Vandring i Dolomiterna, Val Cimoliana

Dolomiternas berg lockar många besökare till sig och det är lätt att förstå varför. Du vandrar omgiven av spetsiga, ljusa bergstoppar som skjuter brant upp från högalpina gräsplatåer med rik flora. Vi reser till sydöstra delen, där är det mindre trängsel på stigarna men minst lika spektakulärt och mer vilt.

Dolomiterna ligger i nordöstra Italien och sträcker sig från Veneto i Italien i söder och Sydtyrolen i norr. Det är ett gränsområde där österrikisk och italiensk kultur blandats, vilket avspeglas i matkultur, byggnadsstil och språk. Regionen får i regel mycket sol och är en utmärkt plats att vistas på för de som gillar det goda livet.

Området vi reser till ligger nordöst om Belluno och är betydligt mer orört än centrala delarna av Dolomiterna, där det kan vara väldigt mycket folk på vandringsleder och i hyttor. Vi vandrar i svårtillgängliga dalgångar som Val Cimolian och Val Montanaia, men även i regionen norr om byn Erto där det finns stor rikedom av fossiler. Dolomiternas geologiska historia är otroligt fascinerande och här får du en djupare inblick i hur landskapet skapades och formats under miljontals år.

Där vi vandrar finns heller inga större liftsystem som bryter sönder landskapet och naturen är mer orörd och vild. Har vi tur kan vi få syn på stenbockar, gems, kronhjort, murmeldjur och fåglar som lammgam och kungsörn. Under veckan bor vi enkelt på charmiga hotell samt rifugios (bergshyttor), äter god mat och gör rejäla dagsvandringar i stundtals rätt tuff terräng. Det är dock inga extrema stigar eller stigningar det är fråga om. Är du van att vandra, har god kondition och gillar långa dagar i bergen är du välkommen.

Resan leds av Lucia Montifiori som sedan 14 år är bosatt i området och är professionell vandringsguide (UIMLA). Hon har en djup passion till bergen, stor kunskap om området och pratar utmärkt engelska.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-08-052024-08-11Stockholm, Köpenhamn, Göteborg 18 900 SEKLuciaFå platser kvar

Resefakta

Reslängd7 dagar
GruppstorlekMin, max 8 personer
Gradering2A

I resans pris ingår

 • Flygresa t/r Venedig
 • Privat transfer Venedig/Erto.  Val Cimoliana/Venedig
 • Alla övriga lokala transporter
 • Engelsktalande lokal vandringsguide
 • Boende i rum i Ertos gamla stadels (del i dubbelrum)
 • Boende bergshytta 5 nätter, flerbäddsrum
 • 5 middagar
 • 6 frukostar
 • 1 lunch på hytta (dag 2)
 • Lunchpaket under dag 4-6

Ingår inte i resans pris

 • Middag ankomstkvällen
 • Lunch dag 3

Om du vill ta dig till  Venedig med tåg eller på annat sätt görs ett avdrag på 4000 SEK

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Sverige – Veneding– ErTo

Vi flyger till Venedig och där vi möts upp av en chaufför vid ankomstgaten. Sedan väntar ca 1,5 h transfer upp till  byn Erto och här möter vår guide Lucia upp. Med hjälp av henne installerar vi oss i olika rum i historiska byggnader som ligger i den gamla stadskärnan.  Det är alltså inte fråga om ett hotell, utan rum.  Anländer vi till rimlig middagstid går vi sedan ut för att äta middag. I alla avseenden kommer Lucia  gå igenom de kommande dagarnas vandringsäventyr under kvällen.

Dag 2. Erto – CAVA BUSCADA

Efter en härlig frukost och lite packningslogistik har vi en kortare transport med minibuss fram till Casera Mela, som ligger en bit nedanför Cava Buscada. Dagen blir lite av en mjukstart på veckan. Huvudpackningen deponerar vi i Erto och packar endast det vi behöver för de kommande dagarna i ryggsäcken.

Från Casera Mela följer vi skogsvägen uppåt, ser spår efter gångna tider stenbrott som fortfarande finns i dalen och njuter av den fantastiska naturen i Val Zemola med dess rika biologiska mångfald. Därefter fortsätter vi upp längs stigen som en gång användes av stenbrottsarbetarna för att nå Rifugio Cava Buscada, vårt hem för natten, där vi också äter lunch. Väl framme vid stugan kommer vi att utforska det gamla stenbrottet Red Ammonite och leta efter fossil bland örnar, gems och murmeldjur.

Dag 3.  CAVA BUSCADA – CIMA BORGÀ  – ERTO –  RIFUGIO PORDENONE

Från Rifugio Cava Buscada kommer vi vandra över ängarna på Mount Buscada och sedan bestiga Mount Borgà (2228 m), varifrån vi har en av Dolomiternas mest magnifika utsikter. Vi utforska sedan den fascinerande klippformationen Libri di San Daniele innan vi beger vi oss ner längs en brant stig till den pittoreska byn Erto. Här väntar en lunch på en lokal restaurang och kanske en god glass. Sent på eftermiddagen möter vi upp  minibussen och sedan väntar en spännande färd upp tll Rifugio Pordenone, vårt hem de kommande fyra nätterna. Vi äter en rustik middag och njuter av att vara nära bergen.

Ca 5 h vandring, 8 km. 500 m+, 1380 m-

DAG 4. FORCELLA VAL DI BRICA

Idag har vi en lite längre och tuffare dag framför oss och vi börjar vandra rätt ut från dörren. Vi följer Val Cimoliana till Caseruta dei Pecoli. Härifrån tar vi en stig som inledningsvis är rätt brant och leder oss till Casera Valbinon och sedan vidare genom Campuros grässlätter. När vi har passerat Campuros kommer vi att fortsätta vår stigning upp till Forcella Val di Brica, dagens högsta punkt.

Är vädret på vår sida kanske vi äter vår medhavda picknik lunch här, innan det är dags att vandra ned på andra sidan berget genom Mus di  Bricas märkliga geologiska former och Cason di Bricas förtrollande skog. Vi når till slut botten av dalen och vandrar tillbaka till vår startpunkt.

Ca 6.30 h vandring, 15 km. 910 m+, 910 m-

DAG 5. CAMPANILE DI VAL MONTANIA

Vandringen till Campanile di Val Montanaia är kanske veckans mest utmanade men utsikten från den glaciärmoränen högst upp är värd all trötthet. Den kommer inte göra någon besviken. Vi går nästan uteslutande i löst morängrus och det suger i benen då det även är rätt brant. När vi nått fram till Campinale vandrar vi vidare till Montanaia passet som bjuder på ännu en fantastisk panoramavy. Vi går vandrar sedan tillbaka till rifugion samma väg som vi gick upp.

Ca 5 h vandring, 15 km. 810 m+, 810 m-

DAG 6. Casera Bregolina

Nu har vi vår sista vandringsdag framför oss och målet är att ta oss till Casera Bregolina Grande. Stigen dit är som gjord för vandrare och vi kommer uppleva många olika naturtyper under turen. Vi startar från Pian di Meluzzo, nära Pordenone-refugen och vandrar sedan i sydostlig riktning längs Sciol de Mont-dalen, som är en förlängd arm av Val Montanaia.

På kvällen äter vi en härlig middag på rifugion och packar iordning för morgondagens hemfärd.

Ca 6 h vandring, 12 km. 920 m+, 920 m-

Dag 7.RIFUGIO PORDENONE – Venedig – Sverige

Vi äter frukost och tar sedan avsked av Lucia och   Dolomiterna och återvänder med transferbuss ned till Venedig och flyget vidare hemåt.

map_marker: Val Cimoliana

Bra att veta

För att få ut det bästa av resan bör du ha viss vana av friluftsliv och god kondition. Vandringarna kommer att gå på höjder  mellan cirka 850–2200 meter, dock mestadels mellan 1500–2200 meter. Tempot är lugnt men stigningen är ganska kraftig vissa sträckor. Ett par bra vandringskängor och lämpliga vandringskläder är att rekommendera. Temperaturen varierar ganska kraftigt då den påverkas av höjden och väderförhållandena.

Vi kommer att bära lätta packningar och vandra effektivt cirka sex timmar i snitt om dagen. En större dagsäck på cirka 35 liter är bra att ha med sig. Natt två kommer vi inte ha någon bagagetransport, dock kan huvudbagaget deponeras i Erto. För natt två, samt första och andra vandringsdagen behöver du således ha med dig lite extrakläder samt sovlinne.

Under övriga dagar då vi gör dagsturer utifrån Rifugio Pordenone behöver vi endast ta med lunchpaket, vatten och lite förstärkningskläder beroende på väder och vind.

I Erto bor vi i rum i den “historiska hus” i den den gamla stadsdelen. Det är alltså inte fråga om hotell, utan mer en slags pensionat lösning. Guiden, Lucia, kommer att guida er till rummen och även följa med och äta middag på en förbokad restaurang, där ni även äter frukost. Denna middag ingår inte i resan pris.

På hyttorna bor vi i flerbäddsrum och här äter vi även frukost och middag. Andra dagen får vi en picknick lunch från restaurangen där vi äter frukos medan vi äter lunch på restaurang i Erto dag 3. Denna lunch ingår inte i resan pris. Under de dagar vi bor på Rifugio Pordenone  får vi med en oss en packad picknick.

Vi flyger reguljärt ned till Venedig och därefter följer privattransfer upp till Erto. I möjligaste mån försöker vi tajma ankomst- samt avresetider men det kan bli så att ni får vänta några timmar på flygplatsen.

Resa med tåg

Det går att ta sig till Venedig via tåg och det finns två svenska hemsidor som du kan ta hjälp av för att boka biljetter:
www.interrail.se
www.tågbokningen.se

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i franska Pyrenéerna

Med sin rika flora, spännande fauna och sina magnifika vyer är franska Pyrenéerna helt klart en fröjd för naturälskaren att vandra i. Följ med oss högt upp på bergskammarna!

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Obernberg, Österrike

Om du söker efter en nära och genuin vandringsupplevelse i Tyrolen så är den lilla österrikiska byn Obernberg och dess pittoreska dalgång mitt i prick.

 • Nyheter Europa 2024
 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandringar kring Massif des Aravis, Frankrike

Massif Aravis är en dold juvel som ligger ett par dalar bort från Europas högsta berg Mont Blanc. Det är ett sant alpint paradis där vackra alpängar rika på flora och glittrande bergsjöar ramas in av skarpa bergsryggar som bär spår av forna tiders glaciärer.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.