Vandring i franska Pyrenéerna

Med sin rika flora, spännande fauna och sina magnifika vyer är franska Pyrenéerna helt klart en fröjd för naturälskaren att vandra i. Följ med oss högt upp på bergskammarna!

Bergkedjan Pyrenéerna sträcker sig från Biscayabukten i väst till Costa Brava i öst, den är 435 kilometer lång och upp till 130 kilometer bred. Pyrenées Orientales (eller franska Pyrenéerna), där vi befinner oss på denna resa, ligger i bergskedjans östra del och sträcker sig från Medelhavet, längs den spanska gränsen, genom Vallespir och Conflent och vidare till Cerdagne, Capcir och upp mot Andorra. Området tillhör dessutom den norra (franska) delen av Katalonien och bär på en rik och intressant historia.

Allt har verkligen varit toppen, först och främst Kim, så kunnig, rolig, trevlig och tydlig!! Otroliga, fantastiska vandringar i en helt unik natur, obeskrivligt och underbart. Jättebra boende, mycket god lokal mat, härliga matsäckar. Dessutom har vi fått så många extra aktiviteter. En mycket prisvärd resa dessutom, allt var inkluderat, det var toppen!!!

Lotta Wollarz & Håkan Olofsson, 2018

Cerdagne, där Bolquère är beläget, är en höghöjdsplatå med en snitthöjd på 1500 meter, medan själva Bolquère ligger på 1600 meter. Platån är luftig med en fantastisk utsikt och mycket sol; i snitt 300 soldagar om året. Cerdagne uppkom för ungefär 30 miljoner år sedan. Det geologiska fenomen som bidrog till dess bildande gjorde också att området idag har många naturliga källor och är en populär kurort sedan början på 1900-talet.

Till Pyréenernas däggdjur hör bergsget, mufflon, murmeldjur, hjort samt björn och varg som kommit tillbaka sedan några år. Vanliga rovfåglar är kungsörn, lammgam, gåsgam och ormörn. Vad gäller floran så tillhör naturreservatet Eynedalen kända botanisters absoluta favoriter med över 500 olika arter, några av dem endemiska. Området har även en rik historia; de första spåren av mänsklig närvaro är 25 000 år gamla.

Mycket nöjd med resans innehåll och arrangerande, och högsta betyg till Kim för kunnande, service, gott humör.

Kjell Nilsson, 2015

Pyrénées Orientales är ett av fem departement som utgör regionen Languedoc Roussillon. Intressant att veta är att regionen framställer fem gånger mer vin än Bordeaux och kvalitén har de senaste åren blivit riktigt bra.

Er guide på denna resa är Kim Falck, certifierad bergsguide och bosatt i Pyrenées Orientales sedan många år tillbaka.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2023-08-122023-08-19Stockholm, Köpenhamn, Göteborg 21 900 SEKKim FalckFå platser kvar

Resefakta

Reslängd8 dagar
GruppstorlekMin 8, max 12 personer
Gradering2A

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Skandinavien – Barcelona
 • Svensktalande guide som är specialist på området
 • Transfer t/r Barcelona eller Girona
 • Hôtel Lassus: Dubbelrum 6 nätter inklusive frukost, välkomstdrink, fyra 3-rätters middagar & en 4-rätters avslutningsmiddag (vin/kaffe ingår till middag/lunch)
 • En övernattning på Aubèrge du Carlit med helpension
 • En trerätters middag på (Le Dagobert) L Éscudella
 • En lunch på Refuge des Camporells
 • Picknick under  vandringsdagarna
 • Kaffe/te under vandringarna
 • Transport till och från aktiviteterna

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Barcelona – Bolquère

Transfer från flygplatsen till Hôtel Lassus i Bolquère (cirka 2,5 timme). Vi dricker en välkomstdrink och går igenom veckans program innan vi sätter oss till bords för en genuin fransk trerätters middag (vin och kaffe ingår). Vid sen ankomst så blir det briefing samt picknick längs med vägen.

Dag 2. La vallée d’Eyne: Linnés stora miss

Efter frukost körs vi till Eynedalen (cirka 10 minuter), känd för sin enormt rika flora. Dalen har besökts av många stora botanister genom åren (dock ej Carl von Linné). I området finns många förhistoriska lämningar, en indikation på att dalen varit uppskattad för sin artrikedom i årtusenden. I juli är blomningen i full gång, och dalens artrikedom kommer bjuda på många fantastiska färger. Vi äter picknick med vacker utsikt i denna väldigt speciella omgivning, förhoppningsvis med några av dalens många murmeldjur som sällskap. Eftersom vi håller oss i dalen under hela vandringen är det lätt att anpassa längd och höjdmeter efter dagsform. Efter vandringen blir vi hämtade och körda tillbaka till hotellet för lite vila innan middag. Trerätters med vin & kaffe.

Dag 3. Formiguères – Camporells – Serre de Maury.

Efter frukost på hotellet blir vi körda till Formiguères (35 min.) där vi börjar dagens vandring med att följa stigen ”Chemin de la Baga”, ett namn vars ursprung vi kommer att prata om. Stigen går genom en vacker barrskog och vi har åter utsikt över Galbe-dalen, som formades för 20 000 år sedan då området var täckt av ett 300 meter tjockt istäcke. Efter c:a 2 timmar börjar en stigning som tar oss till les Camporells, en platå omgiven av höga toppar och med flera glaciärsjöar som ger en äkta vykortskänsla. Här äter vi lunch på ”Refuge des Camporells” som ligger vid kanten till en av sjöarna. Mätta och belåtna njuter vi av omgivningarna innan vi fortsätter upp till ”Serre de Mauri”, en bred bergskam mellan ”Galbe-dalen” och ”Lladur-dalen”. Fantastisk utsikt åt alla håll innan vi tar oss ner tillbaka mot Formiguères. Sista biten tar oss genom en skidstation vilket ger oss möjlighet att diskutera en viktig del av områdets ekonomi. Tillbaka vid hotellet finns tid till en dusch innan en trerätters middag (vin & kaffe ingår).

Dag 4. Lac d’aude

Efter frukost åker vi upp till det lilla värdshuset ”Auberge du Carlit” som ligger vackert intill Bouillouse-fördämningen på 2000 meters höjd. Här kommer vi att övernatta efter dagens vandring, så det går bra att lämna ombyte här innan vi påbörjar vår vandring. Vi kommer till en början att följa vandringsleden GR10 som löper längs med fördämningen. GR 10 är den led som går genom hela pyrenéerna från Hendaye vid atlantkusten till Banyuls sur Mer vid medelhavet. Efter c:a 3 km viker vi av åt öster och börjar en lagom stigning varvat av öppen terräng och gamla barrskogar. Vackert så det förslår! Picknick äter vi med vacker utsikt innan vi fortsätter till ”Lac d’Aude”, sjön som ligger vid källan till floden ”Aude” på 2100 meters höjd. Här blir det kaffe och liten siesta om vädret tillåter innan vi fortsätter ner tillbaka till värdshuset. Denna delen av vandringen följer vi ingen riktig stig utan förlitar oss på att guiden har koll (han vet inte alltid var han är, men han är aldrig vilse). Väl framme väntar lite vila innan god middag. 3-rätters med vin & kaffe.

Dag 5. Le Carlit – Pyrenées Orientales tak!

Efter frukost väntar oss en utmanande vandring upp på Pyrénées Orientales tak: Le Carlit, 2921 möh.
Vi tar oss till en början upp till en vacker platå på 2200 meters höjd, fylld med gamla glaciärsjöar.
Den ordentliga stigningen börjar efter c:a 2 h vandring, så vi hinner värma upp ordentligt! Den sista biten upp är brant, och har inslag av ”scrambling”. Det är alltså ingen klättring men man behöver använda händerna vid vissa passager. Dock handlar det inte om några stup, och med lite teamwork så kommer vi alla upp.
Målet är att stå på toppen innan kl. 12, så att vi kan avnjuta lunch och champagne (såklart) med 360° panoramautsikt över hela området. Med bra väder kan vi härifrån se medelhavet i öster. Vägen ner följer vi en annan led som tar oss förbi fler glaciärsjöar, och vidare tillbaka till Les Bouillouses. Här finns tid till en kall dryck innan vi åker tillbaka till hotell Lassus för vila och middag.
3-rätters med vin & kaffe.

Dag 6. Vandring Puyvalador ¬– roc de Querubi ¬– Grottan i Fontrabiouse

Efter frukost blir vi körda till skidstationen Puyvalador (30 min.) där vi börjar dagens vandring. Vi tar oss upp mot “les Combes”, offpist-eldorado vintertid, där vi har en vacker utsikt över Capçir och le Madres, ett berg där man ofta observerat varg. Vi går sedan ner mot ”Roc Querubi”, en klippvägg som dominerar glaciärdalen “la vallée du Galbe”, känd för sin flora och för att områdets björn passerar här då och då. Vi äter picknick med utsikt över dalen och med “le Canigou”, katalanernas heliga berg, i öster. Vi följer sedan glaciärmoränan tillbaka ner till Fontrabiouse där det blir en guidad tur i en kalkstensgrotta, upptäckt så sent som 1958, och som erbjuder ett fantastiskt underjordiskt landskap. Efter en timme kommer vi ut i friska luften igen och blir körda tillbaka till hotellet. Vid 19-tiden blir vi sedan hämtade och körda till byn Via (10 min.), där det blir middag på restaurang “l’Escudella “. Restaurangen ligger hos en antikhandlare och allt ni ser i lokalerna är till salu. Fast matronan som driver stället är tuff i förhandlingar så det gäller att ha talets gåva om man vill pruta på något! Hon är dessutom bra på att laga mat, så middagen och inramningen garanterar en riktigt speciell upplevelse! Mätta & nöjda blir vi sedan körda till hotellet för en god natts sömn.

Dag 7. Cambre d’Aze

Frukost på hotellet och utdelning av picknick iinan vi åker tvärs över Cerdagneplatån (20 min) till utgångspunkten för dagens vandring. Vi kommer idag att vandra i sydlig riktning. Att vandra söderut känns ju lite som att gå i nedförsbacke, något att ha i åtanke eftersom dagens mål är Cambre d’Aze med sina 2750 meter. En jämn stigning tar oss genom skogen, upp över trädgränsen, förbi rullstenspartier upp till en bergskam, inte långt från spanska gränsen. Här får vi lön för mödan i form av en fantastisk utsikt i alla vädersträck. Är sikten god kan vi åter ana Medelhavet i öster. Efter picknick, som vi intar på toppen, följer vi bergskammen runt “Le Cambre”, en stor fördjupning (cirque) i berget, en lekplats för alpinister sommar som vinter. Vandringen ner avslutar vi med att passera skidstationen i Eyne, för några år sedan frankrikes mest skuldsatta kommun som genom bra idéer och mycket arbete är på väg att vända trenden.

Tillbaka vid hotellet finns tid till en dusch innan det är dags för lyxig avslutningsmiddag. 4-rätters med god dryck följt av kaffe med avec och lite bildvisning. Sedan är det bara att krypa till kojs. Mätta, belåtna och med huvudet fullt av upplevelser.

Dag 8. Hemresa

Vi äter frukost och sedan väntar transfer till Barcelona och vidare hem till Skandinavien.

map_marker:

Bra att veta

Vandringarna/aktiviteterna är anpassade för alla som är vana vid att röra sig utan att för den delen vara någon atlet. Det är viktigt att du inte har några större problem med knän, rygg, höfter eller liknande eftersom vi rör oss i kuperade bergstrakter där underlaget är stenigt.

Vandringarna tar runt 6 timmar och vi är som högst uppe på 2 921 meters höjd.

Vi bor sex nätter på Hôtel Lassus och en natt på hytta. Det är ett litet familjeägt hotell, enkel standard med charmigt och med riktigt bra mat. Er guide, Kim Falck, bor runt hörnet och mycket god vän till ägarna.

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Högalpin vandring
 • Vandringsresor

Vandring i Andorra

En utmanande vandring i ett av Europas minsta länder. Här möter man ett storslaget landskap med höga bergstoppar och djupa dalar.

 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i El Ports, Spanien

Följ med oss in i hjärtat av El Ports nationalpark och hänförs av den dramatiska naturen. Insup känslan av att befinna dig i det orörda och vilda.

 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i Picos de Europa, Spanien

Vandra i Spaniens äldsta nationalpark bland dramatiska berg, gröna dalar och forsande floder. Veckan avslutas i en pittoresk gammal fiskeby med möjlighet till härliga dopp.

Nyhetsbrev

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.