Vandring i franska Pyrenéerna

Med sin rika flora, spännande fauna och sina magnifika vyer är franska Pyrenéerna helt klart en fröjd för naturälskaren att vandra i. Följ med oss högt upp på bergskammarna!

Bergkedjan Pyrenéerna sträcker sig från Biscayabukten i väst till Costa Brava i öst, den är 435 kilometer lång och upp till 130 kilometer bred. Pyrenées Orientales (eller franska Pyrenéerna), där vi befinner oss på denna resa, ligger i bergskedjans östra del och sträcker sig från Medelhavet, längs den spanska gränsen, genom Vallespir och Conflent och vidare till Cerdagne, Capcir och upp mot Andorra. Området tillhör dessutom den norra (franska) delen av Katalonien och bär på en rik och intressant historia.

Allt har verkligen varit toppen, först och främst Kim, så kunnig, rolig, trevlig och tydlig!! Otroliga, fantastiska vandringar i en helt unik natur, obeskrivligt och underbart. Jättebra boende, mycket god lokal mat, härliga matsäckar. Dessutom har vi fått så många extra aktiviteter. En mycket prisvärd resa dessutom, allt var inkluderat, det var toppen!!!

Lotta Wollarz & Håkan Olofsson, 2018

Cerdagne, där Bolquère är beläget, är en höghöjdsplatå med en snitthöjd på 1500 meter, medan själva Bolquère ligger på 1600 meter. Platån är luftig med en fantastisk utsikt och mycket sol; i snitt 300 soldagar om året. Cerdagne uppkom för ungefär 30 miljoner år sedan. Det geologiska fenomen som bidrog till dess bildande gjorde också att området idag har många naturliga källor och är en populär kurort sedan början på 1900-talet.

Till Pyréenernas däggdjur hör bergsget, mufflon, murmeldjur, hjort samt björn och varg som kommit tillbaka sedan några år. Vanliga rovfåglar är kungsörn, lammgam, gåsgam och ormörn. Vad gäller floran så tillhör naturreservatet Eynedalen kända botanisters absoluta favoriter med över 500 olika arter, några av dem endemiska. Området har även en rik historia; de första spåren av mänsklig närvaro är 25 000 år gamla.

Mycket nöjd mer resans innehåll och arrangerande, och högsta betyg till Kim för kunnande, service, gott humör.

Kjell Nilsson, 2015

Pyrénées Orientales är ett av fem departement som utgör regionen Languedoc Roussillon. Intressant att veta är att regionen framställer fem gånger mer vin än Bordeaux och kvalitén har de senaste åren blivit riktigt bra.

Er guide på denna resa är Kim Falck, certifierad bergsguide och bosatt i Pyrenées Orientales sedan många år tillbaka.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering2A

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Skandinavien – Barcelona
 • Svensktalande guide som är specialist på området
 • Transfer t/r Barcelona eller Girona
 • Hôtel Lassus: Dubbelrum 6 nätter inklusive frukost, välkomstdrink, 5 middagar, 2 luncher (vin/kaffe ingår till middag/lunch)
 • En övernattning på Aubèrge du Carlit med helpension
 • En trerätters middag på (Le Dagobert) L Éscudella
 • Picknick under tre av fem vandringsdagar
 • Kaffe/te under vandringarna
 • Guidad tur i Mont Louis och grottorna i Fontrabiouse
 • Inträde till baden i Llo
 • Transport till och från aktiviteterna

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1.­ Skandinavien – Barcelona – Bolquère

Transfer från flygplatsen till Hôtel Lassus i Bolquère (cirka 2,5 timme). Vi dricker en välkomstdrink och går igenom veckans program innan vi sätter oss till bords för en genuin fransk trerätters middag (vin och kaffe ingår). Vid sen ankomst så blir det briefing samt picknick middag längs med vägen.

Dag 2.­ La vallée d’Eyne: Linnés stora miss

Efter frukost körs vi till Eynedalen (cirka 10 minuter), känd för sin enormt rika flora. Dalen har besökts av många stora botanister genom åren (dock ej Carl von Linné). I området finns många förhistoriska lämningar, en indikation på att dalen varit uppskattad för sin artrikedom i årtusenden. Vi äter picknick med vacker utsikt i denna väldigt speciella omgivning, förhoppningsvis med några av dalens många murmeldjur som sällskap.

Efter vandringen blir vi körda till borgbyn Mont Louis.
Mont Louis ritades av Vauban, Ludvig den XIV:es arkitekt, för 300 år sedan, och ser idag ut ungefär som på den tiden. Byn är klassad som världsarv av UNESCO. Vi går runt en stund i byn, som består av en civil del och en militär del där franska armén utbildar sina kommandosoldater. Kanske får vi se dem träna på en av alla de hinderbanor som är monterade på borgmurarna. I byn ligger också en av Europas äldsta solugnar. Efter att ha strosat runt i byn blir vi hämtade och körda till vårt hotell där trerätters middag väntar.

Dagens vandring är cirka 12 kilometer lång och tar drygt 6 timmar + pauser.

Dag 3. Vandring Puyvalador ­– roc de Querubi ­– Grottan i Fontrabiouse

Efter frukost blir vi körda till skidstationen Puyvalador (30 min.) där vi börjar dagens vandring. Vi tar oss upp mot “les Combes”, offpist-eldorado vintertid, där vi har en vacker utsikt över Capçir och le Madres, ett berg där man ofta observerat varg. Vi går sedan ner mot Roc Querubi, en klippvägg som dominerar glaciärdalen “la vallée du Galbe”, känd för sin flora och för att områdets björn passerar här då och då. Vi äter picknick med utsikt över dalen och med “le Canigou”, katalanernas heliga berg, i öster. Vi följer sedan glaciärmoränan tillbaka ner till Fontrabiouse där det blir en guidad tur i en kalkstensgrotta, upptäckt så sent som 1958, och som erbjuder ett fantastiskt underjordiskt landskap. Efter en timme kommer vi ut i friska luften igen och blir körda tillbaka till hotellet, där det finns tid för lite avkoppling innan trerätters middag (vin & kaffe ingår).

Dagens vandring är cirka 12 kilometer lång och tar drygt 6 timmar.

Dag 4. Les Bouillouses: Höga toppar & glaciärsjöar

Vi börjar dagen med frukost på hotellet för att sedan åka upp till “les Bouillouses”. Här vandrar vi på en höghöjdsplatå fylld av glaciärsjöar, omgivna av höga toppar och har en fantastisk utsikt över Cerdagne och bergskammarna som utgör gränsen mot Spanien i syd. I nordväst ser vi “le Carlit”; Pyrénées Orientales högsta berg med sina 2 921 meter. Området har en rik geologisk historia och spelade en stor roll för invånarnas försörjning fram till tidigt 1900­tal. Vi äter picknick i det fria (var och en bär sin ranson, så en liten ryggsäck behövs). Området har en rik flora och fauna; här finns gott om bergsget, murmeldjur, gåsgam och örn. Björn och varg håller också till i massivet, men är riktigt ovanliga att se. Efter dagens vandring äter vi middag på “Auberge du Carlit”, vackert beläget på 2000 meters höjd. Vi övernattar även här.

Dagens vandring är cirka 13 kilometer lång och tar drygt 6 timmar.

Dag 5.­ Soluppgång från Mont Llaret

Tidig väckning och vandringsstart efter en snabb kopp kaffe och en croissant. Vi tar oss upp på Mont Llarets topp (2 376 meter) för att därifrån njuta av soluppgången omgivna av Pyrenéernas bergstoppar och med utsikt över Medelhavet i öster. Här äter vi medhavd frukost innan vi tar oss ner mot Bouillouseplatån igen och följer GR 10 (den vandringsled som går genom hela Pyrenéerna från Atlantkusten till Medelhavet) tillbaka till “Auberge du Carlit” där en god och välförtjänt lunch väntar. Vi körs sedan tillbaka ner till Hôtel Lassus där det finns möjlighet att besöka byn eller vila lite innan vi vid 19-tiden blir körda till byn Via, där det blir middag på restaurang “l’Escudella “. Riktigt bra mat i fantastisk miljö. Måste upplevas!
Mätta & nöjda blir vi sedan körda till hotellet för en god natts sömn.

Dagens vandring är cirka 10 kilometer lång och tar drygt 6 timmar + pauser.

Dag 6­. Formiguères – Camporells – Serre de Maury

Efter frukost på hotellet blir vi körda till Formiguères (35 min.) där vi börjar dagens vandring med att följa stigen ”Chemin de la Baga”, ett namn vars ursprung vi kommer att prata om. Stigen går genom en vacker barrskog och vi har åter utsikt över Galbe-dalen, som formades för 20 000 år sedan då området var täckt av ett 300 meter tjockt istäcke. Efter c:a 2 timmar börjar en stigning som tar oss till les Camporells, en platå omgiven av höga toppar och med flera glaciärsjöar som ger en äkta vykortskänsla. Här äter vi picknick innan vi fortsätter upp på ”Serre de Mauri”, en bred bergskam mellan ”Galbe-dalen” och ”Lladur-dalen”. Fantastisk utsikt åt alla håll innan vi tar oss ner tillbaka mot Formiguères. Sista biten tar oss genom en skidstation vilket ger oss möjlighet att diskutera en viktig del av områdets ekonomi. Tillbaka vid hotellet finns tid till en dusch innan en trerätters middag (vin & kaffe ingår).

Dagens vandring är cirka 14 kilometer lång och tar drygt 7 timmar + pauser.

Dag 7. Le Cambre d’Aze – Utsikt från åsneryggen

Efter tidig frukost och utdelning av picknick åker vi tvärs över Cerdagneplatån (25 min) till utgångspunkten för dagens vandring. Vi kommer idag att vandra i sydlig riktning. Att vandra söderut känns ju lite som att gå i nedförsbacke, något att ha i åtanke eftersom dagens mål är toppen av Cambre d’Aze (åsneryggen) med sina 2750 m…

En jämn stigning tar oss genom skogen, förbi hav av vild rhododendron, upp ovanför trädgränsen, över rullstenspartier upp till en bergskam inte långt från spanska gränsen. Här får vi lön för mödan i form av en fantastisk utsikt i alla vädersträck. Är sikten god kan vi t.o.m ana Medelhavet i öster. Efter picknick som vi intar på toppen, följer vi bergskammen runt “Le Cambre”, en stor fördjupning (cirque) i berget, eldorado för alpinister sommar som vinter. Sedan väntar en lång och bitvis ganska brant utförsbacke. Väl nere igen så blir vi hämtade och körda till baden i Llo där vi återställer balansen i kroppen med bastu, ångbastu, jacuzzi & bad i naturligt varma källor. Avslappnade och nöjda åker vi till hotellet där vi avslutar veckan med en fyrarätters middag. Allt det bästa området har att erbjuda av mat och dryck.

Dagens vandring är ca 13 km lång. Beräknad tid: 7 timmar + pauser

Dag 8­. Hemresa

Vi äter frukost på hotellet innan vi tar transfer till flygplatsen för hemresa.

Bra att veta

Vandringarna/aktiviteterna är anpassade för alla som är vana vid att röra sig utan att för den delen vara någon atlet. Det är viktigt att du inte har några större problem med knän, rygg, höfter eller liknande eftersom vi rör oss i kuperade bergstrakter där underlaget är stenigt.

Vandringarna tar runt 6 timmar och vi är som högst uppe på 2 376 meters höjd.

Vi bor sex nätter på Hôtel Lassus och en natt på hytta. Det är ett litet familjeägt hotell, enkel standard med charmigt och med riktigt bra mat. Er guide, Kim Falck, bor runt hörnet och mycket god vän till ägarna.

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Europa
 • Högalpin vandring
 • Sommarresa
 • Vandringsresa

Vandring i Andorra

En utmanande vandring i ett av Europas minsta länder. Här möter man ett storslaget landskap med höga bergstoppar och djupa dalar.

 • Europa
 • Vandringsresa

Vandring i El Ports, Spanien

Följ med oss in i hjärtat av El Ports nationalpark och hänförs av den dramatiska naturen. Insup känslan av att befinna dig i det orörda och vilda.

 • Europa
 • Sommarresa
 • Vandringsresa

Vandring i Picos de Europa, Spanien

Vandra i Spaniens äldsta nationalpark bland dramatiska berg, gröna dalar och forsande floder. Veckan avslutas i en pittoresk gammal fiskeby med möjlighet till härliga dopp. Sista anmälningsdag 1 april.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.