Vandring och toppbestigningar på Svalbard

Utmanade vandringsupplevelser i enastående miljöer väntar på Svalbard. Tillsammans med två erfarna guider genomkorsar vi öns inre under ett par dagar. Vi avslutar resan med ett antal tuffa och spektakulära toppturer i närheten av Longyearbyen.

Svalbard är en ögrupp belägen i Arktis och med sitt läge mellan Norge och Nordpolen utgör den Europas nordligaste punkt. På den största ön, Spetsbergen, ligger också det största samhället, Longyearbyen. Det är en minimetropol befolkad av över 40-tal nationaliteter. Det vimlar dock inte av folk på ögruppen, cirka 2000 bor i Longyearbyen, det finns cirka 3000 isbjörnar och man brukar säga det finns fler björnar än människor.

Befolkningen har under modern tid varit sysselsatt inom gruvdrift och de få samhällen som finns på ön har byggts upp i det syftet. Nuförtiden har dock turismen blivit en viktig del av ögruppens ekonomi. Förståligt lockas de av den vilda, vackra naturen, midnattssol och ett rikt fågel- och djurliv.

Många som besöker Svalbard gör det via kryssningsfartyg. Vår resa är något helt annat. Du kommer att vandra och leva i fält under de inledande tre dagarna och ta dig till fots från Longyearbyen ned till Barentsburg. Resan är öppen för 16 deltagare men kommer att delas upp i två mindre grupper om åtta personer. Detta är en rekommendation från ”Sysselmannen”, den officiella myndigheten och polisen på Svalbard.

Det är ingen nybörjartur, distanserna på långturen Longyearbyen -Barentsburg ligger på ca 15-18 km per dag och vi kommer att göra ca 550- 700 höjdmeter om dagen. Men vi bär med oss allt vi behöver under turen, tält, köksutrustning, mat etc. Räkna med att vikten på ryggsäcken kommer att ligga på kring ca 15-17 kg.

De sista tre dagarna gör vi dagsvandringar för att bestiga ett antal toppar i området. Vi går då med lätt packning, men det är tuffa dagsprogram med många höjdmetrar. Så det vill till att man är vältränad och vandringsvan och redo för äventyr!

Resan kommer att guidas av Johan Sundberg samt en lokal norsk guide från Svalbard. Johan har guidat på Svalbard tidigare och tagit fram programmet tillsammans med sin norska kollega.  De kommer att vara miniutiös noggranna med säkerheten med tanke på att vi vistas i det fria i isbjörnsland. Det viktigaste är att ha kunskap om björnarnas rörelsemönster och beteende för att undvika konfrontation.  Guiderna har dock självklart all utrustning för att garantera er säkerhet.

Detta är en unik resa i ett absolut unikt landskap som ytterst få människor gör eller har gjort. Vi kommer att vara helt ensamma svensk arrangör som gör något liknande. En tur med säckarna på ryggen, till fots, över ön i arktiskt landskap. Under säkra förhållanden.

Klicka för större bilder

Avgångar

Inga avgångar för denna resa just nu.

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMax 16 personer
Gradering2C

I resans pris ingår

 • Svensk legimerad vandringsguide
 • Norsk legitimerad vildmarksguide
 • 5 hotellnätter, Base Camp Longyearbyen inkl frukost, boende i flerbäddsrum
 • 2 tältnätter
 • All camping utrustning utom sovsäck, liggunderlag, bestick, kåsa, tallrik
 • Frukost, middag och lunch under långturen
 • Luncher under de sista tre vandringsdagarna
 • Alla lokal transporter inklusive båttransport Barentsburg – Longyearbyen

I resan pris ingår inte

 • Flyg t/r Longyearbyen
 • Middagar i Longyearbyen

 

 

 

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Stockholm – Longyearbyen

Flyg från Stockholm via Oslo till Longyearbyen, Svalbard.
Ankomst Longyearbyen Airport därefter transport in till Longyearbyen och Basecamp Hotel. Efter incheckning. ”Meet and greet” med guiderna samt breifing inför kommande turer och veckan.

Vi kommer även ha en ingående säkerhetsgenomgång. Dels för turerna, dels vad som gäller Svalbard i allmänhet och Longyearbyen i synnerhet. Därefter följer Q&A det vill säga ompackning av ryggsäckar och göra allt marschklart inför nästa dag. Invägning av ryggsäckar.
Middag på egen hand.

Dag 2. Vandring mot Barentsburg

Efter frukost kl 07.00 gör vi oss för en tre dagars trekking mot Barensburg. Vi vandrar hela dagen och äter lunch på lämplig plats.

De två grupperna rör sig med någon/ några kilometer emellan sig. Tillräckligt för att inte ”gå på varandra”, men tillräckligt nära för att kunna assistera varandra vid ett eventuellt problem.

Under eftermiddagen så slår de bägge grupperna läger gemensamt,. Alla hjälps åt att
sätta upp tält, koka kaffe, säkra området mot isbjörn, etc. Om önskemål finns så kan vi göra en topptur i närområdet med lätt packning. Middag i campen på kvällen.
Ett vaktschema upprättas för ”isbjörnsvakt” hela kvällen, natten och morgonen. Alla
kommer vid något tillfälle få hjälpa till att få sitta en timme för bevakning.

Dag 3. Fortsatt vandring mot Barentsburg

Frukost kl 07.00 och vi upprepar proceduren från föregående dag. Vi går i två grupper med någon kilometers mellanrum, vi slår läger gemensamt och upprättar vaktschema under natten.

Dag 4. Barentsburg (Grønnfjorden) båttransport tillbaka till Longyearbyen

Vi vandrar vidare och under eftermiddagen kommer vi fram till den ryska gruvstaden Barentsburg. Där väntar en båttransport på att ta oss tillbaka till Longyearbyen. Om vi vill, orkar och har tid, kan vi göra en extrautflykt till Grønnfjorden och bli upphämtade för båtfärd tillbaka till Longyearbyen. Vi checkar återigen in på Basecamp Hotel och äter middag på egen hand.

Dag 5. Till topps, Sukkertoppen, Trollsteinen, Lars Hiertafjellet & Sarkofagen

Kl 08.00 är det avstamp från Basecamp för en heldags vandringstur. Under dagen kommer vi att bestiga Sukkertoppen, Trollsteinen, Lars Hiertafjellet & Sarkofagen. Sukkertoppen ligger på 371 möh, Trollsteinen ligger på 849 möh, Lars Hiertafjellet ligger på 878 möh och Sarkofagen har en höjd på 491 möh. Ackumulerat under dagen kommer vi att göra ca 2450 höjdmeter, upp och ner.

Dag 6. Fler toppar: Platåvarden, Nordenskiöldsoppen

Ännu en heldag av vandring ligger framför oss. Idag är målet att bestiga Platåvarden, Nordenskiöldstoppen och återvända ner till Longyearbyen via Tverrdalen. Nordenskiöldtoppen ligger på 1050 möh. Ackumulerat under dagen kommer vi att göra ca 2370 höjdmeter, upp och ner.

Dag 7. Sista vandringsdagen, Adventtoppen, Hiorthfjellet

Vi klämmer två toppar till innan det är dags att ge benen vila och under denna sista vandringsdagen kommer vi att bestiga Adventtoppen/ Hiorthfjellet. Hiorthfjellet ligger på 926 möh och Adventtoppen på 786 möh.
Ackumulerat under dagen kommer vi att göra ca 2200 höjdmeter, upp och ner.

Gemensam avslutningsmiddag kan självklart organiseras men är inte inkluderat i priset,

Dag 8. Hemresa

Utcheckning från Basecamp Hotel, transport till flygplatsen för hemresa eller vidare äventyr på Svalbard.

map_marker:

Bra att veta

Flyg t/r Longyearbyen ingår inte i priset. Vi kan dock hjälpa till med att boka detta om så önskas.

I Longyearbyen:
I Longyearsbyen finns en välsorterad mataffär. Det finns ingen anledning, utom av kostnadsskäl, att ta med tursnacks och annat hemifrån. Allt kostar en hel del på Svalbard, av naturliga skäl. Men om packningen och vikten är tajt, så går det alldeles utmärk att köpa på plats.

Det finns ett flertal sportaffärer i byn också. De är mycket välsorterade med bra kvalitetsprodukter. Skulle man glömma/ sakna någon utrustning, så går det att köpa på plats. Likaså om något skulle gå sönder.

Det finns en hel del serveringar, kaféer och restauranger i Longyearbyen. Middagar ingår inte i priset (förutom under dagarna i fält) och du väljer själv vad du skall äta. Vill du slå på stort går du kanske till Huset, Svalbards berömda gourmetrestaurang med en imponerande vinlista.

Boendet på Basecamp Hotel är kommer att vara i flerbäddsrum. Johan och den lokale guiden kommer att dela in er på plats. Basecamp hotell är byggt av gammal drivved och har oslagbar ”Svalbard feeling” över sig, dock med riktigt bra kvalitet och klass.

Om tre-dagarsturen
Denna del av turen går i expeditionsstil. Deltagarna måste vara beredda på att hjälpa till att sätta upp tält, laga mat m.m. All din personliga utrustning plus en del övrig gemensam utrustning/mat, får man som deltagare vara beredd att bära. Inledningsvis kommer ryggsäckarna väga ca 15-17  kg.

Ni kommer som sagt delas in i två grupper och vandra om åtta personer + guide men någon kilometers mellanrum. Lägerplatserna är dock gemensamma.

Den lokale guiden har ingående och djup kunskap om turen och kommer tillsammans med Johan att göra nödvändiga säkerhetsarrangemang för att säkerställa att varken djurliv heller deltagare kommer till skada.

Om toppturerna
Det är ett tufft program med många höjdmeter per dag. Det finns naturligtvis möjlighet att ta en vilodag om så skulle önskas.

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Vandringsresor

Patagonien: En vandring till Världens ände 2.0

Om du söker ett sant äventyr så kommer denna expeditionsresa till Patagonien vara något att bita över. Vi kommer att gå på det mest sydliga stigarna i världen och turen går i de tidiga upptäckarnas anda.

 • Sommarresa
 • Vandringsresor

Vandring Turkestan Circuit, Kirgizistan

Vandra i Centralasiens Patagonien och få en natur och- kulturupplevelse utan dess like. Välkommen till det vilda, vackra och orörda Kyrgyz Pamirbergen i Kirgizistan.

 • Vandringsresor

Vandringar i Alaskas nationalparker, USA

Denna naturresa bjuder på vandringar i Alaskas nationalparker. Upplev den rika floran och faunan tillsammans med vår mycket kunniga guide, biologen Bo Björnsäter.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.