1909). Den var en av de första nationalparkerna i Sverige och redan då fanns järnvägen, som i första hand  hade byggts i syfte att frakta malm från Kirunagruvan till Narviks isfria hamn. Sedan rallarna lämnat spåret har botaniker, vandrare, konstnärer, författare, skidåkare och allmänt intresserade från alla världens hörn besökt området och njutit av det dramatiska och rogivande landskapet. Långt innan dess hade dock samerna levt här i tusentals år och följt renens vandring mellan skog och fjäll. Samekulturen är i högsta grad vital än idag och vi är besökare i deras land.

På juliresan tänkte vi inleda med en kortare vandring på fjället Njullá, känt för sin artrika och prunkande flora. Kommer du i augusti gör vi en vandring längs med Abiskojåkkas fascinerande, skarpt skurna kanjon, som smältvattnet under årtusenden mejslat ut i hårdskiffer och dolomitkalksten. Vi vandrar sedan iväg i sydvästlig riktning och följer den klassiska Kungsleden fram till Abiskojaurestugorna, där vi har vår första lägernatt. Dagen efter viker vi av från Kungsleden österut och slår läger vid sjön Ahpparjaure. Här finns chans till bra fiske, ta gärna med spö, (flug/haspel).  Vi går vidare österut och viker sedan av norrut, genom Lapporten, och tillbaka till Abisko. Totalt blir det fyra nätter i tält och merparten av dessa bortom Kungsleden.

Dagsturerna efter vi vikit av från Kungsleden är rätt korta, tanken är att du ska kunna stanna upp, ta in det som omger dig, koppla ur och av. Allt finns där om du vill upptäcka. Bergstoppar, fiske, djur, fåglar, blommor, bergarter eller dig själv?

Fjällkunskap genom kvalificerad guidning

Vill du ha hjälp att lära dig mer om omgivningen, orientering, överlevnad, hållbarhet är du i riktigt goda händer. Turen arrangeras i samarbete med Arctic Guides och leds av fjälledare från deras verksamhet.  Arctic Guides  drivs av Anders Bergwall som är UIGAM/IFMGA- certifierad bergsguide och vid sidan av guidning länge arbetat inom fjällräddning och under de senaste tio åren även utbildat fjälledare, sju år genom universitetet och sedan tre år tillbaka i Arctic Guides regi. Tanken med deras verksamhet är att lära ut! Navigering, orientering, överlevnad, fjällvett, folkvett och mycket mer än så.

Välkommen till Lappland!

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd7 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Boende i dubbelrum på STF turiststation i Abisko vid ankomst och avresa. (Två nätter)
 • Helpension från ankomstdag middag till avresedag frukost. (Under turen frystorkad mat, eller egenfångad fisk!)
 • Certifierad fjälledare
 • Tält och stormkök
 • Tur med linbana

 

 

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Ankomst Abisko

Ankomst Abisko turiststation, incheckning därefter middag med guiden/fjälledaren som informerar om veckans vandring. Efter middagen tar vi linbanan upp på fjället Njulla och gör en midnattsolsvandring på ca  2-3 timmar. Kommer ni i augusti vandrar vi längs med Abiskos fascinerande kanjon

Dag 2. Abisko – Abiskojaure stugorna

Vandring söderut längs Kungsleden till Abiskojaure stugorna där vi tältar.
Ca 14 km vandring, 6 h.

Dag 3. Abiskojaure stugorna – Ahpparjaure

Vid lunchtid har vi vandrat upp för Keronbacken, därefter lämnar vi Kungsleden och viker av österut. Vi slår sedan läger vid stranden av sjön Ahpparjaure (fint fiske för den som tar med ett fiskespö och köpt fiskekort). Ni får gärna fiska, då vi vandrar lätt med frystorkat. Färsk fisk slår högt på menyn!
Ca 13 km vandring, 5 h.

Dag 4. Ahpparjaure – Honga

Kort vandring vidare österut till en lägerplats nedanför fjället Honga. På eftermiddagen kan man fiska i den legendariska älven Alisaetnu eller vandra söderut längs den fina Virrojåkken. Är man sugen på att göra en topptur är guiden pigg på äventyr.

Ca 7 km vandring, 4 h.

Dag 5. Honga – Bessesvaggi – Lapporten

Vacker vandring upp mot nordost i Bessesvaggi och Lapporten.
Ca 12 km vandring, 5  h.

Dag 6. Lapporten – Abisko

Vandring genom Lapporten förbli den heliga offerplatsen Paddusdieva till Abisko.
Ca 18 km vandring, 7 h.

map_marker:

Bra att veta

Vårt pris är baserat på två nätters boende i standard 2-bädds  rum på turiststationen. Rummen har dusch och wc och det ingår linnepaket med handduk. Det går även att boka  singelrum mot ett tillägg på 200 SEK. Under resten av turen bor vi i två och två i fjälltält. Önskas singeltält, hör av er, det går att lösa mot en kostnad.

I och med att vi bor i tält kommer du att behöva bära med dig din egen utrustning i form av sovsäck, liggunderlag, kläder, matutensilier samt lite mat och delar av den gemensamma utrustningen (tält/kök). Räkna med en utgångsvikt på ca 15-18 kg.

Vi kommer att bära med oss frystorkad mat men dit finns möjlighet att dryga ut maten med färsk fisk. Ta gärna med ett spö, vi kommer att vandra förbi riktigt bra fiskevatten. Fiskekort kan enkelt köpas på plats.

KOMMUNIKATIONER

Ansvaret för att ta sig till och från startorten ligger på dig som gäst. Vi hjälper dock gärna till med tips om hur du kan ta dig till och från startorten. Vi råder dig starkt att inte boka några tåg- eller flygbiljetter förrän boende och arrangemanget som helhet, är bekräftat av oss.

Tåg
Kan bokas via www.sj.se. Om du söker din resa från avreseort till slutdestination så får du fram de avgångar som passar med olika färdsätt. Du får då också resegaranti, så att eventuella förseningar inte påverkar möjligheten att komma fram till destination.

Bil
Avstånd från Stockholm1 328,5 kmkilometer, från Göteborg 1 676,2 km kilometer. N62.09Latitud: 68,3591   Longitud: 18,77538852°, E12.312112°.

Rabatt på SJ
Om du är medlem i STF har du 10 procent rabatt på tågresor med SJ. Logga in via STF:s hemsida med ditt medlemsnummer.

Lära mer
En viktig komponent av resan är att det finns möjlighet att lära sig mer om fjällkunskap, navigering via kompass och karta, GPS- navigering, turplanering etc. Följer du med på denna resa kommer du få kunskap  som gör att du nästa gång kanske ger dig ut på en tälttur i fjällen på egen hand!

I god tid får du en packlista och annan nödvändig information. Har du frågor, hör gärna av dig:

031-7070080, info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Sommarresa
 • Sverige
 • Vandringsresor

Vandringsvecka i Grövelsjön

Under färdledning av vår mycket erfarna guide Daniel Vilhelmson Wesén har du möjlighet uppleva den vackra fjällvärlden kring Grövelsjön. Vi bor bekvämt, äter gott och vandrar med lätt packning rätt utifrån stugdörren!

 • Sommarresa
 • Sverige
 • Vandringsresor

Raft & Hike längs Klarälven, Värmland

Gillar du att vara ute i naturen, tycker det är spännande och utmanande med en aktivitet som inte är helt tillrättalagd och inte är rädd för fysisk aktivitet? I så fall är timmerflotte på Klarälven ihop med vandring det perfekta alternativet för dig!

 • Sverige
 • Weekend MTB
 • Mountainbikeresa

Weekendpaket, MTB – Jonsered

Längtar du efter att komma bort en helg och cykla på härliga stigar, bo bekvämt på ett ”cykelvänligt” hotell i en av Sveriges mest intressanta kulturhistoriska miljöer? Boka då en helg med oss och Hotell Le Mat i Jonsered!

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.