Vandring i Sydkoreas bergsmassiv

I Sydkorea är bergen alltid närvarande, alltid viktiga. Även i 25-miljonerstaden Seoul skymtar inte sällan bergen som en vilsam fond till skyskrapornas neonskyltar. Fyra femtedelar av halvöns yta täcks av högland och berg och i dessa områden finner vi den 5000-åriga kulturens bultande hjärta.

I Sydkorea är bergen alltid närvarande, alltid viktiga. Även i 25-miljonerstaden Seoul skymtar inte sällan bergen som en vilsam fond till skyskrapornas neonskyltar. Fyra femtedelar av halvöns yta täcks av högland och berg och i dessa områden finner vi den 5000-åriga kulturens bultande hjärta.

Vi inleder vår Korea-odyssé med att under en dag uppleva Seoul i form av palats, trädgårdar, mäktiga smakupplevelser och stämningsfullt boende mitt i den sista kvarvarande traditionella stadsdelen. Därefter bereder vi oss för att ta emot bergens livgivande kraft.

Baekdu-daegan, den ”stora vithövdade bergsryggen”, löper obruten över 1400 kilometer från den kinesiska gränsen in norr till Koreasundet i syd. I den traditionella filosofin och shamanismen är denna bergskejda rikets ryggrad, livets kraftkälla och civilisationens födelseplats. För dagens besökare erbjuder bergskedjans nationalparker ett koncentrat av halvöns naturliga, kulturella och spirituella rikedomar.

Under vår vandring utforskar vi både den nordligaste och sydligaste av dessa nationalparker. Vi rör oss från Seoraksans vattenfall och karga granittoppar nära den nordkoreanska gränsen till Jirisans bördiga dalgångar och bambuskogar längst i syd. Under resans vandringar njuter vi av de vidsträckta vyerna, svalkar oss i vattenfall, spanar efter fjäderklädda sevärdheter och njuter av de koreanska skogarna spektakulära höstskrud. Mellan vandringarna bekantar vi oss med kulturen – inte minst den enorma mångfald och generositet som det koreanska köket präglas av. Vi möter också den 1600-åriga andliga traditionen, då vi bevittnar uråldriga ceremonier och inspireras av hur templens arkitektur harmoniskt samspelar med de omgivande bergen. Som gäster hos en tolfte generationens teodlare upplever vi den koreanska teceremonin i en av Koreas vackraste dalgångar, omgivna av de terrasserade sluttningarnas fyrverkeri av gula, orange och röda blad.

Som avslutning på resans första vandring mjukar vi upp stela leder med mineralbad och bastu på ett traditionellt badhus. Under återfärden till Seoul stannar vi också till i Icheon, sedan 500 år centrum för landets berömda keramiktradition.

Under vandringarna bor vi omväxlande i bergshyttor och ”home stay” i byar. Vi tillbringar också några oförglömliga nätter som gäster i buddhistiska bergskloster med anor från 600-talet.

Vår färdledare Rasmus Ribbegårdh känner landet väl. Han har tillbringat mycket tid i Korea, talar koreanska och har ett personligt kontaktnät som möjliggör en resa långt bortom de vältrampade turiststigarna. Med på resan följer också Ola Hammarström, biolog och naturvårdare med stor erfarenhet av resor i österled. Med sin stora kunskap om ekologi och botanik är Ola en perfekt pedagogisk följeslagare på våra vandringar i de storslagna koreanska urskogarna.

Klicka för större bilder

Avgångar

Inga avgångar för denna resa just nu.

Resefakta

Reslängd14 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Svensk färdledning (Obs! 2 svenska guider)
 • Flyg t/r Sverige – Seoul
 • Alla övernattningar
 • Alla måltider
 • Alla lokala transporter
 • Alla aktiviteter
 • Alla entréavgifter
 • All dricks

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Seoul

Vi lämnar Sverige och börjar flyga mot Sydkorea och Seoul.

Dag 2. Seoul

Vi ankommer Seoul på eftermiddagen. Vi tar flygbuss till stadsdelen Bukchon, vars smala gränder och nästan ettusen traditionella trähus (hanok) ger oss en känsla av hur Seoul såg ut innan modernitetens intåg.

Vi checkar in på vårt boende för natten, en stämningsfull villa traditionsenligt byggd runt en liten privat trädgård. Vi promenerar i Bukchons vindlande gränder, studerar traditionell byggnadskonst och upplever den pittoreska stadsdelen. Under takbjälkarna i en traditionell hanok avnjuter vi sedan ett till brädden fyllt bord av klassiska smårätter.

Dag 3. Seoul – Bukhansan – Seoul

Vi börjar dagen med ett besök på Gyeongbukgung, det största av de fem kungliga palatsen. Därefter tar vi tunnelbanan till nationalparken Bukhansan i Seouls norra utkanter. Efter en brant men underhållande vandring njuter vi av utsikten som vid klar sikt bjuder på fantastiska vyer av 25-miljonersstaden och havet i väster. Vi återvänder till stadens centrum framåt kvällen där middagen avnjuts.

Dag 4. Seoul – Seoraksan nationalpark – Baekdamsa klostret

Vi lämnar Seoul och reser med buss till nationalparken Seoraksan i nordöstra delen av landet. Bergsområdet är landets tredje högsta och är allmänt erkänt som ett av de allra vackraste. På grund av dess biologiska mångfald är Seoraksan ett biosfärreservat erkänt av UNESCO. Efter lunch anländer vi till bergsklostret Baekdamsa, grundat 647 e.Kr.

Under eftermiddagen finns det tid för att utforska tempelområdet. Middag intas i klostrets matsal och därefter får vi bevittna kvällsmässan, en nästan 2000-årig tradition. Vi övernattar i en av klostrets traditionella träbyggnader.

Dag 5. Baekdamsa klostret – Huiungakhyttan

Den som önskar deltar i gryningsmässan i Buddha-salen, där munkarna inleder dagen med rituell musik och recitation. Frukosten äter vi på klostret, därefter påbörjas dagens långa vandring.

Vi passerar två bergshermitage och vandrar därefter längs den storslagna bergskammen Gongryong-neungseon, ”Dinosauriens rygg”, med sina sex toppar på ca 1500-1600 m.ö.h. Vid klar sikt ser vi havet i öster. Vi äter våra medhavda lunchpaket i fält. Strax innan solnedgången når vi vårt natthärbärge: bergshyttan Huiungak.

Dag 6. Huiungakhyttan – Namseorak

Vi äter en enkel men mättande varm frukost och turen går sedan till toppen Daecheongbong på 1708 meters höjd. Här möts vi vid klart väder av 360 graders storslagen utsikt.

Efter en lång vandring nedför genom Osaek-dalen kommer vi fram till den lilla byn Namseorak där vi tar in på ett spa-hotell där vi kopplar av i heta bassänger och badar bastu. Middag i byn.

Dag 7. Namseorak – Beopjusa

På hotellet serveras en riklig frukostbuffé. Därefter reser vi med buss till nationalparken Songnisan och det mäktiga klostret Beopjusa med anor från 500-talet. Vi installerar oss, deltar i klostrets aftonprogram och äter middag i klostrets matsal. Kvällen avrundas med te och samtal med någon av munkarna.

Dag 8. Beopjusa – nationalparken Songnisan

Dagen inleds traditionsenligt mycket tidigt. Efter att ha deltagit i klostrets morgoncermoni äter vi en god frukost och ger oss sedan ut på vandring i nationalparken som hör till bergsmassivet Sobaek. Vi njuter av höstfärgerna i Songnisans åldriga lövskogar och bestiger bland annat den vackra toppen Munjangdae. Natten tillbringas på det charmanta värdshuset Birosanjang, där vi även smakar på det lokala risvinet makgeolli.

På en veranda alldeles intill forsen njuter vi av regionens smakrika kök, allmänt känt som landets bästa. Vi övernattar hos en familj i deras vackra trävilla med utsikt över de omkringliggande bergen där det vilda teet växer utmed sluttningarna.

Dag 9. Songnisan – Hwagae

Efter en stärkande frukost fortsätter vi vår vandring genom nationalparken och besöker det lilla hermitaget Sanghwanam. Strax efter lunch har vi återvänt till klostret Beopjusa och vår färd fortsätter med taxi och tåg till byn Hwagae och dess berömda teodlingar. Väl framme njuter vi av regionens smakrika kök, allmänt känt som landets bästa, på en veranda alldeles intill forsen. Vi övernattar hos en familj i deras vackra trävilla med utsikt över de omkringliggande bergen där det vilda teet växer utmed sluttningarna.

Dag 10. Hwagae

Efter frukost avnjuter vi en teceremoni hemma hos en av provinsens främsta temästare och dennes familj. Under dagen lär vi oss mycket om tetillverkning och tedrickandets konst, vandrar bland områdets teodlingar och besöker ett av Koreas mest betydelsefulla kloster Sanggyesa. Efter en festmåltid tillbringas återigen natten i trävillan i Hwagae.

Dag 11. Nationalparken Jirisan

Dagen börjar tidigt med avfärd till bergsområdena inom nationalparken Jirisan. Väl där ger vi oss av på en lång dags vandring. Vår färd går genom mäktiga lövskogar där träden bjuder på ett veritabelt fyrverkeri av färger. Vi passerar Sseoribong på 1602 meters höjd och Cheonwangbong, det koreanska fastlandets högsta topp på 1915 möh. Vi slår läger i bergshyttan Jangtemok där vi äter vår medhavda mat.

Dag 12. Jirisan – Seoul

Efter tidig nudelfrukost njuter vi av fortsatt vandring genom Jirisans vildmark. Efter lunch rör vi oss ned mot dalarna och återvänder till byn Hwagae. Under eftermiddagen bordar vi en expressbuss som tar oss tillbaka till Seoul och trävillan i Bukchon.

Dag 13. Seoul – Muido – Seoul

Vi åker tidigt till Muido, en naturskön ö strax väster om Seoul. Tidvattnet här hör till världens mest extrema – det kan skilja 8 meter mellan ebb och flod. Naturligtvis passar vi på att mätta våra magar med några av havets alla läckerheter. På eftermiddagen återvänder vi till Seoul. Kvällen avrundas med en gemensam avslutningsmåltid på fiskmarknaden Noryangjin, där vi från 700 marknadsstånd väljer från ett fantastiskt utbud av mestadels levande fisk och skaldjur som sedan tillagas eller görs till sushi direkt på marknaden.

Dag 14. Seoul – Sverige

Hemresa till Sverige.

Bra att veta

I denna resa ingår flyg t/r Seoul, allt boende och tre måltider per dag. Alla lokala transporter ingår i priset och vi färdas i bekväma bussar, minibuss och taxi. Som resenär har du inga kostnader annat än för ev. souvenirer samt läsk och alkoholhaltiga drycker.

Hotellen och värdshusen vi använder håller god klass. Vi sover som regel i dubbel- eller trippelrum. Då vi är inhysta hos en koreansk familj sover vi under två nätter i sexmannarum. Under vandringarna bor vi några nätter i enkla men rena, varma och välkomnande bergshyttor. Där är maten anpassad till de begränsningar som finns. Vi tillbringar också ett par nätter som gäster i kloster där munkar alltjämt lever. Vår erfarenhet är att våra tidigare resenärer har upplevt denna unika miljö som fridfull och intressant.

Det koreanska köket var länge helt okänt i väst men har på senare år upptäckts och hyllats i gastronomiska metropoler som New York och Paris. En hälsosam kombination av heta grytor, fräsch raw food, en passion för grillat tillsammans med inläggningar och fermenterade smaksensationer gör måltiderna till en av resans höjdpunkter. Alla koreanska måltider innehåller en mångfald av smårätter, så sannolikt hittar du varje gång flera favoriter.

För att få ut det mesta av din resa bör du vara van vid friluftsliv och ha medelgod kondition. Vandringarna går mestadels längs med väl underhållna vandringsleder. Vi kommer varva vandringar med vilodagar. Vissa etapper ställer krav på hälsosamma knän. Vandringarna är väderkänsliga och även om vädret i april-maj vanligtvis inte innehåller överraskningar kan vi vid hastigt väderomslag tvingas göra alternativa vandringar. Vi kommer bära dagpackningar (min 7 kg). Då temperaturerna på nätterna sjunker behövs värmande lättviktsplagg, t ex fleece. Ett par bra vandringskängor är starkt rekommenderat. För den fågelintresserade erbjuder Korea goda anledningar att dessutom packa ner kikaren.

FÄRDLEDARE
Rasmus Ribbegårdh
Rasmus är en världsmedborgare med tidigare hemadresser i fem länder och kunskaper i sju språk, däribland koreanska. Han har ett passionerat intresse för östasiatisk kultur och andliga traditioner, och har besökt Sydkorea cirka 15 gånger. Årets tur blir hans femte för Pathfinder. Rasmus arbetar till vardags som psykolog.

Ola Hammarström
Ola är biolog och naturvårdare med en stor kärlek till botanik i allmänhet och lavar i synnerhet. På sina många resor genom Asien har han blivit särskilt förtjust i ostasiatiska bergstrakter och berättar med stor entusiasm om ekosystemens många gömda underverk. Med en stor vana av både vandring och buddhistiska studier världen över är Ola en trygg och kunnig guide på resan till Sydkorea.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Himalaya
 • Vandringsresa

Vandring i Kuari pass, indiska Himalaya

Indiska Himalaya är ett av världens mest imponerade bergsområden. Vi gör en storslagen och alltigenom fantastisk vandring och avrundar med en safari i Corbett National Park.

 • Sommarresa
 • Vandringsresa

Vandring Turkestan Circuit, Kirgizistan

Vandra i Centralasiens Patagonien och få en natur och- kulturupplevelse utan dess like. Välkommen till de vilda, vackra och orörda Kyrgyz Pamirbergen i Kirgizistan.

 • Vandringsresa

Vandring i orörda regnskogar, Costa Rica

Orörda regnskogar, ett rikt djurliv, levande byar och grönskande bergsidor. Följ med oss på en tropisk vandringsupplevelse i vackra Costa Rica!

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.