Följ med Carina Ahlqvist på en unik forskningsexpedition

Följ med Carina Ahlqvist på en unik forskningsexpedition

Makalu Climate Climb, Nepal

Följ med alpinisten och klimatentreprenören Carina Ahlqvist på hennes femte expedition till 8000 metersberg. Denna höghöjds vandring är ett unikt tillfälle att kombinera en exotisk upplevelse att vandra i orörd natur genom avlägsna bergsbyar som sällan besöks av turister och samtidigt konkret bidra till forskning om klimatförändringar.

Mount Makalu är världens femte högsta berg, 8 481 meter, beläget 20 km sydöst om Mount Everest på gränsen mellan Nepal och Kina. Carina kommer att som första svenska kvinna göra ett försök att bestiga toppen och har utformat expeditionen till en klimatresa. Du får följa med på vandringen till Makalu basläger, 4 800 meter, där Carina med en sherpa sedan fortsätter mot toppen. Den här turen är ett alternativ till turistleden mot Mount Everest baslägret, och erbjuder en variation från lummiga blommande rododendron till vattenfall och karga glaciärer på hög höjd. Här får du möjlighet att uppleva det genuina livet i ett basläger med alpinister som acklimatiserar sig för toppbestigningen.

Under vandringen till Makalu baslägret kommer vi att fotografera och samla stenprover från jordskred längs vandringen. Stenproverna kommer att samlas till ett NASA projekt i samarbete med the Planetary Science Institue (PSI) i Arizona USA för att bidra till förståelse av klimatförändringar.

Vi kommer också samla snöprover nära baslägret till forskare vid the European Space Agency (ESA) för att komplettera historiska satellitdata med nya markprover för studier om klimatets utveckling. Du behöver inga förkunskaper utan får instruktioner under vandringens gång.

I samarbete med NGO the Himalayan Stove Project besöker vi traditionella bergsbyar och hem för att följa upp hur klimatvänliga spisar som installerats används i praktiken. The Himalayan Stove Project är ett icke-vinst drivande initiativ som sedan 2009 installerat över 4000 klimatvänliga spisar i Nepal. Spisarna för ut röken utomhus genom skorstensrör vilket förbättrar folkhälsan. Spisarna reducerar också behovet av bränsle upp till 80 procent, dvs färre träd fälls och mindre CO2 släpp ut.

Carina Ahlqvist har varit på fyra 8 000 meters expeditioner till Mount Manaslu (8 167 meter) i Nepal, Mount Cho Oyu (8 201 meter) och Mount Shishapangma (8 027 meter) i Tibet. Hon är inte forskare själv men har samlat snöprover till klimatforskare vid NASA Kalifornien, NASA New York, Arizona University, Mexico University, Central Washington University. Hon har även samlat prover för forskning om mikroplaster och initierat projekt med nepalesiska kvinnor för att samla skräp på hög höjd i bergen. Carina jobbar även som guide, senast i somras till Europas högsta berg Elbrus 5 642 meter.

Genom att följa med på resan sponsrar du Carina och expeditionen. All vinst går till projektet, vi på Pathfinder kommer endast ta en bokningsavgift på 500 SEK per deltagare.

Följe med på en unik klimatresa. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Välkommen till the Makalu Climate Climb! 

http://adventurebycarina.com/


Resan dag för dag

Dag 1. Ankomst till Kathmandu flygplats

Vi hämtas på flygplatsen i Katmandu av vår lokale färdledare och tar oss in till Thamel för incheckning på vårt hotell. Vi tar en bensträckare innan vi utforskar omgivningen, äter, växlar pengar och gör oss hemmastadda.

Dag 2. Katmandu – Tumlingtar (950 m) – Num (1505 m)

Vi flyger inrikes till Tumlingtar (ca 50 min) och träffar där vårt lokala team och har sedan ca fem timmars transport fram till Num. På vägen passerar vi några pittoreska Gurungbyar såsom Chilia, och landskapet är frodigt och grönt. Övernattning i tält.

Dag 3. Num – Seduwa (1530 m)

Efter frukost går vi brant nedåt genom skogen mot Barun floden. Vi korsar floden och sedan bär det av brant uppåt på andra sidan. Här går vi in Makalu Barun National park och med guidens hjälp registrerar vi våra tillstånd. Det omgivande landskapet är klippigt med skarpa raviner, här och där är dock små terassodlingar insprängda. Vi fortsätter vår vandring upp mot byn Seduwa och vårt läger för natten. 

Ca 6-7 h vandring.

Dag 4. Seduwa – Tashi Gaon (2065 m)

Vi börjar gå upp på en ås som reser sig mellan Insuwa och Kasuwa floderna. Vi passerar flera små byar, ängar och odlingsmark samt går över flera mindre bäckar. I slutet av dagen brantar det på uppåt mot byn Tashi Gaon där vi har vårt nattläger. Här kan vi njuta av Himalayas mäktiga panorama.

 Ca 5-6 h vandring.

Dag 5. Tashi Gaon – Kauma (3562 m)

Idag har vi en hård dag framför oss då stigen går brant uppåt mot högre höjd. Vi vandrar upp genom skogen till en ås och följer denna brant uppåt och därefter öppnar landskapet upp sig med grässlänter och små sjöar. Stundtals går vi på stenlagda trappor, kanske inte med perfekta uthuggna steg... Vi fortsätter längs med åsen och går sedan nedåt mot Kauma där vi övernattar.

Ca 6-7 h vandring.

Dag 6. Kauma – Dobato (3650)

Dagen inleds återigen med brant vandring uppför som snart flackar av när vi når rhododendronskogen uppe på en ås. Efter att vi passerat sjön Kalo Pokhari (3930 m) når vi passet Keke på 4170 m. Härifrån har vi makalös utsikt över toppar som Chamlang (7321 m), Peak 6 (6758 m) med flera. Vi går sedan nedåt genom en vacker dal fram till Dobate där vi slår läger.

Ca 6-7 h vandring.

Dag 7. Dobato – Yangle Kharka (3610 m)

Vi följer en brant ravin längs med en bäck i ganska tuff terräng, det är steningt, lerigt och stigen är svår att utläsa. Den leder oss upp i en glaciärdal och det blir mer lättgånget fram till Nhe Kharka. Nhe Karka ligger på en vacker, gräsbeklädd höjdplatå från vilken man har fantastik utsikt över det mäktiga bergslandskapet. Vi går vidare mot Yangle Kharka, som ligger vid botten av dalen.

Ca 5-6 h vandring.

Dag 8. Acklimatiseringsdag samt provsamlingsdag

Vi samlar stenprover och tittar på hur The Himalayan Stove Project fungerat i praktiken.

Dag 9. Yangri Kharka – Langmame Kharka (4400 m)

Vi vandrar västerut och lämnar rhododendronskogen bakom oss för alpin tundra. I blickfånget har vi den mäktiga Pyramid Peak (7168 m). Höjden kan bli problematisk idag då vi måste upp 800 höjdmeter. Vi passerar betesmark för yakar, boulderfät och emellanåt lite skog. Omkring oss tronar de mäktiga bergen. På eftermiddagen når vi fram till lägret återigen hänförda av Himalaya. 

Ca 5-6 h vandring.

Dag 10. Langmame Kharka – Makalu Base camp (4870 m)

Vi stiger flackt uppåt mot ett litet på 400 höjdmeter ovan oss. Vi är omgivna av glaciärer och snöklädda sluttningar. När vi närmar oss Sherson blir Mt Makalu synligt, och från baslägret har vi en underbar utsikt över Makalus sydsida. Mäktig vy från nattlägret minst sagt. 

Ca 5-6 h vandring.

Dag 11. Makalu Base Camp

Vi tar del av hur Carina förbereder sig inför expeditionen samt samlar snöprover.

Dag 12. Makalu Base Camp

Vi tillbringar ytterligare en dag i Base camp.

Dag 13. Makalu Base – Yangri Kharka

Vi vänder tillbaka nedåt och önskar lycka Carina lycka till med toppförsöket av världens femte högsta berg.

Dag 14. Yangri Kharka – Mumbuk

Dag 15. Mumbuk – Kauma

Dag 16. Kauma – Seduwa 

Dag 17. Seduwa – Num

Dag 18. Num – Tumlingtar

Vi åker tillbaka landvägen till ett Tumlingtar där vi tar in på ett vandrarhem

Dag 19. Tumlingtar – Kathmandu

Flyg tillbaka till Katmandu

Dag 20. Sightseeing i Katmandu

Vi  ägnar en dag till att utforska Katmandus kultur och historia och vår stadsguide tar oss till både okända och välkända platser. Vi besöker lokala marknader, en dold stupa och Katmandus Durban Square. Durban Square är listat som ett världsarv och trots att det blev skadat p.g.a. jordbävningen 2015, finns fortfarande mycket att se i och omkring detta område. Det är en av de viktigaste platserna för studier av traditionell nepalesisk arkitektur med fantastiska träsniderier.

Dag 21. Katmandu – hemfärd

Vi beger oss till flygplatsen för att påbörja vår resa hem.

Vi vandrar i ett område få når till Carina på väg upp mot Cho Oyu, snart väntar Makalu Vi går genom byar och upplever ett genuint Nepal Genom resan ingår du i ett större sammanhang Vi passerar olika klimatzoner På lägre höjd är det frodigt med en rik och varierande flora Resan innebär också en stor naturupplevelse Vi besöker Katmandus berömda tempel Pashupati, det stora hinduiska tempelområdet i Katmandu, lämnar ingen oberörd Carina har ett stort engagemang i klimatfrågan och har under flera år bl.a. samarbetat med NASA

Avgångar:

Datum: 2018-04-10
Ort: Katmandu
Pris: 29900 kr
Guide: Lokal engelsktalande vandringsguide
Platser kvar: Ja

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 21 dagar
Gruppstorlek: Max 12 personer
Gradering: 3

I resans pris ingår:

 • Flyg Katmandu - Tumlingtar t/r
 • Svensk färdledare fram till Makalu base Camp (Carina)
 • Alla lokala transporter
 • Lokal engelsktalande guide, kockar och bärarteam
 • All mat (frukost, lunch, middag) under vandringen
 • Boende i tält under vandringen
 • All campingutrustning utom liggunderlag
 • Hotell och frukost i Katmandu (dubbelrum 3***)
 • Varma drycker (te och kaffe) tre gånger om dagen
 • Trekkingtillstånd i Makalau- området + TIMS (Trekking information Management System)
 • Lån av dunjacka, dunsovsäck, duffelbag, vandringsstavar
 • Guidade rundturer i Katmandu

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Bra att veta

Resan sälj exklusive internationellt flyg till Katmandu. Säg dock till om du vill ha hjälp med flygbokningen!

Under denna vandring bor vi i tält, en förutsättning för att kunna vandra i de mer orörda delarna av Nepal. Klicka här om du vill läsa om hur en typisk vandringsdag ser ut.

Vandringen är krävande och du bör vara i god form och beredd på att det blir rejält tungt emellanåt. Höjden känns absolut av men vi kommer att acklimatisera oss gradvis. Ni kommer att ha bärare som tar all er tyngre packning så ni vandrar endast med lätt dagsäck. Obs, den packningen bärarna skall bära får inte väga mer än 15 kilo.

Turismen i Nepal har fått både positiva och negativa effekter. Tusentals nya småföretag och arbetstillfällen har skapats. Men samtidigt har nedskräpningen ökat, kulturen har förändrats och i takt med att man har anpassat sitt sätt att leva efter turismen har man blivit beroende av denna. Våra resor kan ses som pilotprojekt inom hållbar utveckling på turistsidan. 

När ni reser till Nepal med Pathfinder vet ni att:
• Vi anlitar bärare och personal från de områden vi reser till.
• Vi städar upp efter oss. Inget skräp blir liggande.
• All personal är försäkrad och har fri sjukvård.
• Våra bärare bär max 30 kg.
• Lönen räcker till att försörja familjen och betala barnens skolgång.

Pathfinder Travels
Göteborgsvägen 3 SE-443 30 Sweden
Tel: 031-707 00 80 Fax: 031-15 34 46
Spiro Kommunikation