Vandringsvecka i Grövelsjön

Under färdledning av vår mycket erfarna guide Daniel Vilhelmson Wesén har du möjlighet uppleva den vackra fjällvärlden kring Grövelsjön. Vi bor bekvämt, äter gott och vandrar med lätt packning rätt utifrån stugdörren!

Grövelsjön är belägen i nordvästra Dalarna på gränsen till Norge och Härjedalen och tillhör ett område som träffande benämns ”Gränslandet”. Här finner man vild natur i form av vidsträckta fjällvidder, gnistrande och kristallklara sjöar, porlande bäckar, mystiska myrmarker samt orörd gammelskog. Det är också ett habitat med rikt djurliv där älg, ren, björn, järv, räv, utter, hermelin, lämmel och hare m.fl. arter, huserar permanent. Ibland strövar även varg och lodjur förbi, du ska dock ha tur för att se något av de ”fyra stora” rovdjuren.

Fågellivet är mycket levande med flitiga sommargäster såsom ljung- och fjällpipare, blåhake, rödstjärt, småspov och fjällvråk eller övervintrare som fjäll- och dalripor. Vandrar du nere i fjällskogen kommer du sannolikt få besök av de nyfikna och oskygga lavskrikorna eller bli extra alert av uppfloget från tjäder eller orre. Imponerade rovfåglar som kungsörn och jaktfalk kan stundtals svepa förbi i ögonvrån och snabbt kännas igen av den vaksamme.

Fjällsidorna ovan nordvästra delen av Grövelsjön är dessutom geologiskt högintressanta. Längs sluttningarna upp mot Sjöhöjd och Salsfjället framträder tydliga terrasser, det är spår efter ”Grövelissjön”, en stor sjö som existerade för ca 10 000 år sedan. Den bildades av smältvatten som dämdes upp av den enorma inlandsisen. Allteftersom isen smälte, sjönk vattennivån och skapade genom erosionens tuggande tand nya strandlinjer med hårt präglade, säregna sedimentära skikt som är väl synliga än idag.

Carl von Linné vandrar förbi längs med Grövelsjöns sydsida under sin Dalaresa och tyckte om det han såg:

”Prospekten här emellan fjällen är ganska härlig och remarkabel; ty då man kommer emellan tvenne berg in, får man se vida och slätta fälten, utan skog eller knylar, om vilka på alla sidor stå de i skyn stigande fjällberg, såsom murar eller fästningar…

Grövelsjöns fjällstation, ett exempel på hållbar turism

Under veckan bor vi bekvämt på den anrika och fina fjällstationen som drivs av Svenska Turistföreningen. Den ligger 816 meter över havet och du har fina vandringsmiljöer rätt utanför dörren. Här bor vi två och två i rum med WC och dusch  i korridoren. Vi äter frukost och middag på stationen och får varje dag med oss ett rikligt lunchpaket.

Fjällstationen arbetar sedan länge hårt med hållbarhet och är en av världens mest miljövänliga anläggningar. Fjällstationen i sig är Svanenmärkt och restaurangen är KRAV-märkt och de använder enbart högklassiga ekologiska råvaror, så du kan äta med gott samvete och med god aptit. Inget smakar bättre än en middag efter en heldag ute på fjället!. Läs mer om deras hållbarhetstanke här.  Vill du ta en after-hike som inte är bäckvatten, är du välkommen. Restaurangen har fullständiga rättigheter.

Dagsturerna

Resan är en bekväm upplevelse i det att du sover mellan vita lakan och får maten serverad. Veckan bjuder dock på en del utmaningar. Vi kommer att vandra längs med etablerade leder men även gå en hel del i ospårad terräng. Flera av dagsmarscherna ligger på + 20 km och trots att fast fjällterrängen i området är rätt snäll, så innebär det ganska många timmar på benen. Du bör med andra ord vara i god kondition och ha vandringsvana. Är du osäker på din nivå? Kontakta oss så kan vi vägleda dig.

Resan arrangeras i samarbete med  STF:s- fjällstation i Grövelsjön och guiden Daniel Vilhemsson Wesén. OBS, ange om du är STF-medlem i samband med bokning, det ger 600 SEK i prisavdrag.

Hoppas du är sugen på att följa med!

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd7 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering1B

I resans pris ingår

 • 6 nätter i dubbelrum på Grövelsjöns fjällstation
 • 6 tvårätters middagar
 • 6 frukost
 • 5 lunchpaket
 • 5- dagars guidning med  certifierad vandringsguide

Du kan boka singelrum mot ett tillägg på 2000 SEK

OBS, ange om du är STF-medlem i samband med bokning, det ger 600 SEK i prisavdrag.

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Grövelsjöns fjällstation

Uppsamling på Grövelsjöns fjällstation på kvällen. Vi checkar in och äter sedan en god middag tillsammans och därefter går Daniel genom veckans program.

Dag 2. STF – Samevistet – Utsikten – Pråahta – Jakobshöjden – STF

Vi vaknar upp med härlig fjälluft i lungorna och äter en god frukost. Vi börjar sedan vandra rätt ut från dörren in i den fina fjällskogen. Vid trädgränsen i Långfjällets naturreservat passerar vi ett gammalt sameviste med två stycken torvkåtor. Vandring fortsätter upp på Långfjällets östra sluttning och bjuder på fin utsikt över den sju km långa sjön Grövelsjön, vars norra ände går in i Norge. Vi äter lunch på lämplig plats och fortsätter sedan vandringen upp mot toppen Pråahta. På vägen tillbaka går vi över Jakobshöjden, som är fjällstationens närmaste 1000 meters topp. Vi återvänder till fjällstationen för relax och middag. En fin första dag är till ända.
Ca 20 km, 6,5 h vandring.

Dag 3. STF – Storvätteshågna – Foskan – STF

Idag ska vi vandra in den delen av Långfjällets naturreservat som under maj och juni är barnkammaren för Idre samebys renflock. Målet för dagen är komma upp på toppen av Storvätteshågn, som är Dalarna och Svealands högsta berg (1204 m). Tillåter vädret kanske vi äter lunch på toppen.

Efter toppen vandrar vi ner på den södra sidan mot den fina ån Foskan som slingrar sig fram på fjällheden. Vi vandrar längs denna en stund innan vi viker tillbaka fram till fjällstation som vi kommer fram till sent på eftermiddagen. Relax och middag.
ca 22 km, 7 h vandring.

Dag 4. STF – Linnés källa – Sjöstugan – Olåns – Silverfallet- Sjöhöjden – STF

Idag har vi en liten kortare tur och vi äter en härlig frukost i lugn och ro. Vandring tar oss ner från fjällstationen och över ån Grövlan. På vägen passerar vi bland annat Linnés källa och det lilla men fina, Silverfallet, som varma dagar inbjuder till en dusch. Så lunchen denna dag kan vi äta nyduschade! Vi vandrar vidare längs med den norska gränsen för att ta oss upp på Sjöhöjden på den västra sidan av Grövelsjön.

Här kan man bland annat tydligt se spår efter tidigare vattennivåer, när inlandsisen låg som en propp och dämde vattenflödena, vilket gjorde att Grövelsjöns vattennivå då låg betydligt högre upp en gång i tiden. Vi vandrar sedan tillbaka till stationen för relax och middag.
ca 15 km, 5 h

Dag 5. STF – Lövåsen – Lillvätteshågna – Oskarstugan –Blåkläppen – STF

Idag börjar vi med att gå söderut i fjällskogen till Lövåsen och där ta vi oss upp på fjället Lillvätteshågna. Härifrån får vi en fin panoramavy över fjällvärlden innan vi tar sikte på Oskarstugan raststuga för lunch. Vi vandrar sedan åter mot fjällstationen via Blåkläppens sadelskårsdelade topp. Relax och middag.
ca 21km, 6 h vandring

Dag 6. STF – Storsätra – Köldyllen – Valdalsbygget – Olåns -Sjöstugan – STF

Nu är vi framme vid vår sista vandringsdag, så vi passar på att njuta av frukosten i fjällvärlden lite extra. Dagens tur kan göras från fjällstationen eller med start från Storsätra (kräver transport). Startar man från stationen är det bästa alternativet att vandra fyra km längs vägen och sedan vika in mot Köldyllen. Turen går mer nere i fjällskogen i jämförelse med veckans övriga vandringar. Valdalsbygget är en gammal fäbod/säter som också användes som postering under andra världskriget och det finns många historier att berätta om denna plats. Vandringen går sedan norrut och passerar på vägen Olåns vindskydd. Vi vänder sedan tillbaka till stationen och äter en härlig avslutningsmiddag.

Dag 7. Hemresa

Vi tar avsked av Johan, gänget och den härliga fjällvärlden och börjar sedan vår resa hem eller till vidare äventyr.

map_marker:

Bra att veta

Vårt pris är baserat på boende två och två i standard 2-bädds rum med handfat på rummet. Dush och WC finns i korridoren.  Det ingår även linnepaket med handduk. Vi kan även boka familjerum om fem personer, samt singelrum, det sistnämnda mot ett tillägg på 2000 SEK.

Frukost och middag intas i fjällstationens huvudbyggnad medan vi äter medhavd picknick lunch i det fria. Maten lagas utifrån hållbara och i den mån det går, lokalt producerade råvaror.

Behöver ni köpa/hyra utrustning på plats har fjällstationen ett tämligen brett utbud. Läs mer om uthyrning här:
https://www.svenskaturistforeningen.se/boende/stf-grovelsjon-fjallstation/butik-uthyrning/

Vi skickar självklart packlista m.m. i god tid innan avresa.

Kommunikationer

Ansvaret för att ta sig till och från startorten ligger på dig som gäst. Vi hjälper dock gärna till med tips om hur du kan ta dig till och från startorten. Vi råder dig starkt att inte boka några tåg- eller flygbiljetter förrän boende och arrangemanget som helhet, är bekräftat av oss.

Buss
Från Mora finns daglig bussförbindelse till Grövelsjön (cirka 3,5 timme) med linje 104 och 396. Se Dalatrafikens hemsida för aktuell tidtabell. https://www.dalatrafik.se/sv/

Tåg
Kan bokas via www.sj.se. Om du söker din resa från avreseort till slutdestination så får du fram de avgångar som passar med olika färdsätt. Du får då också resegaranti, så att eventuella förseningar inte påverkar möjligheten att komma fram till destination.

Restider med tåg och buss
Från Stockholm: 8 timmar
Från Göteborg: 12 timmar
Från Malmö: 20 timmar

Bil
Avstånd från Stockholm 490 kilometer, från Göteborg 670 kilometer. N62.098852°, E12.312112°. Om du vill ladda din bil så finns laddstolpe. GPS-koordinater:

Rabatt på SJ
Om du är medlem i STF har du 10 procent rabatt på tågresor med SJ. Logga in via STF:s hemsida med ditt medlemsnummer.

Förbedelser

Med tanke på att de är hyfsat långa distanser vi ska gå per dag, är det önskvärt att du förbereder dig med längre vandringar och har koll på din utrustning. Hör gärna av dig till oss för tips och råd.

info@pathfindertravels.se

031-7070080

 

 

Du kanske också gillar:

 • Sverige
 • Vandringsresor

Vandringsweekend längs med Gotaleden, Västsverige

År 2019 invigdes Gotaleden, en innehållsrik vandringsled mellan Göteborg och Alingsås. Nu har du chansen att tillsammans med en lokal guide vandra sträckan Alingsås - Jonsered och njuta av omväxlande natur, fina kulturmiljöer, god mat och bekväma boenden.

 • Sommarresa
 • Sverige
 • Vandringsresor

Vandra Gotaleden på egen hand, Västsverige

År 2019 invigdes Gotaleden, en innehållsrik och vacker vandringsled mellan Göteborg och Alingsås. Vi erbjuder två varianter att vandra denna på egen hand. En där du går hela leden under tre dagar med två övernattningar, en där du vandrar delar av den på två dagar med en övernattning.

 • Sverige
 • Weekend MTB
 • Mountainbikeresa

MTB- weekend, Kullaberg, Skåne

Kullaberg ligger i nordvästra Skåne och är en mycket speciell plats med branta klippor, grottor, lummiga lövskogar öppna hedlandskap och grymma MTB-stigar. Storslaget, vilt med vidunderliga vyer över Öresund och Kattegatt.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.