Vandring i franska Pyrenéerna

Med sin rika flora, spännande fauna och sina magnifika vyer är franska Pyrenéerna helt klart en fröjd för naturälskaren att vandra i. Följ med oss högt upp på bergskammarna!

Bergkedjan Pyrenéerna sträcker sig från Biscayabukten i väst till Costa Brava i öst, den är 435 kilometer lång och upp till 130 kilometer bred. Pyrenées Orientales (eller franska Pyrenéerna), där vi befinner oss på denna resa, ligger i bergskedjans östra del och sträcker sig från Medelhavet, längs den spanska gränsen, genom Vallespir och Conflent och vidare till Cerdagne, Capcir och upp mot Andorra. Området tillhör dessutom den norra (franska) delen av Katalonien och bär på en rik och intressant historia.

Allt har verkligen varit toppen, först och främst Kim, så kunnig, rolig, trevlig och tydlig!! Otroliga, fantastiska vandringar i en helt unik natur, obeskrivligt och underbart. Jättebra boende, mycket god lokal mat, härliga matsäckar. Dessutom har vi fått så många extra aktiviteter. En mycket prisvärd resa dessutom, allt var inkluderat, det var toppen!!!

Lotta Wollarz & Håkan Olofsson

Cerdagne, där Bolquère är beläget, är en höghöjdsplatå med en snitthöjd på 1500 meter, medan själva Bolquère ligger på 1600 meter. Platån är luftig med en fantastisk utsikt och mycket sol; i snitt 300 soldagar om året. Cerdagne uppkom för ungefär 30 miljoner år sedan. Det geologiska fenomen som bidrog till dess bildande gjorde också att området idag har många naturliga källor och är en populär kurort sedan början på 1900-talet.

Till Pyréenernas däggdjur hör bergsget, mufflon, murmeldjur, hjort samt björn och varg som kommit tillbaka sedan några år. Vanliga rovfåglar är kungsörn, lammgam, gåsgam och ormörn. Vad gäller floran så tillhör naturreservatet Eynedalen kända botanisters absoluta favoriter med över 500 olika arter, några av dem endemiska. Området har även en rik historia; de första spåren av mänsklig närvaro är 25 000 år gamla.

Mycket nöjd med resans innehåll och arrangerande, och högsta betyg till Kim för kunnande, service, gott humör.

Kjell Nilsson

Pyrénées Orientales är ett av fem departement som utgör regionen Languedoc Roussillon. Intressant att veta är att regionen framställer fem gånger mer vin än Bordeaux och kvalitén har de senaste åren blivit riktigt bra.

Er guide på denna resa är Kim Falck, certifierad bergsguide och bosatt i Pyrenées Orientales sedan många år tillbaka.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-06-282024-07-05Stockholm, Köpenhamn, Göteborg 21 900 SEKKim FalckFå platser kvar

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering2A

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Skandinavien – Barcelona
 • Svensktalande guide som är specialist på området
 • Transfer t/r Barcelona eller Girona (dryck & snacks under färden)
 • La Pradella: Dubbelrum 7 nätter inklusive frukost, välkomstdrink, 5 trerätters middagar (vin & kaffe ingår)
 • En Middag på Aubèrge du Carlit (trerätters med vin & kaffe)
 • En fyrarätters middag på l’Éscudella (vin & kaffe ingår)
 • En lunch på Refuge des Camporells
 • 5 ordentliga picknickar
 • Champagne uppe på toppen av Carlit (snacka om morot )
 • Inträde till grottorna i Fontrabiouse
 • Kaffe/te under vandringarna
 • Transport till och från aktiviteterna

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Barcelona – Bolquère

Transfer från flygplatsen till Hôtel Pradella i Bolquère (cirka 2,5 timme). Kim möter upp på flygplatsen och har med sig lite dricka och snacks till bussturen. Efter att vi installerat oss i våra lägenheter dricker vi en välkomstdrink och går igenom veckans program innan vi sätter oss till bords för en genuin fransk trerätters middag (vin och kaffe ingår). Vid sen ankomst så blir det briefing samt picknick längs med vägen.

Dag 2. La vallée d’Eyne – Linnés stora miss

Efter frukost körs vi till Eynedalen (cirka 10 minuter), känd för sin enormt rika flora. Dalen har besökts av många stora botanister genom åren (dock ej Carl von Linné). Något som ställde till det för Kim under hans utbildning (mer om detta på plats). I området finns många förhistoriska lämningar, en indikation på att dalen varit uppskattad för sin artrikedom i årtusenden. I augusti är blomningen i full gång, och dalens artrikedom kommer bjuda på många fantastiska färger. Vi äter picknick med vacker utsikt i denna väldigt speciella omgivning, förhoppningsvis med några av dalens många murmeldjur som sällskap. Eftersom vi håller oss i dalen under hela vandringen är det lätt att anpassa längd och höjdmeter efter dagsform. Efter vandringen blir vi hämtade och körda tillbaka till hotellet för lite vila innan middag. Trerätters med vin & kaffe.

Längd: 10 – 12 km Höjdskillnad: + 600m / – 600 Beräknad tid vandring: 6 timmar + pauser

Dag 3. Coma d’Or – Med huvudet i molnen

Efter frukost och utdelning av picknick åker vi vid 8-tiden till Puymorens (50 min.).
Här vandrar vi först upp mot “Portella de Lanos”, där vi har en vacker utsikt över Lanouxfördämningen,
Pyrenéernas största sjö. Här äter vi vår medhavda pick-nick med ”Pic Carlit” i blickfånget. Carlit är franska kataloniens högsta berg med sina 2921m, och ett berg vi ska bestiga på torsdag!
Om dagsformen tillåter fortsätter vi upp till “Puig de Coma d’Or “, 2826 m. Detta är en
”äkta” bergstopp som är ganska liten till ytan och med branta sluttningar runt omkring.
Har man problem med höjd så finns det en tvillingtopp som bara är 1 m. lägre. I området
finns det ett rikt djurliv, och med lite tur får vi se mufflonfår, bergsgetter, murmeldjur,
gåsgam och lammgam. Vi vandrar sedan ner igen längs en annan stig som tar oss tillbaka
till ”Col de Puymorens”, där vår buss väntar och kör oss tillbaka till Bolquère. Tid till lite spa och avkoppling innan middag (trerätters med vin & kaffe).

Längd: 12 – 16 km Höjdskillnad: + 650m (eller + 900m) / – 650 (eller – 900m) Beräknad tid vandring: 6 – 7 timmar + pauser

Dag 4. Camporells – Sjöar & Vyer

Efter frukost på hotellet blir vi körda till Formiguères (35 min.) där vi börjar dagens vandring med att följa stigen ”Chemin de la Baga”, ett namn vars ursprung vi kommer att prata om. Stigen går genom en vacker barrskog och vi har åter utsikt över Galbe-dalen, som formades för 20 000 år sedan då området var täckt av ett 300 meter tjockt istäcke. Efter c:a 2 timmar börjar en stigning som tar oss till les Camporells, en platå omgiven av höga toppar och med flera glaciärsjöar som ger en äkta vykortskänsla. Här äter vi lunch på ”Refuge des Camporells” som ligger vid kanten till en av sjöarna. Mätta och belåtna njuter vi av omgivningarna innan vi fortsätter upp till ”Serre de Mauri”, en bred bergskam mellan ”Galbe-dalen” och ”Lladur-dalen”. Fantastisk utsikt åt alla håll innan vi tar oss ner tillbaka mot Formiguères. Sista biten tar oss genom en skidstation vilket ger oss möjlighet att diskutera en viktig del av områdets ekonomi. Tillbaka vid hotellet finns tid lite spa innan vi vid 19-tiden blir hämtade och körda till byn Via (10 min.), där det blir middag på restaurang “l’Escudella “. Restaurangen ligger hos en antikhandlare och allt ni ser i lokalerna är till salu. Fast matronan som driver stället är tuff i förhandlingar så det gäller att ha talets gåva om man vill pruta på något! Hon är dessutom bra på att laga mat, så middagen och inramningen garanterar en riktigt speciell upplevelse! Mätta & nöjda blir vi sedan körda till hotellet för en god natts sömn.

Längd: 12 km Höjdskillnad: + 900 m / – 900 m Beräknad tid vandring: 7 timmar + pauser

Dag 5. Roc de Querubi – Grottforskning

Efter frukost blir vi körda till skidstationen Puyvalador (30 min.) där vi börjar dagens vandring. Vi tar oss upp mot “les Combes”, offpist – eldorado vintertid, där vi har en vacker utsikt över Capçir och le Madres, ett berg där man ofta observerat varg. Vi går sedan ner mot Roc Querubi, en klippvägg som dominerar glaciärdalen “la vallée du Galbe”, känd för sin flora och för att områdets björn passerar här då och då. Vi äter picknick med utsikt över dalen och med Canigou, katalanernas heliga berg, i öster. Vi följer sedan glaciärmoränan tillbaka ner till byn Fontrabiouse där det blir en guidad tur i en kalkstensgrotta, upptäckt så sent som 1958, och som erbjuder ett fantastiskt underjordiskt landskap. Efter en timme kommer vi ut i friska luften igen och blir körda tillbaka till hotellet.
Lite vila hinner vi med innan middag (trerätters med vin & kaffe).

Längd: 16 km Höjdskillnad: + 480 m / – 680 Beräknad tid vandring: 7 timmar + pauser + besök i grottan

Dag 6. Le Carlit – Pyrenées Orientales tak

Idag väntar en lång och händelserik dag. Efter frukost åker vi upp till det lilla värdshuset ”Auberge du Carlit” som ligger vackert intill Bouillouse-fördämningen på 2000 meters höjd. Här kommer vi att äta middag efter dagens vandring, så det går bra att lämna ombyte här innan vi påbörjar vår vandring. En vandring som tar oss upp till Pyrénées Orientales högsta punkt: ”Le Carlit”, 2921 möh.
Vi börjar med att gå upp till en vacker platå på 2200 meters höjd, fylld med gamla glaciärsjöar.
Den ordentliga stigningen börjar efter c:a 2 h vandring, så vi hinner värma upp ordentligt! Den sista biten upp är brant, och har inslag av ”scrambling”. Det är alltså ingen klättring men man behöver använda händerna vid vissa passager. Dock handlar det inte om några stup, och med lite teamwork så kommer vi alla upp.
Målet är att stå på toppen innan kl. 12, så att vi kan avnjuta lunch och champagne (såklart) med 360° panoramautsikt över hela området. Med bra väder kan vi härifrån se medelhavet i öster. Vägen ner följer vi en annan led som tar oss förbi fler glaciärsjöar, och vidare tillbaka till Les Bouillouses. Här finns tid till en kall dryck innan vi äter middag på plats. Trerätters med vin & kaffe. Mätta och belåtna blir vi sedan körda tillbaka till hotellet för en väl förtjänt nattsömn.

Längd: 16 km Höjdskillnad: + 1000m / – 1000 Beräknad tid vandring: 8 timmar + pauser

Dag 7. Cambre d’Aze – Åsneryggen

Frukost på hotellet och utdelning av picknick innan vi åker tvärs över Cerdagneplatån (20 min) till utgångspunkten för resans sista vandring. Vi kommer idag att vandra i sydlig riktning. Att vandra söderut känns ju lite som att gå i nedförsbacke, något att ha i åtanke eftersom dagens mål är Cambre d’Aze med sina 2750 meter. En jämn stigning tar oss genom skogen, upp över trädgränsen, förbi rullstenspartier upp till en bergskam, inte långt från spanska gränsen. Här får vi lön för mödan i form av en fantastisk utsikt i alla vädersträck. Är sikten god kan vi ana Medelhavet i öster. Efter picknick, som vi intar på toppen, följer vi bergskammen runt “Le Cambre”, en stor fördjupning (cirque) i berget, en lekplats för alpinister sommar som vinter. Vandringen ner avslutar vi med att passera skidstationen i Eyne, för några år sedan Frankrikes mest skuldsatta kommun som genom bra idéer och mycket arbete är på väg att vända trenden.
Tillbaka vid hotellet finns tid till avslappning i jacuzzi & bastu innan det är dags för god avslutningsmiddag. 3-rätters med god dryck följt av kaffe med avec och lite bildvisning. Sedan är det bara att krypa till kojs. Mätta, belåtna och med huvudet fullt av upplevelser.

Längd: 12 km Höjdskillnad: + 1000m / -1000m Beräknad tid vandring: 7 timmar + pauser

Dag 8. Hemresa

Frukost på hotellet innan avfärd

map_marker:

Bra att veta

Vandringarna/aktiviteterna är anpassade för alla som är vana vid att röra sig utan att för den delen vara någon atlet. Det är viktigt att du inte har några större problem med knän, rygg, höfter eller liknande eftersom vi rör oss i kuperade bergstrakter där underlaget är stenigt.

Vandringarna tar runt 6 timmar och vi är som högst uppe på 2 921 meters höjd.

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Högalpin vandring
 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Andorra

En utmanande vandring i ett av Europas minsta länder. Här möter man ett storslaget landskap med höga bergstoppar och djupa dalar.

 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i El Ports, Spanien

Följ med oss in i hjärtat av El Ports nationalpark och hänförs av den dramatiska naturen. Insup känslan av att befinna dig i det orörda och vilda.

 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Picos de Europa, Spanien

Vandra i Spaniens äldsta nationalpark bland dramatiska berg, gröna dalar och forsande floder. Veckan avslutas i en pittoresk gammal fiskeby med möjlighet till härliga dopp.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.