Vandringsweekend start & stopp Carlstens fästning, Marstrand

Carlstens Fästning på Marstrand är en av Bohusläns mest ikoniska platser och ett välkänt landmärke för sjöfolk sedan hundratals år tillbaka. Här bor vi mitt i historien och gör fina vandringar på Koön – Marstrandsön samt den spektakulära Älgön.

Pathfinder Travels har en lång och nära relation till Marstrand och dess omgivande arkipelag genom segling, kajak och andra sommarnöjen. Det känns därför extra rolig att erbjuda denna fullspäckade vandringshelg tillsammans med Soldathotellet på Carlstens fästning.

En dag vandrar vi kring Marstrand, dels på Koön, dels på själva Marstrandsön. Vi går på tillrättalagda vandringsstigar, men er lokale guide kommer att ta vissa avstickare och berätta mycket kring områdets historia och den omgivande naturen. Det ingår även en båttur och heldags vandring till och på den fascinerande och vackra Älgön, som har en helt unik geologisk särställning i Bohusläns övärld, därtill en imponerande ljunghed samt vackra lövskogar.

Carlstens fästning

Under helgen kommer vi att bo på Soldathotellet på själva Carlstens fästning. Fästningen började byggas efter freden i Roskilde (år 1658) på Karl X Gustavs initiativ och stod färdig 200 år senare. Den i regel isfria hamnen med två inlopp var en strategisk viktig plats att skydda och en fästning ansågs vara motiverad. Carlstens fästning hade under en längre period även funktionen som fängelse och det instiftades ett speciellt straff i Sverige,  det så kallade”Marstrandsarbetet”. I praktiken byggdes stora delar av fästningen genom straffarbete och det var hårt liv, vissa år dog 20% av internerna.

Nu är fästningen en ljusare plats och ett uppskattat besöksmål, speciellt under sommaren, när de årliga fästningsspelen hålls. Då mullrar kanoner och musköter och förvirrade turister tillrättavisas av barska karoliner.

Vi bor mitt i denna fascinerade miljö, dels i Donjonen som långt in i vår tid huserade soldater, dels i Kommendörshuset. Att gå runt i fästningen på kvällen, när portarna slagits igen för allmänheten, är en nog så spännande upplevelse. De höga granitmurarna och mörka portalerna kan lätt få fantasin att skena iväg och blåsa liv i rykten om spöken och osaliga andar.

Marstrand

Själva Marstrand i sig, med sina välbevarade trähus- och nöjesinrättningar från sekelskiftet 1900, den långa kajen och öns öppna dramatiska västsida med slipade berghällar, är värt ett besök. Staden har anor från 1200-talet och den har haft sin beskärda delar av upp- och nedgångar. De stora sillperioderna har inneburit uppsving och i slutet av 1700-talet, under den så kallade ”Porto Franco” tiden, var det livat. Då var Marstrands en frihandelszon samtidigt som ”silla gick till”, befolkningen ökade dramatiskt och handeln blomstrade.

Under 1800-talets sista decennier blev den en populär badort och besöktes årligen från 1887-1907 av kung Oskar den II. Då fanns redan det stiliga Societetshuset samt varm- och kallbadsinträttningen. Kungens besök gjorde att orten blev mycket attraktiv som sommarnöje för den borgerliga eliten, vilket medförda att många nya, fina villor byggdes på ön.

Idag har Marstrand en viktig plats inom svensk seglingssport och är tack vare sitt vackra läge, intressanta historia och speciella arkitektur en av Bohusläns mest populära besöksmål. Söker ni en aktiv kultur- och naturupplevelse, hälsar vi och Soldathotellet, er varmt välkomna!

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2022-09-152022-09-18Marstrand 4 995 SEKNicke SundströmJa

Resefakta

Reslängd4 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering1A

I resans pris ingår

 • 3 övernattningar i dubbelrum på Soldathotellet  (wc- och dush på rummen)
 • Inträde Marstrandsfästning
 • 2 heldagars guidad vandring med lokal kultur- och vandringsguide
 • 3 frukost
 • 1 lunch på Arnells på Kajen
 • 1 picknicklunch
 • 1 avslutningsmiddag , 3- rätters med dryck
 • Privat båttransport Marstrand – Älgön t/r

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Ankomst Marstrand

Ni ankommer till Koön och tar färjan över till Marstrandsön där guiden möter upp och vi går sedan upp mot Carlstens fästning och checkar in på Soldathotellet. Ankommer ni innan middagstid finns det ett större antal restauranger att välja mellan på nere vid kajen. Vid incheckning får ni även ett skriftligt informationspaket med middagstips, kartor med mera.

Dag 2. Vandringar på Koön och Marstrandsön

På morgonen kommer er guide till frukostmatsalen och har en genomgång av dagens stundande vandringar. Vi går sedan ned till färjan och tar oss över till Koön och börjar vandra på mindre vägar mot Marstrands norra inlopp. Snart har vi lämnat bebyggelsen bakom oss och börjar vandra på en markerad stig. Det är rätt brant upp och ned men byggda trappor och spångar gör att stigen inte är så svårforcerad. Vi gör ett stopp på ”Terrassen” där vi har en panoramautsikt över Marstrandsön, Åstols karaktäristiska bohusbebyggelse, fyren Pater Noster i väst och horisonten i fjärran.

Vi vandrar förbi ett militärt område med lämningar av skyttevärn, passerar små insjöar och viker av österut. Från höjderna har vi fin utsikt över Dyrön, Hättan och Älgön. Alla intressanta och karaktäristiska öar i Hakefjorden. Vi kommer fram till en stor ”Klåva”, d.v.s. sprickdal och passerar campingen på vägen tillbaka till färjeläget. Vi tar färjan tillbaka till Marstrandsön och äter lunch hos Arnell på kajen.

Efter lunch vandrar vi runt själva Marstrandsön. Det är en vandring med stark havskänsla och för den badsugne finns många möjligheter till ett dopp. Vi kommer även att få en bredare introduktion till Marstrands viktiga och säregna position i den svenska historien. Dagen avslutas självklart med en guidad rundtur i själva fästningen.

Middag på egen hand, det finns ett relativt stort utbud att välja på.

Dag 3. Marstrand – Älgön t/r

Efter en god frukost på fästningen möter åter guiden upp och vi går ned till ”kajen” och går ombord på vår båttransport. Vi puttrar genom Albrektssunds kanal mellan Koön och Klåverön och njuter av den bohuslänska skärgården. Strax efter ”Högvakten”, ett hus vid kanalens sydöstra inlopp bär det av nordost mot Hakefjorden och Älgön. Efter ca 40 minuter kommer vi fram till Älgön och går iland strax intill ruinerna av Älgö pipa. Det var en hög skorsten som byggdes för guanotillverkning i samband med den sista stora sillperioden i slutet av 1800-talet och den revs först år 1985.

Vi har nu en hel dag på oss att upptäcka och vandra på denna fantastiska ö, som har en helt unik geologisk historia. Här kommer vi att vandra genom några av länets mest värdefulla lövskogar upp mot Älgö gavel. Vår medhavda picknick-lunch äter vi på en lämplig och naturskön plats. Kanske på en av Västsveriges största ljunghedar med en strålande panoramavy ut över havet. Om ni gillar äventyrlig vandring med lite inslag av “srcambling” så tar vi oss ända ut på gaveln.

På eftermiddagen kommer båten och hämtar oss och vi åker tillbaka mot Marstrand. På kvällen bjuder vi på en god avslutningsmiddag innanför fästningsmurarna och firar av två fullspäckade vandringsdagar.

Dag 4. Marstrand, hemfärd

Idag kan ni sova ut och ta för er av Marstrandsön på egen hand innan det är dags att fara hemåt eller vidare på nya äventyr.

map_marker: Marstrand

Bra att veta

Vandringarna är medelsvåra och vi planerar vandra ca fem timmar effektivt per dag. Det är stundtals klippig terräng med branta ned- och uppstigningar, dock inget extremt och vi går i lugnt och stadigt tempo. Vi rekommenderar dock starkt att ni har ett par bra vandringsskor eller vandringskängor på fötterna. Utöver det behöver ni en mindre ryggsäck, ca 15-20 liter, samt regnkläder och regnskydd för ryggsäcken. Vädret ska helst inte stoppa oss. Blir det mycket hård vind kan dock Älgön bytas ut mot den mer närliggande Klåverön, det ska dock mycket till för att så ska bli fallet.

I matväg ingår frukost alla dagar, lunch dag två samt picknick-lunch och middag dag tre. Det finns ett relativt stort antal restauranger om ni vill gå ut och äta middag dag ett och två. Vill man laga egen mat går detta också att lösa, det finns ett litet kök i frukostmatsalen.

Boendet på Soldathotellet är relativt enkelt och rustikt och alla rum är unika. De rum vi har bokat är dock rymliga och det finns dusch och WC på rummet, handduk, sänglinne samt frukost ingår. Några rum är belägna i ”Donjonen”, det är en gammal förläggningsbyggnad och här bodde som flest 600 soldater, då i hängkojer från taket. Nu finns det 15 rum, en konferenssal och platsen andas verkligen militärhistoria. Fram till 1990-talet fungerade det som boende för militär personal.

Övriga rum vi bokat ligger i det så kallade Kommendanthuset. Här bodde fästningens kommendant, officerare och speciella (politiska) fångar. Att bo i denna historiska miljö är verkligen en unik upplevelse och en perfekt inramning för vår Marstrandshelg.

Er guide kommer att vara med er från att ni ankommer på torsdag kväll fram till efter avslutningsmiddagen lördag kväll. På söndagen är det fritt program och ni får ta för er av öns utbud på egen hand.

I god tid får du en packlista och annan nödvändig information. Har du frågor, hör gärna av dig: 031-7070080, info@pathfindertravels.se

Skulle du vilja förlänga din vistelse i Västsverige finns det mängder av upplevelser att välja på. Se här!

Du kanske också gillar:

 • Sverige
 • Vandringsresor

Sail & Hike: Weekend i Marstrandsarkipelagen

Vi lanserar nu en uppföljare till vår vandringsodyssé i Bohuslän med utseglingshamn Marstrand. Samma koncept, vi seglar och vandrar. Vi äter gott, sover som sillar och har skoj, skepp ohoj!

 • Sverige
 • Vandringsresor

Vandringsweekend längs med Gotaleden, Västsverige

År 2019 invigdes Gotaleden, en innehållsrik vandringsled mellan Göteborg och Alingsås. Nu har du chansen att tillsammans med en lokal guide vandra sträckan Alingsås - Jonsered och njuta av omväxlande natur, fina kulturmiljöer, god mat och bekväma boenden.

 • Sverige
 • Vandringsresor

Höstvandring i Sarek

Orört, stort, vilt och tyst - Välkomna till Sarek, Europas sista vildmark. På denna resa vandrar ni tryggt med vår erfarne fjälledare Daniel. Söker du ett äventyr långt ifrån tillrättalagda vandringsleder med en nästan vibrerande närvaro av naturen så har du hittat rätt. Upplev Sarek i sin brinnande höstskrud.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.