Gradering skidresor

Våra skidresor vänder sig till relativt erfarna skidåkare som gillar friluftsliv och äventyr. De flesta av våra resor klarar du som har normalgod kondition. Du är alltid välkommen att konsultera oss per telefon eller via e-mail innan du bokar resan om du känner dig osäker i bedömningen avseende teknisk förmåga och fysisk kondition.

För att underlätta för er att välja använder vi oss utav ett tvåskaligt system för att gradera svårigheter på våra resor. Vi vill med dessa ge en grov bild av vilken nivå du bör ligga på erfarenhets- och konditionsmässigt för att resan skall bli till en så trevlig och minnesvärd upplevelse som möjligt.

Yttre miljö i form av boendestandard, klimat m.m. kan också ha en betydelse för hur svårighetsgraden uppfattas. Den personliga inställningen, hur du psykiskt förhåller dig till nya miljöer, ansträngning, nya rutiner, spelar självklart in. Vår rekommendation är att utgå från mottot: ”Ute på tur, aldrig sur”.

Graderingssystemet

Det tvåskaliga systemet för att gradera svårigheter innebär följande:
En siffra anger den tekniska nivån.
En bokstav anger den nivå av fysisk kondition du bör ha

TEKNISK NIVÅ

Vår numeriska gradering indikerar resans tekniska svårighet. Ju högre grad desto mer omfattande behöver din erfarenhet av skidåkning och brädåkning vara.
1. Medelgod vana av utförsåkning. Röda pister åker ni utan problem. Ingen tidigare erfarenhet av off-pist eller alpin skidbestigning krävs.
2. God vana av utförsåkning i varierande snöförhållanden. Grundläggande erfarenhet av off-pist och alpin skidbestigning är nödvändig.
3. Mycket stor vana och erfarenhet av utförsåkning. Man måste kunna behärska brant åkning i alla former av snö. Gedigen erfarenhet av alpin skidbestigning och viss erfarenhet av alpin klättring behövs, bland annat vad gäller rephantering, klättring och säkring med isyxor och stegjärn, samt baskunskaper i lavinräddning och räddning på glaciär.

KONDITION

Vår alfabetiska gradering ger en indikation på nivån av fysisk kondition och vad som krävs av dig för att kunna fullfölja resan.
A. Medelgod generell kondition. Endast ryggsäck för dagturer kommer att bäras (upp till 10 kg).
B. God kondition förutsätts baserad på regelbunden konditions- samt styrketräning eller att man står och går på skidor mycket. Endast ryggsäck för dagturer kommer att bäras (upp till 10 kg).
C. En relativt hög nivå av kondition och uthållighet krävs. Ni behöver kunna bära tunga ryggsäckar (20–25 kg) för anmarch under någon eller några dagar. Här springer ni regelbundet ett par mil i veckan och styrketränar regelbundet eller har många skiddagar i benen.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.