Vandring Tour du Monte Rosa

Denna vandrarens drömtur går genom Schweiz och Italiens hänförande alplandskap. Du vandrar genom tysta dalar, över höga pass och in i pittoreska bergsbyar.

Tour du Monte Rosa utgör en klassisk vandring på lika klassisk mark. Att vandra i detta landskap med sin kuperade terräng bjuder både utmaning i form av branta upp- och nedstigningar och belöning i form av hisnande vyer. Monte Rosa-massivet hyser inte mindre än sju toppar över 4000 meter, varav en av dem, Dufourspitze (4 634 m) är Schweiz högsta. Därtill är Monte Rosa det näst högsta massivet i Alperna efter Mont Blanc-massivet.

Jag har bara positiva saker att säga om resan. Det var väldigt proffsigt anordnat med bra informationsutskick, flygbokningar, transfers, hotell- och refugebokningar mm. Allt flöt på bra och inga problem. Känns också bra att ni kör med riktiga certifierade guider.

Mikael Neman 2018

Vår vandring har sin början i Saas Grund i Schweiz och går sedan längs historiska stigar, höga pass, nära imponerande bergsväggar, över glaciärer och in i Italien för att slutligen nå målet i Zermatt, Schweiz. Under vandringen sover vi både på hotell och i hyttor där vi också äter frukost och middag.

Detta är vår fjärde, och kanske också tuffaste, klassiska vandring i Alperna. Du måste vara väl förberedd inför resa, den är mycket krävande och bered dig på långa dagar med många höjdmetrar. Läs gärna även om Tour du Mont Blanc och Tour du Matterhorn!

Klicka för större bilder

Avgångar

Inga avgångar för denna resa just nu.

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering3C

I resans pris ingår

 • Flygresa t/r Geneve
 • Transfer Geneve – Saas Grund
 • Frukost & lunch dag 2- 7. 2 hyttlunch, övriga picknick.
 • Middag dag 2-6
 • Boende i bergshyttor (del i sovsal) 4 nätter.
 • Boende hotell 3 nätter
 • Lokal engelsktalande legitimerad vandringsguide
 • Lokala transporter inkl lift
 • Transfer Chamonix – Geneve

Om du vill ta dig till Geneve med tåg eller på annat sätt görs ett avdrag på 3500 SEK 

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Geneve – Saas Grund

Transfer från flygplatsen till Saas Grund där vi checkar in på vårat hotell. Middag och genomgång av de kommande dagarna.

Dag 2. Saas Grund – Macugnaga

Morgonen börjar med en kortare busstransfer till dammen vid Mattmark där dagens vandring börjar. Leden går längs den historiska stigen upp till Col de Monte Moro (2868 m), utmed den östra sidan av Monte Rosa. Nedstigningen mot Macugnaga går under Monte Rosas imponerande sydsida. Övernattning på hotell.

Dagens vandring tar cirka 6 timmar. Höjd: +700m/ -1150m

Dag 3. Macugnaga – Alagna

Dagen börjar med en realtivt flack vandring från Macugnaga in i Valle Quaraxxa dalen. Vi följer dalgången in mot Monte Turlo. Längs med stigen ligger bl. a en gammal nerlagd silvergruva och en mängd med fäbodar. Längst in i dalgången, vid La Piana, så börjar det bära av uppför mot dagens bergspass, Colle dei Turlo, 2738 m. Efter att ha njutit av dagens lunch i passet, så beger vi oss nedfför, in i Alagnadalen. Längs med nedstigningen så passerar vi Alpe Grafenboden, en aktiv fäbod som ligger på ca 2200 m. En lång dag har sitt slut vid den otroligt mysiga hyttan, Rifugio Pastore, som välkomnar oss med en bar och välförtjänta bakverk.

Dagens vandring tar cirka 10 timmar. Höjd: +1500m/ -1100m

Dag 4. Alagna – Gressonney

Morgonen inleds med en kortare busstransfer in till Alagna. Efter det så tar vi liften upp till Pianalunga 2046 m. Från Pianolunga vandrar vi vidare upp mot dagen bergspass, Col d´Olen, som ligger på en höjd av 2881 m. Uppe i passet, vid en gammal övergiven hytta, äter vi dagens lunchpack med specialiteter från Alagna dalen med en magisk utsikt över Punta Gnifetti och Lyskamm i Monte Rosa massivet. Efter maten bär det iväg nerför, på andra sidan berget. Vi går i skuggan av berget Rothhore, i riktning mot sjön Gabietsee. Strax innan sjön ligger hyttan, som idag heter Rifugio Gabiet.

Dagens vandring tar cirka 6 timmar. Höjd: + 835 m/ -563m.

Dag 5. Gressonney – Saint Jacques

Vi tar en lift ner till Stafal, 1818 möh, på morgonen och härifrån startar vi dagens etapp. Vi vandrar först upp till St Anna, 2180 m, där vi tar ett gott litet kaffestopp och njuter av en utsikt som tar andan ur en. Vi kämpar vidare upp till Colle Rothorn, 2689 m, där vi går över passet och in i Champoluc-dalen. Sedan bär det nedför till Lago Ciarcerio sjön och vidare mot Rifugio Ferraro, 2066 möh. Detta är en av veckans vackraste etapper, enligt både Johan och de gäster som varit med.

Dagens vandring tar cirka 7 timmar. +871 m/ -623m.

Dag 6. Saint Jacques – Theodulpasset

Efter en god frukost i Ferraro hyttan så beger vi oss in i dalgången Valle Courthoud. Vandringen går utmed olika platåer med successiva stigningar däremellan. Hela dagen har vi utsikt mot Glacier d´Aventine och Kleine Matterhorn. Väl uppe i passet, Col Nord des Cimes Bianches, så öppnar sig en av de mäktigaste vyerna i Europa, upp sig. I norr, så nära att man nästan kan ta på det, ligger Matterhorn ”Toblerone berget” och i öster har vi hela Monte Rosa massivet med sina fantastiska toppar. Själva passet för tankarna till ett månlandskap, men utsikten är magnifik. Sällan har väl en lunch ätits med en sådan vy. När vi ätit går vi ner till Lago Cimes Bianchis, där vi tar liften upp till Testa Grigia, 3479 möh. Vid toppkabin så har vi hela Plateau Rosa glaciären nedanför oss. Från kabinen så är det en kort vandring ner till hyttan, Rifugio Teodulo. Hyttan ligger på 3300 möh, och det är en upplevelse att få tillbringa en natt här.

Dagens vandring tar cirka 7,5 timmar. Höjd: +930m/ -300

Dag 7. Theodulpasset – Zermatt – Chamonix

Sista dagens vandring går från Theodulpass ner till Zermatt. Hela dagen är en nerstigning från den högalpina terräng vi befinner oss i till mer låglänta grässlänter och fäbodar. Under hela dagen så har vi en imponerande vy över några av Europas mest kända 4000 meters toppar. Som avslutning så kommer vi fram till en av alpernas mest legendariska alporter, Zermatt. Här väntar vår transfer tillbaka till Chamonix, där vi checkar in på vårt hotell. Efter en dusch så väntar en god middag på byn.

5,5 timmars vandring / Höjd: -1700m

Dag 8. Chamonix – Geneve – Sverige

Efter utcheckning från hotellet återvänder vi hem till Sverige.

map_marker: Alagna, Italien

Bra att veta

Vi bor dels på hotell, dels i i så kallade refuger (hyttor) där vi även blir serverade frukost och middag. Vi äter vi medhavd picknick lunch fyra dagar och två dagar lagad lunch på hytta. Hyttorna är enkla men välkomnande.

Du måste själv stå för matkostnad under ankomst- och avresedag (frukost ingår dock). Vatten kan fyllas på vid hyttorna.

Vandringarna är väderkänsliga och vid tillfällen av vädermässiga utmaningar (regn/åska eller liknande) kan vi som ett resultat av detta få ändra rutt eller avbryta och göra alternativa vandringar.

Denna vandring är mycket fysiskt krävande då vi lägger bakom oss många höjdmeter och kilometer. Därför måste vi packa lätt och begränsa vår utrustning och packning. Sovsäck och liggunderlag behövs inte på denna tur, dock skall en sovpåse/reselakan tas med för att använda i hyttorna. Varje deltagare bär själv med sig allt som kan komma att behövas under veckan vilket innebär att en lite större ryggsäck är nödvändig för att all utrustning skall få plats. En 35-45 liters säck är att rekommendera.

Under informationsmötet på ankomstdagen kommer guiden att gå igenom allas packning för att säkerställa att alla har med sig nödvändig utrustning.

Resa med tåg

Det går att ta sig till Geneve via tåg och det finns två svenska hemsidor som du kan ta hjälp av för att boka biljetter:
www.interrail.se
www.tågbokningen.se

Du kan också höra av dig till oss så kan vi skicka ett förslag på hur en tåglösning skulle kunna se ut.

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Alpklassiker
 • Högalpin vandring
 • Vandringsresor

Vandring, Tour du Matterhorn

Denna vandring tar dig genom höga bergspass, längs med svindlande stigar och över vackra betesmarker, ständigt med imponerande berg i blickfånget, däribland Matterhorn.

 • Alpklassiker
 • Sommarresa
 • Vandringsresor

Vandra i Italien – Gran Paradiso nationalpark

Nationalparken Gran Paradiso ligger i Graian Alps precis på gränsen mellan Aostadalen och Piedmontregionen i nordvästra Italien. Följ med till ett av Alpernas mest natursköna och vilda område.

 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i den tyrolska bergsdalen Gschnitzdal

En utmanande vandring i högalpin terräng och ett brett utbud av både flora och fauna. Alla förutsättningar finns alltså för en storslagen vandringsvecka med österrikisk charm. Välkomna!

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.