Vandring i orörda regnskogar, Costa Rica

Orörda regnskogar, ett rikt djurliv, levande byar och grönskande bergsidor. Följ med oss på en tropisk vandringsupplevelse i vackra Costa Rica!

På den här resan kommer du uppleva fantastiska vyer och ett spännande äventyr. Vi kommer att vandra genom regnskogar fulla utav liv. Artrikedomen är enorm i Costa Rica, i detta lilla land finns 4% av alla jordens arter.

Costa Rica är verkligen ett fantastiskt land för den naturintresserade. Här växer mängder av växtarter och nya orkidéer hittas hela tiden, många av växterna och djuren är dessutom endemiska. Landskapet är mycket varierande; från fuktiga varma mangroveträsk till höga berg, korallrev och dimmiga molnskogar. Här finns även ett flertal aktiva och slumrande vulkaner och allt ifrån torra monsunskogar i nordväst till regnskog i de centrala bergsmassiven, där det regnar över 8000 mm/år.

Klimatet är tropiskt med temperaturer över +30°C i låglandet men det kan bli minusgrader uppe bland de högsta topparna. Costa Rica är ett land utan militär som siktar på att i framtiden vara helt självförsörjande med energi. Stora delar av regnskogen är skyddad genom ett välskött nät av nationalparker, privata reservat etc. På denna resa tar vi oss utanför de vanliga turiststråken, något för den äventyrliga naturvännen.

Klicka för större bilder

Avgångar

Inga avgångar för denna resa just nu.

Resefakta

Reslängd10 dagar
GruppstorlekMin 10, max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Transfer t/r flygplats
 • Boende på hotell i dubbelrum, 3 nätter
 • Boende i tält, 6 nätter
 • Frukost samtliga dagar
 • Picknicklunch under vandringen
 • Middag under vandringen
 • Alla transporter specificerade i programmet
 • Bagagetransport under vandringen
 • Behörig vandringsguide

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Ankomst San Jose

Vi blir upphämtade på flygplatsen och körda till ett närliggande hotell. Vi checkar in och ägnar resten av dagen/kvällen åt vad vi känner för. Kanske passar vi på att spatsera runt lite i San José och få igång benen inför kommande dagars tuffa vandring.

Dag 2. Cerro Frio – San Gerardo

Efter en god frukost blir vi upphämtade av en minibus. Vi färdas längs Pan American Highway som går parallellt med bergskedjan Cerro de la Muerte. Dagens vandring är ca 9 km och vi startar på en höjd av 3000 m. Vi går genom mäktiga molnskogar där det finns god chans att få se en stor variation av tropiska fåglar, bland annat den kända Quetzalen. Vi behöver tid för att anpassa oss till det tropiska klimatet så vi går i lugnt tempo ner mot en dal. Vi slår läger vid en flod nära den lilla byn San Gerardo, och avnjuter vår middag i det fria med djungelns egen sång som bakgrundsmusik.

Dag 3. San Gerardo – Angeles

Idag blir det ingen sovmorgon då vi har en lång dag framför oss. Vi vandrar ut ur dalen och tillbaka mot bergen och molnskogen. Efter en stunds kämpande når vi dagens högsta punkt och är nu omringade av berg med sidorna kantade utav kaffeplantager. Vi vandrar vidare ner till byn Angeles som är känd för sin kaffeproduktion, här finns mao chans att få sig en riktigt fin kopp med java. Vi slår läger och avnjuter en god och välbehövlig middag.

Dag 4. Angeles – Savegre

Dagens mål är byn Savegre och vi fortsätter vår vandring genom kaffeplantagerna med utsikt över floden Division River, som slingrar sig fram i botten av dalen. Längs vägen bjuds vi på spektakulära vyer samt flera storslagna vattenfall som kastar sig ut i floden. Tidig eftermiddag anländer vi till vår campingplats nära bergsbyn Savegre. Vi får tid att vila trötta ben och ta del av det lokala livet.

Dag 5. Savegre – Rio Nuevo

Vi sover ut och äter frukost i lugn och ro, dagens vandring är ganska kort. De första två till tre timmarna går vi mycket brant uppför, vi använder en stig som används av lokala bönder på väg till sin plantager där de bland annat odlar banan, sockerrör och kaffe. När vi tagit oss upp ur dalen stannar vi för lunch i det fria med en storslagen utsikt över plantager och skogbeklädda berg. Vi vandrar sedan vidare till samhället Rio Nuevo där vi spenderar natten.

Dag 6. Rio Nuevo – La Guaria

Efter frukost värmer vi upp genom att börja dagen med gemensamma stretchövningar på byns fotbollsplan. Den första milen är relativt platt och vi passerar genom ett gytter av små byar. Vissa byar är mellanstora med en lokal matbutik och skola medan andra endast består av ett fåtal hus. Vi rör oss i en avlägsen del av Costa Rica så lokalborna är inte vana vid att se turister, vi kommer dra till oss en hel del nyfikna blickar. Vi stannar för lunch på en lokal restaurang. De sista tre kilometerna för dagen vandrar vi upp och in bland bergen till vår campingplats i La Guaria. Det är fortfarande några kilometer kvar tills vi når toppen men dem sparar vi till imorgon. Efter en god måltid kryper vi ner i sovsäckarna och vaggas till sömns av djungelns alla spännande ljud.

Dag 7. La Guaria – San Juan de Dios

Vi fortsätter att vandra uppåt i ungefär fyra kilometer, när vi når toppen belönas vi med magnifika vyer över den grönskande dalen nedanför och Stilla Havet i horisonten. Nedstigningen på andra sidan berget är krävande så det gäller att ha koll på var man sätter fötterna. Vi tar oss ner till byn San Juan de Dios och övernattar på ett camp i byn. Vi får möjlighet att ta del av det lokala livet och kanske spela lite fotboll med lokalinvånarna – fotboll är trots allt det universella språket.

Dag 8- San Juan de Dios – Playa Baru, Dominical

Kustlinjen är nu i sikte, vi ser fram emot vita sandstränder och ett välförtjänt dopp i det turkosa havet. Det är en tuff dag vi har framför oss. Vi måste gå upp tidigt för att ta vara på den kyliga morgonen när vi nu vandrar upp mot vår sista topp. Väl på toppen så kan vi klart se vårt mål – stränderna och den klippiga kustlinjen mot Stilla Havet. Vi korsar flera floder på vår vandring ner mot stranden, det är skönt och svalkande i värmen. Vi doppar våra fötter i Stilla Havet för att markera att vårt slutmål är nått. Hotellet ligger sedan mycket nära så det är ingen brådska att lämna stranden. I natt får vi sova i bekväma hotellsängar och fukta struparna med kall dryck.

Dag 9 – Fri stranddag – Dominical

Idag sover vi ut och äter frukost i lugn och ro. Var och en får nyttja dagen precis som man önskar, kanske vilar vi ut med en paraplydrink under de vajande palmerna.

Dag 10 – Hemresa

Vi åker transfer till Jan José för att påbörja får flygresa hemåt eller så reser vi vidare på egen hand.

Bra att veta

Vandringarna i regnskogen är krävande. Det blir långa dagar och mycket uppför (och nedför så klart), så det är rekommenderat att köra backträning innan resan. Högsta punkten på resan är Cerro Frio på 3000 m så det är inga extrema höjder, men det kan ändå kännas av med extra andfåddhet t.ex.
Vi bär endast dagsryggsäck, den ska vara runt 30-40 liter och rymma lite kläder, snacks och vatten. Ert övriga bagage kommer transporteras med jeepar, tänk på att packa i en slittålig ryggsäck eller duffelbag, gärna vattentät eller med regnskydd.

Nere i dalen och skogen kan temperaturen bli en bra bit över +25-30°C och uppe i bergen kan det krypa ner mot +5°C, så det är viktigt att klä sig rätt, tänk lager på lager.

Vi rekommenderar rejäla kängor till vandringarna, helst höga. Bra vandringsstövlar funkar också om ni är vana vid att använda såna. Att packa utrustningen i vattentäta påsar skyddar utrustningen mot regn.

Tänk på att skydda din kamerautrustning mot fukt. En vattentät kamera är bra att ha med. Som resenär är det bra om man har lite vana av friluftsliv då vi under vandringen kommer att bo i tält. Bästa regnplagget är en rejäl poncho eller ett lättvikts vattentätt ställ. Eftersom det är kallt uppe i bergen rekommenderar vi lätta merinoullunderställ, fleece etc. Ett lätt vindställ är ett måste. Sovsäcken måste vara en syntetsäck som har en komforttemperatur på runt 5°C. En fleeceinnersäck är ett smart tillbehör.

Då vi vandrar i regnskogen bär du själv snacks, vatten och personliga saker och guiderna ansvarar för vår mat och annan lägerutrustning.

Det är sex timmars tidsskillnad mellan Sverige och Costa Rica. Svenska medborgare behöver inte visum till Costa Rica. Kontakta din läkare om vilka vaccinationer som krävs. Du måste ha en tillräcklig sjuk- och olycksfallsförsäkring som täcker eventuell hemtransport. Kom ihåg att ta med ditt försäkringsbevis. Glöm inte de mediciner som du är i behov av eftersom vi kommer vistas långt från apotek.

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Vandringsresa

Vandringar i Alaskas nationalparker, USA

Denna naturresa bjuder på vandringar i Alaskas nationalparker. Upplev den rika floran och faunan tillsammans med vår mycket kunniga guide, biologen Bo Björnsäter.

 • Vandringsresa

Vandring i Sydkoreas bergsmassiv

I Sydkorea är bergen alltid närvarande, alltid viktiga. Även i 25-miljonerstaden Seoul skymtar inte sällan bergen som en vilsam fond till skyskrapornas neonskyltar. Fyra femtedelar av halvöns yta täcks av högland och berg och i dessa områden finner vi den 5000-åriga kulturens bultande hjärta.

 • Sommarresa
 • Vandringsresa

Vandring Turkestan Circuit, Kirgizistan

Vandra i Centralasiens Patagonien och få en natur och- kulturupplevelse utan dess like. Välkommen till de vilda, vackra och orörda Kyrgyz Pamirbergen i Kirgizistan.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.