Vandring genom Spanska Pyrenéerna

Under vår vandring genom spanska Pyrenéerna utforskar vi ett enastående landskap med imponerande bergstoppar, grönskimrande alpängar, frodiga dalar och vackra små byar. En utmanande men storslagen resa!

Resan tar oss på vandringar genom en mångfald av terrängtyper, allt ifrån slingrande, lättrampade stigar som leder genom bokskogar och ängar till branta, steniga bergspass med hisnande vyer över omgivande dalar. Under åtta intensiva dagar utforskar vi olika områden med varierande natur och i regel går vi omkring 1000 höjdmeter +- och är ute ca 7-9 timmar per dag. (Under dag för dag programmet skriver vi ut effektiv vandringstid exklusive pauser). Som högst är vi uppe på 2600 meters höjd, så höjden är med andra ord rimlig.

Vandringarna utgår från olika byar där vi bor på enkla men charmiga boenden. Flera av dagarna vandrar vi rätt utifrån dörren eller hela vägen fram till vårt boende. Vissa dagar kör vi dock ut till startpunkten eller blir upphämtade vid slutpunkt, körtiden ligger då på max 30 minuter. Det är endast transfern från och till Barcelona som är lång, för att nå denna del av Pyreneérna är det oundvikligt, men vi lovar, det är värt resan!

En av höjdpunkterna för resan är Ordesa nationalpark. Parken är känd för sin hisnande skönhet och sitt varierande landskap, från djupa dalar till dramatiska klippformationer och majestätiska vattenfall. Parken är uppkallad efter Ordesa-dalen, en av dess mest ikoniska platser. Dalen är omgiven av höga klippväggar som sträcker sig upp mot skyn och ramar in den gröna dalen där Arazas-floden slingrar sig genom terrängen.

Resan leds av vår erfarne och omtyckte vandringsguide Ignacio Teres, som vi samarbetat med i mer än 15 år. Han och en engelsktalande guidekollega hanterar guidning, transfers och transporter och de är mycket väl bekanta med områdena vi rör oss i.

Klicka för större bilder

Avgångar

AvresaHemresaAvreseortPrisGuidePlatser kvar
2024-06-282024-07-05Stockholm, Köpenhamn 21 900 SEKIgnacio TerésJa

Resefakta

Reslängd8 dagar
Gruppstorlekmin 8, max 12
Gradering2B

I resans pris ingår

 • Flyg t/r Barcelona
 • Transfer t/r Barcelona
 • Två chaufförer och legitimerade bergsguider
 • Boende 6 nätter på hotell (del i dubbelrum)
 • Boende 1 natt på bergshytta (del i sovsal)
 • Halvpension (Från middag dag 1  till frukost dag 8)
 • Bagagetransport
 • Alla lokala transporter som nämns i programmet (förutom  till och från startpunkten i nationalparken)

Ingår inte i resans pris:

 • Lunch
 • Shuttle för att komma till startpunkten inne i nationalparken Ordesa (ca 5€/person)

Om du vill ta dig till Barcelona med tåg eller på annat sätt görs ett avdrag på 3000 SEK.

Frågor och intresseanmälan

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

Resan dag för dag

dag 1. sverige–barcelona–CANDANCHU

Vi flyger in till Barcelona och möts upp av vår guide Ignacio. Sedan väntar ca fyra timmas färd  med minibuss fram till orten Candanchu, en skidort som ligger i en dalgång med vacker utsikt över Aspe peak.  Vi checkar in på Hotell Candanchú, äter middag och går igenom de kommande dagarnas vandringsäventyr.

dag 2. sansanet bokskogar

Efter frukost vandrar vi rätt ut från dörren i västlig riktning. Bergsmassivets Aspes norra nakna vägg skapar en stark kontrast mot de lummiga bokskogarna som vi inledningsvis vandrar genom. Här väntar en mystisk värld med vackert, skört ljus och djup stillhet. Landskapet är målat i röda och gröna nyanser, krönt av vita kalkstensväggar och spetsiga toppar.

Efter 870 meters stigning når vi den vackra Estanes sjön som ligger på 1792m höjd. Härifrån startar vi vår nedstigning genom de djupa skogarna i Navarras dalar. Vi vandrar hela vägen fram till vårt hotell i Candanchu, så i dag är det hike out och in läge. 

Ca 6  timmars vandring, 18 km. 872 m +,  872 m-, högsta punkt 1792 m.

dag 3. CANAL ROYA & ANAYET

Återigen startar vi vår vandring direkt utanför dörren, idag mot Canal Roya dalen, som är en magisk plats för de som uppskattar avskildhet och lugn. Här vandrar vi genom ett högintressant geologisk landskap som tar oss miljontals år tillbaka i tiden. Dagens högsta punkt är Anayet- sjön som ligger på 2000 meters höjd. Från sjön öppnar sig en majestätisk vy där Anayet-berget reser sig till höger, 2 545 meter över havet, medan, Midi D’Ossau, en annan imponerande vulkanisk topp, reser sig stolt till vänster.

Vi går nedåt igen mot byn Formigal, där vi ska sova för natten. Det finns möjlighet att gå hela vägen fram till vårt boende men skulle vi komma i tidsnöd eller bli slitna finns även möjligheten att bli hämtade av minibussen.

Ca 5,5 timmars vandring, 17km. 800 m+, 650 m-, högsta punkt 2000 m.

dag 4. rundtur runt MIDI D’OSSAU

Efter en god frukost och en kort bilfärd på ungefär 10 minuter är vi framme i Araille som är startpunkten för dagens vandring. Nu är vi precis vid gränsen mellan Frankrike och Spanien. Vårt mål idag är att ta oss runt den vulkaniska toppen Midi D’Ossau, ett arkitektoniskt mästerverk skapat av naturen och som kallas Pyrenéernas katedral. Här, bland bergen, möts vi av en värld av glaciärsjöar som Casterau, Bersau, Gentau och Ayous. I de kristallklara sjöarna speglas omgivningens skönhet och det är sannerligen en magisk plats.

På väg ner passerar vi bergshyttan Ayous innan vi avslutar rutten vid Bious Artigues-sjön, där vi blir upphämtade och körda till vår boende i Formigal, en färd på ungefär 30 minuter.

Ca 5  timmars vandring, avstånd 16 km,  933 m+, 1148 m -, högsta punkt 2194 m.

dag 5. formigal – Baños de Panticosa

Dagen inleds med en bilresa på ca 30 minuter till startpunkten belägen i Panticosa området.  Nu har vi en härlig rundvandring genom ett imponerande granitlandskap utmejslat av forntida glaciärer framför oss. Här finner vi Bachimañamassivens mäktiga granittoppar, som är över tre tusen meter höga. Berg som Argualas, Garmo Negro, Algas and Infiernos  reser sig majestätiskt över tallskogen och övervakar dalen. På eftermiddagen vandrar vi hela vägen fram till vårt boende i Baños de Panticosa, där vi bor  i sovsalar på en enklare bergshytta. 

Ca 5 timmars vandring, avstånd 12 km,  900 m+, 900 m-, högsta punkt 2500m.

dag 6. Baños de Panticosa – BUJARUELO – torla 

Vandringsleden GR11 anses vara den klarast lysande stjärnan av alla vandringleder i södra Pyrenéerna. Idag vandrar vi på denna led från Baños Panticosa österut mot San Nicolás de Bujaruelo. På förmiddagen passerar vi ruiner av gamla badanläggningar uppbyggda kring områdets många heta källor. Stigen smalnar sedan av och börjar slingra sig brant upp genom skogen. Landskapet förändras kontinuerligt och snart är vi uppe i öppet landskap som domineras av granitsten.

Leden går vidare mot Brazato-sjön (2390 m) och följer dess norra sida för att därefter fortsätta stiga uppåt mot Puerto Viejo (2 566 m).  Nu är det dags att påbörjar den långa nedstigningen i Ara-dalen. Vi korsar  Arafloden för att nå den vänstra sidan och fortsätter nedstigningen för att sedan korsa den igen vid den medeltida bron i Bujaruelo.

Här blir vi hämtade av vår bil för en 30 minuters bilresa till vårt boende i Torla. En lång, mäktig vandringsdag är till ända.

Ca 7 timmars vandring, avstånd 21 km,  1060 m+, 1350 m -, högsta punkt 2600 m.

dag 7. ORDESA NATIONAL PARK

Efter en god natts sömn tar vi en buss mot Ordesa nationalpark som är känd för sin spektakulära natur. Höga bergstoppar, djupa dalar, brusande vattenfall och varierad flora och fauna. Parken täcker ungefär 156 kvadratkilometer, vilket gör den till ett populärt resmål för vandrare, bergsklättrare och naturälskare. Dess dramatiska landskap och biologiska mångfald lockar besökare från hela världen.

Efter en heldag i nationalparken blir vi hämtade och körda till vårt boende i Torla för en sista kväll tillsammans. En bilfärd på ca 20 minuter.

Ca 6 timmars vandring, avstånd 23 km,  1140 m+, 1140 m-, högsta punkt 2100m.

Dag 8. Hemfärd

Transfer till flygplatsen för hemresa eller vidare resa på egen hand.

 

map_marker: Candanchu

Bra att veta

I vårt grundpaket ingår flygresa t/r från Köpenhamn och Stockholm, önskar du flyga från Göteborg kan det gå att lösa mot en tilläggskostnad. Vi garanterar inte direktflyg från Sverige men försöker boka vettiga flyglösningar och ni får alltid chans att tycka till om flyget innan vi köper in biljetter.

Skulle du vilja resa med tåg eller lösa resan till Barcelona på annat sätt går detta bra. Vi gör då självklart ett prisavdrag på resan,

Lunch ingår inte i resans pris men ni kommer enkelt kunna hitta affärer där det går att köpa frukt, bröd, ost och göra ett eget lunchpaket under vandringarna.

Vi bor en natt på  en bergshytta och resterande på hotell där vi blir serverade frukost och middag. Boendena är enkla men välkomnande. Det går att boka singelrum mot pristillägg.

Denna vandring är relativt fysiskt krävande och kräver att du är i god form och är väl förbered. De är långa dagar i bergen men belöningen är stor.

Inför resan får ni mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se

Du kanske också gillar:

 • Nyheter Europa 2024
 • Sommarresa
 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandringar kring Massif des Aravis, Frankrike

Massif Aravis är en dold juvel som ligger ett par dalar bort från Europas högsta berg Mont Blanc. Det är ett sant alpint paradis där vackra alpängar rika på flora och glittrande bergsjöar ramas in av skarpa bergsryggar som bär spår av forna tiders glaciärer.

 • Alpklassiker
 • Sommarresa
 • Vandringsresor

Vandring, Tour du Mont Blanc

På gränsen mellan Frankrike och Italien finner man Alpernas högsta berg; Mont Blanc. Vandra Tour du Mont Blanc och upplev storheten i denna klassiska alpmiljö.

 • Vandringsresor i Europa
 • Vandringsresor

Vandring i El Ports, Spanien

Följ med oss in i hjärtat av El Ports nationalpark och hänförs av den dramatiska naturen. Insup känslan av att befinna dig i det orörda och vilda.

Kammarkollegiet

Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.