Toppbestigning av Jbel Toubkal, Marocko

Marockos högalpina områden ligger i den imponerande bergskedjan Höga Atlas. Här finner vi också målet för denna resa, Nordafrikas högsta berg, Jbel Toubkal (4167 m).

En bestigning av Jbel Toubkal är en bra utmaning för dig som vandrat en del och har ambitionen att nå lite högre höjder. Toppen mäter 4167 meter över havet och innehåller inga tekniska svårigheter men är relativt fysiskt krävande. Jbel Toubkal ligger i en nationalpark ungefär 10 mil söder om Marrakech och massivet är synligt från stadens många hotellterrasser.

Under den förberedande vandringen kommer du i kontakt med berbisk kultur och får en vacker och storslagen upplevelse av Höga Atlas.

Toppbestigningen är genomförbar på en vecka då höjden inte kräver någon längre acklimatiseringstid. Turen leds av en svensk färdledare och lokal guide. Under den förberedande vandringen kommer du i kontakt med berbisk kultur och får en vacker och storslagen upplevelse av Höga Atlas. Du får även tillfälle att bekanta dig med staden Marrakech och får därigenom ett garanterat intensivt möte med Nordafrikansk kultur

Om ni är en mindre grupp (fler än en person) och inte kan eller vill följa med på våra ordinarie resor då kan vi göra specialarrangemang enligt era önskemål. Ni kan då välja datum fritt, observera dock att vi måste ha viss framförhållning (två veckor) samt att vi då i regel endast använder oss av lokal guide. Hör av er till oss om så är fallet.

Våra resor till Marocko spänner över alla resekategorier, läs mer om ski touring, trailrunning, mountainbiking, vandring och vår familjeresa till detta fascinerande land.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2022-09-242022-10-01Stockholm, Göteborg, Köpenhamn 15 900 SEKNicke SundströmJa

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMax 12 personer
Gradering2C

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Marocko
 • Alla lokala transporter
 • Svensk färdledning
 • Lokal bergsguide
 • Kockar samt mulåsnor med förare
 • Hotell 3 nätter i dubbelrum i Marrakech
 • Övernattningar under vandringen (4 nätter i tält, 1 natt på vandrarhem)
 • Avskedsmiddag
 • All mat under vandringen

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Marrakech

På flygplatsen i Marrakech möts du upp av Pathfinder Travels färdledare. Information ges om de kommande dagarnas händelser och aktiviteter. Vi inkvarterar oss på vårt hotell och går sedan för att äta middag på en enkel restaurang. Efter maten tar vi en liten kvällspromenad till torget Djemaa El Fna.

Dag 2. Marrakech –Tiziane

Vi äter frukost omkring klockan sju och packar sedan in oss i en minibuss och beger oss söderut mot Asni. Vägen dit är asfalterad och relativ snabb. Därefter svänger vi av på en mindre grusväg som tar oss till berberbyn D’ Imioughlad som ligger på 1400 meters höjd. Här möter vi våra mulförare, mulåsnor och kock som skall hjälpa oss under veckan. Vi fyller på vatten och gör oss redo för att vandra iväg. Vi sätter sikte mot Tachtpasset på 2000 meters höjd, vilket vi når efter ett par timmar. Utsikten från passet är magnifik och när vi njutit av den en stund går vi ned till en källa där vi intar lunch i det fria. Efter att vi ätit och vilat lite går vi vidare mot vårt nattläger i byn Tiziane. Totalt kommer vi att vandra ca 4, 5 timmar denna dag, så det är en ganska mjuk start på resan.

Dag 3. Tiziane – Azib n Tizgui

Strax innan soluppgången går vi upp och äter frukost och börjar sedan att åter vandra. Till en början går vi under skuggorna av gigantiska valnötsträd men snart når vi högre höjd och vegetationen blir lägre. Vi ska över Teoutipasset på 2400 meter och på vägen dit passerar vi tuktade ”skogar” av fenicisk en och kan dra in lukten av mynta och lavendel. Efter passet vandrar vi ned till Assaka där vi äter lunch. Under eftermiddagen går vi genom byn Tizgui, en viktig ort i området då det finns ett antal kvarnar här. Vi vandrar vidare fram till ett fåraherdeläger ovan byn, där vi slår nattläger på 2250 meters höjd. Totalt kommer vi att vandra ca 6 timmar denna dag men i lugnt tempo.

Dag 4. Azib nTizgui – Azib n Tamsoult

Vi befinner oss nu i hjärtat av nationalparken och kommer under dagen vandra genom ett vilt och vackert landskap. Som vanligt går vi upp med solen omkring klockan sex på morgonen. Vi befinner oss i en dalgång vid foten av ett 3000 metersberg och inledningsvis kommer vi att vandra i skugga. Vi når sedan Tazaghart platån där vi sannolikt stöter på betande djur och berbiska fåraherdar. Vi vandrar vidare uppåt mot Tougdaltpasset på 2700 meter och har en strålande utsikt över de omkringliggande bergstopparna. Sedan bär det av nedåt igen till Azaden floden där lunchen väntar under skuggan av valnötsträd. På eftermiddagen har vi två timmar uppför för att nå vårt nattläger vid Azib n Tamsoult som ligger på 2300 meters höjd. Vi vandrar ungefär lika många timmar som föregående dag

Dag 5. Azib Tamsoult – Base Camp Toubkal

Idag har vi en ganska tuff dag framför oss och vi ska gå cirka 1200 höjdmeder uppåt och totalt vandra 7 timmar. Efter frukost går vi gradvis uppför i riktning mot Tzikerpasset och efter en stund svänger vi av och följer en liten bäckravin uppåt mot Aguelzimpasset. Vi vandrar nu i ett spektakulärt högalpint landskap och det blir luftigare och mer krävande för ben och lungor. Från passet som ligger på 3450 meters höjd kan vi se toppen av Toubkal och titta ner på refugen (bergshyttan) vid Base Camp. Vi tar en kort paus och äter en medhavd lunchmacka och frukt för att sedan påbörja en ganska lång nedstigning mot refugen som ligger på ca 3100 meters höjd. Vi kommer att komma fram till Base Camp runt kl. 15.00 på eftermiddagen och äter då en rejäl lunch. Resten av dagen ägnas åt att vila och uppladdning inför morgondagens bestigning.

Dag 6. Base Camp Toubkal – Jbel Toubkal – Imlil- Marrakech

Vi försöker komma iväg så fort som möjligt för att undvika solen och gör en “alpin start” med frukost omkring kl 05.00. På vägen upp tar vi ett par korta pauser och knaprar i oss lite nötter och frukt. Normalt tar det ca 3 timmar att nå toppen. När vi väl är där kan vi njuta av en hänförande vacker utsikt över Höga Atlas bergsmassiv och vara nöjda med att vi nått nordafrikas högsta topp 4167 meter över havet. Vi tar en annan stig ned och kommer åter till Base Camp omkring lunchtid. Efter att vi ätit lunch börjar vi gå nedåt mot Imlil. Det är en ganska lång nedstigning, ca 2500 höjdmeter från toppen men stigen från Base Camp är lättrampad. På vägen ned gör vi ett stopp vid Sidi Chamharouch, en ”marabout” eller helgonplats dit många kvinnor vallfärdar. Sent på eftermiddagen kommer vi ned till Imlil och åker sedan vidare med minibuss fram till vår Riad i Marrakech. Efter en välbehövlig dusch så äter vi middag och firar en lyckad bestigning.

Dag 7. Marrakech

Vi tar en sovmorgon och ägnar resten av dagen åt att upptäcka Marrakech gamla stadsdelar och besöker historiska platser samt intressanta museum. De som vill kan även handla ett och annat i souqsen, basarkvarteren. På kvällen äter vi en festmåltid och kopplar av.

Dag 8. Marrakech – sverige

Efter tidig uppstigning väntar transfer till flygplatsen eller så reser ni vidare på egen hand.

Bra att veta

Vi flyger reguljärt ned till Marocko. Det är därför bra att boka resan i god tid för att säkra upp flygstolarna. Alla lokala transporter ingår i priset och i Marocko använder vi inhyrda minibussar eller fyrhjulsdrivna jeepar och våra chaufförer kör lugnt och säkert. Den marockanska maten är god och vällagad och magsjuka tillhör inte vanligheterna. Vatten dricker man dock på flaska och glass gör man bäst i att undvika, åtminstone i början av resan.

I Marrakech bor vi på mellanklasshotell i eller i närheten av medinan, den gamla stadsdelen. Under turen övernattar vi i tvåmanstält. Det kommer att finnas möjlighet att tvätta av sig i bäckar under vandringen. Maten lagas av medföljande kockar och vi äter frukost och middag i större beduintält. Lunch intas i regel i det fria. De lokala guiderna som arbetar med oss är legitimerade och vår lokale samarbetspartner i Marocko är mycket erfaren och välrenommerad.

För att få ut det bästa av arrangemanget bör du ha god kondition och vara van vid att vandra i brant terräng. Vandringen kommer att gå på höjder varierande mellan ca 1700–4000 m. Vi kommer endast att bära lätta dagpackningar och vandra ca 5–8 timmar om dagen. Det är vanliga stigar vi går på, inte några välunderhållna vandringsleder och terrängen är ganska tuff. Ett par bra vandringskängor är ett måste och lämpliga vandringskläder därtill.

Temperaturen varierar ganska kraftigt mellan dag och natt samt påverkas naturligtvis av höjden. Själva toppbestigningen utgår från refuge Toubkal (3100 m) som ligger vid foten av Jbel Toukal (4167 m). Vandringen upp till toppen tar mellan tre till fem timmar och nedfärden två till tre timmar. Vissa partier är relativt branta men det handlar om vandring och inte klättring.

Vandringen går tvärs igenom de centrala delarna av Höga Atlas. Under vissa sträckor rör vi oss i områden där turister tillhör ovanligheterna. Att visa respekt för den berbiska kulturen är därför av vikt. Många vill till exempel inte bli fotograferade, speciellt inte kvinnor. Man skall därför alltid fråga om lov innan man fotograferar någon person. Inför resan kommer ni att få mer information om vad man bör tänka på när man möter den lokala kulturen.

Om du är fågelintresserad så rekommenderar vi att du tar med dig en kikare. De lägre bergsregionerna i Atlas bjuder på ett tämligen rikt fågelliv. Den botanikintresserade har också en del att upptäcka.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Vi kommer även att försöka ha ett informationsmöte för alla deltagare. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Europa
 • Sommarresa
 • Vandringsresa

Vandringsvecka: “Chamonix Experience”

Vid foten av Alpernas högsta berg, Mont Blanc, ligger staden Chamonix. Härifrån gör vi ett antal spektakulära dagsvandringar tillsammans med den auktoriserade vandringsguiden, Johan Sundberg.

 • Vandringsresa

Vandring i Höga Atlas, Marocko

Vi vandrar i en liten grupp i ett oexploaterat område strax söder om Marrakech. Här möter du en miljö långt bortom tillrättalagda turistorter och en helt unik kultur och natur.

 • Himalaya
 • Vandringsresa

Vandra till Mt Everest Base Camp, Nepal

Mount Everest Base Camp är en, minst sagt, dramatisk plats där framgångar och nederlag legat till grund för ett otal äventyr, myter och legender. Vägen dit? Spektakulär.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.