Högalpin Via Ferrata – klätterstig i Dolomiterna, Italien

Välkommen till världens bästa massiv för utmanande Via Ferrata! Tillsammans med svensk färdledare och lokala certifierade bergsguider upplever vi Brentas spektakulära klätterstigar och vaknar på hög höjd i trivsamma Italienska bergshyttor.

Brenta Dolomiterna tornar upp sig strax väster om skidorten Madonna di Campiglio, ett namn som klingar välbekant för de som är uppväxta under Ingmar Stenmarks era. Här tog han hem många världscupsvinster i den hyfsat branta slalombacken strax ovan byn.

Enligt vissa tillhör inte Brenta det egentliga ”Dolomiterna”, som är belägna längre österut, andra benämner det som västra Dolomiterna. Bergen består dock här, liksom i den östra delen, av bergarten dolomit. Det är en speciell typ av fossilrik kalksten namngiven efter dess upptäckare, den franske geologen Dolomieu, som strövade förbi området för ca 200 år sedan. Själva bergskedjan har dock sitt ursprung i ett gigantisk korallrev som bildades 250 miljoner år dessförinnan. Bergen har genom årmiljoners erosion utmejslats till det unika och spektakulära landskap vi kan beskåda idag och området står sedan ett par år tillbaka på Unescos världsarvslista.

Vi inleder vår resa med en natt på hotell i Madonna di Campilio där vår svenske färdledare Peter ”Padre” Sandsjö möter upp. Peter som har mångårig erfarenhet av Brentamassivets olika leder, är med under hela vandringen. På kvällen går vi igenom de kommande dagarnas äventyr och rätar ut eventuella frågetecken. Dagen efter bär det av upp mot det branta, kala klippväggarna som skjuter i höjden ur den omgivande skogen.

Under fem dagar utlovas krävande klätterstigs-vandring med spännande och luftiga passager med fantastiska vyer. Vi rör oss hela tiden i högalpin terräng och bor i mysiga bergshyttor under vår vandring. I två dagar kommer vi följa riktigt exponerade Via Ferrata stigar under ledning av lokala certifierade IFMGA/UAIGM bergsguider. Vi bär dock själva med oss klätterutrustning och det nödvändigaste för våra dagarna på berget. Denna plockar vi upp på guidekontoret i Madonna innan vi ger oss upp i bergen. Övriga dagar vandrar vi på lite mindre avancerade stigar men utrustningen kan vara bra att ha med under hela turen.

Denna vecka får dig garanterat att känna dig som en alpin klättrare utan att egentligen vara det. Turen kräver dock god kondition, helst vana att hantera Via Ferrata utrustning och du får inte ha anlag för svårare svindel. Det är ett sant högalpint äventyr för dig som söker en större utmaning!

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-07-062024-07-12Madonna di Campiglio 16 600 SEK (exkl flyg)Peter ”Padre” SandsjöFullbokat
2024-08-312024-09-06Madonna di Campiglio 16 600 SEK (exkl flyg)Peter ”Padre” SandsjöFullbokat

Resefakta

Reslängd7 dagar
GruppstorlekMin 8, max 8 personer
Gradering3B

I resans pris ingår

 • Två hotellnätter i Madonna Di Campilio inkl. frukost, del i dubbelrum
 • Boende 4 nätter på Rifugios, (flerbäddsrum) halvpension, ej middagsdryck
 • Lokala transporter (till start och stopp för turen)
 • Svensk färdledare under hela resan
 • UIAGM/IFMGA-certifierade engelsktalande lokala guider två dagar Via Ferrata. 1 guide/4pax)
 • Via Ferrata rutrustning

Resa med tåg och buss

Det går att ta sig till Trento via tåg och sedan vidare med buss upp till Madonna. För tågbokning se:
www.interrail.se

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Madonna di Campiglio

Uppsamling på hotell i Madonna di Campiglio från kl 15 och framåt. När gruppen är samlad kommer Peter, vår svenska färdledare, gå igenom veckan, dela ut kartor och beskriva rutten. Det är viktigt att att det finns tidsutrymme till att köpa in snacks för turen samt lunchmat för veckans vandring. (Det går dock att köpa lunchpaket på bergshyttorna.)

Vi går även igenom utrustningen och ser till att packa endast det vi behöver i ryggsäckarna, som inte bör väga mer än ca 10-13 kg. Övrig packning lämnar vi på hotellet. Om möjligt går vi ut och äter middag gemensamt (det beror på deltagarnas ankomsttider). Sedan är det dags att sova och hämta kraft inför de stundade höjderna.

Dag 2. Madonna di Campiglio – Rifugio Graffer (2261 m)

Vi tar oss till starten av vandringen och går upp till Rifugio Graffer som blir vårt första natthärbärge. Vi går i lugn och stadig takt och njuter av de omgivande dramatiska vyerna. Väl framme på hyttan äter vi middag och bekantar oss med italiensk alpinkultur.
Ca 7 h vandring, 800 m+.

Dag 3. Rifugio Graffer – Rifugio Tuckett (2 272 m)

Efter frukost väntar vandring upp till mötesplatsen med våra lokala bergsguider, som tar över guidningen för den första dagen av Via Ferrata. Vi sätter på oss selar, checkar all utrustning, får nödvändiga instruktioner och laddar för klätterstigen vi har framför oss; Sentiero Alfredo Benini; Den kommer att ta oss upp på höjder strax under 3000 meter. Det blir en spännande tur där vajersäkrade traverser varvas med vertikala stegsektioner och det kommer nog att kittla lite i magen på de flesta. Vi passerar Bocca del Tucket och går ned till Rifugio Tuckett där vi övernattar. Här tackar även bergsguiderna för sig och Peter tar över rodret.
Ca 6-7 klättring/vandring, 600 m+.

Dag 4. Rifugio Tuckett – Rifugio Alimonta (2 580 m)

Nu har vi en lite mer avslappnad men härlig vandringsdag framför oss. Vi kommer att gå längs med de lite lägre belägna lederna och strövar ned till Rifugio Brentei för lunch där vi också besöker ett litet kapell tillägnat alpinister. Stärkta av andlig spis vandrar vi sedan uppåt till den vackert belägna Rifugio Alimonta där vi ska övernatta. Hyttan ligger vid foten av Sfulmimi Glaciären och utsikten är magnifik. Vi installerar oss, äter middag och planerar inför nästa dags Via Ferrata.
Ca 7 h vandring, 400 m+.

DAG 5. RIFUGIO ALIMONTA – RIFUGIO Brentei (2 180 M)

Vi äter en god hyttfrukost och möter återigen upp våra italienska bergsguider för lite mer Via Ferrata. Idag kommer vi ta oss an Bocchette Centrale, som av de flesta anses vara den vackraste och mest uppskattade Via Ferrata-leden i Dolomiterna. Via den numera krympande glaciären tar vi oss först upp till passet där Bocchette Centrale börjar. Väl igång bjuder ”Centrale” oss på riktigt luftiga stigar där vi hela tiden är säkrade i vajer. Vi tar oss under dagen både upp och ner för ledens många stegar och passager. Efter en stund passerar vi helt nära, den magnifika Campanile Basso, som är en av klättrarnas många favorittoppar.

Vi tar god tid på oss, med flera stopp för mat och dryck och idag kommer du garanterat få med dig minst en ”cool” bild på dig själv, i dödsförakt, som alpinist! Vi avslutar Bocchette Centrale vid Bocca di Brenta och tar oss ner stig 318 till Refugio Brentei. Här havi en kortare utvärdering, tillsammans med bergsguiderna, som sedan tackar för sig. Vi installerar oss och går igenom kommande dags vandring.

Ca 5-6 vandring, 100 m+

Dag 6. RIFUGIO Brentei – Madonna di Campiglio (1 506)

Uppfyllda av veckans äventyr äter vi frukost i bergen, blickar ut på de gråvita Dolomiterna och känner oss stolta över vad vi åstadkommit. En dag utför väntar via stigar som övergår från klippstig till lummiga vandringsleder. Vi avslutar dagen med att vandra förbi flera forsar och vattenfall ner mot Madonna di Campigligo.

Väl nere i dalen har vi avverkat ca 700 höjdmeter, från starten på karga klippstigar med Brentas panoramavy att vila ögonen på, vidare ned mot trädgränsen och slutligen genom vackert grönskande alpdalar. Vandringen ned kan vara väl så ansträngande. Främst då för våra, kanske redan trötta, knän. Därför tar vi god tid på oss denna dag.

Framme vid Rifugio Vallesinella pustar vi ut på deras trevliga uteservering och sen kan vi välja “plusmenyn”, vidare på leden som tar oss förbi vattenfallen och de fina forsarna, för avslut nere i byn. De som har stumma ben kan välja att ta bussen redan härifrån ner till Madonna di Campiglio.

Det som sedan återstår är att lämna utrustning och sen installera oss i våra rum och en efterlängtad dusch och lite mjukare skor och fräscha kläder! Vi avslutar med en lite kortare genomgång och fest! Viva Italia/Via Ferrata.

Dag 7. Hemresa

Vi njuter av en god hotellfrukost och sedan bär det av hemåt eller ut på vidare äventyr. Vi tackar Peter och Brenta- Dolomiterna för en spännande vandrings- och klättervecka.

map_marker: Madonna di Campilio

Bra att veta

Denna tur är relativt fysiskt krävande och du måste vara rörlig och stark i hela kroppen samt vara säker på foten. Vi rör oss på exponerade klätterstigar och du får inte ha anlag för svårare svindel. Via Ferrata inslagen innebär att du följer vajerförsedda stigar, vertikala partier har fått infästa grepp och steg av järn, till och med hela stegar.

Lederna så välutrustade att allt man behöver ha är klättersele med en särskild typ av elastiska repslingor där två karbinhakar är fästade. Man säkra sig själv genom att haka fast karbinhakarna på vajrarna, den ena efter den andra. Vidare skall man även ha en klätterhjälm på huvudet samt  stabila vandring / klättrings-skor på fötterna och ett par bra, smidiga handskar. Hjälm, sele och karbiner hämtar vi ut vid guidekontoret på ankomstdagen alt, innan vi går ut på tur dag 2.

Första och sista natten bor vi på ett mellanklass hotell i Madonna di Campiglio. Vi planerar att bo på Hotell Garni Arnica och bekräftar detta i god tid innan avresa. Middagar är ej inkluderade dessa nätter, dock frukost. I bergen bor vi på Rifugios, enklare bergshyttor, där vi även blir serverade frukost och middag. I regel bor man i flerbäddsrum.  Hyttorna är enkla men välkomnande och bjuder ofta på förvånansvärd bra mat.

Vi äter medhavd picknick lunch under fem dagar. Basen för luncherna är bra att inhandla under ankomstdagen och kan sedan kompletteras med inköp av lunchpaket på bergshytterna, där man naturligtvis även kan fylla på vatten.

Varje deltagare bär själv med sig allt som kan komma att behövas under veckan vilket innebär att en lite större ryggsäck är nödvändig för att all utrustning skall få plats. En 40-45 liters säck är att rekommendera. Viktigt är att packa lätt och begränsa utrustningen till det allra nödvändigaste. Sovsäck och  behövs inte på denna tur, dock skall en sovpåse/reselakan tas med för att använda i hyttorna.

Vandringarna är väderkänsliga och vid tillfällen av vädermässiga utmaningar (regn/åska eller liknande) kan vi som ett resultat av detta få ändra rutt eller avbryta och göra alternativa vandringar.

Resa med tåg och buss

Det går att ta sig till Trento via tåg och från Trento  vidare upp till Madonna med buss. För tåglösningar från Sverige se:
www.interrail.se

För bussresa upp från Trento se:

https://www.rome2rio.com/map/Madonna-di-Campiglio/Trento#r/Bus/s/0

Flyg

Här listas de närmaste belägna internationella flygplatserna

Verona – 173km
Milano – 174km
Venedig– 295km
Innsbruck – 224km

Det går att ta sig till Trento via tåg eller buss från samtliga städer ovan och som sagt vidare med buss upp till Madonna di Campiglio.

Peter, färdledaren på resan, bruka flyg med Ryan Air till Bergamo och tipsar om busstransport via  https://www.flixbus.it upp till Trento.

Skulle ni behöva ha extranätter i Trento eller Bergamo har Peter följande tips:

Bergamo.  Vandrarhem med gångavstånd till centralstationen. https://www.centralhostelbg.com

Trento. Vandrarhem nära busshållplats och tågstation.

alt hotell: https://www.hoteleverest.it

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Högalpin vandring
 • Vandringsresor

Vandringsresa Italien – Högalpina vandringar kring Monterosa, chans till 4554 m!

Utmanade dagsmarscher, Via Ferrata och glaciärturer upp till 4554 meter; detta är resan för dig som söker en högalpin utmaning där ingen tidigare klätterfarenhet krävs.

 • Alpklassiker
 • Högalpin vandring
 • Sommarresa
 • Vandringsresor
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring, Tour du Matterhorn

Denna vandring tar dig genom höga bergspass, längs med svindlande stigar och över vackra betesmarker, ständigt med imponerande berg i blickfånget, däribland Matterhorn.

 • Alpklassiker
 • Sommarresa
 • Vandringsresor

Vandra i Italien – Gran Paradiso nationalpark

Nationalparken Gran Paradiso ligger i Graian Alps precis på gränsen mellan Aostadalen och Piedmontregionen i nordvästra Italien. Följ med till ett av Alpernas mest natursköna och vilda område.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.