HISTORIA

År 1998 satt jag (Nicke), Pelle Aronsson och vår vän Joel vid ett bord i fiskhamnen i Agadir, Marocko. Den Nordafrikanska solen brände våra kortsnaggade huvuden och måsarna skränade. Vi åt grillade sardiner och pratade om den resa vi just hade upplevt.

Två veckor innan hade vi anlänt till staden Marrakech och blivit fullkomligt överväldigade av alla lukter, färger och det sjudande folklivet. Vår målsättning hade varit åka skidor i Höga Atlas och väl på plats i Marrakech kunde vi blicka ut över de vitgnistrande topparna söder om staden.

Efter visst besvär tog vi oss upp i bergen och hade en fantastik skidvecka i området kring Jbel Toubkal. Vi avrundade turen med ett par dagars vandring där vi bodde hemma hos berberfamiljer och lät oss vaggas till ro av stillheten i Atlasbergens dalar. Tillbaka i Marrakech gick vi till en barberare i Medinan, den gamla stadsdelen, och markerade en ny era genom att raka av oss både skägg och hår. Vilken era som det pekade mot visste vi inte då.

På tur i Höga Atlas, Marocko 1998

Pelle och jag tyckte att upplevelsen av Marocko var så stark att vi vill dela med oss av den till andra. När vi kom hem till Sverige pratade vi exalterat om vad vi hade varit med om till vänner och bekanta. Vi märkte snart att de inte riktigt förstod vad vi pratade om och insåg att det enda sättet att förmedla upplevelsen var att få andra att resa dit. Embryot till Pathfinder Travels hade därmed skapats. Men vad var det vi vill förmedla? Jo, en resa där man kombinerade en bergsaktivitet med en omtumlande reseupplevelse. En resa som inte var tillrättalagd utan som lämnade utrymme till spontana infall och som gick emot massturismens pricinper.

Vi hade med andra ord en grundläggande idé om vad det var vi vill förmedla och snart hade vi med hjälp av vänner skapat både varunamn, logotyp och en enkel hemsida. Vi lät också trycka en folder där vi gjorde reklam för vår enda resa, det vill säga en kombinerad skid- och vandringsresa i Höga Atlas. Vi satsade så hårt vi kunde för att sälja konceptet. Både Pelle och jag hade andra heltidssysselsättningar och hade en naiv tro att det liksom skulle sköta sig självt.

För oss tre blev det en storartad succé. Att vi liftade på lastbilsflak där vi delade utrymme med kossor och får, bekymrade oss inte.

Året därpå åkte Pelle och jag iväg på vår första ”kommersiella” resa till Marocko. Vi hade en gäst och gästen hade två guider. För oss tre blev det en storartad succé. Att vi liftade på lastbilsflak där vi delade utrymme med kossor och får, bekymrade oss inte. Man kan nog påstå att vi låg extremt nära det självständiga resandet i vår filosofi.

Vi insåg dock att vi var tvungna att bredda vårt sortiment och på något sätt hade Pelle fått reda på att det var en kille som hette Adrian Nordenborg som varit i Iran och åkt skidor. Vi tog kontakt med Adrian och träffade honom i samband med att han höll en föreläsning om sina många och långa resor. Intrycket av Adrian var klockrent, iklädd i egentillverkade bark-kläder från sin tid i Borneos djungel tutade han i en didgeridoo och svingade “andesnaror” som han hade gjort med hjälp av Aboriginer i Australien.

Tillsammans med Adrian sydde Pelle ihop en pilotresa till Irans skidorter och det blev genast en fullträff. Åtta glada personer, varav en var vår första återkommande gäst, åkte till Iran år 2001 och de fick åka så mycket puder att de nästan tröttnade. Adrian löste alla tänkbara problem längs resans gång, t.ex. som att hålla fast dörren till folkabussen som transporterade gänget upp till bergen och lagade motorn med ståltråd. Han talade även med liftgubbarna så att liftar som var stängda öppnades och ordnade så att gästerna fick åka pistmaskin upp för andra delar av berget. Året därpå åkte vi dit igen och då var även Mattias Jansson med. Mattias blev kär i den persiska snön och det gästvänliga folket och har sedan dess varit vår starke man på skidresorna i Iran.

Vi började också sälja vandringsresor och toppbestigningar och letade guider till detta. Genom vårt tidigare nätverk kom vi i kontakt Kristin Andersson, Pelle Ståldal och Bosse Björnsäter. Vi insåg att vi inte borde guida själva på våra mer avancerad toppbestignings- och skidbestigningsresor. Vår egen kompetensnivå var helt enkelt för låg. Återigen gick vi till vårt nätverk av vänner och bekanta och upptäckte att några hade blivit UIAGM- certifierade bergsguider. På så sätt kom Stefan Palm och Anders Bergwall in i bilden. Att stöjda Svenska Bergsguideorganisationens arbete har sedan dess varit en självklarhet för oss.

Vi sökte och fann pålitliga och ansvarstagande samarbetspartners på våra destinationer som kunde ta hand om våra kunder på plats.

Guiderna delade med sig av sina professionella erfarenheter och fick oss att inse att vi låg det självständiga resandet väl nära. En tid av kvalitetssäkring hade inletts. Boende, logistik, administration, försäkring- och lagstiftningsfrågor fick sig en översyn. Vi sökte och fann pålitliga och ansvarstagande samarbetspartners på våra destinationer som kunde ta hand om våra kunder på plats. Utan Slimane i Marocko eller Fred i Iran hade vi inte varit där vi är idag. Enkelt kan man säga att Pathfinder Travels på det formella och organisatoriska planet blev till ett riktigt företag. Resmål som Ecuador och Alaska tillkom och vi utökade programutbuden i både Iran och Marocko.

En ny hemsida skapades och genom Pelle tog vi hit Banff Mountain Film Festival till Skandinavien och företaget växte. Men under åren 2000 – 2006 är sanningen att Pathfinder drevs framåt av 100% entusiasm och ytterst blygsam lönsamhet. Många människor bidrog ideellt med både tid och kunskap och utan dem skulle vi inte existera idag. Vi tackar alla för hjälpen, ingen nämnd, ingen glömd.

Lyckligtvis fick vi också fler och fler gäster och genom deras värdefulla synpunkter och omdömen har vi kunnat förbättra och utveckla vårt resekoncept ytterligare. Jag tror att vi vågar påstå att vi genom åren har haft en övervägande majoritet väldigt nöjda gäster, några mindre nöjda men inga missnöjda. Tack för att ni har rest med oss och välkomna igen!

Vi är helt enkelt det lilla företaget som vill ge er stora bergsupplevelser.

För oss har det alltid varit viktigt att visa omtanke om den enskilda människan, såväl kunder som partners. Detta kommer vi ta med oss in i framtiden. Och trots att våra resor nu sker under mer ordnade former vill vi fortfarande ge utrymme för det spontana och det personliga. Vi skyr med andra ord löpande band principen och vill göra varje reseupplevelse unik. Vi är helt enkelt det lilla företaget som vill ge er stora bergsupplevelser.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.