Vandra längs Lykiska kusten, Turkiet

Denna utmanande vandring följer den högsta och mest spektakulär delen av Turkiets främsta vandringsled, "The Lycian Way", belägen vid landets södra kust.

Vi har valt ut den finaste delen av leden för vår sex dagar långa vandring. Vägen slingrar sig från Medelhavets dramatiska kust, in mot berget Olympos kalkbeklädda toppar och sjunker sedan genom skuggiga skogsklädda dalar och längs en fyra kilometer lång strand förbi ruinerna av den antika staden Olympos. Olympos var en av de sex viktigaste städerna i det lykiska förbundet som ägde bestånd från 167 f.kr till 43 e.kr. Vår vandring har sitt slut vid den isolerade fyren längst ut på udden Cape Gelinonya.

Detta är inte bara en fantastisk vacker och fysiskt utmanande vandring, det är också ett tillfälle att lära; guiderna är otroligt kunniga vad gäller Turkiets historia, flora och fauna.

Kim Lindqwister, Göteborg

Under denna vackra vandring vid Lykiska kusten (ofta kallad Turkoskusten) kommer vi att få bevittna ett storslaget sceneri där medelshavets vatten möter stränder, klippor och raviner. Låt dig dock inte luras av ledens svenska benämning, stora delar av vandringen går längs kustlinjen, men ofta viker den av inåt landet och genom vackra skogsområden, varför det engelska namnet, Lycian Way, är mer rättvisande. Dagarna börjar vanligtvis med en relativt brant stigning som senare planar ut och öppnar upp möjligheterna för fantastiska vyer. Det är dock tämligen kuperat även när man kommit upp på höjd. Stora delar av vandringen går genom gles vegetation som utgörs av tallar och gula gemsrotsbuskar. En vandring i Turkiet och vid Medelhavet förutsätter badkläder, vi når paradisliknande vikar där ni inte undkommer ett dopp.

Vandringsleden har en lång historia och då den går längs gamla antika vägar kommer ni få grepp av historien som utspelade sig på denna plats för mer än 2000 år sedan. Resan leds av lokala guider som pratar bra engelska och kan berätta mycket om områdets kulturhistoria och natur.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 6, max 12 personer
Gradering1A

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Antalya
 • Alla lokala transporter
 • Lokal engelsktalande guide
 • Middag alla kvällar utom en
 • Frukost alla dagar
 • Lunch/lunchpaket alla dagar utom en
 • Pensionat 6 nätter
 • Byhus 1 natt i gemensamt rum

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Antalya – Göynük

Vid ankomst på Antalyas flygplats möts vi av vår lokala guide och chaufför. Vi åker sedan minibuss till Göynük (cirka 45 minuter) där vi checkar in på vårt pensionat. På kvällen äter vi middag tillsammans på pensionatet.

Dag 2. Göynük – Göynük Yayla

Vandringen tar sin början på serpentinvägar uppför en ravin. Vi vandrar under tallar, med en fin utsikt över betesmarker och fruktgårdar. Vid vårt lunchställe finns badmöjligheter då floden bildar en pool alldeles intill. Efter nästa etapp möter vi upp vårt transportfordon vid en ranch (850 m) och åker därifrån till vårt pensionat i Ovacık. Dagens vandring tar ca 6 timmar.

Dag 3. Gedelme – Yayla Kuzdere

Efter frukost åker vi tillbaka till ranchen och vandrar härifrån till Gedelme där vi äter lunch på en restaurang för att sedan utforska ett Romerskt slott och dess historiska arv. Vi fortsätter vandringen till vårt ”byhus” i Yayla Kuzdere (900 m) där vi sover i gemensamt rum.

Dag 4. Yayla Kuzdere – Beycik

Dagens vandring börjar med en stadig klättring uppför en bäckfåra till Cukur Yaylas fina betesmarker, strax under Mount Olympos. Härifrån tar vi oss över ett pass på 1 950 m och sedan ned via en åsneväg till byn Beycik (900 m). Här möter vi upp med vår transfer och åker till pensionatet i Çirali.

Dag 5. Çirali

Efter frukost kan de som vill utforska ruinerna av den antika staden Olympos, lunch äter vi på egen hand. Fram till middag gör vi vad vi behagar; utforskar omgivningarna ytterligare, badar eller läser en bok i skuggan. Efter middagen, vid skymning, börjar vi vår nattvandring. Vandringen i mörkret gör att vi tydligare kan se de eviga lågorna från Chimera. Övernattar gör vi på samma pensionat som föregående natt.

Dag 6. Çirali – Adrasan

Vi startar dagens vandring direkt från pensionatet, går igenom ruinerna av Olympos och upp till Musa Dağ (”Moses berg” 650 m). När vi ätit vår picknicklunch fortsätter vi ner genom en skog och förbi övergivna bondgårdar. Vi blir upphämtade av vårt transportfordon och åker till ett pensionat nära havet vid Adrasan. Middag äter vi på pensionatet. Dagens vandring tar ca 8 timmar.

Dag 7. Adrasan – Cape Gelidonia – Adrasan

Vi vandrar via Kizil Sirt (450 m) på en serpentinväg längs klippor med utsikt över havet och den isolerade fyren vid den yttersta spetsen av Cape Gelidonia. Efter vår lunch vid fyren går vi nedåt för att möta upp med vår transport tillbaka till Adrasan för övernattning på samma pensionat som igår.

Dag 8. Adrasan – Antalya – Sverige

Transfer tillbaka till Antalyas flygplats (cirka 2 timmar) och sedan flyg hem till Sverige.

map_marker: Antalya

Bra att veta

För att få ut det bästa av resorna bör du ha vana av friluftsliv och god vandringskondition. Vi kommer endast bära lätta dagpackningar och vandra ca 5–7 timmar om dagen. Som högst når vi ca 1950 meter så det finns ingen höghöjdsproblematik att tala om.

Vi kommer att bo på trevliga små pensionat och byhus av mellanklasstandard. Temperaturen varierar kraftigt mellan dag och natt och påverkas av höjden och det gäller att ha kläder både för varma dagar och kalla kvällar.

Det som tillkommer är lunch dag 1, 5 och 8 (om det blir lunch dessa dagar beror på flygtider), en middag, dryck och dricks samt nationalparksinträden. Vi kommer att äta mycket god turkisk mat på våra fina pensionat. Luncherna består av picknickpaket. Vet du med dig att du brukar behöva energitillskott under loppet av dagen rekommenderar vi dig att köpa med dig snacks.

Alla transporter ingår i resan. Vi har en egen modern minibuss och chaufförer som kör lugnt och säkert.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Vi kommer även försöka ha ett informationsmöte för alla deltagare. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Vandringsresor

Vandra i Kappadokien & Ala Daglar, Turkiet

Följ med på en vandring till några av världens mest fascinerande och intressanta landskap. Vi varvar kulturupplevelser med vandring och knyter an till regionens rika historia.

 • Vandringsresor

Vandra i Jordaniens mytiska landskap

Vi tar oss från jordens lägsta punkt, Döda Havet, via djupa flodraviner till stenstaden Petra vidare genom öknen Wadi Rum för att avrunda på toppen av landets högsta berg.

 • Vandringsresor

Vandring i Höga Atlas, Marocko

Vi vandrar i en liten grupp i ett oexploaterat område strax söder om Marrakech. Här möter du en miljö långt bortom tillrättalagda turistorter och en helt unik kultur och natur.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.