Vandring i Obernberg, Österrike

Om du söker efter en nära och genuin vandringsupplevelse i Tyrolen så är den lilla österrikiska byn Obernberg och dess pittoreska dalgång mitt i prick.

Obernberg är en liten undangömd Österrikisk alpby som ligger i hjärtat av Tyrolen. Byn är belägen i Obernbergdalen som är den sista ”sidodalen” till Wipptal, innan den italienska gränsen. Wipptal är en stor dalgång som löper från Innsbruck till Brennerpasset och fortsätter på italienska sidan ned mot Bozen och Verona.

I Obernberg råder lugnet. Här bor 300 invånare, det finns en kyrka, ett hotell, två restauranger, ett café och en bank. Bergen som reser sig direkt från dalgången är omkring 2100 meter och lätta att nå. Bakom dessa syns högre och mer klippiga toppar på cirka 3000 meter som är vackra att skåda och spännande att vandra i. Här är mycket rofyllt, platsen är som gjord för att varva ner och uppleva en fin och ursprunglig alpmiljö.

Obernberg var helt ljuvligt. Lagom pittoresk by för min del. De var så vänliga och familjära på Almi’s, frukost/kvällsbuffe’n var fantastiskt. Fanns något för alla. Och Mathias vår guide var ett suveränt naturbarn. Så rar. Vi hade sådan tur med vädret varje dag! När vi va i panorama bastun och njöt öppnade himlen sig.

Pia Altonen, 2018

Under denna vandringsresa bor vi fem nätter på det familjeägda Almi´s Berghotell. Hotellet ligger mitt i Obernbergdalen och har gemytliga rum, en fin yogasal och en bastuanläggning med fantastisk vy över de omkringliggande bergen. Från hotellet gör vi guidade dagsturer där vi i ett lugnt och anpassat tempo vandrar uppför skogiga bergssidor, längs en fantastisk bergsjö och genom betesmarkerna i dalen. Vandringarna härifrån går som högst upp till 2300 m och det är inte speciellt brant. Dagarna inleds med en riklig och hälsosam frukostbuffé med produkter från regionen. Vi gör i ordning våra lunchpaket själva från buffén och börjar sedan vandra rätt ut från dörren. När vi återvänder väntar en terrass med en hänförande utsikt över Tribulanmnassiven. Här kan man med fördel avnjuta en “after walk” innan eventuell bastu och relax. Sedan väntar en trerätters middag och er värd, kocken Seppi, kommer att ge er en smakrik och varierande resa genom det tyrolska köket.

I slutet av resan kommer vi även att bo på två bergshyttor. Vi vandrar då i mer högalpina miljöer och når höjder på omkring 3000 meter. På bergshyttorna äter vi frukost och middag medan lunch intas i det fria.

Det är vår vän och lokala samarbetspartner Joakim Strickners hembygd vi kommer att vandra i och han har skapat ett unikt program för oss. Resan leds av Matthias Danninger som är uppvuxen i Österrike men pratar utmärkt svenska då han studerade geografi i Uppsala. Matthias är legitimerad vandringsguide samt utbildad naturpedagog och är väl bevandrad i Tyrolens natur och kulturhistoria.

Resa med tåg

Det går att ta sig till Innsbruck via tåg och det finns två svenska hemsidor som du kan ta hjälp av för att boka biljetter:
www.interrail.se
www.tågbokningen.se

Du kan också höra av dig till oss så kan vi skicka ett förslag på hur en tåglösning skulle kunna se ut.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-07-212024-07-28Stockholm, Köpenhamn, Göteborg 21 900 SEKMatthias DanningerJa

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering2A

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Skandinavien – Innsbruck
 • Transport t/r Innsbruck – Obernberg
 • Övriga lokala transporter som nämns i programmet
 •  Svensktalande legitimerad vandringsguide
 • Boende i dubbelrum
 • Frukostbuffet, lunchpaket från buffen samt 3-rätters middagar i hotellet
 • Övernattning med frukost/3-rätters middag samt lunchpaket på de italienska och österrikiska Tribulaun Hytte (sovsal)

Om du vill ta dig till Innsbruck med tåg eller på annat sätt är prisavdraget  3000 SEK

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Innsbruck – Obernberg (1450 m)

Vi flyger till Tyrolens huvudstad Innsbruck där vår färdledare möter upp oss. Vi åker vidare med minibuss till Obernberg, en färd på cirka 40 minuter. Vi installerar oss på mysiga Almis Berghotel (1390 m). Efter flyg och bussfärd är det skönt med en naturskön vandring upp till den alpina Obernbergersjön (1600 m). Ta gärna med badkläder för ett uppfriskande dopp i det tiogradiga vattnet.

Vandringstid 3.00 h; avstånd 8,6 km; höjdmeter upp/ner 260

Dag 2. Obernberg – Allerleigrubenspitze (2199 m) – Flachjoch (2124) – Frader dal – Obernberg

Idag vandrar direkt från hotellet upp till sjön men viker sedan av och går upp till Allerleigrubenspitze. Vi följer kammen till Sandjochpasset/Passo del Santicolo och förtsätter sen på den gamla italienska militärvägen till Flachjochspasset/Passo del Cambio där vi går ner igen genom Frader-dalen till Obernberg.
Vandringstid 6.00 h; avstånd 12,6 km; höjdmeter upp/ner 800

Dag 3. Obernberg – Portjoch (2165 m) – Frader dal – Obernberg

Efter frukost packar vi våra lunchpaket och snörar på oss vandringskorna. Vi vandrar längs en stig till Portjochpasset (2110 m). Därifrån tar vi oss över till Italien och fortsätter längs den österrikiska-italienska gränskammen till Sandjochpasset (2165 m). De som har energi över kan hänga med ytterligare 200 höjdmeter upp till Hoher Lorenzenberg/Monte San Lorenzo (2315 m), det tar ca 1 timma. Vi vandrar sedan tillbaka till vårt bergshotell genom vackra Frader dal.

Vandringstid 8.00 h; avstånd 14,6 km; höjdmeter upp/ner 1000

Dag 4. Obernberg – Italienska Tribulaun hytta (2369 m)

Vi äter frukost, packar lunchpaket och tar sedan minibussen till den italienska dalen Pflersch/Val di Fleres, som ligger en 40 minuters bilfärd från Obernbergdalen. Efter ungefär 4 timmars vandring och 1000 höjdmeter upp når vi den italienska Tribulaun hyttan, här möts den österrikiska och italienska hyttkulturen i en skön mix. Efter en god italiensk middag kan de som vill följa med 3 timmar och 600 höjdmeter upp från hyttan till toppen Hoher Zahn/Dente Alto (2999 m).

Vandringstid 4.00 h; avstånd 10,6 km; höjdmeter till hytta 1000

Dag 5. Sandesjöchl (2599 m) – Garklerin (2470 m) – Österrikiska Tribulan hytta (2064 m)

Idag har vi en spektakulär vandringsdag framför oss. På förmiddagen går vi upp till den högalpina gränskammen på Sandesjöchlpass som ligger mellan Italien och Österrike på en höjd av 2599 m. Härifrån har vi en fantastisk utsikt över Ötz, Stubai och Zillerdalens snötäckta glaciärberg samt de italienska Dolomiterna. Efter en brant nedstigning följer vi den Tyrolska Höjdstigen (Tiroler Höhenweg/Alta Via) som ger oss en imponerande vy över österrikiska Tribulaun hyttan. Här finns stor chans att träffa på en stenbock eller ett murmeldjur så håll ögonen öppna. De som önskar kan att hänga med på ytterligare en tur på 2 timmar till toppen Garklerin (2470 m).

Vandringstid 8.00 h; avstånd 14,6 km; höjdmeter upp/ner 1000

Dag 6. Österikiska Tribulaun hytta – Gstreinjöchl (2540 m) – Obernberg

Vi fortsätter vår vandring på alpina stigar och gör sedan en brant stigning mot Gstreinjöchl (2540 m). Efter lunch, som vi avnjuter på en höjd av 2000 m med vackra vyer över Obernbergdalen, påbörjar vi vår nedstigning till Obernbergdalen och vårt bergshotell.

Vandringstid 6.00 h; avstånd 12,2 km; höjdmeter upp/ner 500/1100

Dag 7. Obernberg – Lichtsee – Rötenspitze (2481 m) – Obernberg

Vår sista vandringsdag inleder vi med att vandra upp till Lichtsjön (2101 m). Här äter vi lunch i det fria, och de som vill kan ta ett dopp i den uppfriskande vattnet. Vi vandrar vidare mot Rötenspitze (2481 m) och återvänder via fäboden Kastneralm tillbaka till byn.

Vandringstid 7.00 h; avstånd 12,4 km; höjdmeter upp/ner 1000

Dag 8. Obernberg – Innsbruck – Skandinavien

Vi tar farväl av vårt värdpar Burgi och Seppi på Almis berghotel och åker sedan med buss tillbaka till flygplatsen i Innsbruck för hemresa till Skandinavien.

map_marker: Obernberg

Bra att veta

För att få ut det bästa av resan bör du ha viss vana av friluftsliv och medelgod kondition. Vandringen kommer att vara på höjder mellan cirka 1400–3000 meter, dock mestadels mellan 1400–2500 meter. Tempot är lugnt men stigningen är ganska kraftig vissa sträckor. Ett par bra vandringskängor och lämpliga vandringskläder är att rekommendera. Temperaturen varierar ganska kraftigt då den påverkas av höjd och väderförhållanden. Om ni är fågel- och djurintresserade så kan det vara bra att ta med en kikare; det finns mycket att titta på. Även en fältflora kan vara bra att bära med sig.

Vi kommer att bära lätta packningar och vandra effektivt cirka sju timmar i snitt om dagen. En större dagsäck på cirka 30–40 liter är bra att ha med sig för de nätter vi sover på hytta (två nätter). Här behöver du ha med dig en sovpåse, samt kläder för två dagar. På hyttorna bor vi i gemensamma sovsalar, det går dock att förboka två- eller fyrbäddsrum för en extra kostnad på cirka 15 euro på den italienska Tribulaun Hytte.

Beroende på snöläget i området har vi möjligheten att välja mellan två olika hytt till hytt turer: Den beskriva rutten (dag 4–6) samt ett mer väderkänsligt alternativ (Landshuter Europa hytta – Enzian hytta).

Under de dagar vi vandrar från Obernberg behöver vi endast ta med lunchpaket, vatten och eventuellt lite förstärkningskläder beroende på väder och vind. Källvatten kan ni fylla på längs stigarna. Hotellet vi bor på, Almi´s Berghotel, är en mysigt och familjeägt Bergshotell *** . Det finns ett stor alpin bibliotek, fantastisk yogasal, en “panoramabastu” avdelning och maten är god och anpassad till dina behov. Frukost väljer du från buffen, därifrån du även tar med dig ett lunchpaket varje dag. Tre-rätters middagarna är rikliga och vegetarisk/vegansk eller allergianpassad val av huvudrätt är möjligt.

Resan säljs inklusive flyg t/r Innsbruck. Vill du resa ned på egen hand går detta bra, priset blir då självklart reducerat. Vår strävan har varit att göra denna resa till ett gott exempel på vad hållbar turism innebär. Vi använder oss av lokalt förankrade partners. Matthias är född i området och så även våra hotellvärdar. Maten vi äter är i stor utsträckning närproducerad och kommer ifrån den omkringliggande regionen. Vi vandrar med en guide som har kvalificerad utbildning och kan lära er mer om områdets kulturhistoria och natur. Man måste, enligt Österrikisk lag, vara legitimerad för att guida turister i bergen. Vi reser i små grupper och ser till att inte skräpa ned eller belasta miljön i onödan.

Resa med tåg

Det går att ta sig till Innsbruck via tåg och det finns två svenska hemsidor som du kan ta hjälp av för att boka biljetter:
www.interrail.se
www.tågbokningen.se

Du kan också höra av dig till oss så kan vi skicka ett förslag på hur en tåglösning skulle kunna se ut.

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i den tyrolska bergsdalen Gschnitzdal

En utmanande vandring i högalpin terräng och ett brett utbud av både flora och fauna. Alla förutsättningar finns alltså för en storslagen vandringsvecka med österrikisk charm. Välkomna!

 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Dolomiterna, Val di Fiemme

Dolomiternas berg lockar många besökare till sig och det är lätt att förstå varför. Du vandrar omgiven av spetsiga, ljusa bergstoppar som skjuter brant upp från högalpina gräsplatåer med rik flora.

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i franska Pyrenéerna

Med sin rika flora, spännande fauna och sina magnifika vyer är franska Pyrenéerna helt klart en fröjd för naturälskaren att vandra i. Följ med oss högt upp på bergskammarna!

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.